Er zijn zoveel rassen, heel oude en vrij nieuwe. Maar 'rassen' is een heel dynamisch begrip, het verandert constant. Sommige rassen sterven uit. En er komen continu nieuwe rassen bij, of er wordt in ieder geval aanstalten gemaakt. Je kunt denken aan designer 'rassen' (ja, barst maar los) maar ook aan rassen zoals de Silken Windsprite waar we hier op het forum zo'n leuke aanwinst van hebben.
Is er eigenlijk wel plaats voor nieuwe rassen? Is er niet al keuze genoeg? En wat is er voor nodig om een nieuw ras te creëeren? Kun je dat bovendien eigenlijk wel verantwoord doen?
Door te fokken naar bepaalde eigenschappen zul je, vooral in de beginfase, heel veel 'uitval' hebben... honden die niet voldoen. Wat doe je daarmee? Is er wel markt voor al die uitwas? Vroeger was het makkelijk, alles wat niet voldeed, tja. Rassen creëeren is niet alleen rozengeur en manenschijn. Of hoe noem je dat.
Denken jullie dat er een bepaalde niche is die momenteel niet opgevuld wordt door wat voor ras dan ook? En als je zelf aan de slag kon, wat ging je dan fokken?
Veel vragen, die hopelijk voor wat inspiratie zorgen en wellicht de (verlangde?) debatten.
Ik denk dat er altijd plaats is voor nieuwe rassen / verbetering van oudere rassen.
Hoe meer rassen, hoe meer keuze. Dat is wel zo. Maar kijk ook naar de positieve kanten: Meer rassen betekent ook meer verschillende karakters, waardoor een ras beter aan kan sluiten op een geïnteresseerde.
Iemand die gek is op een bepaald ras, maar dit ras niet neemt door bijvoorbeeld teveel jachtinstinct, kan geholpen zijn met een nieuw ras waar dat jachtinstinct niet in zit.
Wij hebben bij de Tamaskan (redelijk nieuw ras) veel honden die niet aan de eisen voldoen. Deze honden mogen (mits ze niet voldoen door erfelijke afwijkingen) wel gewoon de fok in. Je hebt de genen hard nodig. Als je een grote genenpoel hebt, met gezonde honden, dan kun je echt naar je uiterlijke kenmerken gaan kijken.
Zijn genoeg mensen die er geen probleem van maken als hun rashond niet helemaal aan de standaard voldoet.
Ikzelf ga in de toekomst fokken met de Tamaskan, beginnend bij Aiden (als dekreu). Voor mij geen ander ras meer
Ik volg
Ik ben - net als Tamara - vóór eventuele nieuwe rassen of verbetering van bestaande rassen. Wel moet dit op een goede manier gebeuren, dus niet zonder erbij na te denken twee rassen op elkaar zetten en kijken wat eruit komt. Maar als een nieuw ras verantwoord wordt gecreëerd met een duidelijk doel, dan heb ik er geen problemen mee.
Ik ben erg blij dat sommige fokkers van 'ongezonde rassen' ervoor kiezen om bijvoorbeeld honden te fokken met een langere neus. Aanpassingen van het ras (die voordelen hebben voor de hond) vind ik prima! Aanpassingen aan het ras ten nadele van de hond omdat mensen het mooi vinden, zoals een aflopende rug, hou ik niet van...
Interessant en mooi aangesneden topic Witte Draak!
Even om te volgen zit nu mobiel maar verhuis zo naar de tablet.
En ja, 'rassen' is zeker een dynamisch begrip itt sommigen hier die het tot een exclusief FCI begrip gebombardeerd hebben waar ik persoonlijk wel eens tureluurs van wordt. En niet alleen FCI maar ook nog eens icm. een rasvereniging want anders is 'standaard' mindere fok.....
Ik volg mee. Interessant topic!
Ik volg
Als er nieuwe gezonde rassen gevormd kunnen worden, dan lijkt het mij ook wel een goed idee om sommige bestaande rassen die totaal verziekt zijn te laten uitsterven.
goed idee!
