Hallo allemaal,
Ik zit met een probleem en ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen. Ik heb een 2-jarige (ongecastreerde) herder, Zorro (kruising Hollander/Mechelaar). Het beestje was al erg bang toen mijn broer hem kocht, maar broer heeft niks gedaan aan training en socialisatie. Uiteindelijk heb ik Zorro toen overgenomen, ben flink met hem gaan trainen en naar hondenclub gegaan. Dit laatste heeft niet goed uitgepakt. Zorro werd steeds banger. Hij is erg sterk en dit maakt het voor mij erg lastig omdat hij niet meer luistert zodra hij een hond ziet.
Op de hondenclub wordt gezegd dat hij een keer goed gegrepen moet worden, dan zou het meteen over zijn. Dit weiger ik te geloven want het is juist ANGSTagressie. We hebben thuis nog 2 andere hondjes (jackrussels). Hier is Zorro mee opgegroeid en er zijn nooit problemen mee geweest. Nou zijn er bij mij in de buurt erg veel honden en dat maakt het vrijwel onmogelijk om hem normaal uit te laten omdat hij op elke hond af wil schieten en ik hem niet goed kan houden (Halti heeft hij al en muilkorf is al geprobeerd maar krijgt hij zelf af en maakt hem banger).
Er is echter één hond in de buurt die heel onderdanig is naar Zorro en daarmee gaat het goed. Ook de hond van een vriend is extreem onderdanig naar hem en als Zorro er eenmaal achter is dat dit het geval is gaat het goed. Zorro is, als hij vertrouwd met je is, een SUPER lieve hond die heel goed kan luisteren. Hij is alleen zo bang en ik gun het hem zo om vriendjes van zijn eigen soort te hebben!
Mijn vraag is nu: Bent u of kent u iemand met een extreem onderdanige hond, en ziet u het zitten om mij te helpen met het socialiseren van mijn hondje? Tips zijn natuurlijk altijd welkom!
Groetjes, Simone
Hondenschool met veel honden is wellicht een stap te veel geweest.
Bolledig afgaan op onderdanige honden lijkt me ook niet heel verstandig.
Ik zou me eerder richten op hele stabiele honden die heel duidelijk kalmerende signalen afgeven wanneer nodig en goed andere honden kunnen lezen.
En dan starten eerst op veilige afstand rustig een stukje met elkaar op lopen waarbij jij de gelegenheid hebt je hond wanneer hij gestrest raakt op jou te focussen en de hond te leren negeren.
Pas wanneer dit geen stresds meer oplevert een stapje verder.
Ik zou graag het boekje van Turid Rugaas - kalmerende signalen willen aanbevelen.
Als je meer kunt lezen van jou hond en andere honden kun je beter de situatie inschatten en eerder afstand nemen wanneer je ziet dat je hond gestrest raakt bijvoorbeelt of wanneer het voor de andere hond te veel word.
Pas als jou hond voelt dat jij helpt de leiding neemt door situaties voor te zijn. Zich veiluger en vertrouwder gaat voelen.kun je voorzichtig in kleine stapjes gaan uitzoeken wat er mogelijk is.
Maar hou er rekening mee dat er honden zijn waarbij je niet verder komt als aanleren andere honden te negeren. Niet elke hond is sociaal naar andere honden en niet elke hond is dit te leren.
Belangrijker is rust, veilige en stresdloxse situaties te creeren dat is voor jullie allebei prettiger
Bij een extreem zekere hond en hormoon kwestie zou ik geneigt zijn te zeggen probeer eens tijdelijke chemische castratie. In jou geval heb ik die neiging niet. Als het echt angst betreft omdat een chemische cadtratie ook angst groter kan maken dan die al is.
Je zou ook kunnen overwegen een erkende honden gedrags deskundige eens te laten mee kijken.
Of eerst eens te starten met privéles via een positief ingestelde hondenschool.
Ik heb zelf ook een hond gehad die agressie vertoonde door angst.
