Wij hebben sinds een week een hondje van iemand overgenomen (kruising maar lijkt op een vlinderhondje). Ze is 6 jaar en haar baasje kon helaas niet meer voor haar zorgen. De hele week is ze vrolijk geweest en aanhankelijk. Vrijdagochtend zijn we naar de dierenarts geweest om haar na te laten kijken en heeft ze een inenting gehad. Dit was volgens de DA noodzakelijk i.v.m. Mijn dochtertje van bijna 3. Vrijdag en zaterdagochtend was er nog niets afwijkende te merken. Zaterdagmiddag heeft ze een poos alleen gezeten en toen wij terugkwamen deed ze heel vreemd: stil en niet enthousiast. Ze blafte heel hoog (pijnlijk blafje). Dit gebeurde vooral bij het aaien bij haar staart/achterwerk. Wij kunnen niets zien. Ze ligt nu (zondag) heel rustig en sip in een hoekje. wat kan hiervan de oorzaak zijn? Heeft ze echt pijn? Is ze ziek door vaccinatie? Kan het heimwee zijn? wij zijn bezorgd en kunnen vandaag pas dinsdag naar de dierenarts.
Sommige honden kunnen 1 of 2 dagen ziek zijn van een vaccinatie. Dan zou het over een paar dagen weer beter moeten gaan. Het kan ook zijn dat ze daar al pijn had of zich bezeerd heeft tijdens het spelen. Als het niet beter wordt kan je het beste even de dierenarts bellen
Precies. Honden kunnen wel degelijk wat hangerig worden na een vaccinatie.
En heel soms geeft de injectieplek zelf even een probleem: een bult of wat harde schijf onder de huid. Even in de gaten houden of ze er niet aan gaat krabben.
Maar misschien reageert het hondje ook wel wat heftiger omdat ze al heel lang geen, of zelfs nooit een vaccinatie heeft gehad...
Extra drinken geven, opletten of ze geen koorts krijgt en inderdaad maar even rustig aan doen.....
De entingen kunnen wel degelijk ongemak/pijn veroorzaken.
Welke entingen heeft je hondje gehad? Soms wordt er te veel tegelijk gegeven, zoals de cocktail enting en de enting tegen ziekte van Weil en/of de neusenting tegen kennelhoest.
Ook gebeurt het dat een dierenarts tegelijkertijd anti wormtabletten meegeeft en er niet bij vertelt dat je deze beter een week na de entingen kan geven.
Het feit dat je hondje heel rustig is en in een hoekje ligt, betekent dat ze zich beroerd voelt. Een hond geeft ongemak/pijn pas in een laat stadium aan, dan moet het dus serieus genomen worden.
Zorg vooral dat ze voldoende water drinkt. Desnoods met pipet geven.
Mochten deze verschijnselen door de entingen komen, dan zou je de volgende keer wat de cocktail enting betreft, kunnen laten titeren. Er wordt dan onderzocht hoeveel antistoffen er nog in het bloed zitten. Zijn de antistoffen voldoende, dan hoeft er niet geënt te worden.
Als je het niet vertrouwt, bel dan een dienstdoende dierenarts of in ieder geval maandagochtend vroeg je eigen dierenarts.
Het feit dat je hondje vanaf zaterdagmiddag pas de genoemde verschijnselen vertoont, kan ook betekenen dat er wat anders aan de hand is.
Beterschap voor je hondje.
welke enting heeft de hond gehad?
door de L4 enting komen neurologische afwijkingen toch wel erg vaak voor en zou ik dus heel voorzichtig zijn met dat het na een paar dagen wel goed komt.
en inderdaad je kan volgende keer ook een titerbepaling laten doen, dan weet je ook zeker of de hond beschermt is (is niet voor lepto).
Pepijn had de laatste keer ook iets dergelijks.
Een paar uur ná de entingen (in de billen) ging hij stilstáán in de kamer. Dat heeft even geduurd, een paar uur wel.
Hij wilde niet zitten of liggen.
Tijdens de wandeling was alles normaal, daarna heeft hij ook nog een uur stilgestaan.
Het is allemaal vanzelf overgegaan.
Entingen is een twistpunt .
Er zijn veel verschillende meningen er over.
Wat ik je wel wil adviseren is om te gaan titteren.
Titteren is een manier om dmv een druppeltje bloed, de antistoffen niveua in het bloed te meten en zo kan er gericht geént worden om overenting te voorkomen.
Ik zou zeer zeker wel even de dierenarts bellen na een enting en je krijgt deze reactie.
Dankjewel Coby & Wanda,Loesje en Maxlisa. Het is ons eerste hondje en hebben dus weinig ervaring.
Ze heeft een DHP en L4 enting gehad. Ze heeft een wormenkeur gehad ca. 2 weken voor de enting en ook wat vlooienmiddel (druppels in vacht). Ze heeft nog nooit eerder een enting gehad.
Ze ligt inmiddels bij ons op de bank en wil wel aangehaald worden. Ik durf niet bij haar achterwerk te aaien omdat ik denk dat ze daar toch last heeft. Ze eet wel koekjes, maar niet haar brokken. Het drinken zal ik in de gaten houden. Overigens met uitlaten, lijkt ze normaal te lopen. De ontlasting is wat dunnig/geel, maar volgens de arts kan dat ook van de 'stress' komen (verhuizing) en was al voor de enting. Daarbij is ze van voor veranderd (van Bonzo maar Royal Canin). Wij weten niet precies hoe het vorige baasje met haar omging en helaas is dat niet precies te achterhalen.
Wat wordt er precies met neurologische afwijkingen bedoelt? Of beter gezegd wat zijn mogelijke afwijkingen?
De Weil enting zou ik volgende keer alleen geven, als je met de hond vaak in de buurt van stilstaand water boven de 20 graden C komt en/of er in de buurt veel ratten, muizen, egels of andere knaagdieren voorkomen.
Als je toch weer voor de Weil enting kiest, kan je deze het beste in het voorjaar laten zetten.
De L4 is vrij nieuw; deze enting geeft vaker problemen.
Waarom titert de dierenarts niet? Dmv een titerbepaling kan hij zien of er nog genoeg antistoffen zijn en misschien wel een ingrijpende vaccinatie niet nodig is. De dierenarts kan aan de buitenkant echt niet zien, wat er nodig is. Ik vind dit klakkeloos! Romeo is in 2009 voor het laatst ge-ent, daarna 2 keer getiterd en nog steeds zijn er meer dan genoeg antistoffen. Dierenartsen hebben niet eens een enkele enting in huis, alleen de cocktail. Kinderen worden ook niet levenslang ge-ent, een tetanusinjectie is 10 jaar of meer werkzaam. Waarom worden honden zoveel ge-ent?
Een belletje naar de dierenarts is snel gemaakt en kan misschien al heel wat opklaren.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?