http://www.nu.nl/wetenschap/4126959/honden-luie-denkers-geworden-domesticatie-.html
De huisdieren zijn veel vaker dan wolven geneigd om terug te vallen op mensen bij het oplossen van een voor de dieren niet al te moeilijke puzzel, waarbij er voedsel onder een emmer wordt verstopt.
Zelfs als gedomesticeerde honden door mensen worden aangemoedigd om het voedsel zelf te pakken, wachten ze liever op hulp.
Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
Bij het onderzoek confronteerden de wetenschappers van Oregon State University tien wolven, tien gedomesticeerde honden met een baasje en tien zwerfhonden uit een asiel met een puzzel. De dieren kregen een emmer te zien, waaronder vlees was verstopt.
Ze konden het voedsel te pakken krijgen door met één poot op de emmer te gaan staan en aan een touwtje te trekken waaraan het voedsel was bevestigd. Naast de emmer stond steeds een onderzoeker of het baasje van de hond die aan het werk was.
De meeste wolven losten de puzzel op zonder hulp van de menselijke toeschouwer. Acht van de tien dieren kregen het voedsel zonder problemen te pakken.
Negen van de tien gedomesticeerde honden slaagden echter niet voor de test. Ze deden zelfs vaak geen poging om de puzzel op te lossen, maar keken bijzonder lang naar hun baasje, alsof ze op de hulp van een mens rekenden. De zwerfhonden vertoonden hetzelfde gedrag.
Toen de zwerfhonden bij een tweede poging actief werden aangemoedigd door de menselijke toeschouwers, presteerden ze iets beter. Vier van de tien dieren haalden het voedsel deze keer onder de emmer vandaan.
De honden met baasjes waren nog altijd niet geneigd om zelf actie te ondernemen bij aanmoedigingen, ze deden slechts wat halfslachtige pogingen. Ondertussen bleven ze naar hun baasje kijken. Ook bij de tweede poging waren negen van de tien dieren niet succesvol.
Volgens de wetenschappers toont het onderzoek aan dat honden bij cognitieve taken op de hulp van mensen rekenen. Kortom: de dieren zijn 'luie denkers'.
"Het is niet dat ze de puzzel niet kunnen oplossen", verklaart hoofonderzoekster Monique Udell op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. "Ze proberen het gewoon niet, tenzij ze sociaal worden gemotiveerd."
"Zelfs als hun baasje hen aanmoedigt en zegt dat het oké is, hebben ze een voorkeur voor een sociale oplossing: ze willen dat hun baasje hen helpt om de emmer te openen."
Je zou bijna gaan denken dat die honden het expres doen: "help me baas?" En dan als de baas helpt zo van "zo, dat heb ik goed voor elkaar, die voelt zich nu heel goed over zichzelf".
Ik vind due honden juist super slim! Die denken gewoon van, waarom zou ik dat werk zelf gaan doen als mijn mens het ook kan?
hahahahah en dan thuis komen en zeggen : nou mijn hond is zo slim!!!
maar zonder gekheid ik heb hier iets met chevy mee gemaakt dat ik twijfel over dit onderzoek...
ik koop biefstuk, ik ontdooi biefstuk op aanrecht. ik kom thuis biefstuk weg... (ik had toen alleen chevy en die is te klein)
wel een bureau stoel op een vreemde plek...
maar goed poging 2
ik ontdooi biefstuk nu op plankje boven aanrecht...
weer biefstuk weg..
wel weer die stoel raar
afijn poging drie (was een dure week die week)
biefstuk in een dichte magnetron (die uit staat)
ik kom thuis magnetron open en weer weg...
nou heb ik je... biefstuk op bovenste aanrecht plankje... ik moet daarbij op een krukje staan..
ik kom thuis chevy weg...
paniek. huurbaas deur open gelaten? zoeken zoeken. alles in werking gezet. 9waar is mijn angel, ambulance alles)
ik kom terug na een lange avond zoeken (02:30 was ik pas thuis)
compleet over de zeik want chevy is verdwenen
hoor ik vlak voordat ik naar de slaap kamer loop: heuheu..
ik huh?
heuheu!
chevy?
CHEVY!!!
heuheu!!
op het bovenste plankje... knurft kon niet meer achteruit terug dat plankje af...
ik ben nog nooit zo blij geweest dat mijn biefstuk is gejat...
Tsja, ik denk dat het wel klopt, dat honden minder ' slim' worden...,,
Ze krijgen hun voer zo neergezet, ze worden( meestal toch) op tijd uitgelaten en mogen spelen, ze hebben zonder zoeken een warme veilige slaapplaats.....
Dat is voor in het wild levende wolven en zwerfhonden wel even anders.
Die moeten alle zeilen bijzetten aan slimmigheid om voldoende voedsel en n beschutte slaapplaats te zoeken.
En ja, ook voor honden geld: hersencellen die je niet gebruikt, sterven af....mensen zijn toch ook allang verleert hoe je moet overleven, letterlijk.
