Het ging zo goed maar helaas...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElskeElske

honden foto van Elske

Zoals ik al eerder in een topic schreef, er zat vanaf het einde van de zomervakantie echt een stijgende lijn in het gedrag van Rik. Hij leek stabieler te worden in zijn gedrag met af en toe nog een uitzondering in een situatie waarbij hij het echt even te spannend vond.

 

Helaas lijken er nu een paar problemen bij te komen: waar hij voorheen te lomp speelde met andere onzekere, jongere honden en alleen pestgedrag liet zien, vertoont hij nu echt agressie richting andere jonge reuen rond de leeftijd van een jaar (dus net wat jonger dan hemzelf) Hij vliegt erop af en gromt behoorlijk tegen ze (bijt niet) Als de andere hond onzeker reageert doet hij er nog een schepje bovenop. Als de andere hond uiteindelijk zijn grenzen aangeeft en een felle tegenreactie geeft kalmeert Rik direct. Bij jongere onzekere honden ziet hij dus zijn kans schoon om eens even stoer te doen terwijl hij eigenlijk onzeker is. Bij stabiele volwassen honden (reu of teefje gedraagt hij zich voorbeeldig) 

 

Maar het meest opvallende is toch wel dat hij opnieuw steeds angstiger wordt tijdens de wandelingen, hij blaft tegen felle zonnestralen die door de takken schijnen, tegen de mist, een fiets die ergens anders staat of een vuilniszak etc.

 

Het ergste daarvan is dat hij er nu ook de gewoonte van lijkt te maken om te gaan grommen en blaffen tegen mensen die we tegen komen waarvan hij vindt dat ze eng zijn, mensen met een pet op, andere houding, met harde muziek of een voorbijganger die ineens vanuit een bospad tevoorschijn komt in een verder rustig bos. Hij rent dan naar de persoon toe om vervolgens vanaf een meter afstand te grommen en te blaffen. Roepen heeft dan geen zin want hij is niet meer te bereiken op zo'n moment. De meeste mensen schrikken in eerste instantie want het is natuurlijk geen kleine hond maar ik leg ze snel uit dat hij gromt vanuit angst en dat ze hem moeten negeren.

 

Er is een persoon die we regelmatig tegen komen en die heb ik gevraagd om Rik een snoepje te geven op het moment dat Rik is gekalmeerd om te voorkomen dat het zich steeds herhaalt aangezien we deze man vrijwel iedere ochtend tegen komen (hij loopt iets krom vanwege een ziekte) Dit lijkt te werken, Rik houdt hem nog wel oplettend in de gaten maar blaft of gromt niet meer.. 

 

Doordat Rik steeds feller wordt in zijn reactie en het ook steeds vaker voorkomt ben ik erg bang dat hij misschien vanuit angst ook gaat bijten..

 

Ik heb dit natuurlijk voorgelegd aan de gedragsdeskundige en zij gaf onderstaande als reactie:

 

Het gebeurt vaker dat jonge honden, zo tussen de 1 en 2 jaar, steeds 
 feller gaan reageren op allerlei prikkels die ze eigenlijk eng vinden. 
 Als pup vinden diezelfde honden het ook eng, maar reageren ze nog niet 
 fel; ze trekken zich dan juist meestal terug. Naarmate honden ouder 
 worden treden ze meer naar buiten toe, ook met fel gedrag. Ik kan me 
 voorstellen dat dit voor jullie moeilijk is.
 Waarschijnlijk is het goed om Rik in meer situaties aan de lijn te 
 doen. Ik denk niet dat Rik snel echt zal bijten, maar elke keer dat hij 
 dit felle gedrag richting mensen kan oefenen zorgt ervoor dat hij dit 
 verkeerde gedrag nog beter oefent. Bij elke keer dat Rik de kans krijgt 
 om zo fel op mensen te reageren, wordt het risico op een bijtincident 
 iets groter; de reactie van de mensen op Rik in zo'n situatie is hierbij 
 ook nog een factor. Daarom is het belangrijk om dit felle gedrag zo veel 
 mogelijk te voorkomen, door Rik meer aan de lijn te doen. Als je 
 ondertussen bezig blijft met oefenen (vooral het hierkomen, en daarbij 
 toewerken naar juist ook luisteren in situaties van opwinding/spanning) 
 dan zal Rik als hij wat ouder is weer beter los kunnen lopen.
 

