Hallo allemaal,
Ik ben helemaal nieuw hier dus zal me even gauw voorstellen.
Ik ben Remco en ik en mijn vriendin hebben sinds Juni dit jaar onze eerste hond geadopteerd. Een Chihuahua kruising met ja ze zeggen Pinscher maar goed daar zijn de meningen weer over verdeeld .
Flip is een jaartje of 5 oud maar dat is een schatting op zijn gebit en postuur etc. gezien het beestje achter is gelaten en buiten gevonden is.
Het vermoeden is dat Flip een moeilijke start gehad heeft hij is gek op aandacht knuffelen aaien etc. geen enkel probleem, maar de basis commando's kende hij totaal niet. Net als spelen wat meestal resulteerd in een hap in je hand wanneer je het speeltje wil afpakken (inmiddels onder controle )
Ook wanneer meneertje gecorrigeerd werd doormiddel van stem verheffen en je wou hem paar minuten later aanraken dook hij zowat in elkaar van angst, wat het vermoeden gaf dat hij dus geslagen is.
We hebben hem bij het asiel opgehaald met een medische keuring, al gauw bleek dat hij heel wat puntjes had zoals nierstenen ontstekingen ga zo maar door.
Daar is meneer nu ook vanaf net zoals zijn echte mannelijkheid gezien we er toch maar voor gekozen hebben hem te castreren aangezien hij overal op wou rijden en wanneer er vrouwtjes in de buurt waren was het in huis echt een drama. Ook was hij vrij dominant met zijn speeltjes en plekken in huis.
Na de castratie valt wel op dat hij wat rustiger is geworden wat ook verteld werd door de DA.. maar daarbij is hij ook gauw zenuwachtig en blaft hij om alles wat maar gebeurd (denk aan voorbij rijdende auto's, mensen of als er ergens een deur dicht valt).
Hebben de mensen hier nog tips voor het opvoeden van Flip wat te doen bij veel geblaf of ervaringen met Chihuahua's in het algemeen wat ze willen delen.. graag!
Mvg, Remco, Jody & Flipke
Neen heb geen opvoedkundige tips , heb er hier eentje met bananen in zijn oren. Maar die al wel redelijk goed opgevoed hier kwam.
Wil wel even zeggen hoe fijn ik het vind dat jullie Flipke uit asiel hebben gehaald. Mooi dat hij zijn teveredenheid dan ook toont met knuffelen .
Dat blaffen heb ik gelukkig met geen van mijn honden gehad, voor de rest een dikke welkom hier .
Welkom op Hondenpage!!
Super dat jullie Flipke een fijn thuis hebben geboden! Tips voor het blaffen, nee, helaas... Misschien dat anderen jou daarbij kunnen helpen!
Ja we hebben bewust een asieldiertje gekozen in de zin van een leuke 2de kans geven. En daarbij hadden we geen zin in het hele zindelijk maken proces omdat we ook nog werken en niet de gehele dag beide aanwezig kunnen zijn. Flipke was daar in tegen al wel zindelijk. Maar wel een beestje met een handleiding. In dat opzicht is het wel makkelijker als je met een pup begint. Gezien we ook echt helemaal niks weten in hoe het beestje is opgevoed en wat het heeft megemaakt. Heb vaak het idee dat ondanks onze liefde naar hem dat hij toch in zekere zin vrij onzeker blijft.
In de zin van oren plat staartje laag wanneer hij toenadering zoekt. Wat beverig wanneer hij even geen aandacht krijgt en je dan met grote kraalogen je aankijken.Ook is het een lastig iets om beide de hond op dezelfde manier op te voeden en ik weet dat zoiets voor problemen kan zorgen.
Verschil is merkbaar wanneer ik thuis komt is hij wat kalm rijkt met zijn poot naar mij toe en houd zich laag.
Komt mijn vriendin thuis is de woonkamer te klein om zijn enthousiasme te uiten echt een stuiterbal.
Bang van mannen denk ik, wsch slaag van man gekregen in zijn verleden.
maar met geduld van jou komt dat zeker goed. Hier zijn voorbeelden genoeg op forum van doodsbange honden die terug vertrouwen kregen in mensen.
Welkom hier!