Met haar heb ik zoveel mogelijk rust opgebouwd ( geen dwang en niet spelen met andere honden buiten onze eigen roedel )
Belangrijkste is duidelijkheid en veiligheid bieden en rust..
Mijn hond had wel een muilkorf omdat er geregeld loslopende honden op haar afkwamen.
Maar ze vond de muilkorf niet erg want als ik die al pakte stond ze al te kwispelen bij de deur ' joepie lopen' .
Persoonlijk zou ik hem niet met andere honden laten spelen maar zorgen dat de wandelingen ontspannen en leuk zijn.
Leer hem andere honden volkomen te negeren.
De hond heeft jouw nodig en geen andere honden.
Ik zou inderdaad naar een andere hondenschool gaan.
Zoek eens naar een hondenschool die niet gericht is op trainen, maar meer op opvoeding/band baas-hond.
Jouw angstige hond moet op jou leren bouwen, moet leren dat jij hem beschermt, zodat hij niet meer uit hoeft te vallen.
Hoe stevig sta je zelf in je schoenen? Ben je zelfverzekerd? Hoe reageer je op zijn uitvallen?
Ik zou overigens niet naar een honden school gaan maar naar een een op een les met een gt'er.
Ik denk dat deze jou veel verder kunnen helpen als een honden school met veel te veel prikkels
Hoi Simone,
Wat goed dat je via het forum je probleem kenbaar maakt. Ik zit even mee te denken hoe je dit kan oplossen. Je komt nl. in je omgeving niet altijd een onderdanige hond tegen en ik denk dat je idee wel goed is alleen ga ik nog een stapje verder.
Jij mag nl. leren hoe je Zorro kunt begeleiden met alle type honden. Dan neem jij het roer over en dat zal hij nodig hebben.
In welke regio woon je? Dan kan je evt. doorsturen naar iemand die dit jou kan leren.
Hartelijke groetjes van Esther
Bedankt voor de reactie!
Ik heb dit inderdaad ook een tijd gedaan en het hielp goed. Helaas zijn er hier veel mensen die de honden los laten lopen zonder controle over de situatie te hebben. Zo ontstaan de meest onoverzichtelijke en vaak gevaarlijke situaties. Hierdoor kan ik amper nog normaal met mijn hond uitlaten. Als ik een stuk voor me bijvoorbeeld een hond zie loop ik alleen een stukje door als Zorro er rustig onder blijft. Voordat hij onrustig wordt draai ik om zodat er geen stress ontstaat. Maar als de andere hond losloopt schieten deze vaak meteen op Zorro af. Zorro moet aan de riem blijven omdat hij anders zelf direct op andere honden afgaat. Dit soort situaties zijn natuurlijk extreem stressvol, maar hoe voorkom ik het?
Ik ben zelf pas 17 en heb erg weinig geld. Hierdoor kan een 1 op 1 training of specialist niet betalen. Ik heb altijd al honden gehad en weet dat ik zelf stabiel moet zijn voor hem. Helaas zit ik op een punt in mijn leven waar veel problemen zijn. Ik zit in therapie en zit niet goed in mijn vel. Ik weet dat dit het alleen maar erger maakt en daar voel ik me ook schuldig over. Zorro is in het verleden geschopt door onbekende mensen waardoor hij anderen ook niet echt vertrouwd. Ik ben de enige die hem uit kan laten. Ik probeer uit alle macht rust te creeeren voor hem. Ik heb alles over voor Zorro. Mijn hulpverlener zei me deze oproep te plaatsen omdat ik ergens anders moet gaan wonen maar de angst van Zorro maakt het vrijwel onmogelijk.
Een hondenschool ga ik zeker niet meer doen. Waar wij zaten was het juist gericht op de band tussen baas en hond en het was de positieve aanpak. Puur het feit dat er andere honden waren maakte het veel te stressvol voor Zorro.
Het is erg ingewikkeld...ik weet het. Maar ik hoop dat er toch nog iemand is die ons kan helpen.