We gaan haar advies zeker opvolgen en doen ook nog steeds mee met de sociale wandelingen maar ik vind het intussen erg moeilijk om positief te blijven. Ik vind het verschrikkelijk dat ik een hond heb die gromt en blaft naar mensen en loop zelf intussen behoorlijk gespannen met hem over straat wat natuurlijk ook niet helpt. Maar ik kan m'n gevoel maar niet uitschakelen. Als ik ergens iemand zie lopen met een uiterlijk waarvan ik vermoed dat Rik daarvan zal schrikken voel ik me al gespannen worden, als hij maar niet...Maar er zijn intussen ook situaties geweest waarbij hij gromde naar mensen die we voorheen normaal voorbij konden lopen...het neemt dus alleen maar toe..

 

Ik ben benieuwd naar jullie mening. Heeft iemand dit ook meegemaakt met zijn/haar hond en hoe ging je daar mee om?

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Ja! Zo herkenbaar sommige dingen, wel in mindere mate

 

Ik lijn hem inderdaad even aan en we gaan samen kijken. Laatst liep er bv een rattenvanger (met hoge laarzen en handschoenen) over het losloopveld. Eenmaal vast ging hij gewoon naast de man staan, niks aan de hand

Soms moet ik ook gewoon even zeggen van houd je waffel want al dat lieve gedoe maar het soms alleen maar erger

 

Precies wat de GT zegt, elke keer succes ermee hebben is er een teveel

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Niet zozeer wat betreft grommen en blaffen, wel met angst die ineens weer terug is. Afgelopen zomer ging het verbazend goed (geen rondjes, maar wél gewoon probleemloos plassen en poepen terwijl er lawaaiige kindjes buiten speelden). 

Drie weken geleden, vanuit het niets, ineens weer enórm bang. Eigenlijk niet willen plassen en poepen was al helemaal niet aan de orde. Elk tikje of piepje was eng, haar staart klapte continu tegen haar buik. En ja, ik trek me dat heel erg aan, denk dat het aan mij ligt, raak geïrriteerd (want ze moet toch plassen en poepen) en daardoor ging het natuurlijk ook niet echt beter.

 

Ze heeft nu iets homeopatisch gehad, het gaat weer iets beter (maandag dan weer niet). Bij ons heeft het heel erg te maken met dat wij enorm op elkaar reageren. Zij bang, ik geïrriteerd, zij nóg meer van de leg, ik boos en van slag et cetera et cetera...

 

Echt tips heb ik niet voor je, wel herkenning (gedeelde smart is halve smart zullen we maar zeggen ).

Al zou je misschien zelf ook iets kalmerends kunnen nemen. Niet dat je gelijk aan de zware middelen moet, maar gewoon iets van valeriaan ofzo. Hier ligt ook weer een strip op het aanrecht 

honden page profiel ElskeElske

honden foto van Elske


Ze heeft nu iets homeopatisch gehad, het gaat weer iets beter (maandag dan weer niet). Bij ons heeft het heel erg te maken met dat wij enorm op elkaar reageren. Zij bang, ik geïrriteerd, zij nóg meer van de leg, ik boos en van slag et cetera et cetera...
 
Echt tips heb ik niet voor je, wel herkenning (gedeelde smart is halve smart zullen we maar zeggen ).
Al zou je misschien zelf ook iets kalmerends kunnen nemen. Niet dat je gelijk aan de zware middelen moet, maar gewoon iets van valeriaan ofzo. Hier ligt ook weer een strip op het aanrecht  "

 Ja die wisselwerking is er bij ons ook erg. Valeriaan ligt hier ook binnen handbereik  Rik heeft een mengsel van Bach bloesem maar dat lijkt helaas niets te helpen...

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.) 3 doggies

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Misschien is een abc training niets voor jullie? 

 

Moh is in sommige situaties ook erg onzeker en kan ook dit gedrag vertonen,  wel in mindere mate als bij Rik, ik ben in overleg gegaan met gt omdat ik niet wil dat ik dit gedrag juist verkeerd behandel/train,  door maar wat te proberen. Maar eigenlijk was ik al goed bezig,  maar Moh is een terriër en luistert eigenlijk alleen maar als zij er ook het nut erin van ziet. Ik kreeg het advies mee om Moh te laten werken voor haar brok en dus krijgt zij alleen eten als ze er iets voor doet. Ik loop dus de hele dag met voer rond en roep haar dan verdeeld over de hele dag bij me een laat haar zitten of een ander oefening en dan krijgt ze een paar brokjes. Als je vers geeft is dit al iets lastig...