Super dat jullie hem een goed huis kunnen bieden :)
Of hij specifiek bang voor mannen is weet ik niet hij is gek op mijn vader kruipt helemaal tegen hem aan als hij op bezoek komt. En bij mij komt hij ook maar wat graag liggen. Het is net of hij soms een spook ziet en in eens omslaat in wat onzeker/angstig zeer lastig te peilen.Verder is het grootste deel van de dag een sufferd kan vanuit het niets in eens met speeltjes aan komen rennen. En vooral nieuwsgierig wat ik of mijn vriendin aan het doen is hij wil overal bij zijn!
Wat een leukerd is Flip!
Tof dat je hem een gouden mand hebt gegeven
Hier allemaal spaanse meiskes, ook met een duidelijk verleden, bang van stemverheffing of andere harde geluiden.
Corrigeren doe ik dan ook niet met stemverheffing, wel duidelijk.
Het blaffen naar en om alles doet alleen Mara bij mij.
Het is bij haar onzekerheid (ook erg alert en waaks), maar ze gaat ook blaffen als we uitgaan en ik haar tuigje pak, krabbelen, blaffen. Zeg maar als er iets 'spannends' gebeurt.
Ik stel haar dan even gerust (haal haar eruit) door te zeggen: hoeft niet of is goed en aai haar even. Bij haar helpt dat.
Veel plezier met Flipke!
Ja ik was juist bang door Flip te aaien na het blaffen dat ik hem dan ga complimenteren dat hij zojuist flink geblaft heeft. Dus wat ik momenteel doe is: Flip stil! is niks aan de hand. Meestal houd hij wel op al blijft hij nog dik 1 minuut na mopperen grommen en met zijn bekkie dicht komt er nog wel een mmmoewff geluidje uit (hoe je t ook moet omschrijven) . Het is gewoone en alert baasje die op elk woord wat ik zeg reageerd maar ook geluidjes van buiten.
Dat enthousiaste blaffen heeft Flip ook wanneer ik de riem pak komt hij als een dolle aanstormen gaat op de mat voor de deur zitten blaffen maar ook bij thuiskomst. Ik ga als eerste de woning in dan de riem af in de gang.. woonkamer deur gaat open en dan is het als een dolle stier de woonkamer in en halverwege stopt hij poten naar voren kont en staart omhoog kwispelen en blaffen.
Hahaha, hij is lekker enthousiast ook gewoon!
Dat na-mompelen doet Pienie hier ook, maar die wil gewoon altijd het laatste woord haha.
De dolle stier hier is Lexi. Zelfs op d'r ouwe dag nog, opeens de kolder, door de kamer bulldozeren, met beren gooien, wrrrf- geluiden, schijnbewegingen, je komt toch niet meer bij af en toe
Vera was de grootste, de rustigste, zwaarste verleden, maar toch altijd nieuwsgierig en vriendelijk naar mensen geweest.
En die kon ook zomaar af en toe heerlijk gek doen, rollen en schurken, met die lange poten in de lucht, dat had ze van Lexi geleerd. Voordat Lex erbij hier kwam, snapte Vera er niks van, had alleen maar aan de ketting gelegen.
Komt wel goed met Flipke, klinkt als een heerlijk enthousiast hondje en zoals je het blaffen aanpakt gaat goed. Ze blijven dat wel in zekere mate houden hoor. Dat is dat superalerte. Maar zolang jij hem uit die focus kunt halen, hou je het binnen de perken.
En corrigeren zonder stemverheffing. In het begin deed ik dat bij Mara wel, die bleef maar blaffen, dan verlies je je geduld. Maar werkt averechts.
Ik heb wel voor als de rest mee gaat blaffen, als er een vreemde hond langsloop of een kat, als we buiten zitten een plantenspuit op tafel staan, die hoef ik alleen maar te laten zien nu, ik schud er even mee. Dat kon ik niet anders oplossen, want dat werd steeds een heel orkest haha en dat kon echt niet tegenover de buren.
De angst die ze hebben gekend gaat nooit helemaal weg, qua hun reactie dan. Als ik nu mijn hand zou opheffen (doe ik nooit hoor), zouden ze nog steeds in elkaar krimpen.
