Intressante link lijkt me, ik ga er later eens goed voor zitten.
Het zet je aan het denken, mij althans wel.
Dit sluit er bij een beetje bij aan
Dat is zeker een mooi artikel, ook de documentaire zou iedereen moeten bekijken.Er wordt ook goed uitgelegd wat positief opvoeden inhoud,
Een paar aangrijpende stukjes ook, oa waar Sophia Yin zegt: he was never the dog I could have had. Zo triest om dat te realiseren achteraf, ik huilde bijna met haar mee.
Het is goed om je te realiseren hoe honden leren, en dat ze gevoelens hebben, te vergelijken met onze gevoelens.
edit, de twee andere links nog niet doorgekeken
Ik denk als we ons bewust worden van de gevoelens van honden, dat we honden veel beter zullen begrijpen.
Sophia Yin was geweldig om te volgen.
Ik zal de docu later eens bekijken, maar erg interessant artikel.
Wel even het filmpje bekeken met de stress signalen van de hond. Eigenlijk herkende ik ze allemaal wel, maar blijft interessant met wat voor voorbeelden ze laten zien en hoe vaak mensen er eigenlijk verkeerd mee omgaan.
Ook werd er gezegd dat als je een stress signaal ziet bij je hond dat je dan de situatie moet veranderen, dus zelf afstand nemen of het ''monster'' verwijden. Maar wat mij altijd opvalt is dat Moh met uitlaten altijd erg blij oogt en alert, maar eigenlijk altijd zichzelf uitschud bij de voordeur na een wandeling. Ik zal er eens op letten of ze dit na elke wandeling doet of alleen na de laatste ronde. Na de laatste ronde valt het me op omdat het uitschudden dan herrie maakt, overdag ook wel natuurlijk, maar dan is er sowieso meer omgeving geluid dan laat of in de nacht.
Maar zou dan die wandeling zo veel stress opleveren of kan een hond ook leuke stress afschudden?
Soms schud een hond zich uit als je hem geaaid hebt.
Ik denk dat je niet alleen op het schudden moet letten, maar op het geheel.
Zie je veel spanning tijdens het wandelen in de avond. Een gespannen houding, op alles reageren, allerte grote ogen, of neemt ze de tijd rustig te snuffelen. Loopt ze aan een losse lijn, of wilt ze hard vooruit en trekt steeds om zich heen kijkend.
Ze nemen heel veel geurtjes op, misschien ook wel van een hond die ze niet zo leuk vind, of katten, dat kan spanning geven, thuis even afschudden.
Ik denk als ze daarna thuis gewoon haar ding doet, dat het oké is.
Anders kan je misschien in de avond saaie, voorspelbare wandelingen doen.
Zonder spanning, kunnen we niet, als je hond daarna maar weer hersteld, dat is het belangrijkste.
De laatste ronde is ook altijd dezelfde ronde dat is vooral ook omdat Moh het in de avond altijd interessanter vind, we zien geregeld een marter of egels, veel meer katten en dus staat haar jacht modus meer aan. Ze oogt niet gestrest maar is echt meer op zoek naar ''wild'' kijkt onder de geparkeerde auto's want daar kunnen katten zitten enzo. Omdat daar zo mee bezig kan zijn, wat ik wel ''corrigeer '' door afleiden en verder van auto's te lopen, maar hierdoor vergeet ze wel eens dat ze ook nog moet poepen. Vandaar dezelfde ronde en vaak bedenkt ze zich dan op de laatste hoek dat ze ook nog even snel moet poepen. Dit is duidelijk voor haar en weet ze precies dat ze daarna gaat slapen.
En nee ik kijk niet alleen naar het uitschudden natuurlijk, maar door het filmpje viel me dit ineens op een was benieuwd of dit eigenlijk erg is. Maar nee ik ben niet bang dat Moh een gestrest hondje is.
Mijn vorige hond was enorme stresskip en zij gaf de wereld aan stresssignalen af. En met haar was ik altijd druk ivm met haar stress.
ik denk dat het uitschudden van honden heel normaal gedrag is en niet perse duidt op heel veel stress.
In de chigong oefeningen die ik volg, wordt dit zelfs als voorbeeld gegeven hoe goed het is even de spanning af te schudden en de energie weer in balans te brengen.
Ja dat denk ik dus ook.
Iedere hond leert situatieafhankelijk, contextgebonden.
dit vind ik ook een belangrijke tip, hoe vaak zie je niet dat mensen een herplaatser nemen en dan teleurgesteld als de hond bij hen niet kindvriendelijk is, baknijd heeft, niet met katten en andere honden kan en gromt en uitvalt naar de baasjes om het eens extreem te stellen. Terwijl in de beschrijving van de oude baasjes of het asiel, of de stichting de hond precies andersom beschreven wordt. Het hangt van zoveel faktoren af hoe een hond zich gedraagt. Ik denk als mensen dat beseffen dat veel herplaatsingen veel beter gaan. Ik vind dat asiels en stichtingen daar betere voorlichting over moeten geven.
Ik weet van een hond in het asiel, net teruggebracht vanwege "dominant zijn naar het baasje", nu staat hij zo beschreven op de site van het asiel. Dat verkleint denk ik wel de kansen van de hond, of trekt de verkeerde mensen aan en dat is erg natuurlijk.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?