Maar ik moet zeggen, Moh kan ik veel beter bij me houden als ze los is, rent niet al meter voor me uit naar andere honden, ik kan haar ook nu veel beter terug roepen. 

 

Misschien ook het proberen waard?

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Hier ook een die zo reageerde en ik was diegene met de onzekerheid die jij ook voelt. Gaat nu weer veel beter inmiddels maar wanneer ik niet lekker in me vel zit ga ik ook niet lopen met hem want hij voelt dat feilloos aan. Nu moet ik erbij vertellen dat mijn zoon een hoop goeds heeft aangericht door met hem op een terrasje te gaan zitten met een lekker brokje die hij vreemde mensen liet geven en zo dus mensen liet zien als wat leuks waar soms wat lekkers aan vast zit. Ook neemt hij hem mee samen met vrienden/vriendinnen. Het is nog wel zo.....ken je zijn naam niet ...dan kom je niet in de buurt.

 

Veel succes

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Pups vinden alles nog geweldig. Die weten nog niet wat ze wel en niet leuk vinden, die oefenen met spelen met andere honden om hun krachten te leren kennen en spel te oefenen.

Wij mensen stimuleren dat een hond op alles afgaat en iedereen hem kan aaien. We willen immers een sociale hond.

 

Maar een hond zelf? Die is een sociaal levend dier, binnen een vaste groep. Iedereen in zijn huis, of honden van familie of vrienden, die hij echt kent, daar heeft hij een band mee. Van die weet hij hoe ze zijn, die zijn voorspelbaar.

 

Alles daar buiten, daar heeft je hond niets mee. Die zijn onvoorspelbaar en dus doodeng! 

Hij blaft om ze weg te jagen, is vrij normaal gedrag voor een hond.

Hoe vaker hij dit doet, hoe zekerder hij in zn gedrag wordt.

 

Voor jou als baas een hele belangrijke taak: steun je hond, los het voor hem op.

Als er honden of mensen aankomen, doe je hond aan de buitenkant van je en loop in een boog erlangs. Zo een grote boog dat hij niet reageert.

Als je dit concequent doet, wordt het voor hem voorspelbaar wat er gebeurd als er een hond of mens op hem afkomt. Dat geeft weer rust. 

Hij zal niet meer gaan reageren op vreemde en je zal er weer gewoon langs kunnen lopen.

Laat nooit vreemde hem aaien, loop gewoon om vreemde honden heen.

 

Wat bedoel je met een sociale wandeling? Alle honden los? 

 

honden page profiel ElianeEliane

We kunnen dus al stellen dat jouw hond zeer onzeker is.

De puberteit en hormonen die volop in actie komen, werken nu als een vergrootglas op de emoties. En maken het er niet beter op.

Er komen zo veel prikkels op jouw hond af en zo te lezen heeft hij het daar echt wel moeilijk mee. Al die zaken geven hem stress en kan daar niet mee om.

 

Ik zou voorstellen om terug naar nul gaan en van daaruit langzaam aan opbouwend te werken. Als je een wagen hebt ga dan met hem naar een plek waar rust is. Laat hem uit aan een lange lijn, tenzij je een rustige plek kent waar je niemand of zo goed als niemand tegen komt.

En dan steeds iets toevoegen om te wennen, maar keer per keer. Wachten met het volgende tot hij aan het vorige went. Dit is iets wat wel tijd zal vragen.

 

En ontspan zelf ook. Mensen staan er niet altijd bij stil maar wij zijn de radio en de hond is een antenne die alles oppikt.

En hoe kan een hond dit zo goed oppikken? Door hun geweldige neus. Want stress is niet alleen een staat waarin de geest zich bevindt. Het is ook een lichamelijk chemisch proces. Er worden stress hormonen geproduceerd in het lichaam er gebeurt echt wel heel wat in ons omhulsel  je krijgt een andere chemische samenstelling. En dat is wat de hond ruikt en hem alert maakt.  

 

Dus effe opnieuw leren genieten, jij en jouw hond

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Inderdaad terug gaan naar nul. Een beetje  alsof hij een herplaatser is die net bij je in huis is.

 

Ik zou hem niet meer met andere vreemde honden laten spelen, alleen als je de hond kent en zeker weet dat het goed gaat. Volwassen honden kunnen nu eenmaal vaak niet meer met andere honden. Het brengt rust voor alle partijen als dit niet meer hoeft.