Ik zou je hond niet socialiseren, maar laten wennen aan de omgeving. Leren dat hij overal langs kan lopen zonder dat er contact wordt gemaakt.
Het heeft geen zin met één hond te socialiseren, hoe zit het dan met de rest.
Cursus sociale wandeling kan ik je aanraden, daar wordt jou als baas geleerd hoe je met je hind kan omgaan. Het begint met afstand nemen van andere honden.
Precies!
Mag ik vragen waar je woont? Mag ook via een pb'tje hoor...
Ik wil je graag helpen waar ik kan, heb zelf een angstagressieve hond in huis..
Bedankt voor de tip.
Ik heb zelf ook al gekeken naar sociale wandelingen onder begeleiding en priveles....helaas kan ik dit allemaal niet bekostigen. Het enige advies wat ik van een aantal specialisten heb gekregen is Zorro eerst te socialiseren met hele onderdanige honden om het van daaruit verder op te bouwen. Maar veel van zulke honden vind je niet, en als je ze vindt moeten baas en hond nog bereid zijn te helpen. En het is ook begrijpelijk maar wel erg jammer, dat dit meestal niet het geval is.
En als je die onderdanige honden vind wat is het advies van de specialisten dan? Hoe ga je het verder aanpakken dan? Ik begrijp idd dat geld vaak een obstakel kan zijn en als je het zo kan regelen dan is het vele malen beter.
Ik denk er anders over dan socialiseren.
Honden zijn sociaal levende dieren. Hun socoale groep zijn alle die in een huis wonen, de andere dieren en mensen, maar ook honden waar ze een band mee hebben, dus honden van vrienden, familie, of van de uitlaat, als ze meegaan. Die sociale groep is belangrijk, daar hebben ze een band mee. Alles daar buiten, mag gewoon dood vallen, zo onbelangrijk zijn die voor ze.
Bij ons mensen ook zo. Mijn vrienden kring, familie en kenissen zijn belangrijk. Iedere vreemde op straat, die interesseren me niets. Ik weet dat ik me veilig over straat kan bewegen, dat ik veilig een brood bij de bakker kan halen (hoewel tegewoordig?)
Verjaardagen vind ik vreselijk, vooral als je een groot deel van de mensen niet kent. Ik voel me dan totaal niet op mij gemak. Daarom is er op verjaardagen altijd lekker eten, door eten heb je wat te doen en eten geeft je een prettig gevoel.
Terug naar de honden. Wij willen dat onze hond met elke hond kan spelen, contact heeft en goed kan opschieten, dus super sociaal is.
Als je kijkt naar de levens vorm van honden, kan je je af vragen of dit wel reeël is. Ze leven immers binnen een vaste groep waar ze een band mee hebben.
Ik vind het niet eerlijk wat wij van honden verwachten.
Natuurlijk heb je honden die alle honden geweldig vinden, de labrador. Die rennen op alles af, vinden alles geweldig. De honden op wie ze af gaan, vinden dit zelf meestal niet zo leuk.
Jonge honden houden vaak nog wel van spelen met vreemde honden, maar als ze volwassen worden, worden ze steeds selectiever. Honden waarmee ze een klik hebben, vaak het zelfde soort hond, daar wordt nog wel contact mee gezocht, maar steeds minder en korter.
Is het daarom nuttig om je hond te willen socialiseren met vreemde honden? Honden waarmee jou hond geen band heeft?
Je kan veel beter je hond leren dat hij niets met vreemde honden hoeft, dat hij gewoon langs andere honden kan lopen, zonder dat er contact is. Jij als baas en maatje bent belangeijk om dingen mee te doen, niet die vreemde honden.
Daarom zou ik op afstand blijven van andere honden. Consequent omlopen, weg lopen, oversteken. Zo laat je je hond zien, dat er niets gebeurd als je op afstand blijft. Dat je ipv er op af te schieten ook weg kan lopen.