Ik ben zeker voor het gezond maken van een ras. Bv bij de wetterhoun hebben ze gekruist met de poedel,daarna fokken ze weer terug naar de originele wetterhoun. De genenpoel was te klein. Daar ben ik helemaal voor
Nieuwe rassen... vind ik niet echt nodig
Uitsterven vind ik persoonlijk te heftig (en ook lastig om na te streven, liefhebbers geven niet zomaar 'hun ras' op). Ik zou liever zien dat ze deze verziekte rassen verbeteren.
Ik vind het prima als er nieuwe rassen bij komen, mits het verantwoord gebeurt... Designersrassen mogen wat mij betreft, maar dat gaat eigenlijk nooit verantwoord en er wordt ook niks gedocumenteerd. Dat is dus in feite ook niet het ontwikkelen van een bepaald ras, maar het ongecontroleerd fokken van kruisingen...
Ik wil zelf later graag fokken, maar het ras is nog onbekend. Ik had eerst dromen om te fokken met de Appenzeller, maar daar ben ik op dit moment vanaf gestapt. Ik wil graag na Dobber een hond die niet zo'n uitgebreide handleiding heeft ;). Rassen die nu op mijn lijstje staan, zijn de Berner en het Markiesje.
Ik guote jou omdat je over de eisen van het nieuwe ras begint. Verder niet persoonlijk.
Ik vraag me dan weer af bij een nieuw ras... Wie bepaald de standaard van het nieuwe ras? En hoe begin je een nieuw ras eigenlijk? Gewoon in je eentje omdat je 2 hele mooie verschillende rashonden hebt?
Nou, je kunt op verschillende manieren tegen het ' kweken' van nieuwe rassen aankijken vind ik.
Ten eerste de puur commerciële: de vraag bepaald het aanbod en er zijn mode grillen en designer kruisingen die tot nieuw ' merk' worden verheven; omdat het lekker verkoopt......
Ik vind t niks, maar wie boeit dat.
Interessanter vind ik de pogingen van échte hondenliefhebbers die proberen juist ' terug' te kruisen naar het oorspronkelijke ras. Om zodoende ook het ras voor uitsterven te behoeden.
En de pogingen om gezondere en meer stabiele rassen te fokken om de degeneratie en doorfok eruit te krijgen. Dmv van heel gericht kruisen.
Dat vond ik hele mooie ontwikkelingen!
Dat zou gestimuleerd en , bij succes, sneller beloond moeten worden door de raad van beheer. Maar ja, laten we niet over die dinosaurusclub beginnen....
Volg!
volg
ik volg!
Zolang de mensheid zich zal blijven ontwikkelen, zullen er andere behoeftes komen en dus andere hondenrassen. Als we allemaal teruggegooid zouden worden naar het stenen tijdperk, hebben we dadelijk misschien alleen nog maar huskies en herders, en misschien dashondjes of andere hol-jagers.
Zo eenvoudig is het trouwens niet om een nieuw ras te ontwikkelen.
Kijk maar naar de labradoodle, vooral in de begintijd pups gecastreerd naar de nieuwe eigenaren zodat ze niet zelf ermee gingen fokken.
En nu wordt elke willekeurige kruising poedel/labrador verkocht als labradoodle.
En als je de pech hebt dat een nieuw ras populair wordt, heb je weer het gevaar dat alle malafide fokkers ook gaan meespelen en wordt het ras alweer onderuit gehaald.
Ook bij een nieuw ras kun je niet voorkomen dat er toch ziektes in sluipen (zoals de kans op Addison bij labradoodle)
Nu ik er over nadenk vind ik dat er genoeg hondenrassen zijn, er zijn er honderden.
Dan kun je nog beter de bestaande rassen gezonder proberen te krijgen.
Maar dat zal ook niet snel gebeuren, het kan alleen als alle fokkers daar aan mee werken.
Een compleet nieuw ras ... hoeft voor mij ook niet.
Want zoals je al zegt .... wat met de ' uitval ' hoeveel nesten moeten er eerst komen voordat je het ras hebt wat je voor ogen had?
Het gezonder maken van een ras ja ... daar valt veel voor te zeggen.
Dan zal ik zelf ook maar mijn zegje doen..
Ik heb een hekel aan designerrassen, het woord alleen al, bah. Ik zie het ook niet als rassen want dat zijn het niet, het zijn kruisingen tussen twee rashonden die verkocht worden onder een domme naam. Shih-poo, bulshit, shepador, cavoodle, moodle, cockadoodle... de lijst is eindeloos.