 

Als je langs mensen loopt (of fietsers of ander verkeer) zou ik hem standaard kort naast me houden en zorgen dat jij tussen het mens en Rik loopt. Eventueel nog even stilstaan tot ze voorbij zijn en dan rustig verder wandelen. In het begin nog veel afstand houden en flinke bogen om andere mensen etc. maken of als het erg krap is gewoon omdraaien.

Ik vind lijnvoering belangrijk bij onzekere honden, als  je ergens rustig loopt zonder andere honden en of mensen kan de hond gewoon aan de lange lijn, lekker snuffelen, soms kan je ook bijv. eens wat snoepjes strooien als hij erg gespannen is, snuffelen ontspant.

 

Hier heeft deze methode goed geholpen, Lola viel ook uit naar alles, Jenna alleen tegen andere honden, Maar toen eens een fietser te dicht langs ons raasde knorde ze ook  en wilde uitvallen, (ik maakte toen een inschattingsfout, ik had haar naast me moeten houden en haar niet voor me moeten hebben laten lopen)

Nu weet ze zelf inmiddels dat ze naast moet komen als er iets of iemand aankomt, en ik loop dan uiteraard altijd tussen haar en "het gevaar"

 

Die abc training is idd misschien iets voor jullie. Of BAT.

 

Turid Rugaas heeft ook een boekje geschreven waarbij je stap voor stap leert rust in de wandelingen te brengen, het heet Help mijn hond trekt.

'Zelf gebruik ik een eigen versie van haar methode en BAT.

honden page profiel SaapSaap

honden foto van Saap

Vervelend dat je hond zo reageert, niet alleen voor jullie twee maar ook voor de mensen en honden die je tegenkomt. Ik vraag me een paar dingentjes af over het uitlaat proces. Wat voor halsband en riem gebruik je, waar loopt de hond, hoe lang is de riem, vertoont je hond dit gedrag ook wanneer hij bijvoorbeeld meeloopt naast de fiets, trekt je hond aan de riem?

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi 3 doggies

honden foto van S met L&B, † Bifi

Ik ga grotendeels mee met wat is gezegd, maar ik zou ook andere honden gaan beschermen. Jij zegt dat hij onzekere honden intimideerd, voorkom dat. Het verstevigt zijn gedrag, maar is ook een knauw voor de andere hond natuurlijk dus neem ook daar rust en bescherming in

honden page profiel Tamara - Abby, Anna, Jamie & AylinTamara - Abby, Anna, Jamie & Aylingoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna, Jamie & Aylin

Het is net alsof ik het verhaal over jonge Odi lees... 

Dus ja, ik heb ook ervaring met dit gedrag. Ik werd er zelf heel negatief en onzeker van. 

Door iedere week bij de gedragstherapeut te trainen, werd ik zekerder en dat droeg ik over aan Odi.

 

Odi was onzeker en angstig, net als Rik. Hij had enorm veel begeleiding nodig, en ik heb zo enorm veel bij moeten leren voordat ik hem goed kon begeleiden. Maar toen ik het zelf doorhad, ging het in 80% van de gevallen prima en zonder stress. 

 

Mijn tip is dus wel echt: Werk eerst aan je eigen gevoel. Je hond voelt dit echt perfect aan (want ook Rik is een erg gevoelig ventje). 

Als je ergens zelf geen vertrouwen in hebt (bijvoorbeeld loslopen), dan moet je het ook écht niet doen. Rik voelt dat aan en neemt dan de touwtjes wellicht even in eigen handen (grommen/blaffen). 

 

Odi was trouwens een angstbijter, die dus wel bijtincidenten op zijn naam had staan.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

" Ik ga grotendeels mee met wat is gezegd, maar ik zou ook andere honden gaan beschermen. Jij zegt dat hij onzekere honden intimideerd, voorkom dat. Het verstevigt zijn gedrag, maar is ook een knauw voor de andere hond natuurlijk dus neem ook daar rust en bescherming in "

 Klopt, ook voor de andere partij is dit niet fijn. Vandaar dat ik dit "spelen" met andere honden niet meer zou doen en echt Rik zou leren dat een andere hond betekend samen met het baasje een flinke boog eromheen maken. En hem leren andere honden te negeren. Met Jenna ben ik er nu ruim een jaar mee bezig, en de afstand waarop ze op andere honden reageert is al een stuk kleiner geworden, te dichtbij gaat het nog altijd mis.