Meestal, ver voordat je hond reageert, begint een hond te snuffelen. Dat doet hij wel vaker denkt men. Maar dit snuffelen is voor een hond om aan te geven, dat hij de ander spannend vind. Op dat moment zal je al moeten weg lopen. Dus ver voor je hond uitvalt.
Hoe vaker je dit doet, hoe meer vertrouwen je hond zal krijgen. Langzaam, kan je dichter langs ander honden gaan lopen.
Wat ook belangrijk is, doe dingen met je hond, zet hem aan het werk. Aandacht oefeningen, zit, wacht, tussen je benen door lopen, op een bankje laten springen en verzin het maar. Zo wordt jij als baas heel interessant en wordt de rest nog minder belangrijk.
Maar goed, zo denk ik erover.
Dat is ook de opzet van de sociale wandeling, geen vriendjes maken met andere honden, maar gewoon langs andere honden kunnen lopen met het vertrouwen dat er niets gebeurd.
Helemaal mee eens! Ik train vaak met Zorro en onderneem zoveel mogelijk met hem. Hij hoeft van mij ook niet elke hond leuk te vinden ofzo, zolang hij ze inderdaad maar niet aanvalt. Ik haal hem inderdaad weg uit de situatie als ik een andere hond zie, maar wat doe ik als de andere hond losloopt en op hem afkomt? Ik was een tijdje bij een vriend (hij heeft een labrador). Zorro is dikke maatjes geworden met zijn hond. Daar was ook veel bos waar de honden los konden en het ging steeds beter met andere honden. Nu ben ik weer thuis en honden mogen hier eigenlijk niet los. De meeste mensen die dat wel doen hebben hun honden niet onder controle. Baasjes zijn vaak ook bang voor Zorro. Ik heb vaak wel iets mee waar ik Zorro mee kan afleiden. Hij raakt erg makkelijk gefixeerd op speeltjes, dus als het geen optie is om andere honden te ontwijken probeer ik zijn aandacht vast te houden dmv spel.
ik voel met je mee, onze Lola was eerst ook zo, uitvallen naar alles en iedereen. Een hondenschool was voor haar ook geen optie, en ik ben met tips van dit forum aan de slag gegaan, wandelen eerst gewoon korte saaie rondjes, op tijdstippen waarop je niet veel mensen tegenkomt, zodat ze ging leren dat wandelingen ook leuk en ontspannend kunnen zijn, na een tijdje deed ik dan ook kleine oefeningetjes en spelletjes, of een heerlijke wandeling in het bos. Soms mocht ze ook zelf haar weg kiezen. Honden, en ook mensen ging ik eerst compleet uit de weg, desnoods keerde ik om, in elk geval was een flinke afstand eerst nodig.
Veel heb ik gehad aan de boekjes van Turid Rugaas, die al genoemd is Help mijn hond trekt (valt uit) en Kalmerende Signalen.
Lola kon later steeds meer aan, we hoefden niet meer alles uit de weg te gaan, al moest ik er tot het eind van haar leven wel altijd rekening mee houden in mijn achterhoofd wat er zou kunnen gebeuren als ik niet goed oplet wat zij wel of niet aankan.
Nu heb ik Jenna, zij is heel lief naar mensen toe, wel wat angstig en voorzichtig. Maar honden, daar blaft ze tegen en probeert er naar toe te rennen. Angst. Er kwam eens een labrador zoals labradors zijn al drukdoend goedbedoelend te dichtbij en ze huilblafte echt van angst.
Ook bij Jenna ben ik bezig haar te leren andere honden te negeren, ze is einde van deze maand 1 jaar bij ons en het gaat helemaal nog niet perfekt, en of het ooit perfekt wordt weet ik niet, Maar er is duidelijke verbetering te zien.
We doen een soort eigen combinatie van honden uit de weg gaan, maar ook van afstand haar te leren kijken en dan op het juiste moment dus voor dat ze in uitvalmodus gaat door te lopen of terug te lopen.
