Ja , sommige mensen stellen teveel eisen aan de hond (39) |
neen , er worden niet teveel eisen gesteld aan honden (6) |
geen idee (4) |
Vind jij dat veel mensen te veel eisen van hun hond?
Met de wandeling kwamen we een ander baasje tegen met hun hond.
Het enige wat je hoorde was 'neen, zit , af , foei , blijf , los ' enz enz...
Dit is toch geen leuke wandeling?!
Lijkt mij voor het baasje niet lekker wandelen , maar ook zeker niet voor de hond!
Nu zeggen wij tijdens een wandeling nauwelijks comando's.
Weleens een Leave it of los als ze echt iet willen pakken wat niet mag.
En nu ik erover nadenk thuis eigenlijk ook niet.....
De persoon was ook erg blij dat hun hond meer dan 30(!) comando's kent en op hondensport zit en altijd braaf luisterd en naast blijft lopen enz enz.
Nu was onze opvoedeing volgens meneer niet juist.
Honden horen immers te luisteren.
Toen ik hem zei dat ze thuis ook nauwelijks comando's te horen krijgen en gewoon doen waar ze zin in hebben ( geen gesloop oid natuurlijk ) waren we helemaal slechte baasjes
Nu is deze meneer lange na de enige niet die vind dat een hond onvoorwaardelijk moet luisteren en naast lopen , en de sport moet doen die het baasje wilt...
Natuurlijk hebben honden ook gewoon 'regels' er mag dus niet gesloopt worden , over tafel rennen , niet de poes achterna jagen ...
Maar hel veel eisen stellen wij hier niet aan de honden.
We praten meer tegen de honden dan dat we zeggen wat ze wel en niet moeten/mogen doen.
Wat ik mij dus afvraag...
Stellen wij mensen niet veel te veel eisen aan onze honden?
( vat het aub niet persoonlijk op! houd het topic gezellig , ik ben enkel benieuwd naar jullie mening )
Zelf vind ik het heel prettig wanneer mijn hond komt als ik d'r roep, stopt met iets wat van mij niet mag als ik nee zeg en zo zijn er vast meer dingen. Nu heb ik een pup en ben dus volop in de opvoeding bezig, en word ik straks misschien wat makkelijker als ze weet wat ik van haar verwacht. Denk dat het voor een hond juist heel prettig is als iemand de leiding neemt en zegt wat ze wel en niet mag/moet doen. Maar het blijft natuurlijk wel een hond, dus ja, als ze eens doet waar ze zelf zin in heeft is dat zeker niet het einde van de wereld. Stiekem soms zelfs best wel grappig, haha!
Ik denk wel dat wij (misschien onbewust) teveel eisen van onze honden. Een hond is tegenwoordig 'niet goed opgevoed' als het geluid maakt, beweegt wanneer het niet mag en hij moet zelf ook niet te veeleisend zijn, want dan wordt hij herplaatst. Een hond moet minstens 25 commando's kennen, anders is hij dom. Dit is natuurlijk heel zwart-wit, maar zo is het in de praktijk vaak wel.
Ook voelen mensen zich vaak 'slechte baasjes' als zij van andere baasjes horen hoe zij hun hond opvoeden. 'Wij geven de hond 3x per dag rust', het andere baasje denkt: 'dat doe ik niet, ben ik nu een slecht baasje?'. En ga zo maar door.
Ik heb zelf het gevoel dat er momenteel een onbewuste wedstrijd speelt: Welke hond luistert het beste en kan het meest? Is mijn hond beter dan de rest? Wat kan ik doen om mijn hond te verbeteren? Etc.
We moeten niet vergeten te genieten van onze viervoeters. Ze zijn zoals ze zijn
Ik heb geen idee, aangeklikt..
Ik heb 2 honden..
De ene krijgt tijdens de wandeling bijna geen comando's. Die loopt heerlijk zijn eigen ding te doen en valt niemand lastig.
De andere krijgt wel 'veel' commando's..
Als ik zijn aandacht niet meer heb, neemt hij gelijk een loopje met me.
Om dat te voorkomen, en omdat hij het leuk vind om samen bezig te zijn, krijgt hij dus vaak iets te horen.
Ja ik ben het wel met je eens,
Ze kennen hier de comando's hier enzo wel.