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie 3 doggies

honden foto van Rachelle & Hummie

Hier precies hetzelfde gedrag ... in het begin tot bijten aan toe.

 

Ik snap je gevoel had ik zelf ook maar heeft zeker weten invloed op Rik.

 

Ik ben heel consequent gaan oefenen mensen zonder hond / renners / fietsers is af... Ipv het nee roepen kom hier er een ander commando aan vastkoppelen en erna iets lekkers. Inmiddels is Hummie zo ver dat die al gaat liggen als die iets op afstand ziet gaat nu heel goed. Toevallig van dr week 1 keer een vergissing maar dat hoort er ook bij. Gedrag slaat niet meer door is dan blaffen en terug ook een ander soort blaf. 

 

Wat ik ook deer was lopen op plekken met veel overzicht zodat ik situatie voor was ik heel veel gevallen. Desnoods kun je ook oefenen met een 30 m riem? 

 

 

Bij hummie is ook angstagressie geconstateerd.  Toen hij een terugval had zag ik duidelijk dat het nog in hem zat. Dar zal altijd wel zo blijven alleen met goede begeleiding en goed in vel zitten zal het nar achtergrond verdwijnen.  We zijn bijna op het niveau van voor zijn terugval.  Alleen op bezoek gaan en ontvangen gaat bar slecht. 

honden page profiel SaapSaap 3 doggies

honden foto van Saap

"  Klopt, ook voor de andere partij is dit niet fijn. Vandaar dat ik dit "spelen" met andere honden niet meer zou doen en echt Rik zou leren dat een andere hond betekend samen met het baasje een flinke boog eromheen maken. En hem leren andere honden te negeren. Met Jenna ben ik er nu ruim een jaar mee bezig, en de afstand waarop ze op andere honden reageert is al een stuk kleiner geworden, te dichtbij gaat het nog altijd mis. "

 Boog omheen zou ik juist niet doen, daarmee bevestig je alleen maar dat er iets aan de hand is. Je doet hier ook niet altijd andere honden een plezier mee hoor. Ik maak zovaak mee dat mensen met hun hond een boog om mijn hond heen lopen, mijn hond wordt hier heel onzeker van. Hij wil graag kennis maken, snuffelen en wordt daarna met een boog omheen gelopen. Zelf waardeer ik het al iemand zegt dat er wat met zijn of haar hond is en dan bied ik zelf meestal aan dat ze een kennismaking wel even mogen proberen, aangezien ik mijn hond goed in de hand heb en hij heel goed omgaat met angstige honden.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

hier "moet" ik wel bogen maken, Jenna is te bang ze heeft waarschijnlijk slechte ervaringen, en valt uit als we te dicht langs gaan, wel gewoon ontspannen, niet met de gedachte ojee een hond, dat is iets engs. Ik wil juist dat ze leert dat we andere honden negeren, het is onze wandeling, de boog wordt ook ruim op tijd ingezet voordat er spanning ontstaat.  Voor honden is bogen maken ook natuurlijker dan recht op elkaar aflopen. Recht op elkaar aflopen kan voor een hond heel bedreigend zijn. Ook van die enthousiaste honden die overal op afstormen worden lang niet door elke hond gewaardeerd.

 

Lola was erg goed in hondentaal, in het communiceren in het algemeen zij zou nooit recht op een hond afgestormd hebben, hier zie je hoe ze een hond waar ze diep respekt voor had de rug toedraait om de andere hond te kalmeren. (met borstel van de spanning)

 

honden page profiel Ingrid van de KoppelIngrid van de Koppel 3 doggies

honden foto van Ingrid van de Koppel

Waar woon je? Bij N&N dogtrainers in Nieuwendijk geven ze een hele goede cursus, zelfbeheersing en zelfvertrouwen, een aanrader.

Anoniem (Gast)

Wij hebben dit ook erg gehad met onze hond. Na een tijdje was hij zo alert op alles dat een glimp van een hond aan de overkant van de weg bv al een probleem was. Enorm uitvallen naar mensen die passeren etc. Het maakte ook niet echt uit wat we deden. Allerlei hondenpsychlogiedingen toegepast, maar het hielp eigenlijk allemaal niet. Ook niet als we het maandenlang probeerden..

Nu is dat eigenlijk allemaal over. Hij al denk ik nooit een heel ontspannen hond worden, maar het overdreven uitvallen naar alles doeet hij niet meer.

