Hallo,
Binnenkort ga ik misschien een puppy aanschaffen. Ik heb al een sheltie van 12 jaar oud. (Driekleur) mijn vorrige sheltie was een sable.
Nou vraag ik me af of er in grote lijnen (er zal altijd wel een uitschieter zijn )er een karakter aan een kleur te koppelen valt? Bv. Mijn driekleur is veel, heel veel feller als mijn sabel sheltie was, dat was een grote duts!. En de meeste driekleur shelties vindt ik wel wat feller dan de sabel sheltie. Ik vind de blue merle ook best pittig. Op behendigheid zijn de driekleur en de blue merel wel de grootste talentjes op de hondenschool waar ik naar toe ga. Weet iemand hoe dit zit?
Bij katten en bepaalde muizenstammen zijn bepaalde kleuren pittiger dan andere kleuren, dus er zou verband kunnen zijn tussen kleur en temperament.
Misschien eens op een sheltieforum vragen?
Ik volg mee
Hier kan een simpel kort antwoord op gegeven worden... Nee!
Dit broodje aap verhaal gaat al jarenlang rond in de Sheltie wereld maar ik kan je verzekeren dat hier nauwelijks bewijzen voor zijn (ik heb ze in ieder geval na zo'n 8 jaren nog niet gevonden). Natuurlijk zal het misschien wel eens voorkomen dat Shelties van een bepaalde kleur bepaald gedrag vertonen maar dit is dan eerder de uitzondering dan de regel.
Wat wel zo is is dat je vaak in nestjes ziet dat bepaalde kleuren onbewust naar elkaar toe trekken. Dus blue merle pupjes liggen bij elkaar, sable pups spelen met elkaar, etc. Dit speelt soms ook nog onder volwassen Shelties dat ze een bepaalde kleurvoorkeur blijven houden. Maar het is niet zo dat deze kleuren op zichzelf een bepaald karakter omschrijven.
Nog een kleine toevoeging op dit verhaal. Het is wel zo dat je in bepaalde lijnen bepaalde karakters terug ziet komen en dat gold sable bijvoorbeeld meer in Britse lijnen zit en bi-color in Amerikaanse. Dit zou dus indirect ook het idee kunnen geven dat bepaalde kleuren bepaalde karakters met zich mee brengen maar dat zijn dus meer de lijnen daar achter dan dan de kleuren zelf.
Voorbeeld die je theorie alleen al in de war gooit is dat ik nog geen grotere sul ben tegengekomen ooit dan onze eigen blue merle... En ik ken een hoop Shelties!
Nee daar geloof ik eerlijk gezegt niet in.
Waarom de driekleur en merle pittiger zijn op behendigheid is omdat ik wel merk dat de meeste fokkers die in de sport zitten minder sable fokken. En de fokkers die uitsluitend show lopen eerder sable zullen fokken. En de bi Colors wat zijn die haha?
Bi-color is simpel gezegd bi-black en bi-blue. Verzamelnaam voor beide kleuren, die eigenlijk alleen in Amerikaanse lijnen voorkomen.
Ik moet trouwens eerlijk zeggen dat ik in hier het behendigheidswereldje in Nederland volgens mij meer sables op de wedstrijden zie dan de andere kleuren. Nu worden er naar mijn idee ook meer sables gefokt... Dus dat zegt nog weinig hoor.
Inderdaad bi color staat voor bi blue en bi black.
Oo grappig. Hier zie ik meer blue merle en tri color op wedstrijd
Met mijn zin "wat zijn bi Colors dan" bedoelde ik het karakter niet wat ze zijn kwa kleur he :D
ik zeg niet dat sables minder goed zijn of minder hevig of dergelijk. Maar dat zou misschien de reden kunnen zijn waarom TS dat idee heeft. Als er minder sables op wedstrijden opduiken snap ik wel dat TS dat gevoel heeft.
Bi colors weet ik niet eigenlijk, daar ken ik er geen eentje van.
Op wedstrijden zie ik ook veel meer tri en blue's dan sable. Bij de crufts behendigheid zie ik ook meer tri color en blue merles of lig dit aan mij? Vind het wel interessant want mij valt het verschil wel op, maar nogmaals, kan puur toeval zijn..
Zoals ik het begrijp kan dit eventuele verschil in kleur geen direct gevolg zijn door bv de genen van de sheltie, maar eerder het "fokprogramma " in de hondensport om het zo maar even te noemen en de eventuele kleur voorkeuren van de sheltie zelf? Dus kort samengevat heeft het een externe reden (leefomstandigheden etc ) en zit het niet in het bloed?
Ik ken een paar bi Colors. Zowel bi blue als bi black. Maar of die anders zijn dan de andere kleuren dat denk ik niet.
Ik heb wedstrijden gelopen in belgie en ik kom nog geregeld op wedstrijden en ik zie ook aanzienlijk minder sables. Misschien dat het dan regio afhankelikk is maar ik heb vandaag de foto's van het EO ( waar alle Europese landen aan mee doen)bekeken en daar zag ik ook meer de andere kleuren dan sable
Interessant, toch een duidelijke voorkeur voor niet sable shelties in de behendigheid dan tegenwoordig..