Maar we hoeven er niet veel mee te doen.
Mijn Husky mag dan niet los lopen , en onze Beagle soms maar een enkele hier als ik haar wil aanlijnen vind ik toch iets anders als continu de hond terug roepen wat je vaak ziet gebeuren.
Als ik haar los laat lopen mag ze ook snuffelen enzo.
Ja precies je onderste deel.
Ze kennen hier de comando's wel.
Enkel worden ze nauwelijks gebruikt en oefenen doe ik met Daisy nu ook om haar het te leren , en haar mentaal moe te maken.
Hier hetzelfde! Wij gebruiken alleen de commando's 'hier, zit en blijf' veel, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten. De andere commando's gebruiken we als hersenwerk en deze commando's geven we alleen als we binnen zijn of in de tuin.
Om heeel eerlijk te zijn.
Mijn honden hoeven buiten niet te zitten.
Zie weleens in de zomer of winter dat honden per se moeten gaan zitten.
Te hete of te koude stoep weleens aan gedacht?!
En krijgen dan ook nog rukjes aan de riem want baasje wilt dat ze gaan zitten.
Als de hond je niet de weg over sleurt zie ik persoonlijk niet waarom een hond zou moeten gaan zitten voor het oversteken.
Interessant topic. Pas geleden was ik bij een kennis die een Mechelaar heeft waar ze IPO mee doet. Zij heeft ook een aanpak van 'het is een hond en een hond moet luisteren'. Ze zette haar hond in de zit positie en gaf het commando blijf waarop ze een paar passen naar achter liep. De hond kreeg jeuk en krabde met zijn achterpoot achter zijn oor waarop hij gelijk een fysieke correctie kreeg. Hij moest namelijk blijven zitten en niet krabben. Luisterde hij die keer erna wel? Ja, maar ik ben de tel kwijt geraakt van de hoeveelheid stress signalen die hij daarna vertoonde.
Het lijkt mij totaal niet prettig om zo een band te hebben met je hond die gebaseerd is op 'hij moet luisteren'. Als ik het op mijn eigen honden betrek, met als voorbeeldje Rayosk; sinds hij bij mij is heb ik hem enorm vrij gelaten in alles, nooit hoge verwachtingen van hem gehad. Natuurlijk wel geleerd wat de grenzen zijn. Nu Rayosk wat ouder is luistert hij vrijwel altijd naar me met hier en daar een banaan in zijn oor. Als ik hem roep komt hij, als ik nee zeg stopt hij met wat hij doet, hoef hem nooit streng toe te spreken en zo kunnen we lezen en schrijven met elkaar. Dat hij geen 30 kunstjes kan, lekker boeiend, dat vindt hij ook helemaal niet leuk. Maar wat ik wel met zekerheid durf te zeggen is dat hij een gelukkige hond is die enorm kan genieten van zijn vrijheid. Hij luistert naar me omdat hij dat graag voor me doet, en niet omdat ik het van hem eis. Ik denk dat je onderlinge band ook veel invloed heeft. En uh, als hij jeuk heeft achter zijn oor mag hij van mij lekker krabben hoor.
Ik probeer ook onze wandelingen zo ontspannen mogelijk te maken. Ze mag veel snuffelen en bepaalde stukken loop ik bewust op haar tempo. Ik geef alleen de commando 'wacht' bij oversteken, 'vrij' als ze los mag en 'bah' als ze iets wil opeten wat niet mag. En een keertje "deze kant" en "kom" als ze bij me moet blijven/komen. Als ik andere commando's gebruik is dat om een stukje training en geestelijk moe maken tijdens de wandeling maar eigenlijk niet voor of om de wandeling zelf.
Ik denk dat er onbewust best veel van honden wordt gevraagd maar vooral omdat sommige baasjes zóveel commando's roepen zonder de hond de kans te geven ze uit te voeren. "Bello, zit, zit, zit! Zitten nou. zit!!" Ik vind dat veel commando's veel te veel en zonder echte betekenis wordt geroepen. En daarmee mis ik vaak een stukje lol en ontspanning tussen een baas en hond. En dat vind ik gewoon jammer!