Onze hond is een tijd veel met een roedel honden meegeweest van een uitlaatservice. Daar is hij heel goed van terug gekomen. Ook scheelt het dat hij nu wat ouder is. Toen hij 2 was was het gedrag op zijn ergst. Nu is hij 4 en gaat t veel en veel beter.

 

Een paar dingen die hier soms mis gingen in die erge periode:

wij werden zelf erg alert voor alles om ons heen want we wilden het uitvallen etc voorkomen. Deze alerte houding pikt je hond natuurlijk op. Hierdoor wordt hij ook alerter op alles.

Wij hielden vaak de riem kort als we mensen passeerden, zodat onze hond niet dicht bij kon komen als hij uitviel. Dit maakte hem alleen maar benauwder -> meer uitvalgedrag

We hebben ons er veel te druk om gemaakt. Dat hielp ook niet mee. HEt gaat nu zoveel beter, zonder dat we allerlei uitgedachte trainingsmethodes gebruiken waar we eerst zo mee bezig waren.

 

Tot slot: Zorg dat je hond lekker zijn energie kwijt kan. Dat scheelt vaak al de helft!  

Anoniem (Gast)

vervolg:
Het beperken van het aantal prikkels, rust, structuur etc. hebben we ook allemaal geprobeerd, maar echt, dat hielp ons eerlijk gezegd niet veel. Onze hond heeft er veel meer van geleerd in een roedel met honden te zijn, zodat hij ziet hoe die met situaties omgaan. Daardoor gaat hij nu ook niet meer achter fietsers en joggers enzo aan. Daar hebben we super lang op getraind zonder resultaat. 3 weken in een roedel en het gaat goed!

Dit is inmiddels al weer een paar maanden terug, maar hij is ook niet in zijn oude gedrag vervallen. (daar waarschuwen mensen vaak voor en klinkt ook logisch, maar was hier dus niet zo. ) Soms is gewoon een hele andere situatie nodig om oude gewoontes te doorbreken.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Volgens mij liepen jullie daarnet langs me heen toen ik op het veldje was! Jij en Rik met de GT, haar husky en Torro

 

honden page profiel ElskeElske

honden foto van Elske

" Volgens mij liepen jullie daarnet langs me heen toen ik op het veldje was! Jij en Rik met de GT, haar husky en Torro
  "

 He, ik zie je bericht nu pas! Ik heb meerdere laatste reacties gemist zie ik nu, heb geen meldingen gehad..

Volgens mij kan ik me dat nog wel herinneren... vroeg me toen inderdaad even af of jij het was aangezien ik wist dat je daar in de buurt woonde... Grappig!

honden page profiel ElskeElske

honden foto van Elske

" Vervelend dat je hond zo reageert, niet alleen voor jullie twee maar ook voor de mensen en honden die je tegenkomt. Ik vraag me een paar dingentjes af over het uitlaat proces. Wat voor halsband en riem gebruik je, waar loopt de hond, hoe lang is de riem, vertoont je hond dit gedrag ook wanneer hij bijvoorbeeld meeloopt naast de fiets, trekt je hond aan de riem? "

 Sorry, voor de enorm late reactie, heb van de laatste reacties op mijn topic geen meldingen gehad via de email, dus heb ze helemaal gemist. 

Om op je vragen antwoord te geven:

Ik gebruik afwisselend een halsband of tuig met een ring aan de voorkant. Met of een vaste lijn of een uitlooplijn. 

Als Rik naast de fiets loopt reageert hij veel minder op de omgeving en luistert beter. 

Rik trekt niet aan de riem, ik heb daar ook erg in geïnvesteerd. Alleen als hij een speelkameraadje ziet waar hij graag naar toe wil of een bekende die hij graag wil begroeten. 

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Helemaal eens met de GT

Aan de lijn kan je hem beter sturen en afleiden,houvast bieden,helpen.

Ga oefenen om zelf meer in bochten te lopen,ook om mensen heen,geef hem het vertrouwen terug dat jij snapt waar hij het moeilijk mee heeft en hem de ruimte geeft om rustig te blijven.Je helpt hem dan,hij leert weer dat jij het voor hem oplost.

Dit moet ook weer even aanwennen,maar dit komt echt goed.

