Ik had nog een vrage ivm de rusttijden van puppies.
Mij heb al veel gehoord dat je bvb als richtlijn kan nemen 1u wakker is 2u slapen.
Maar ook lees ik regelmatig dat een puppie gemiddeld 20 a 22 u per dag zou moeten slapen.
Als je nu wakker bent van 8u smorgens en dan een uurtje met de puppy bezig bent, dan zou hij daarna 2u "moeten" slapen, 11u, uurtje wakker, 2u slapen, 14u, uurtje wakker, 2u slapen, 17u, uurtje wakker, en dan zou hij moeten slapen tot smorgens 8u want dan is hij al 4u wakker geweest. Dat kan dan toch niet kloppen dat de puppy 20u per dag slaapt??
ik ondervind wel dat die verplichte rust werkt. Soms is ze wel 2u wakker maar als ik zie dat ze moe wordt en ik haar verplicht laat rusten verhelp ik veel de ellendige uurtjes.
Nu vroeg ik mij af hoe lang dat eigelijk duurt eer ze zelf rust pakken als ze lastig zijn?
Ik neem het zelf niet zo strikt van uurtje wakker = 2u slapen, ik kijk naar haar en wanneer haar ogen beginnen hangen weet ik hoe laat het is ;) ook de 2u slapen is soms 3u soms maar 1u. Ik laat ze wakker worden en kijk dan of ze zich omdraait en wee neerlegt of dat ze toch echt wakker is.
Maar hoe lang doen jullie echt die verlplichte rusttijden? Oona gaat soms wel ergens anders ook liggen slapen maar echt VAST slapen doet ze enkel op haar verplichte momenten. Ik kan ze dus nog niet gewoon ergens laten liggen in de living of met het deurtje van de ren open (als dat open staat gaat ze er steeds in en uit, alsof ze wil zeggen 'kan je even mijn deur toe doen,,ik wil gaan slapen'... Als ik die dan toe doe, gaat ze onmiddellijk liggen slapen).
En vanaf wanneer heeft een puppy het slaapritme van een volwassen hond?
20 à 22 uur ?? Ikzelf heb me daar nimmer aan gestoord, hoeveel moet een pup slapen ? Wanneer je ziet dat de pup vervelend gaat worden, dan kan je eens je pup op een plaats laten, desnoods met een goed bot, en de deur achter je dicht doen en dan eens kijken of je pup dan in slaap valt, even alle prikkels weghalen dan zoek je pup echt de slaap op hoor.
Hier een volwassen hond maar geen vast slaapritme hoor, slapen doet ze snachts naast me op haar eigen bed,nou heb ik een hond die nimmer veel geslapen heeft , iedere hond is verschillend ...als ik zo lees met wat je doet, prima toch, je hoeft echt geen strikte tijden aan te houden, kijk naar je pup , je ziet snel genoeg of je pup slaap krijgt, en zet hem of in een rustige ruimte of wat ik van je leest in de bench, weer wakker dan laatje je pup weer lekker los uit de bench..... En hoe ouder je hond wordthoe meer die uitzich zelf de rust op zoekt.... Nu een beetje sturen kan geen kwaad, maar strikte tijden aanhouden, nee hoor dat is echt niet nodig.
Ik deed daar ook niet zo moeilijk over,als ze moe waren gingen ze slapen en als ze wakker waren ging ik er even mee naar buiten en voor de rest liet ik het mijn pups altijd zelf bepalen wanneer ze slapen.
Ik gebruikte ook geen bench overdag,s'nachts wel tot de bijtperiode voorbij was.
Wij kijken bij Jack ook gewoon naar hem zelf, vaste tijden daar doen we hier niet aan.... als hij "vervelend "gedrag gaat vertonen heeft hij ofwel behoefte aan rust of is het gewoon een soort van vraag naar aandacht ; zo van "vrouwtje je moet nu ECHT even met me spelen, kroelen, gek doen oid".....even gezond moe maken kan dan helpen. ..Daarna gaat hij uit zichzelf wel een lekker plekje zoeken om een dutje te doen. .... als hij zo half en half moe wordt (wel ergens gaat liggen maar bij het minste weer opspringt. ...) dan durf ik hem wel eens in de bench leggen met het deurtje dicht. ...kan ik makkelijk even stofzuigen of iets anders gaan doen in tussentijd. als hij te druk gaat doen krijgt hij soms even een soort van "time-out"...dan wordt hij eventjes genegeerd en wordt hij vanzelf wel weer rustig. ...heb nog nooit gekeken hoe lang we nu precies spelen of hoe lang hij slaapt. ..