Typisch voorbeeld vanmiddag bij de bosvijver. Een wat oudere vrouw kreeg al anderhalf uur haar witte herder niet te pakken. Die was heerlijk aan het spelen en stokken van anderen vangen. Ze vroeg anderen om hulp maar niemand kreeg de hond zo te pakken. Er kwam een jongere man aan met een herder die ook met een stok ging gooien. Inclusief veel commando's en dan ook nog met zo'n schreeuwstem. Uiteindelijk ging hij al scheldend en boos weg omdat hij de witte herder teveel in de weg vond lopen en echt niet andermans hond ging vangen als je hem niet goed opvoed. Blahblahblah. Maar als je dan hoort hoe hij zelf tegen zijn hond schreeuwt met commando's snap ik niet hoe je over een ander kan oordelen...
Hier ook niet veel eisen of commando's.
Maar ik merk wel aan mezelf dat ik meer verwacht van mijn beterluisterende hond dan van mijn puber.
Dat is er stiekem ingeslopen...
Zo weet ik dat mijn puber niet netjes naast kan lopen, maar mijn andere hond moet dat dan weer wel.
Loslopend vind ik het het belangrijkst dat ze naar me toe komen als ik roep, en dat ze geen andere honden of mensen lastig vallen.
Het commando zit gebruiken wij niet bij het oversteken. Maar zoals jij het omschrijft zie ik wel vaak gebeuren buiten... Helemaal met je eens!
Mijn honden moeten bij het oversteken altijd blijven zitten tot er word gezegt dat ze mogen oversteken. Dat vind ik wel heel belangrijk l, zodat ik niet bang hoeft te zijn dat ze ineens de straat opvliegen terwijl er nog een auto ofzo aankomt.
Ik denk dat er soms inderdaad wel erg veel van honden geëist wordt. Hier op het forum kom je ook wel topics tegen van mensen die net twee weken een puppy in huis hebben en dan trots komen vertellen dat hij al 'zit' kan op commando en 'blijf', liefst in vijf minuten geleerd allemaal en hoe leren ze nu 'af' aan want dat is na tien minuten nog steeds niet gelukt.
Dan is mijn idee vaak dat beestje eerst gewoon eens lekker pup te laten zijn en te rustig te laten wennen aan zijn nieuwe wereldje.
Tijdens het wandelen roep ik mijn honden eigenlijk zelden bij me. Hoeft ook niet, ze komen uit zichzelf wel. Kimmi kent helemaal geen commando's, maar gedraagt zich altijd keurig. Ze is vriendelijk en sociaal, zonder opdringerigheid, naar andere honden en mensen, als ik even met iemand sta te praten gaat ze er gewoon rustig bij zitten, wat wil je nog meer?
Opvoeding is heel wat anders dan training.
Bobby kent wel veel commando's en soms ga ik hier op het veld eens lekker wat dingetjes met haar oefenen, maar dat is gewoon omdat ze het leuk vind. Zelfde met hondensport, ik vind het leuk, Bobby vind het leuk, dus gaan we er samen voor. Maar met Kimmi doe ik geen zware sporten, daar is ze het hondje niet voor.
Kijken naar je hond, een werkhond lekker bezig houden op een manier die je allebei fijn vindt en samen genieten.
En helaas mogen honden niet blaffen in deze maatschappij. Een paard dat hinnikt is normaal, een loeiende koe, miauwende kat, maar als een hond een blafje laat horen is het meteen overlast, hond niet opgevoed en moet er wat aan gedaan worden. Wie het snapt mag het zeggen.
Ziva kent ook bijna geen commando's. Ze kent alleen hier, ga naar de mand, ga naar de bench en snoepje. Buiten gedraagt ze zich ook heel goed. Ze negeert andere honden en mensen. Ze snuffelt buiten wel heel veel, maar blijft in de buurt, zo lang er geen kat is. Maar ze loopt bijna nooit los. Dat is bij haar ook niet echt nodig.
Heidi.
Ja ook het puppy verhaal herken ik heel erg.
Daar was het topic 'haast haast haast ' volgens mij ook voor bedoeld.
maar idd pups krijgen veel te veel dit , moet en dat moet.
Ik denk zelf dat we een beetje doorgeschoten zijn in alle comando's.
Hoe meer een hond kent en meteen uitvoerd hoe beter je hond is opgevoed.
Ik ben blij dat vele dit dus toch echt anders zien.