Zeker als je nu gaat doen wat de GT zegt,hij is zeker weten onzeker,maar omdat hij los loopt..en zich bedreigd voelt,gaat hij het ook op zijn hondse manier oplossen,'mensen vertellen dat ze op afstand moeten blijven',dat is waar zijn grom en blaf voor staat.Hij kookt eigenlijk een beetje gaar in zijn eigen sopje.

 

Je ziet het ook best vaak gebeuren met honden onderling...er komt er 1 zelf op een andere hond af gerend,je zou denken dat deze dan zelf contact wilt,maar dan volgt er een grom of een snauw...Ze willen dus eigenlijk helemaal niet in deze positie belanden...maar ze zijn er al.En dan moet het worden 'opgelost'.

Vaak is dit aangeleerd gedrag door ons,wij denken dat iedere hond het leuk vindt om (veel) omgang te hebben met iedere andere hond die ze tegen komen,dit kan ook voor mensen gelden.

Later als ze dan wat ouder worden,krijg je dit soort gedrag,want ze bleken het helemaal niet zo leuk te vinden.Ze doen wat ze hebben geleerd,plots staan ze in een situatie die ze helemaal niet aankunnen en kunnen het alleen honds oplossen.(ruimte vragen=grommen/blaffen)

 

Wordt niet onzeker of bang,schaam je ook vooral niet,nog beter let niet op de mensen,maar zet je koppie op 'ik wandel met mijn hond'.En je ook instellen op minder tot geen sociale interacties voor jezelf met andere mensen (in ieder geval tot hij wat vertrouwen terug heeft)

 

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Oh lachen,is al een iets ouder topic (even lezen het nu gaat )

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Dit is niet leuk voor jullie. 

Ik kan je BAT aanraden. 

Heb er zelf hele goede ervaringen mee. 

Diesel is veel meer ontspannen geworden en valt veel minder uit. 

Ik heb de periode van training op geschreven misschien heb je er wat aan. 

http://dieselensky.jouwweb.nl/bat-training-diesel

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Zijn zijn ogen al eens gecontroleerd?

 

Als je je eigen stress niet uit kunt zetten, lijkt het mij verstandig om even rust te nemen. Laat je hond even logeren bij iemand die er ook mee aan de slag wil en kom zelf tot rust om met frisse moed weer verder te gaan.

 

Je kan ook bekijken of dit gedrag minder wordt als je minder prikkels op een dag geeft aan je hond of juist meer prikkels. Denk aan beweging, geheugen spellen, visite etc.

honden page profiel ElskeElske

honden foto van Elske

" Dit is niet leuk voor jullie. 
Ik kan je BAT aanraden. 
Heb er zelf hele goede ervaringen mee. 
Diesel is veel meer ontspannen geworden en valt veel minder uit. 
Ik heb de periode van training op geschreven misschien heb je er wat aan. 
http://dieselensky.jouwweb.nl/bat-training-diesel "

 De principes van BAT pas ik al zo veel mogelijk toe, is inderdaad voor een onzekere hond een goede benadering. Volgens de GT bestaat deze methode al veel langer maar is er later een naam aan gegeven. Ik heb jouw ervaringen hiermee ook al eens gelezen.

Maar het is soms ook erg lastig aangezien je niet over alle voorkomende situaties controle hebt. In vaste setting ermee oefenen heeft ook weinig zin voor Rik aangezien hij niet bij alle honden en mensen die angst laat zien. Het wordt dan lastig iets in scene te zetten, zeker nu het gedrag al een stuk minder wordt..

honden page profiel ElskeElske

honden foto van Elske

Het gaat over het algemeen weer beter met Rik, het extreem angstige lijkt er weer af te zijn en ik ben hem ook L-theanine gaan geven wat hem een stuk relaxter en vrolijker maakt. Hierdoor loop ik zelf ook meer ontspannen naast hem..

 

Ik moet bij hem wel rekening houden met de prikkels die hij heeft gehad. Als we veel met hem erop uit zijn geweest (familiebezoek e.d) is hij daarna weer even onrustiger maar na een poosje normaal ritme kalmeert hij weer. Hij blijft gevoelig voor verandering. Bijvoorbeeld nu we allemaal thuis zijn tijdens de vakantie, mijn man is wat aan het rommelen in de garage en Rik begint ineens te blaffen en te grommen. Ik ga dan met hem naar de garage, laat hem zien wie het is en je ziet dan gewoon de opluchting bij hem... Terwijl, als er aangebeld wordt, de post wordt bezorgd of er komt bezoek binnen hij zich helemaal niet laat horen en blijft rustig liggen. 