En iemand een idee hoelang het duurt eer ze die rust zelf pakken? Ze is nu 13 weken. Dus lijkt het me normaal dat ze dan nog wat hulp nodig heeft, maar is dat tot pakweg een half jaar of zou ze dan toch wel zelf moeten weten dat ze kan gaan slapen en niet "lastig moet beginnen doen"?
Daar is geen pasklaar antwoord op, je zult het tzt. wel van je hond zelf vernemen. De enige momenten waarop ik altijd rust (en dat hoeft niet eens slapen te zijn) 'afdwong' was na de maaltijden en met bedtijd.
Gewoon doorgaan zoals je nu al doet, goed naar je pup blijven kijken en begeleiden waar nodig. Al die goedbedoelde regeltjes zijn niks meer of minder dan richtlijnen, hoe je ze gebruikt en of je ze gebruikt is helemaal aan jou. Het lijkt er in mijn ogen vaak op dat ze meer onnodige stress bij de eigenaar (en daarmee hond) brengen als ritme en ontspanning waar ze juist voor bedoeld zijn omdat mensen zich er veel te erg aan vast klampen. En dan is het weer teleurstelling, nog meer onzekerheid en stress als blijkt dat dat schema (nog) niet zo goed in hun leven en/of vd hond past.
Ik heb nu 6 pups hier, uit 3 nesten. Heb ze in 2 groepen. 1 groep zijn de wat oudere of drukkere hondjes, de andere groep zittende jongste en rustigere hondjes. Ik merk dat ze alle 6 verschillend zijn, de een slaapt daarbij ook veel meer dan de ander. Daarom ben ik ze in twee groepjes gaan houden! De 'rustige' groep gaat net zo vaak, maar wat korter naar buiten. Dus hebben meer rust. Ik hb geen richtlijn, gewoon goed kujken. Sommige worden heel erg druk als ze moe zijn, daar moet je dan doorheen prikken en zien dat ze eigenlijk gewoon op zijn. Inmiddels heb ik hier een soort routine, waarbij iedereen voldoende slaapt. En elke dag is anders, als je met de pup ergens bent geweest qua sociallisatie waarbij hij veel indrukken opdoet, zal hij de rest van de dag ook meer slaap nodig heben dan op een dag dat hij alleen in en rondom huis is... Dus ik denk dat he op je gevoel moet vertrouwen, en fouten maken kan altijd. Daar kun je alleen maar van leren!
Het hangt gewoon van de pup af.
Mijn aussie moest ik echt werken met verplichte rust want die kon zelf zijn rust niet vinden.
Nu trouwens nog steeds, op de camping zijn heel veel prikkels voor hem en als ik merk dat hij het er echt moeilijk mee heeft gaat hij even in de tent met de gordijnen dicht dan heeft hij rust om te slapen.
Mijn collie die ploft neer wanneer hij het zat is en daar heb ik nooit met verplichte rust gewerkt dis had het niet nodig.
Kijk gewoon naar je pup, kijk wanneer bepaald "klier" gedrag naar boven komt en koppel het even terug met hoelang de pup al wakker is vaak ligt daar dan al je antwoord.
Hier als pup ook verplichte rust gdn. Ze werd extreem hyper als ze moe/overprikkeld was, dan deden we haar in de bench en dan plofte ze neer met een diepe zucht en sliep ze zo. Nu pakt ze zelf haar rust als het rustig is in huis. Hebben we veel visite of zijn de oppaskinderen er gaat ze rond 12uur toch even in de bench om te rusten, en meestal slaapt ze dan zo 2 tot 3 uur dat heeft ze dan echt even nodig en ziet ze zeker niet als straf :)
Hier een pup die vanzelf lekker gaat slapen. Hij slaapt overal. Soms in de kast , op de grond , in zijn mand ,...
Ik zit er niet met een timer naast. Naar mijn mening slaapt onze pup zeker voldoende. Soms is hij maar een half uur wakker, soms 1,5u ,... Soms slaapt hij 2 uur soms zelfs langer.