Ik zelf stelt niet teveel eisen,de basiscommando's. Geen truukjes,geen pootjes geven,ze kennen het commando "zit" en Vigo moet dat wel eens doen buiten als hij opgefokt is door een andere hond,even laten zitten en tot rust komen uiteraard hou ik rekening met het weer.
"Blijf" moeten ze kunnen,breekt de riem,willen ze de straat over rennen dan moeten ze luisteren en doen ze ook. Ik vind dit wel één van de belangrijkste commando's samen met" los".
Ik geef mijn honden apart eten,ik neem ook nooit hun etensbak weg,zal ze zeker nooit op hun rug leggen,doet een hond vervelend en snauwen ze terug dan corrigeer ik niet,ze mogen zich ook wel eens laten horen. Hebben ze een put in mijn tuin gegraven dan gooi ik hem dicht,ik zeg foei maar ik straf ze verder niet.
Vreet hij stront dan ben ik woest maar ik straf ook niet maar hebben ze een voorwerp in hun bek dan kan ik het eruit halen.
Eigenlijk heb ik gewoon lieve honden waar ik van alles bij kan doen daarom hoef ik ook niet zoveel te eisen.
Ja, ik ben het eens met de stelling. Ik veralgemeen nu even, maar een hond moet erg veel en mag zeer weinig. En dan gaat het niet enkel over gehoorzaamheid, maar over vanalles en nog wat wat we willen regelen en controleren. We willen controle over zijn slaap, zijn voeding, zijn beweging, zijn interesses, zijn stemmingen, zelfs over zijn sluitspieren.
En natuurlijk zitten daar dingen tussen die moeten gebeuren of juist goed zijn, maar soms loopt het ook de spuigaten uit en vraag je je af of een hond nog zelfstandig mag ademen , dan is de balans wel heel erg zoek...
We leven in een maatschappij waar erg veel (te veel naar mij mening) geëist wordt van mensen. Helaas lijken we dit nu zelf door te trekken naar onze dieren, en dan vooral naar onze hond.
Ik moet zeggen dat ik in het begin ook meer wou bepalen en controleren, maar achteraf gezien had dit veel met onzekerheid van mijn kant te maken. Nu ik m'n honden door en door ken, hebben we onze eigen invulling gegeven aan ons samenleven, we hebben samen onze draai gevonden. Er hoeft helemaal niet zoveel, als we 't allemaal maar fijn hebben samen. M'n honden een vrolijk, warm leven vol voldoening kunnen geven, meer moet dat niet zijn voor mij.
Tja, als ik mijn honden los laat wil ik toch dat ze terug komen. Nala vindt naam spelletjes ook helemaal leuk en ik laat ze ook vaak zonder doel hier komen of wachten om ze dan te belonen. Maar bijna elk trucje of commando dat ze kennen heeft wel zijn nut.
Ik vind dit eigenlijk een beetje een rare vraag aangezien je maar 1 antwoord kan geven, namelijk "Ja , sommige mensen stellen teveel eisen aan de hond". Er zijn namelijk altijd overal op elk gebied individuen die alles tot in de extremen trekken, dus ook in hondentraining, maar dat betekend lang niet dat alle mensen dit doen. Net als die man die jij in je openingspost beschrijft Jaimie, dat is inderdaad niet lekker wandelen en daarmee lijkt het mij ook te ver te gaan, je hoort immers van je hond te genieten en je hond van jou!
Maar goed, vind ik dat een hond die veel commando's wordt aangeleerd of waarmee gesport wordt zielig? Wordt daar dan teveel mee gedaan? Is het ineens zielig dat een puppy na 2 weken al zit en af kan?? Ik vind zelf van niet.
Mensen doen tegenwoordig alsof dit allemaal te veel zou zijn voor een hond, het is ineens "slecht" dat mensen dit doen, en als ze vervolgens trots zijn op hun hondje, dan worden ze al helemaal uitgespuugd. Sorry maar dat vind ik maar raar... Zie ik gestressde honden op de hondenschool? Nee, enkel honden die vol lof weer een middagje aan het werk gaan met de baas. Zit een pup vol in de stress als hem "zit" wordt geleerd? Nee, echt niet. (Een kind gooien we toch ook gewoon op 4 jarige leeftijd naar de basisschool?) Als zowel baas als hond ervan genieten... dan zie ik zelf echt het probleem niet
(Het lijkt daarnaast soms wel alsof men denkt dat degene die hun honden goed trainen en commando's aan leren niks anders doen dan trainen, trainen, trainen, trainen en afmatten...)