Maar misschien is het hetzelfde als in de apporteersport en de jacht daar zie ik ook meer donkere golden retrieverd ipv de lichtblonde, ook meer zwarte en chocolade kleur ipv de blonde labs. (Misschien kijk ik zelf wel door een speciale bril )
Ja misschien dat er onder de agility mensen een voorkeur is voor bepaalde kleuren :D ik persoonlijk vind sable ook de minst mooie kleur. Terwijl deze kleur een voorkeur heeft op show ( naar mijn mening)
Correct!
De meeste 'agility-fokkers' die ik ken gebruiken inderdaad niet veel sable lijnen, terwijl de meeste 'show-fokkers' die ik ken juist wel veel sables hebben. Nu bestaat er niet zozeer werk en showlijn binnen dit ras. Maar even kort gezegd kun je wel stellen dat het inderdaad meer met persoonlijke kleurvoorkeuren van fokkers te maken heeft dan echt karakters die bij een bepaalde kleur passen.
Overigens is het niet zo dat er op shows een voorkeur is voor sables. Dit verschilt echt heel erg per keurmeester. Zo heb ik ook wel eens in een ring vol blue-merles gestaan omdat bekend was dat die keurmeester juist die kleurvoorkeur had. Ook weer een toevalsding dus.
Natuurlijk moet ook niet vergeten worden dat gold-sable dominant is. Wanneer je dit dus met driekleur of dark/gold-sable kruist krijg je alleen sable pups. Als pups uit die lijnen gewild zijn bij showliefhebbers zul je dus al vaker die kleur tegenkomen in bepaalde regio's puur dus omdat dit genetisch dan zo in elkaar steekt.
Bedankt voor de info Wichita
Het is inderdaad waar dat dit verhaal al jaren de ronde gaat, maar dat concrete bewijzen hier nooit voor geleverd zijn. Ik denk dat je het karakter en hierbij dus ook het pit van de hond wel terug kan voeren naar bepaalde lijnen.
Ik heb nu drie bleu merle meiden die allemaal grotendeels uit dezelfde lijn zijn, ik zie bij hun alle drie o.a. hun 'will to please' terug. Ook mijn nestje pups laten duidelijk zien dat ze het leuk vinden om met hun baas te 'werken'. Ik had hiervoor nog een bleu merle teefje (zij is helaas overleden) uit een andere lijn, ze had een heel ander karakter dan deze drie teefjes. Als je dus een pup zoekt met een bepaald karakter, dan is het dus wel zinvol om je te verdiepen in de lijnen of een kijkje te nemen bij de fokker om de teef te zien voordat de pups er zijn.
Succes met je zoektocht! Heb je al een voorkeur voor een kleur of geslacht of ga je kijken wat je op je zoektocht tegen komt?
Oo jij bent Wendy van dazzlingdreams niet?
Ja, dat ben ik!
Prachtige woefies!!
Dank u hartelijk! Ik vind die van u ook een plaatje
Dank je! Ik volg je kennel al heeeeel lang op Facebook
Wat ontzettend leuk om te horen! Ik zie dat jezelf ook een prachtig pupje hebt, mooi hoor! Lekker genieten van dat kleine spul, voordat je het weet zijn ze alweer pup af
Ja klopt Udhai is 9 weken (een weekje bij ons). Tijd vliegt met een pup in huis
Erg leuk pupje! En blijft ook al zo netjes staan voor de foto...daar hadden die van mij nou nooit de tijd voor haha.
De tijd gaat zeker snel, mijn Jinty is alweer pup af. Hopelijk hebben wij in het najaar/ winter weer pupjes. Dan kan ik daar weer van genieten! (niet dat ik niet van mijn drie dames geniet hoor, maar die puppytijd is toch ook wel heel speciaal).
Ja ik las het op jullie site dat jullie pups verwachten binnenkort Ik ben geen stalker hoor hahaha
Alleen maar leuk om te horen hoor!
Het is inderdaad waar dat het karakter met 8 weken al goed zichtbaar is! Ik moet zelfs zeggen dat ik bij mijn nestje bepaalde karaktertrekken van de eerste dagen nog steeds terug zie bij de honden nu. Ze zijn inmiddels een jaar oud. De fokker kan je hierbij als het goed is ook adviseren en voor de rest gewoon lekker veel op bezoek gaan om de pups te bekijken! Veel plezier met je zoektocht ! En mocht je nog ergens advies over kunnen gebruiken, mij mag je altijd benaderen.
Bij udhai zagen we na een paar weekjes al de karaktertrekjes.
Bij ons was de enigr eis ook een reu. Nadat we zorgvuldig de ouders/fokker hadden uitgekozen. Udhai komt uit twee prachtige ouders. Hij kwam uit een nest vzn drie en ja hij was de enige reu dus vanaf dag 1 wisten wij stiekem al welke pup wij gingen krijgen
Ik was wel van plan om er veel naar toe te gaan, maar voor mij hoeft het nog niet perse zolang die oogjes nog dichtzitten. No offence, maar die rare hummeltjes lijken dan net op dikke cavia's. Wel enorm schattig natuurlijk!
Inderdaad, dan zijn het wel ontzettend schattige cavia's als je het mij vraagt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?