Ik heb niet alle reacties gelezen... En het eerste bericht snel doorgelezen. Maar isdit gedrag pas later 'opeens' ontstaan?
Duitsherder teef die ik heb gesocialiseerd die werd heel erg angstig rond haar eerste loopsheid. Durfde zelfs niet meer een drempel over te stappen naar een andere ruimte... Nu weer bijna terug normaal, enkele weken na haar loopsheid...
Ik ga mee met vele van mijn voorgangers die al duidelijk hun eigen kijk er op en ervaringen wat betreft '(over) socialisatie' gedeeld hebben. Onlangs maakte ik er in een ander topic ook nog een zijsprongetje over. Zo zijn mijn kereltjes voor Nederlandse begrippen 'slecht' gesocialiseerd in het nest en doen we zelf vanaf thuiskomst niets meer of minder als de honden gewoon mee laten draaien in ons dagelijks leven. Veel zaken die op de welbekende lijstjes staan, horen daar niet bij of gebeuren vele weken als niet maanden later pas. En toch hebben ze amper problemen gehad met nieuwe situaties ondanks geheel verschillende karakters.
De enige keer dat het wel mis ging was met Ten toen ik het socialiseren met andere honden ook een beetje onhandig geïnterpreteerd had. Toen wilde ik heel enthousiast ook graag alles volgens 'de regeltjes' doen. En dat heb ik geweten ook. Een fout die ik niet snel weer zal maken.
Goedbedoeld hebben we te snel, te vaak, te hoge verwachtingen. En niet iedere hond zal dat op het moment zelf gelijk uiten.
nou het lijkt wel over ons te gaan.
ook super goed gefokte pup, maar erg wantrouwend en blaffen aan de lijn. los niks aan de hand.
ook ik wil het te perfect doen, ik over socialiseer volgens mij helemaal niet maar de druk die ik op mezelf leg die moet oscar zeker ook voelen.
ik ben me er bewust van, nu nog veranderen.
ik wil verder gaan met speuren, dat is voor baasjes zoals ik en jouw vriendin denk ik heel goed. vertrouwen op de hond, rustig maar actief samen bezig zijn.
ik heb weinig problemen met zijn karakter, wel wat andere mensen ervan vinden.
Sorry maar ik vind dit absoluut niet goed klinken... :(
Laat haar contact opnemen met de fokker van deze hond en dat hij/zij haar begeleid.
Een 8 maanden oude herder als angstbijter is absoluut niet te onderschatten echter hier kun je nog veel veranderen. Maar als dit angstbijten door blijft gaan en de herder begint volwassen te worden.....levensgevaarlijk..
Via de computer kunnen wij niets doen. Ook het gedrag niet goed bepalen.
Zodoende is mijn raad/tip, laat haar direct contact opnemen met iemand die dr verstand van heeft. Ga naar een herdervereniging of iets dergelijks zij zullen haar zeker graag verder willen helpen
ik moest ook aan dit topic denken
http://www.hondenpage.com/hondenforum/201783/haast,-haast,-haast!.php
Bedankt!
Veel valt er uiteindelijk naar terug te leiden achteraf. Ben bijna door mijn certificeringen voor het werk heen en dan ga ik er voor zitten want het staat nog altijd op mijn 'to do list'.
Inderdaad kunnen we niet vanaf ons scherm even binnen kijken. Maar de kans is groot dat stress hier de boosdoener is. Als er geen lichamelijke oorzaak is voor dit gedrag. Dan zou ik wat stapjes terug doen. Een hond laten wennen, ok. Een hond iets leren, ok. Maar beetje per beetje. Tegenwoordig worden honden verdronken in alles van gewenning. Manuela heeft het hier in een andere topic zo mooi omschreven. Haast, haast, haast. We zouden er dan nog gek, gek, gek aan toe kunnen voegen. We hebben geen geduld meer. Er wordt teveel op te korte tijd van onze honden geëist. Onze maatschappij gaat zo snel door het leven tegenwoordig. De hond heeft geen keuze meer. De hond heeft geen eigen tempo meer. We kijken niet naar maar in veel gevallen naast onze hond.