Misschien kan je die boekjes kopen, anders mag je de mijne wel hebben maar die zijn wel in het duits. Ook inlezen over BAT zou ik doen, ik vind dat een goede methode al is dat praktisch niet altijd mogelijk als je aan het wandelen bent, maar wij maken er onze eigen variant van zo goed als het gaat
http://www.moniquebladder.nl/blog/2015/07/01/wat-is-bat-voor-je-hond/
http://www.moniquebladder.nl/bat-voor-honden-die-uitvallen/
Als je in de buurt van amsterdam woont
mijn honden negeren volkomen tijdens wandelen
ze doen volkomen hun eigen ding
Ik snap je kostenplaatje heel goed
maar er is zoveel wat je zelf kan doen!
Ik heb een extreem angstige hond..jij een die uitvalt
beide geen makkelijke problemen
hou dagboekjes bij over" hoe wat en wanneer" iets goed of juist mis gaat
leer kijken als een coach en laat emotie erbuiten
en werk stap voor stap verder aan wat werkt
boekjes als kalmerende signalen helpen ook dingen herkennen voor het uit de hand kan lopen
Dat is namelijk je taak..voorkomen van" uit de hand lopen" op stress niveau
het is vaak lange weg met ups en downs
voel je niet schuldig, maar leer ervan
Ik ben de slechtste baas als ik te gestressed ben
is mijn ervaring
dus ik adem diep en ga terug naar coach
Hoi, Als eerste; wat een krankzinnige instelling van zo'n hondenschool. Wegwezen daar. Heb zelf pas een JR uit het asiel, die geschopt is door de vorige eigenaar en zelfs naar ons af en toe angstgromt. Je ziet dat aan z'n lichaamstaal. Dat moeten ze daar toch ook zien? Ik heb er een hondentherapeut bijgehaald en adviezen gekregen, waar me mee aan de slag zijn. Hier in huis wordt alleen positief opgevoed, zelfs met regels, en het gaat langzaam de goede kant. Geheel veel geduld, leuke dingen doen en veel belonen. En een hele lange adem hebben. Het boek kalmerende signalen is een aanrader. Heb ik veel aangehad. Als hij weer gromt, ga ik zitten gapen en dan stopt het. Maar nogmaals, geduld en veel liefde helpt wel en kijk of je een hondentherapeut kan mailen voor wat eerste adviezen. Dan kost het je niet meteen zo veel. Als mijn hond bang is voor een andere hond, ben ik er wel eens tussen gaan staan, of ik praat tegen die hond. Vaak durft hij dan wel even te kijken. Ik vind kontakt met zijn eigen soortgenoten nog steeds erg belangrijk en als hij dan toch met hondjes over het veld rent, kan ik daar echt van genieten.
Ik ben ondertussen al een hele tijd weg van die hondenschool. Het probleem met Zorro is ook dat hij heeeel erg bescherment is naar mij. Zolang hij iets of iemand niet vertrouwd mag het absoluut niet in mijn buurt komen, anders is het foute boel. Mijn eerste gedachte was: Hij ziet mij niet als leider. Professional gevraagd wat ik moet doen en deze zei me meer met Zorro te trainen en de vertrouwensband te versterken. Het punt is dat ik al veel met Zorro train en op dat moment vertrouwd hij blindelings op me. Er konden honden langslopen op een paar meter afstand zonder problemen, zolang ik hem maar bezig houd. Hier in de buurt zijn erg veel honden en alleen 's nachts zie je (bijna) geen andere honden. Maar dat is geen optie. Soms ben ikzelf erg gespannen. Op zulke momenten trek ik me terug zodat ik hiermee geen invloed heb op Zorro. Onze vorige hond (Doggo Argentino) was een extreem geval van angstagressie en heeft te vaak een andere hond gegrepen waardoor we haar moesten laten inslapen. Ik was meestal degene die de (gescalpeerde) JR uit haar bek moest halen. Dit heeft natuurlijk veel indruk gemaakt. Dat beeld zit ook nog steeds in mijn hoofd en soms ben ik bang dat Zorro ook die kant op gaat. Dat is dan weer de angst in mij...dat voert ongetwijfeld zijn angst waardoor ik ook weer banger word. Soms lukt het me om die gedachtes uit mijn hoofd te zetten maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan :/