Natuurlijk zoals gezegd zijn er ook die personen die er gewoon te ver in gaan met de trainingen, die sneller gaan dan een hond aan kan en dat merk je dan ook... Dan krijg je inderdaad mentale klachten (stress) of zelfs psychische klachten...
Dus nouja mijn conclusie; Ja naar mijn mening er zijn een enkeling die te ver gaan, maar het grootste deel van de mensen gelukkig niet. Daarnaast vind ik het compleet liggen aan de situatie, en die situatie zal je nooit goed kunnen inschatten zonder zelf het baasje met de hond samen te zien.
Freggle kende vroeger wel wat commando's maar ik hoef ze al jaren niet meer te gebruiken.
Hij is door het ouder worden zo vergroeid met zijn leventje en routines dat alles vanzelf gaat, zeg maar.
Black daar heb ik het eerste jaar wel veel tijd in gestoken, gehoorzaamheidscursussen, jachttraining, later behendigheid en detectie.
Maar hij vindt het ook ontzettend leuk om samen te werken maar er is een verschil tussen echt met de hond bezig zijn en te werken, dan continu eisen stellen de dag door.
Maar thuis en tijdens wandelingen gebruiken we eigenlijk nooit commando's.
Dan zijn ze gewoon vrij, thuis helemaal, ze kunnen altijd naar binnen of naar buiten. (zolang ze inderdaad niet slopen of achter de poes aangaan, maar dat doen ze ook niet)
Met wandelingen in het bos mogen ze los en lekker rennen, tenminste Black dan. Freggle loopt niet meer zo hard.
Als ze aan de riem lopen, niet trekken en ze kennen 'wacht' als we even moeten stoppen.
En er is nog een verschil tussen eisen stellen en spelen.
Black vindt het ontzettend leuk om ballen uit het water te halen, maar daar hoef ik ook geen commando's te geven, dat doet hij uit zichzelf al.
Maar ik hou er ook niet van als je constant als een soort van bewaker de hele dag elke beweging van de hond controleert en dus steeds met hem bezig bent, daar zou je zelf ook gek van worden.
Ik denk dat Black en Freggle allebei makkelijke honden zijn, eigenlijk hoeven we thuis nooit te corrigeren of ze in de gaten te houden.
Eigenlijk heb je gelijk nu ik er over nadenk. En eigenlijk.. Mijn hond kent ook óntzettend veel commando's. En ik volg cursussen met haar. Maar dit doe ik echt niet elke dag, en praten, dat doe ik eigenlijk de hele dag door met haar, zeker als ik alleen thuis ben.
Wel merk ik dat mijn hond het leuk vind om commando's uit te voeren (dood neervallen etc) En als ze het niet leuk vindt (weg kijken bijvoorbeeld) laat ik haar gewoon met rust. Het moet leuk blijven tenslotte.
Een erg interessante vraag om over na te denken! :)
Ja ik denk ook dat we teveel van onze honden vragen.
Ook al ongemerkt, maaar dit is ook helemaal geen wereld om zo samen in te leven, daarvoor zijn er te veel externe factoren.
Ik bedoel ik heb een husky, ziet die door deze wijk een rennende kat, gaat ze er het liefst achteraan (ook al niet om te vermoorden) maar het instinct achter zoiets aan te rennen. Ja dat mag niet, want dat geeft stress aan de kat. Ja goed punt! Maar te gelijkertijd is het ook het instinct van het beestje, net als ze trekt, (ik vind het niet heel erg, met tuig mag dit ook) en ook daar zie je, met tuig mag het, zonder niet. Terwijl wij mensen ze hebben gefokt om te trekken!
En zo kan je zoveel dingen opnoemen.
Ja mijn hond kent wel wat commando's dit omdat ze deze leuk vind om te leren en uit te voeren, vind ze dit niet dan stoppen we. Tijdens de wandeling de ene keer laat ik haar totaal gaan, andere keer roep ik haar vaker terug. Ligt er aan waar we lopen en wat we tegen komen (ze snap paarden niet helemaal).