Begrijp me niet verkeerd, niks mis met de honden zelf. Het zijn vast heel leuke hondjes. Maar die hele designertrend komt bij mij de spuigaten uit, noem het beestje bij de naam: kruising. Niks mis met dat woord. Ga niet mee met de hype door er iets van te maken wat het niet is.
Er zijn overigens (naar het schijnt) wel pogingen om de (amerikaanse) cocker spaniel x poodle kruising onder de naam 'cockadoodle' erkend te krijgen. Dus dat ze net als bij de Australische labradoodle gaan fokken naar een standaard en niet F1 kruisingen blijven fokken. Dus wie weet in de nabije toekomst... Nou ja, de FCI accepteerd niet zomaar nieuwe rassen, de eerste kennel club die een cockadoodle zou accepteren is denk ik de UKC (united kennel club). Die niet een bijzonder geweldige reputatie heeft, maar oké. Erkend is erkend?
Dat gezegd te hebben: Ik heb niks tegen nieuwe rassen. Of het uitsterven van rassen wat dat betreft, hoe cru dat ook klinkt. Ik realiseer me dat zoiets toch nagenoeg onmogelijk is om te forceren, maar als we zo doorgaan dan sterven bepaalde rassen binnen niet zo lange tijd vanzelf wel uit. Lang leve de natuur, die de voorkeur geeft aan genetische variatie en zorgt voor onvruchtbaarheid en ziektes in populaties die onderling te nauw aan elkaar verwant zijn.
Verbeteren van bestaande rassen ook niks op tegen. Sterker nog, ben er helemaal voor! Wat ze bij de Wetterhoun doen vind ik geweldig. Er zijn al twee outcross-nesten geweest met een Labrador en een grote poedel en er komen nog verschillende outcross-nesten aan met geloof ik Airedale terrier, Noorse elandhond, Landseer, en nog een paar. Veel verenigingen zouden daar een voorbeeld aan moeten nemen!
De Wetterhoun is dus ook zo'n ras met een hele kleine populatie waar de klok op vijf voor twaalf staat. Niet alleen een kleine populatie, maar ook niet heel populair dus weinig vraag, hoge verwantschap met alle gevolgen vandien. Dus ook zo'n ras dat eigenlijk op uitsterven staat net zoals heel veel (onbekende) rassen met kleine populaties.
Misschien is de Wetterhoun in Nederland aardig bekend, maar daar blijft het ook bij. De Stabij is in Nederland best bekend en krijgt in het buitenland ook steeds meer bekendheid en aanhang, dat ras heeft wel een toekomst. Maar voor de Wetterhoun ligt dat anders. Dat vind ik heel jammer want ik vind het ras er leuk en zou het zonde vinden als het zou uitsterven, maar als het zou gebeuren dan is dat zo, je kunt niet alles koste wat het kost behouden zoals het is.
Bij de Wetterhoun hebben ze zich dat gerealiseerd en zijn ze stappen gaan ondernemen, bij héél veel andere rassen gebeurd dit (helaas?) niet en die rassen kun je binnen de komende 100 jaar wel afschrijven. Misschien gaat dat met de Wetterhoun ook wel alsnog gebeuren, wie weet.
En ondanks mijn afkeer voor designerrassen, is dit misschien wel de richting waar het de komende eeuw naartoe zal gaan. Misschien is dit geen trend of tijdelijke hype. Kruisingen met hippe naampjes worden misschien wel helemaal hét ding waar de maatschappij naartoe gaat. De rashondenwereld iets van het verleden.
Pfff, wat een verhalen...
Over outcrossen gesproken: daar is de Saarlooswolfhond ook mee bezig!
De Tamaskan doet dat sowieso al, maar dat is omdat de genenpoel nog lang niet groot genoeg is. De Tamaskan wil ook niet FCI-erkend worden, omdat dan rassen vaak achteruit gaan in gezondheid (je zit dan ook strak vast aan een rasstandaard)...
Jaa klopt met de witte herder toch?
Eigenlijk ligt het niet zozeer aan de rasstandaard, maar aan een gesloten stamboek. Zodra er geen nieuw bloed meer bij komt, is het aftellen tot het moment waarop het fout gaat. En dan is het volgen en (streng) selecteren op basis van een rasstandaard een acceleratie naar dat moment.