Maar mensen houden zichzelf nu op andere manieren slim, met uitdagend werk, moeilijke hobby's enz.
Onze hond kan ook heel slim worden door m een taak te geven: speuren, of jagen, of waken, of boeven vangen, of gehandicapten begeleiden, of drugs opsporen, of cash geld op n vliegveld vinden, of.......
Dus ik denk dat vooral werkloze honden die teveel achter de geraniums zitten er niet slimmer op worden en dat is zeker te bewijzen.....
Pfff nou ik wil heel vaak dat Obi eens wat minder slim zou zijn. Hij kan echt alles.... Voor diegene die het niet gelezen had. Onze Obi weet hoe die deuren kan openen en haalt sinds kort zelfstandig ( nee niet geimmiteerd) want dat raam wordt nooit geopend door ons, maar hij weet het te ontgrendelen om naar buiten te gaan. Hij is zoooo handig dat het voor ons niet handig is en hij eigenlijk te slim is voor zn eigen doen..Of net te dom om zich te realiseren hoe fout het kan aflopen. Domme honden zijn veel makkelijker... Dusja...
Voor mij blijkt uit deze proef dat honden zich gemakkelijk in hun doen en laten aanpassen aan hun omgeving. Mede daarom zijn ze zo gemakkelijk tot huisdier geworden en leren ze goed zich aan te passen aan de omstandigheden, samen met hun medegezinsleden, ongeacht of dit nu dieren of mensen zijn. Maar dan wel onder voor hen, verantwoorde omstandigheden.
Gewoon slim dus, waarom moilijk, als het ook makkelijk kan!
En wij bazen, lossen het dan ook nog op voor de hond. Wie traint nu wie?
Ik heb tweeling neefjes, de een zat lekker op de grond ( toen ze heel klein waren) en moedigde zijn broer aan als die op tafel wilde klimmen om iets lekkers te pakken.
Heb je wel eens gehoord van: do as i do? Is ook een topic over.
Honden (dieren algemeen) kijken gedrag van ons mensen af. Je kan dit ook op commando aanleren. Dat is: do as ik do.
Heel handig voor bvb het opleiden van een hulp hond. Voordoen hoe je de was moet doen bvb.
Je zou misschien het deur openen van Obi op commando kunnen doen. Wie weet dat hij het dan minder uit zich zelf doet?
Leuk om te lezen! Ik heb een tijdje terug een cursusje gedaan over de domesticatie /het gedrag van de hond en dit artikeltje laat eigenlijk heel mooi zien dat de hond dus inderdaad prima gedomesticeerd is!
Het interessante is ook dat de hond (hierdoor?) het enige dier is dat een 'theory of mind' heeft; iets wat kinderen zo vanaf een maand of 18 leren. Zij kunnen dingen in het perspectief van een ander zien.
Zij zijn dus ook de enige dieren die puzzels/problemen/etc. kunnen oplossen door naar hun baas te kijken.
In dit artikel zie je eigenlijk dus dat deze hele 'sterke eigenschap' in sommige situaties dus niet zo handig is.
Hilarisch...., niet voor jou op dat moment, maar wat een geweldig verhaal
Vreselijk het moment van vermissen. Maar wat een geweldig verhaal, slimme hond, voorwerpen gebruiken als hulp middel, echt knap!
En dan ben ik toch nieuwsgierig wat het resultaat zou zijn zonder baas of onderzoeker ernaast, geheid heel anders. Is het op dat moment een 'luie denker' of vindt hij het gewoon een 'stom spel' en is de 'prijs' niet hoog genoeg? Of is hij zo gewend om dat soort initiatieven niet te nemen in huis/rond zijn baas (dat werd immers omgebogen en indien te laat afgeleerd) en zich met zijn eigen speeltjes bezig te houden dat de hond zich nu zonder goedkeuring er al helemaal niet aan waagt?
ja eens
het mooie wat uit dit ondezoek gekomen is, vind ik dat de hond contact maakt met de baas. Je kan dit dom,. lui, of niet slim noemen, maar die conclusie is misschien wat al te simpel.
Herkenbaar! Hier ook zo'n luie donder :p
Ik denk dat de wetenschappers in dit experiment voorbij gaan aan het feit dat honden mensgericht zijn, wolven niet. Dat maakt ze niet dommer dan wolven, het maakt dat ze beter in onze mensenmaatschappij passen.
En inderdaad, wat zou er gebeuren als er geen mens naast staat? Zeker die zwerfhonden zullen hoogst waarschijnlijk wél ineens aan dat vlees geraken...
nou ik vind mijnhondjes wel slim.kan rustig vlees of iets op de tafel leggenals mijnkat niet in de kamer is maar het vlees iswel weg als de kat er wel is.ze gaan gewoon bij detafel zitten wachten tot de kat het vleespikt. want zelf op tafel springen betekend de benchof badkamer . dus vindik honden slim waarom je moemaaken als je het toch wel krijgt. Hein.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?