Je moet gewoon doen wat je gevoel zegt.
Het hangt per hond af. Je moet zelf een Beetje aanvoelen wat je moet doen.
En hoe oud was ze dan als ze zelf haar rust begon te pakken? (ongeveer)
Oona ploft alleen neer als ze echt stikkapot is, maar dan echt volledig OP. En dat wil zeggen dat ze daarvoor eerst minstens een half uur met van die loens-ogen van vermoeidheid lastig heeft zitten doen en niet luistert. Ik probeer die tijd voor te zijn door haar verplichte rust te geven, want volgens mij leert ze dan enkel foute dingen (dat ze het ook overleef als ze NIET luistert bvb). Ook slaapt ze dan veel minder lang dan op haar verplichte tijden.
In haar heldere uurtjes luistert ze tegenwoordig heel goed, dus daarmee dan die verplichte rust toch wel een keer of 3 /4 per dag.
Ik besef wel dat alle hondjes verschillend zijn, en sommige gewoon overal en altijd rust nemen uit zichzelf... maar zat me toch zo wat af te vragen hoe lang dat gemiddeld duurt eer ze het zelf doen??
Oona is zo het type hond dat graag overal bij is. Als we zitten te eten ligt ze onder tafel, maar wij zitten daar natuurlijk geen 2u, dus als wij na een half uur rechtstaan loopt ze weer mee... Als wij dan niet direct terug gaan zitten, blijft ze ook wakker.
Ze heeft geen verlatingsangst, want ze heeft geen probleem mt verplichte rust of als ze even in de ren moet omdat er bezoek is die bang zijn van honden blijft ze ook braaf zitten. Maar als ze vrij is, volgt ze overal en pakt dus geen rust. Misschien dat het met dit type dan ook wat langer zal duren eer ze zelf haar rust pakt? Of heeft dat er niks mee te maken?
Onze pup deed het Van begin af aan zelf
Per dier verschillend.
Puppyfase moest bij Sadi echt wel door ons rust ingezet worden zeg maar.
En geleidelijkaan ging ze dat steeds wat meer zelf doen.
Maar bleef wel lang iets wat we nog in de gaten moesten houden.
Maar dat is wat iedereen juist al aangeeft, daar hangt geen gemiddelde leeftijd aan vast. Misschien doet ze het over 2 maanden al en misschien moet je haar daar over 2 jaar of langer nog in begeleiden (op bepaalde momenten). Het gaat toch goed zoals je het nu al doet? Gewoon daar mee doorgaan dan!
Oké :)
Dat zal ik doen dan :D
Tis m'n eerste puppy en ik heb soms schik om het te verbrodden. Dat ik iets te lang blijf doen wat ze eigelijk al zelf zou moeten kennen of dat ik (juist het omgekeerde) al te veel van haar verwacht.
Moet nog wat leren mezelf te vertrouwen denk ik ;)
Ruggespraak met andere hondeneigenaren is nooit mis en dat moet je ook gewoon lekker blijven doen. Maar kijk eens wat je zelf allemaal al ontdekt hebt door te observeren en met Oona bezig te zijn, hartstikke netjes toch? Vertrouw op je gevoel en op wat je ziet, maw. op Oona en dan valt het uiteindelijk allemaal op zijn plek. En hier en daar een 'misser' daar leer je alleen maar van. Lekker genieten van een vol lang leven met elkaar!
ik lees van je......STIKKAPOT, probeer dat te voorkomen, wanneer je ziet dat tie, wat je ook schrijft,EEN HALF UUR AL LODDERIG UIT ZIJN OGEN KIJKT, dan geef je de pup de rust, zet hem op een plek waar niemand komt dan, en heus omdat tie al lodderig kijkt is tie zo weg en slaapt... nimmer wachten tot je hond Stikkapot is... dat moet je voorkomen.
Ja dat doe ik dus... Heel in het begin niet, omdat ik niet snapte wrm ze niet gewoon ging slapen maar toen heb ik dit forum ontdekt en gehoord van die verplichte rust. Daarna ben ik dat gaan toepassen en dat werkte echt, maar nu vroeg ik me dus af hoe lang dat nodig was om hiermee te helpen.
