Telegraaf.nl houdt u op de hoogte van het laatste nieuws uit binnen- en buitenland, sportnieuws, uw horoscoop, het weer, mode & beauty en meer!
Faculteit diergeneeskunde slaat alarm. Wat een ophef over rauw vlees vanochtend in de Telegraaf!! Schrik hier wel van.. Ze krijgen al jaren rauw/vers vlees hier.
Ik kan de link naar t artikel er bijzetten.. Hoop dat t werkt, maar dit hebben vast meer mensen gelezen vandaag
het komt erop neer, dat mens en baas resistent raken voor antibiotica door het enzym ESBL...
door Nienke Oort
Wetenschappers maken zich zorgen over de toenemende trend om huisdieren rauw voedsel te geven.
Baasjes zijn ervan overtuigd dat het gezonder is voor hun hond of kat, maar daarbij verliezen ze de aanwezigheid van potentieel gevaarlijke bacteriën uit het oog. Het gaat daarbij onder andere om bacteriën als salmonella, E. Coli, campylobacter en ESBL-producerende bacteriën. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 95% van het kippenvlees en zeker 40% van het kalfsvlees dat in de supermarkt ligt ESBL-vormende bacteriën bevat. Dit geldt dus ook voor de rauwe diervoeding (ongeacht of het is ingevroren).
Al deze bacteriën kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, en dan met name bij risicogroepen als kinderen, ouderen, zwangeren en zieken.
Tis ook niet voor niets de televaag.
Ik las het ook en ik moet eerlijk zeggen dat ik al niet zo op rauw vlees was, maar dit de doorslag geeft om brokken te blijven geven.
Maar of het echt waar is of zal het onderzoek misschien gefinancieerd zij door de brokken fabrikanten. Je weet het nooit bij zulke dingen.
ook mensen hebben een resistentie voor antibiotica, het is iedere keer wel wat.
voer met gezond verstand... kijk net zo naar het vlees als van jezelf... stinkt het echt te hard als het ontdooid is, dan kan je het beter niet geven, ondanks dat honden het niets uitmaakt ..... behandel het vlees net als je eigen vlees.
als je de fabrikanten mmoet geloven is brok niet goed en vlees niet goed, wat moet je hond dan eten ?
In de plaats van zich zo druk te maken om hondenvoeding kunnen ze beter hun energie gebruiken om te zorgen dat ons vlees beter wordt.
We hebben dagelijks te maken met rauw vlees voordat het in de pan in verdwijnt en dan is het een kwestie van hygiëne in de keuken,hetzelfde geldt voor rauw vlees voor de honden.
Het geld voor het bereiden van je eigen vlees én dat voor je hond/kat; HYGIENE!
Er staat dat de bacteriën een gevaar kúnnen vormen. Dus, aparte snijplank, goed heet afwassen, niet met je rauwe vleeshanden aan je gezicht zitten. Dan is er geen probleem
Het is ook maar net wat je wil lezen he. Ik houd die dingen scherp in de gaten dus ik voel me niet aangesproken
Ach, vaak ben je te bang!
Zolang jij na het snijden van het vlees maar goed alles afwas, het aanrecht schoon maakt en je handen wast, is er echt helemaal niks aan de hand.
Sommige mensen zoeken gewoon altijd wat te zeiken en vinden dan dat ze het in de krant moeten zetten om andere mensen bang te maken.
Alles gaat hier altijd in de vaatwasser,geen ecco standje maar op wasprogramma intensief. Aanrecht wordt schoongemaakt als er rauw vlees op is gesneden met een stuk keukenrol en spuitfles met een dettolsopje.
Ik denk dat in veel huishoudens meer bacteriën in het aanrechtdoekje zitten.
Hier gaat ook alles in de vaatwasser, ik spoel het altijd wel even af met heet water voor ik het in de vaatwasser doe.
Ik denk ook dat er heel veel huishoudens zijn met een vreselijk vies vaatdoekje en wat te denken van het aanrecht van sommige mensen!
Ik heb in de thuiszorg ooit stage gelopen als verzorging, bij sommige mensen dronk ik echt geen kopje koffie hoor...
Heb je een bronvermelding van dit onderzoek? Is nl meestal gesponsord!
Ik ben voor mn darmen in t ziekenhuis, uit een onderzoek bleek dat ik de bacterie campylobacter had. Ik ben vegetarieër en het is een vlees bacterie! Vlees raak ik nooit aan als ik t voor mn gezin maak
Ik droogde wel kvv voor Luca, had het vlees in mn handen om kleine bolletjes te maken, denk daardoor besmet.
Maar, deze bacterie verdwijnt van zelf uit je lijf, het kan geen kwaad.
Luca had er zelf helemaal niets van! Een mens kan er een beetje last van hebben.
De maag van een hond heeft andere bacterieen dan wij, ze kunnen prima rauw vlees eten.
Wij mensen, moeten ivm ev bacterieen vlees niet rauw eten, als je het goed klaarmaakt en schoon werkt is er niets aan de hand.
De telegraaf heeft weer een telegrafisch rel artikel neergezet.
De antibiothica resistentie is al langer bekend. DA mogen niet zomaar een breed spectrum AB voorschijven en moeten sowieso al minder voorschrijven.
Die mega stallen zouden eens moeten verdwijnen met al hun negatieve gevolgen en minder gezond vlees. Geen oog voor het individuele dier, die worden te snel ondergespoten.