 


Helemaal niet meer los laten lopen vind ik erg lastig aangezien we hier in de buurt de honden veel met elkaar laten omgaan. Dus ook al heb ik hem aangelijnd dan komen zijn speelvriendjes wel op hem afgerend. Met name het contact met de stabiele reuen en teven is fijn voor Rik en volgens de GT is dit ook leerzaam voor hem. Wel moet ik dan goed om me heen kijken of er niet een 'onbekende hond' opduikt want dan kan hij schrikken van het 'onverwachte' en ineens gaan blaffen en grommen. Wat overigens ook uiteindelijk kan resulteren in spelen want laatst viel de 'vreemde' hond blijkbaar toch mee en werd er ineens met z'n drieën gespeeld. 

In de eigen buurt lijkt hij toch het meest te reageren op onverwachtse dingen omdat de rest natuurlijk wel voorspelbaar voor hem is. 

 

Maar we gaan ook wel eens met hem lopen in een groot losloop heide/bos gebied en daar gaat het soms wonderbaarlijk goed, ondanks het onbekende. Bij gezelschap en honden die we tegen komen volgt een begroeting om vervolgens ook weer direct door te lopen. Of, als hij een ontmoeting spannend vindt, kiest hij zelf een boog door in de struiken naast ons te verdwijnen en pas na het passeren verderop weer bij ons tevoorschijn te komen. Als ik wel zie dat hij aanstalten maakt om bij een andere onzekere hond de bullebak uit te gaan hangen roep ik hem bij me om samen door te lopen. 

 

Verbazingwekkend is dat dit al een paar keer goed gelukt is, net als toen hij nog een stuk jonger was, en daar kan ik zo van genieten maar ik moet goed naar zijn gesteldheid blijven kijken. Als hij bijvoorbeeld overprikkeld is, wat ik inmiddels wel aardig kan inschatten gaat hij gewoon aan de lijn want dan kan ik hem veel minder goed uit situaties bij me roepen.  Als hij dus even moet bijkomen van een aantal drukke dagen ga ik dus ook niet met hem naar zo'n losloopgebied, we beperken het dan bij de 'normale' wandelingen. 






honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Volgens mij pakken jullie het super aan

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

"  De principes van BAT pas ik al zo veel mogelijk toe, is inderdaad voor een onzekere hond een goede benadering. Volgens de GT bestaat deze methode al veel langer maar is er later een naam aan gegeven. Ik heb jouw ervaringen hiermee ook al eens gelezen. Maar het is soms ook erg lastig aangezien je niet over alle voorkomende situaties controle hebt. In vaste setting ermee oefenen heeft ook weinig zin voor Rik aangezien hij niet bij alle honden en mensen die angst laat zien. Het wordt dan lastig iets in scene te zetten, zeker nu het gedrag al een stuk minder wordt.. "

 

Ik vond het in scene zetten van enge dingen ook lastig omdat het voor ons een bekend terrein van trainen was en hij ook niet het gedrag laat zien bij iedereen en alle honden.

Toch heb ik juist aan die 2 settings nog het meeste gehad omdat ze me daar juist op de kleine puntjes attenderen van stress en houding enz.

Erg leerzaam.

Klopt dat BAT al een tijdje bestaat in Amerika word er al veel meegewerkt en het is vandaar komen aanwaaien.

Het is nog redelijk jong dat je daar een opleiding voor kan volgen.

Ik merk zeker dat prikkels en soms teveel eraan heel erg veel invloed hebben op Diesel zijn gedrag.

Hoe meer balans hoe beter het gaat.

Zeg wel eens voor de gekkigheid dat hij in de mensentaal autisme heeft.

Alles wat anders is is raar..........

Fijn dat het zo goed gaat al bij jullie, zag pas te laat dat je dit topic al in oktober had geopend.

Je kan nooit alle situaties voor zijn dat is hier ook zo.

Toch loop ik nog veel aangelijnd ook in losloopgebieden om zo alle ontmoetingen goed te kunnen begeleiden.

Laatst met een grote (40 collies) wandeling mee geweest heeft hij gewoon los gelopen zonder problemen.

Wel merkte tegen het eind dat er toch teveel prikkels waren en heeft hij nog even aangelijnd gelopen en dat vond hij maar wat fijn.

 

Volgende forumvraag: Bang voor mijn broer
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^