Ik had het de afgelopen dagen soms eens getest of ze toch niet gewoon zelf ging slapen, maar ze houd echt vol en gaat dus niet slapen. Vandaar ken ik het lodderige ogen effect en de ellende die ze dan verkoopt. Normaal zet ik ze direct in verplichte rust als haar ogen wat beginnen te "hangen". En dat zal ik nu dus nog blijven doen zolang het nodig is ;)
bedankt voor alle reacties!
Ik denk dat myra rond de tien maanden was dat ze zelf haar rust pakte( lees als het rustig was in huis). Myra wil ook overal bij zijn en is aandachtsgek, ook aangeleerd iedereen is dol op haar een geeft haar graag aandacht. Nu nog steeds als ik er visite is vraagt ze veel aandacht. Laatst bv (ze is nu drie jaar) we gaven een feest in onze tuin waren rond de 100 mensen. Ze wil dat mensen met haar spelen dus kwam steeds met haar speelgoed aanzetten en ja visite gooit het voor haar... ik heb toen al het speelgoed opgeborgen, maar dan gaat mevrouw op zoek naar ander speelmateriaal dit waren dennenappels :p zo gaat ze dan heel het feest Door helemaal gericht op haar dennenappels bij mensen neerleggen in de hoop dat zegooien. Dit is trouwens ook haar manier om met al de prikkels om te gaan waar ze heel gevoelig voor is, ze gaat zich volledig focussen op 1 ding. Tuurlijk laat ik haar dit niet doen en gaat ze bij feesten ook vaak na 1 uur even naar een aparte ruimte . Op zulke momenten zal ze dus nooit zelf haar rust pakken en dat zal ook niet veranderen. Dus dat gaat et bij die van mij nooit uit een moet ze nog steeds verplichte rust. Moet zeggen dot voorbeeld is ook wel beetje rasgebonden, border collie dingetje ;)
Als een puppy moe is dan valt die vanzelf in slaap. Altijd al zó hier geweest. Korte dutjes, lange sdutjes , het hoort er allemaal bij.
Doet hij echt te gek, dan kan je hem in zijn mandje zetten, liefst niet opgesloten doen ze met mensen ook niet. (Meestal toch niet.)
Hij moet zijn eigen grenzen nog ontdekken.
Dwing hem jouw eigen levensregels niet op , dan krijg je later een hond die volledig gefrustreerd is .
Sommigen gaan daarin zelfs heel ver....regelen alles in hun eigen leven op vaste tijden, moet zó en niet anders ....ok ...maar een hond is een hond, en laat die lekker puppy eerst zijn aub. Respecteer dat .
Helemaal mee eens.
ik werk daar niet aan mee... Hun verplichte rust is als ik werken ben. Dan doen ze maar wat ze willen, ik veronderstel dat ze dan slapen/liggen maar zeker weten doe ik dat niet.
Dit weekend naar de Ardennen geweest, pup is gewoon mee geweest gaan wandelen. 1 keer 3,5u weggeweest 's morgens en toen is ze de middagwandeling wel thuis gebleven (ardennen zijn uiteraard niet vlak en het zijn niet echt 'pad-wandelaars' )
Ik merk er helemaal niet aan dat die zou oververmoeid zijn of weet ik veel wat. 's nachts halen ze die slaap wel in en tussendoor zijn die ook genoeg op hun gemak om wat te slapen.
Dan zou je Oona eens een weekje bij je moeten hebben.
Ik probeer haar echt niet in mijn patroon te krijgen. Ik zet haar niet weg omdat ik rust wil, ik zet haar weg omdat ze gewoon echt moe is. ik was ook geen voorstander van benchen en rennen en opsluiten en dergelijke, maar Oona was de eerste 2 weken echt een hoopje ellende. Ze sliep wel, maar echt niet veel. En NOOIT lang. Behalve snachts natuurlijk. Van zodra ik haar op verplichte rust zet gaat alles zo veel beter en ziet zij er ook gelukkiger uit.
Ik ben er dus van overtuigd dat sommige puppy's dit WEL nodig hebben. Maar geloof je zeker dat dat bij jou mss niet het geval was, dat kan best!