Misschien niet helemaal "zoals het hoort" maar dat beestje betekent alles voor me. Ik ga jullie advies zeker opvolgen. Zal eens kijken of ik dat boekje ergens kan vinden. En @Dobry...ik kan best een beetje Duits, maar een heel boekje :o hahaha maar bedankt voor het aanbod en de tip ;)
Goed van je dat je hulp vraagt! Wandelingen maken met een ander stabiele en zelfverzekerde hond lijkt mij de beste oplossing. Zulke honden zullen het slechte gedrag van jouw hond negeren, waardoor jouw hond uiteindelijk meer op zijn gemak moet voelen. Een onderdanige hond lijkt me geen goed idee, vooral met een ongecastreerde reu. Je wil hem ook niet aanleren dat hij andere honden kan domineren en dat is iets wat ongecastreerde reuen van nature eerder zullen doen en een onderdanige hond zou hem daar waarschijnlijk niet snel in corrigeren.
Het advies van de hondenschool vind ik maar raar. Honden die nog geen grenzen kennen, leren door correcties van andere honden hoe ver ze kunnen gaan. Maar dit lijkt mij averechts werken voor een hond die angstig is.
Wij hebben dus ook een hond met angst agressie. Heel vreemd, hij is zo lief tegenover ons en familieleden dat je het bijna niet kunt voorstellen. Zodra we bijvoorbeeld naar de dierenarts gaan wordt hij werkelijk waar een monster. Hij bijt van zich af waardoor we hem moeten muilkorven. Ook andere honden op straat.
Nu ga ik vaak naar mijn ouders. Hun hebben een zeer stabiele hond waar Xabi zich erg aan optrekt. Vaak nemen me haar mee met een wandeling. Je ziet dat Xabi zich aanpast aan haar. Het werkt ontzettend goed en elke keer gaan we een stapje verder.
Denk hierbij aan los aan de riem met andere honden, maar wel met de stabiele hond erbij. Het gaat steeds beter. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Dit beschermende is heel normaal gedrag voor een herder. Hier een schotse collie, rasgroep herder.
Een andere hond of mens die in mijn buurt wilt komen, oei, echt niet.
Ze heeft nog gelijk ook, waarom zou een andere hond van mij aandacht moeten krijgen. Ik heb niets met andere honden.
Ik ontwijk honden. Zelf wilt ze soms naar een hond, ze zoekt ze uit die ze leuk vind, de meeste niet.
Dit beschermende heeft dus niets te maken met leiderschap.
Ik ben zelf geen leider, ben het maatje van mijn hond.
Opvoeden is grenzen stellen, duidelijk en consequent zijn. De begeleider zijn.
Voor mij is het verschil in leider en begeleider, dat een leider boven iedereen moet staan, denk maar aan een directeur van een bedrijf.
Daarbij komt vaak dwang kijken.
Een begeleider, zorgt voor duidelijkheid, regels en veiligheid. Binnen die regels is er vrijheid. Streng zijn ben ik niet, niet nodig.
Wie waar staat, de rangorde, de hierargie is verder niet aan de orde.
Er zijn dingen die mijn hond veel beter kan, dan neemt zij de leiding.
Met speuren, of buiten wandelen, zij kiest meestal de route, dat hangt van de lekkere geurtjes af. Zo heb je een band van wederzijds vertrouwen, een hond ie durft aan te geven iets liever niet te willen. Hier in de regen naar buiten, even plassen en ze wilt gelijk naar binnen. Prima toch.
Je hebt heel veel meegemaakt met je vorige hond, snap je angst hebt. Waarschijnlijk twijfel je zelf als je met Zorro loopt. Het kan dat je hierdoor niet duidelijk bent, waardoor Zorro zelf gaat handelen.