Verder zit ze op behendigheid, maar ook hier gaat het om de lol, heeft ze er geen lol meer in stoppen we. DE trainer zegt ook, hebben ze stress? gooi ze los kunnen ze even spelen, snuffelen, wat ze maar willen om de stress weg te werken.
Marja, tegelijkertijd zet ik haar in de situatie waar ze stress van krijgt, na een paar keer iets doen heeft ze geen stress meer tuurlijk maar toch..
Hetzelfde als de hond meenemen winkelen (die van mij vind het niet erg) maar er zitten ertussen, stress!
En ga zo maar door...
Tijdens de puppycursus en de gehoorzaamheidscursusen leer je best veel commando's. Gebruik ik ze? Nee, lang niet allemaal. Het maakt mij niet uit of Charlii nou links of rechts van mij loopt. Ze moet wel wachten met oversteken en ze komt ook als ik haar roep. Verder praat ik veel met haar en ga relaxed met haar om. Zo heb ik een hond die gehoorzaamt als het moet en lekker bezig is met hond zijn als dat kan.
In mijn omgeving zie ik vooral baasjes die op diezelfde manier met hun honden omgaan.
Het word wel een klein beetje uit zijn verband getrokken.
Ik dacht dat openingspost wel een goed voorbeeld was.
Natuurijk moeten honden wel comando's kennen en opvolgen.
Zoals het al een aantal keer is gezegd het 'hier' ja niet meer als normaal dat je je hond terug kan roepen lijkt mij.
"los' honden willen nog weleens iets pakken wat ze niet mogen hebben of zelf gevaarlijk is ,
Dus ja deze lijkt mij ook belangrijk.
Zo zijn er nog wel een aantal.
Ik doel op vele mensen die het te gek maken.
Hoevaak kom je met wandelen niet tegen dat mensen bijna constant hier roepen.
Laat dan je hond niet los lopen als die of wegloopt of per se naast je moet lopen.
Tussen het leren en constant eisen zit in mijn ogen toch wel een verschil hoor.
Ik ben met Daisy ook bezig met hier , en zit en af.
Waarom? omdat ze sommige comando's echt moet weten en om haar mentaal moe te maken.
Ik ga als Daisy er klaar voor is ook met haar naar jachttraining.
Niet omdat ik als baasje dat alleen wilt.
maar omdat we er samen plezier aan hebben.
Ik heb ook nergens gezegd dat een hondenschool of sport verkeerd is.
Ik zelf heb soms wel bij een hondenschool mijn bedenkingen.
Het moet snel en precies.
Want je gaat geen 2 jaar met de hond in puppyklas zitten.
Dus wanneer het 'examen' is moet de hond alles kunnen wat er in dat boekje staat.
( dit is een persoonlijke mening!!!!)
Maar is het niet zo dat je dat samen met de hond doet omdat je hond er plezier aan beleeft?
Als jij ziet dat je hond weinig interesse toont in behendiheid, waarom moet die hond dan per se behendigheid doen?
zoals in de op al aangegeven in de laatste zin.... vat het niet persoonlijk op !!!!
Ik zie gewoon veel om me heen dat hondenbaasjes enorm veel eisen stellen aan de hond en je bent een slecht baasje als je niet de ganse dag je hond comando's geeft.
Enkel voorbeelden die ik veel tegen kom wat de aanleiding is van dit topic en waar ik dus op doel.
-bloedhete zomer , hete stoep en de hond moet per se zitten omdat het baasje dat wilt voor ze oversteken
- ijskoude winter , bevroren stoep , zelfde verhaal.
- hond mag loslopen , maar moet elke meter luisteren naar het woord 'hier'.
- moet links of rechts lopen en wel naast.
- snuffelen tijdens de wandeling , neen en foei.
- plassen kakken in de tuin , neen mag niet want hij word toch 3 keer op de dag uitgelaten
- bij de eerste boom plassen mag niet pas als het baasje het zegt .
- blaffen ( nu snap ik dat de ganse dag blaffen vervelend word voor andere mensen , ik zou daar zelf ook niet blij mee zijn ) naar iemand die langsloopt mag niet-
Enz enz.
Dit bedoel ik met de openingspost te zeggen.
En het is niet een baasje die dit doet maar heel erg veel.
Daarom zeg ik ook.