Nieuwe rassen prima, maar laat dan wel aub de verschrikkelijk ongezonde rassen die nu bestaan, uitsterven.
Dus de nieuwe rassen "vervangen" de oude rassen. Of de oude rassen worden opgenomen in nieuwe rassen.
En er moet een groot aantal richtlijnen komen waar een gezond hondenras aan moet voldoen. Minimale grootte, niet teveel brachycefale kenmerken etc. etc. Inteelt tegengaan!
Ik denk dat er altijd plaats is voor nieuwe rassen (als het maar verantwoordelijk is en met een doel en bij dat doel mag uiterlijk voor mij niet de hoofdrol spelen) , maar ik denk ook dat er veel oudere rassen zijn waar wat aan verbeterd mag worden, omdat ze niet meer aan de ras standaarden voldoen, of zover doorgefokt zijn dat het ras niet meer gezond is. :)
ik volg. ben benieuwd
heb nog mening hierover kunnen vormen. maar is weel interessant om eens over na te denken.
wat ik wel weet. als ik een fokker zou zijn zou ik fokken met staande jachthonden.
Intressant onderwerp.
Er is nogal wat veranderd voor honden en mensen in de loop der tijd,het belangrijkste punt zou moeten zijn dat een hond gezond is en zich ook geestelijk goed moet kunnen voelen.
Als ik bijvoorbeeld kijk naar veel buitenlandse herplaatsers, en je gaat je verdiepen in de rassen die daar ter plekke voorkomen/voorkwamen, kom je tot de ontdekking hoeveel rassen er eigenlijk wel niet waren en nog steeds zijn. Oorspronkelijk allemaal gefokt voor een bepaald doel. Jacht, hoeden, waken, gezelschap houden.
Het punt is, kunnen wij honden in een overvolle wereld waar een enorm hondenoverschot (volgens ons mensen) nog gelukkig maken wb het oorspronkelijke doel waarvoor de hond gefokt is. Is Jenna een hond met enorm veel jachtinstinkt gelukkig hier is dan de vraag voor mij persoonlijk.
Echte hondenliefhebbers, die gaan voor gezondheid en welzijn, mogen van mij bestaande rassen "verbeteren" .
Voor de leuk ongezonde designerhondjes creeeren op uiterlijk is natuurlijk zeer ongewenst.
Nu wordt toevallig de 'cockerdoodle' (hier id UK als cockapoo bekend en ook vaker hier op HP verschenen) aangehaald, vaak door zijn naam als 'designerras' bestempeld. Maar die kruising werd bv. al ver voor(1950) het 'designerras tijdperk' gefokt (en terug gefokt op). Ik heb me nooit in het ras verdiept (want zo mag je het, kennelclubs en overkoepelende organen daargelaten, inmiddels wel noemen) en weet niet wat de beweegredenen en doelstellingen waren of zijn. Maar dat er hier gewoon netjes 'volgens de regels' gefokt wordt en er normale 'prijskaartjes' aan hangen weet ik wel. Uiteraard zijn er altijd 'niet fokkers' die mee proberen te liften met meestal een F1 kruising maar dat heb je bij bestaande rassen ook. Altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven.
Kijk naar de herder kruisingen die doelbewust worden gefokt voor werk en sport. Het is toch eigenlijk kolder dat die geen FCI stamboom kunnen krijgen? Ze werden ooit (niet eens zo lang geleden en een enkele keer zelfs nog) in hetzelfde nest geboren!
Hier (UK) lijken ze er over het algemeen toch wat losser in te staan (in vergelijking met wat ik hier lees dan hè) en kom ik vaak genoeg berichtgevingen van kruisingsnesten van erkende ervaren fokkers tegen. In dit geval fokkers die actief zijn id jacht en naast hun pure nesten ook wel eens doelbewust kruisen zonder de intentie te hebben een nieuw ras te ontwikkelen. Ik zou niet weten wat ik daar tegen in zou moeten brengen.
Ik dacht dat er 356 erkende rassen zijn.
Zijn dat er nog niet genoeg?
Misschien een wetgeving dat wie wil fokken verplicht eerst over medische kennis moet beschikken. Om degelijk en verantwoord te werk gaan
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?