Aan de ene kant hebben veel van deze honden een rugzak(je) en loop je soms tegen dingen aan dat je denkt hmm, hoe zal ik dat nou aanpakken, aan de andere kant zijn ze zo verschrikkelijk blij met alles en dankbaar. Dat vind ik prachtig!
ps: Ik aai niet na het blaffen, maar tijdens zeg ik hoeft niet, is goed met een aai als soort geruststelling. Dan stopt ze en zeg ik goed zo, zachtjes is goed zo. Het is het enige dat werkt bij haar.
Super dat jullie een asiel hondje hebben gekozen en ook dat jullie uitzoeken hoe hem te kunnen helpen.
Zijn gedrag is een uiting van angst / onzekerheid.
Een hond heeft nood aan voorspelbaarheid. Hoe meer zaken dat voorspelbaar zijn hoe rustiger de hond zal worden. En hoe meer vertrouwen dat hij uiteindelijk zal krijgen.
In de hondenwereld zijn er ook "etiquette" regels
Door de grootte van de hond wordt er sneller iets als bedreigend aanschouwd, dan wanneer hij een St Bernard zou zijn. Een rechtstreekse benadering is geen goed nieuws. Is meestal iets of iemand met geen goede bedoelingen.
Laat de hond zelf naar je toe komen. Als hij er klaar voor is zal hij wel afkomen.
Laat hem wennen aan wat je ook maar wil, maar doe dit steeds beetje bij beetje. het is uiteindelijk de bedoeling die grote enge wereld om te toveren naar een plek die nog niet zo slecht is.
Ipv te corrigeren..... buig dat gedrag om naar een gedrag dat je wel graag wil.
Dat verdedigen van speelgoed is heel normaal. als je dat wegneemt, geef dan een alternatief in de plaats.
Een goede relatie is gebouwd op wederzijds respect. En daar moet je naar toe werken.
Als je gaat wandelen, denk aan die korte pootjes. die altijd moeten rennen om ons lange benen bij te houden. Ook dat kan een hond stress geven. Laat hem voldoende snuffelen. Als er een auto voorbij rijdt (zie dat je veel lekkers bij hebt -> gezond lekkers bvb stukjes rauw rundsstoofvlees) laat hem rustig gaan zitten geef wat vlees. Doe dit elke keer wanneer je een auto ziet aankomen. Zo zullen zijn hersenen na een tijdje een aangename link leggen met de auto. En leert hij rustig te blijven als een voertuig passeert. In het begin geef je veel stukjes. Later bouw je dit af en maak je steeds de tijd tussen een hapje groter. Tot wanneer je nog 1 stukje geeft.
Die mensen die voorbij komen heeft ook te maken met de manier waarop.
Een hond zal zelf nooit zoals een mens rechtdoor lopen (dat is voor hen onnatuurlijk). Dus al die mensen die recht op hem afkomen is voor hem enorm bedreigend. Ga ergens wandelen waar het rustiger is. Je zal zien dat jouw hond dan ook rustiger wordt.
En als je thuis bent en met hem bezig. Ga dan op de grond zitten. dit zal hem meer vertrouwen geven.
Wat de nieren betreft -> kijk eens op voerwijzer.com of Barf.nl daar vind je heel veel info over voeding. Want ook dat heeft heel veel effect op het lichaam.
Succes en geniet er maar van!
Ik doe dat ook inderdaad Eliane, vooral bij Mara, op de grond gaat zitten
Super!
Er gewoon effe bij stil staan.
We moeten ons gewoon voorstellen dat er nog een mensen soort is.
Die spreken een volledige andere taal, compleet onverstaanbaar voor ons. En die zijn tussen de 5 en 20 x zo groot en breed als wij.
Als die dan met hun bulderende stem in een taal die we niet verstaan en rechtstreeks aan een vinnig tempo zwaaiend met hun armen, onze richting uitkomen. Heb ik zo vaag het vermoeden dat ons hartje heel wat sneller gaat slaan en we denken dat ons laatste uur is geslagen.
Dan wanneer ze rustig afkomen, op de grond gaan zitten en via aanmoediging ons laten weten wanneer we iets goed doen.
Niet?
Zeker!
Je bent feitelijk met deze honden het vertrouwen in de mens aan het herstellen. Dat is ook eigenlijk het belangrijkste dat je je van tevoren moet realiseren, de rest komt later.
Het is een heel dankbare taak als je ziet dat het lukt.