Vat het niet persoonlijk op.
Jij weet wat jij belangrijk vind en wat jou hond moet leren.
En ik ben er van overtuigd dat dit sommige baasjes wel aanspreekt die wel even denken bij zichzelf waarom ze de ganse dag comando's aan het roepen zijn.
Ik hoop dat het duidelijk is waar dit topic uit voortkomt.....
Het is, denk ik, ook maar net wat je met je hond wil gaan doen.
Hier ook niet echt veel druk. Het belangrijkste wat ik niet wil hebben is dat ze zich gaat lopen focussen op een andere hond. Veel honden vinden dat doodeng! Dat gaat nu wel stukke beter, moet ik zeggen. Maar dat is meer een sociaal dingetje, denk ik.. Ik wil niet dat ik en Daya overlast bezorgen.
Verder was het: niet trekken, thuis niets slopen en niets van straat pakken. En dat is...het enige.
In het begin was ik wel zo, maar ik merkte al snel dat de wandelingen er niet echt leuker op werden. Daarmee bedoel ik kleine dingetjes, zoals zitten bij elke stoep (bij drukke wegen heb ik het liever wel, maar meestal blijf ik gewoon een stukje verder op de stoep staan). Vaak zeg ik "ff wachten, meis" en dan staat ze ook stil. Prima, vind ik. Of perfect naast lopen; ik vind het wel fijn als ze even lekker kan snuffelen of door de modder kan baggeren. Dus daar doen wij niet aan.
Vaak hoef ik de dingen ook niet heel duidelijk te zeggen. Als ze iets wil oprapen zeg ik, gewoon rustig: "Laat dat maar liggen, bah".
Ik weet nog dat ik en mijn moeder samen met puberende Daya en haar zusje liepen. En mijn moeder ging steeds van "NEE! NIET DOEN! HIER! NEE!"
Ik had de lijn van Daya om mijn schouder gegooid en de lijn van de andere hond in mijn hand genomen. Het ging redelijk...
Mijn moeder zei nog: "Wat heb jij veel geduld zeg, ik kan dat niet opbrengen hoor!"
Maar ja, dat geduld is er niet zomaar gekomen met zo'n eigenwijze pup als dat Daya was. Wat heb ik veel van haar geleerd! En wat heeft ze me geestelijk en lichamelijk mishandeld! Zo erg dat ik zelfs voor dierenbeul uitgemaakt werd, omdat ik 45 minuten op en neer aan het lopen was toen ze nog trok. Maar we zijn aangekomen op het veldje, uiteindelijk!
Go with the flow, zeggen ze wel eens.
Ik kan me er eigenlijk echt niet meer druk om maken wat een ander denkt van de omgang tussen mij en Daya. Ik lach een keer en zeg vriendelijk gedag.
Hoe vaak mij wel niet een slipketting is aangeraden... ik vond dat echt niet nodig.
Al met al, ben ik het dus wel met je eens dat er soms teveel eisen gesteld worden!
Ik heb ja aangevinkt.
Voor mij. De hond moet niet al te slaafs zijn.
De basisdingen kunnen.
Af.zit.niet opspringen.niet janken als hij alleen is .bezoek met rust laten.niet schooien enz.
Behendigheid heb ik ook gedaan niet heel fanatiek.gewoon voor de leut en af en toe een wedstrijd.
Sommige sporthonden werken zich 3x in de rondte.
Gewoon een leuke blije vrije opgevoede hond.
Er komen hier mensen over de vloer ook bv mn vriendin die zeggen jou honden zijn altijd zo lief.
Voor mij is dat een compliment
Jaimie, ja ik begrijp je uitleg.
Eigenlijk net als kinderen die maar door moeten gaan na schooltijd.
Maandag ballet, dinsdag manege, woensdag hockey, donderdag op visite etc.
Ze vinden het zelf ook allemaal leuk waarschijnlijk maar eigenlijk is het teveel.
Weinig tijd over om lekker kind te zijn en zich als kind te gedragen en ongestoord bezig te zijn en zelf dingen te ontdekken.
Zo heb ik jouw topic opgevat in ieder geval, hond of kind moet natuurlijk dingen leren en zich netjes gedragen maar ook voldoende gelegenheid hebben om te doen 'waarvoor ze gemaakt zijn'
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?