Wisten jullie trouwens dat de hond het enige dier op de hele wereld is, die zelf niet kan kiezen wanneer hij kan/mag plassen !
Kan zijn dat ik er over heb gelezen, maar wat doet de hond nu precies???
Valt hij zelf uit naar mensen en dieren (uit angst dat ze te dicht komen) of valt hij alleen maar uit als ze hem willen aanraken/aaien??
Hoe reageren ze op dit blaffen?
De pup vind iets spannend en gaat blaffen. Het gevolg, dat het geen waarvoor hij blaft weggaat. De pup heeft succes met zijn gedrag. Hoe vaker succes, des te sterker dit gedrag zal worden. Tot bijten aan toe.
Als mensen gaan socialiseren, laten ze de pup op alles en iedereen afgaan en iedereen laten ze de hond aaien.
Dit kan goed gaan, alleen de meeste honden vinden dit niet prettig, vinden het zelfs eng.
Beter is, om een hond te laten wennen aan situaties. Hem bij je houden, langs andere mensen of honden lopen zonder contact te maken. Zo leert je hond dat er van alles om hem heen is en gebreurd, zonder dat hij er iets mee hoeft.
Alles om je heen laat je met rust, dus geen rede om bang te zijn.
Als ik hun was, zou ik contact opnemen met een goede gt en daarmee aan de slag gaan.
Hier blijf ik je het antwoord op schuldig, helaas. Hij geeft aan dat het niet goed zit. Waarom dat kan ik van hieruit niet vertellen. Dat kan alleen maar door o.a. observatie. Zien hoe en wat hij wanneer doet.
Gedrag is voor een klein deel erfelijk, het andere deel,wordt gevormd door ervaring, opvoeding en omgeving. De baas speelt hier een enorm grote rol in.
Hier mogen ze kiezen hoor ,ze gaan wel op vaste tijden uit maar willen ze vaker dan maken ze de deur open of gaan bij de deur staan .
En de oudere die wat dement zijn zijn niet te beroerd om het binnen te doen .
Vertoont hij hetzelfde gedrag als er een stabiele hond bij hem is?
Kan het zijn dat deze hond gewoon heel onzeker is als ie geen voorbeeld in nabijheid heeft om zich aan op te trekken?
Gewoon een vraag hoor.
Is er ook uitgesloten dat er iets medisch achter kan zitten?
Pijn wat enkel via afwijkend gedrag word geuit?
Sadi is ook bekend trouwens met panische angsten als ze loops moet worden.
Bedankt Laura!
Ik laat haar sowieso het hele topic lezen, dus ze zal zeker wat aan je verhaal hebben.
Lasco is naar de puppycursus gegaan vanaf 16 weken. Hij heeft daar in 12 weken wat basiscommando's geleerd. Nu is het zomervakantie bij de club. Na de zomervakantie gaat hij verder.
Ik houd wat langer pauze. Maar misschien dat Lasco ook pauza gaat houden, geen idee? Dat is in afwachting van de GT.
Dit is zo geevalueerd zeg maar, een paar weken na zijn aankomst. Het specifieke moment is niet echt te zeggen.
Eerst bromde hij zachtjes naar voorbijgangers, vanaf de arm. (Die mensen of honden waren dan nog niets eens dichtbij).
Dit ging over in steeds luider blaffen. En nu zou hij als een raket van zijn achterpoten af kunnen schieten om daadwerkelijk te bijten.
Ze lopen overal met een grote boog omheen, om dat bijten juist te voorkomen. Maar nog steeds kan hij (zoals wij dat interpreteren) zomaar uit zijn plaat gaan.