Begin bij je zelf, koop minder maar wel biologisch vlees!
Eens!
Ik heb hem even gegoolfed, doet onderzoek voor universiteit Utrecht, zit daar een sponsor achter? Alles moet ergens vandaan gefinancierd worden.
Hij is wel spreker op congressen, gesonsord door Hills en RC.
Je raakt een gevoelige snaar bij mij (a). De boeren hier in Nederland zorgen zeer goed voor zijn dieren, anders kunnen ze ze namelijk niet verkopen.
Ik ken zeer veel boeren en allemaal hebben ze het voor hun beesten heel erg goed in orde. Er wordt wel degelijk gedacht aan dierenwelzijn! Ook door niet biologische boeren. Wanneer een dier wat mankeert zullen hun eerder naar de veearts stappen dan dat wij dat met onze huisdieren doen. Waarom? Deze dieren zorgen ervoor dat de boer zijn gezin kan onderhouden. Als jij je vee niet goed onderhoud zul je er niet van kunnen leven. Ze geven geen melk, mogen niet naar de slacht.
Daar komt de aap dus uit de mouw. Zou daarom vers vlees slechter zijn dan brokken?
gek word je er van, van al die tegenstrijdige berichten ! Maar als ik nu zie dat Hills en RC een "handje helpen" ben ik alweer een beetje geruster.
Ik dacht toch dat wetenschappelijk onderzoek onafhankelijk onderzoek is.
kan toch niet dat wetenschappers zich laten beïnvloeden door sponsors ??????
Nouuu niet alle boeren zijn even diervriendelijk hoor ,ik woon er midden tussenin en als je af en toe ziet hoe ze er mee omgaan?
Ook de talloze kippenschuren hier ,je hebt er waarbij ze hele weilanden ter beschikking hebben maar er zijn ook van die stapelfabrieken tussen waar de kippen amper daglicht zien ,
Maar ook hier wordt vers gevoerd al heeeel veel jaren en nergens last van ,Ik las het artikel ook en denk dan maar ,tja de telegraaf moet ook vol he ?
Het klopt dat veel kippen weinig tot geen daglicht zien, maar ik denk dat die schuren wel zo ingericht zijn dat er speciale lampen voor daglicht zijn en de luchttoevoer is zo goed geregeld bij nieuwe stallen dat het binnen echt niet meer zo ruikt. Ter vergelijking met vroeger zijn er veel verbeteringen.
Ben je wel eens binnen geweest bij zo'n pluimvee houder?
>>>Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 95% van het kippenvlees en zeker 40% van het kalfsvlees dat in de supermarkt ligt ESBL-vormende bacteriën bevat. <<<
even er tussen uit gepakt, umhhh oke ik koop voor me zelf mijn kipfilee in de supermarkt... ik snij dat rauw voor ik het in de pan gooi..
maar dat kan vast geen kwaad zolang mijn hond maar brokken eet. toch?
en nog een leuke: ik was 15 (en hondloos) en heb in een snackbar salmonella opgelopen... (rauwe kip in mijn macaroni schotel)
(dit is helemaal onderzocht, was ook een vrouw van in de 90 overleden na daar te hebben gegeten vandaar dat ze het helemaal zijn gaan uitzoeken)
dus je loopt altijd risico. zelfs als vegatarier. iemand die je een hand geeft bijv. dus om nu meteen dit zo af te schilderen is kansloos.
kijk eens hoeveel honden er baat hebben bij een eleminatie dieet. of alleen maar graan vrij kunnen eten vanwege een allergie.
ja rauw vlees is een risico maar is vrij makkelijk veilig te houden door schoon te werken. hetzelfde als met je eigen vlees.
deelnemen aan het verkeer is met meer risico maar dat is natuurlijk geen nieuws..
Zouden de verkoopscijfers al dalen? Dit is oud nieuws, het verhaal doet al lang de ronde. Iedereen weet toch dat je met rauw moet opletten. Als ik twijfel aan geur of kleur, gaat het meteen weg, ook aan de honden geef ik het dan niet.
In brokken zit trouwens ook salmonella.
Mijn zwagers hebben grote veebedrijven in noord holland, je wilt niet weten aan wat voor eisen ze moeten voldoen tegenwoordig om tot een goede productie van vlees en melk te komen. Anders lig je eruit! En hele scherpe controles
Er staat dat dierenartsen bij het MCD Amsterdam en de faculteit diergeneeskunde van universiteit Utrecht zich zorgen maken...
ik zit nu trouwens een broodje rosbief te eten....haha
Hmmmm dat geeft wel te denken ja...
lola krijgt gewoon niks meer, geen vlees, geen brok...
gewoon met de pot mee eten. de hond van de buren van mijn opa en oma werd daar ook 35 mee!
dusssss
Het verse vlees wat ik aan de honden geef, komt alleen in aanraking met hun voerbak..hup uit de verpakking.. En met een lepel, maar niet met mn handen of t aanrecht... De voerbakken gaan ook de vaatwasser in. En inderdaad...vaatdoekjes zitten vol bacterien!
35????
haha nee dat was natuurlijk een geintje...
Hihihi
s'morgens een boterhammetje met leverworst. s'avonds de restjes....ik denk dat ze het nog lekkerder vinden dan kvv.
Allereerst gewoon hygiënisch te werk gaan. Daarnaast hebben veel mensen de ervaring dat de hond ervan is opgeknapt.
Vind dat toch echt zwaarwegend dan een onderzoek van Utrecht.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?