Ik benader Flip ook rustig wanneer ik hem wil aaien.. en ga meestal op mijn hurken zitten ben zelf 1.89m en flip is maar klein dus ik snapte vooral in het begin toen hij nog wat angstiger was dat ik mezelf laag moet houden. We houden onszelf goed aan routines maar zodra er wat tussen komt wijkt dat af en inderdaad meneer word dan ook onrustig dat klopt. Ach het is een lief dier verder met wat issues. Hij kan slecht tegen genegeerd te worden maar toch doe ik dat soms anders zit hij de hele dag te slijmen bij je
Daar ben ik het allerslechtst in, dat negeren
Dus dat is hier de hele dag knuffel, knuffel, maal 3 (eerst 4) natuurlijk)
En vrouwtje vindt dat heeeeeeel vervelend
Ach wat goed dat jullie Flip bij je genomen hebben. Hij is er nog maar een paar maandjes, het kan lang duren voordat hij gewend is en vertrouwen in jullie gekregen heeft.
Vertrouwen is het sleutelwoord, dat is wat hij moet gaan leren, op jullie vertrouwen, in zichzelf en in de nieuwe situatie vertrouwen, vertrouwen dat hij nooit meer weg hoeft, vertrouwen in dat hij ergens terechtgekomen is waar hij veilig is, en de mensen hem begrijpen. Ik zou me goed gaan inlezen over hondentaal, en hondenetiquette.
Een hond maakt geen fouten dus hoef je ook niet te corrigeren. Dit klinkt misschien raar, maar als baas ben je ervoor verantwoordelijk dat je voorkomt dat de hond fouten maakt, en je niet eerst de fout in laat gaan, of zelfs zelf de fout veroorzaakt (door misinterpretatie, of miscommunicatie) en dan de hond gaat corrigeren.
Misschien heb je ook iets aan de regels die wij kregen met onze herplaatser
je houding en stem rustig en kalm naar de hond toe
niet naar de hond toe lopen maar de hond naar jou toe laten komen, als hij niet wil
niet over de hond heenhangen
de hond moet rustig kunnen eten, niet door de etensbak graaien
geen dingen afpakken maar ruilen
geen drukke bezoekjes of druk bezoek de eerste tijd
geen oefeningen onder druk, wel leuke onstpannen spelletjes of oefeningetjes als hij daar aan toe is
geef de hond nog veel rust om alle nieuwe indrukken te verwerken
Zo heb ik het ongeveer gedaan en had niet eens een lijst
Wat ik ook fout heb gedaan in mijn leven, heb ik het met mijn honden in ieder geval goed gedaan
haha Manon, zeker heb je het goed gedaan, al die tevreden snoetjes spreken boekdelen. Je hebt ze goed aangevoeld.
Ik kreeg die tips toen Lola er net was en ik haar in mijn onnozelheid aaide (niet eens over haar hoofd) terwijl ze bol stond van de stress, en ineens veranderde in een wilde wolf en me beet. De volgende ochtend toen er gebeld wird van de stichting hoe de eerste nacht gegaan is vertelde ik het incident, en na een gesprek hierover, kreeg toen deze regels toegestuurd per mail.
Dat doen ze goed, vind ik
Haha wij kregen idd ook een huisregel lijst mee toen we Flip op gingen halen. Niet dat we ons overal aan hebben gehouden.. ben er sinds gisteren ook achter dat meneer helemaal wild word van bananen milkshake van de McDonald's
Welkom!
Wát een figuur, die Flip!
Die close up foto is echt goud waard!
Wat een bofkont ook dat hij nu uit het asiel is en bij jullie woont!
Ik denk dat heel veel dingetjes die nu nog even "lastig" zijn over een half jaar al veel beter gaan...
Hier uit hun dak voor een kroepoekje hahaha (passen zich aan aan hun indische vrouwtje)
En Lexi vindt dat ik helemaal opnieuw gewassen moet als ik me heb ingesmeerd met Nivea, vindt ze onweerstaanbaar.
Ja t is een kleine donder die Flip.. wat wel opvalt is dat hij sinds castratie de hond van mijn schoonouders ook niet meer tolereert. Best jammer die 2 liepen eerder samen buiten en dat ging tot nu toe best prima. Eerder viel Bram want zo heet hij wel eens uit naar Flip alleen nu lijkt Flip de aanstichter te zijn en begint. Iemand tip om een hond er op te wijzen het niet meer te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?