Iedere hond z'n karakter he :)
En dat ze dat met mensen niet doen daar ben ik zo zeker nog niet van. Toen m'n nichtje anderhalf was en dus overdag nog dutjes moest doen was dat ook niet altijd met haar goesting, maar als ze beginnen jengelen en in hun ogen wrijven weet je ook bij peuters dat het tijd is... Willen of niet. Dan moest ze in haar bedje op de kamer. En daar had ze ook niet de optie om vrolijk terug naar ons te komen... Dat kan je dus ook wel verplichte rust noemen denk ik
En daar waren ook soms concerten bij die dan 5minuutjes duurden om vervolgens in slaap te vallen.
Lynsey ik vergeleek daar in mijn reactie geen babies met honden hoor.
Meer gefrustreerde volwassen baasjes.....
en ja geef Oona gerust een poosje aan mij, ik zou niet liever, ben gek van pupjes. Mag ze heerlijk uitravotten en ervaringen opdoen.
Je krijgt gegarandeerd een fijne puber terug
maar dat durf je niet hé , haha grapje meisje.
Maart : zo super super met je eens !
OMG wat mis ik toch de waarderingen, zal dat ooit stoppen
Whaaaaatttt??? 3,5u wandelen met een PUPPY?
En dan nog in de Ardennen!!!!
De fokker waar wij Oona gekocht hebben, die zelf trouwens dierenarts is, heeft gezegd: eerste jaar GEEN TRAPPEN, GEEN BERGWANDELINGEN en per maand het aantal maanden x 5 minuten wandelen op VLAK TERREIN. Als ze dus een jaar zijn mag je nog maar EEN uur wandelen.
Dit om alle factoren die je zelf in de hand hebt tot het minimum te beperken en HD en overbelasting te vermijden. Dit terwijl beide ouders tiptop in orde zijn... Een puppy moet hard groeien en heeft heel veel kraakbeen, wat snel overbelast is en je zo toch HD kan krijgen bij een hond die afkomstig is van 2 perfecte ouders! Je kan het nooit 100% uitsluiten, maar waar je kan helpen moet je dit doen.
Ze springen in hun dagelijks bestaan al genoeg uit zichzelf over en op dingen, je kan het niet altijd voorkomen en je kan ze ook niet voor elk opstapje gaan optillen, maar er dan echt BERGWANDELINGEN mee gaan doen... Dat WEET je gewoon dat dat ongezond is.
Wat jij ermee doet is zwaar overdreven. Denk er even over na, aub.
het is niet gezegd dat je er problemen mee krijgt, laat ons hopen van niet, maar ik zou wel 2x nadenken in de toekomst!!
Onze fokker heeft daar echt op gehamerd. En gezegd dat je beter te voorzichtig dan te wild kan zijn. Ze krijgt in haar praktijk genoeg overbelastingen te zien... Ik denk dat zij dus wel weet waarover ze spreekt.
Bij mij liggen momenteel zelfs klinkers voor de achterdeur om de hoogte van het opstapje naar binnen te verkleinen...
Dit was dus totaal off-topic maar ik moest het toch ff kwijt!
En dat hij daarna goed geslapen heeft is maar logisch...
overdrijven is anders ook een kunst hoor. Ik ben niet aan mijn proefstuk van honden toe hoor ;)
en nog steeds is mijn ras overigens 1 van de gezondste rassen ter wereld, dit terwijl ze al heel vroeg en heel veel belast worden.
Fokkers zouden beter daar eens overnadenken ;) als je er natuurlijk gezondheidsproblemen infokt, is het maar zo logisch dat je gezondheidsproblemen gaat krijgen, dat neem je niet weg door ze maandenlang op te sluiten en te beperken ;)
Ik weet niet wat je wil zeggen met dat deel van gezondheidsproblemen infokken, maar zou toch graag hebben dat je geen dingen zegt als je niet weet waarover je spreekt. Oona's ouders zijn beide kerngezond en getest op al het mogelijke. Ze hebben dus geen gezondheidsproblemen. Nog geen enkele pup heeft er gezondheidsproblemen gehad in het verleden, dat willen ze graag zo houden, vandaar zijn ze mss overdreven voorzichtig, maar ik denk dat wat jij doet toch wel wat overdreven is in de andere richting hoor.
Wees gerust... Ik ben in mijn zoektocht naar een puppy eerst bij een broodfokker terrecht gekomen en was daar behoorlijk slecht van. Ik heb genoeg research gedaan om zeker te zijn dat ik op de juiste plek een hond kocht.
En ik ga er nu over stoppen want dit is echt totaaaaaalll of-topic.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?