Qua socialisatie hebben ze echt niks geks gedaan. Ze hebben van een afstandje kennis gemaakt.
Omdat de pup in het begin natuurlijk nog niet alleen kon blijven is hij op de arm meegegaan naar het schoolplein. Wanneer kinderen hem vroegen om te aaien hebben ze juist "nee'' gezegd om hem veilig te wanen.
Hij is naar de markt geweest, maar niet over de markt. Alleen aan de overkant er een paar keer langs gelopen.
Voor zover ik weet is hij verder nergens geweest...??
Hij is naar puppycursus gegaan pas vanaf 16 weken.
En verder heeft hij gewoon de rondjes gelopen die hij mag vanaf die leeftijd zeg maar. 5 minuten per maand.
op de arm?
Ik herinner me dat mijn dh pup absoluut niet op de arm genomen wilde en dan net zo lang worstelde totdat ze weer op de grond stond, ze was met negen weken al een heel zelfstandig dametje met best veel zelfvertrouwen en heeft in haar hele leven geen grom gegeven. Toen zij ineens uit het niets angstig werd voor paarden ging ze ze liever uit de weg.
Zo zie je maar hoe elke hond weer anders is, Ik hoop dat een gt snel hulp kan bieden.
@ Esther
Dit doet ze ook! Ze wil een herdervereniging (zoals knvp oid) juist vermijden omdat ze daar veel doen met dominantie en stroombanden en dergelijke. Tenminste, toen ze daar had gekeken.
Dat is niets voor hun, gaf ze aan. Maar ze is op zoek naar een goede GT. Iemand nog tips? Van dat BAT is ze inmiddels aan het lezen .
Begrijpelijk dat niemand iets kan doen achter een pc. Ik kan ook niks doen, ook al zit ik voor haar niet achter een pc.
Maar ze was benieuwd of dit vaker voorkwam. En wat men er dan aan gedaan heeft. Qua waarheen of waar terecht kunnen.
De fokker betreurt het ten zeerste, maar weet zo ook geen kant en klare oplossing.
@ stephanie:
de hond wil niet geaaid. Dat is prima. Maar is ondertussen wel wantrouwig dat iedereen 'm aait ofzo???
Binnen de vaste 'roedel' gaat dit prima en wil thuis bijna alleen maar geknuffeld.
DAar is hij alleen bang van een afstandsbestuurbaar race autootje.
Dus dat doen ze niet meer beneden in huis.
@suzanne en luca
Hij heeft nooit met iemand kennis hoeven maken, wanneer hij dat niet wilde. Ze zijn bewust voorzichtig geweest en zijn bekend met het fenomeen oversocialiseren.
Ze hebben ook de hele dvd van dogside bekeken enzo. Die heb ik toen besteld, hebben zij van me geleend.Die van letty van der geest: van Pup tot Puber...
... maargoed... op naar de professional dan maar :D
Ja dan ook.
Ik heb zelf een oudere reu.
Heb aangeboden om die wel eens mee te nemen op wandeling, maar het maakt geen verschil.
Dan kan het daar dus niet aan liggen.
Het kan iets ook lichamelijks zijn. Een bezoekje aan de DA is wel verstandig. Ik weet dat mijn gt altijd zeker wilt weten dat er niets lichamelijk is.
Misschien is zijn zicht wat minder, dat hij niet goed ziet wat er aankomt. Dit kan beangstigend zijn.
Voor pups is de periode van ong 3 weken tot ik dacht 12 tot 14 weken heel belangrijk om dan te socialiceren. Dit is voor de angst fase. Zo laten wennen aan allerlei mensen, honden en voorwerpen.
De fokker heeft hierin ook een belangrijke taak.
Als de pup in die periode te weinig of niet is blootgesteld aan vreemde prikkels, kan ook er voor zorgen voor het gedrag wat de hond vertoond.
Wanneer begonnen ze met socialiceren?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?