Om je eigen vertrouwen op te bouwen, zou ik voorlopig op afstand blijven van andere honden. Zorg dat die buitenbeeld blijven zodat ze voor jou en Zorro niet belangeijk zijn. Zorg dat je met Zorro aan het werk blijft, zodat je merkt dat jij invloed op hem hebt.
Alleen Zorro is belangrijk, de rest niet. Niet Zorro, maar je eigenvertrouwen waar je aan zal moeten gaan werken, je hond doet het wel.
Waar woon je trouwens?
Jenna zou denk ik wel met Jeff en Waldo kunnen wandelen, ik vermoed dat ze na al korte tijd gewoon rustig mee zou lopen. Tot nu toe is er maar 1 hond geweest die ze leuk vond en hij leek haar ook leuk te vinden helaas kunnen we elkaar niet vaak zien vanwege te ver uit elkaar wonen.
Ik ben zelf liever van het afstand houden dan te gaan trainen te dichtbij andere honden, al kom je soms natuurlijk onverwachts toch wel eens een hond tegen. Is dat het geval hou je hond dan meteen heel kort naast je en loop zelf tussen beide honden in zodat hij niet voor je langs kan schieten. Wat bij een sterke hond niet meevalt natuurlijk.
Wat ik denk is dat het uitvallen gewoon te maken heeft met onzekerheid in combinatie met aan de lijn lopen en niet kunnen gaan waar hij zelf zou gaan als hij alleen zou lopen. Vandaar dat ik denk dat als je een lange tijd consequent duidelijk laat zien dat jij begrijpt dat hij het niet fijn vindt om te dicht bij andere honden in de buurt te zijn en er afstand van neemt dat hij dan meer vertrouwen in jou krijgt en de wandelingen wat ontspannender aangaat en gaat begrijpen dat hij niet hoeft uit te vallen want jij, zijn maatje en begeleider, zorgt daarvoor dat hij niet hoeft uit te vallen. Dat geeft vertrouwen.
Bij Lola heeft dat heel goed geholpen, de kans niet geven om uit te vallen, ontspannen tijdens een wandeling door af en toe eens wat snoepjes te strooien zodat er gesnuffeld wordt wat ontspannend is werkte bij haar veel beter dan trainen om langs andere honden te lopen die stress kon ze niet aan. Met Jenna precies hetzelfde, het is een lange weg, maar wel een weg die voor de hond heel ontspannen is zodra ze door hebben dat jij hen begrijpt.
Later als de hond het aankan en het volste vertrouwen in jou heeft, pas dan,kan je ook eens proberen hoe het gaat als er wat minder afstand in zit en de hond eerst afleiden. Op dit moment lijkt me dat nog veel te veel voor jouw hond.
Ik weet niet of het al gezegd is, maar hersenwerk is ook heel goed voor een onzekere hond. Wel natuurlijk makkelijk beginnen zodat hij niet gefrustreerd raakt.
ik zou ook aanraden een tuigje voor hem te kopen ipv een halsband en de halti aflaten
Hij heeft een tuig...alleen ligt die nu bij een vriend omdat zijn hond wondjes had in haar nek waardoor een halsband geen optie meer was.
Ik denk ook onzekerheid en aan de lijn zijn dus niet zelf weg kunnen.
Wellicht ook onzekerheid bij de baas. Je hebt natuurlijk al vervelende dingen meegemaakt.
Hij weet dat het werkt uitvallen aan de lijn.
Door afstand te nemen vertel je je hond dat dat ook een optie is, dat hij weg mag lopen bij andere honden. Dit geeft verlichting, hoe verder een enge hond, hoe veiliger.
Wat Dobry zegt, hij zal zo rustiger gaan worden omdat andere honden zo minder eng worden.
Luca voelt andere honden heel goed aan, kwam een baas en hond aan, hond bevroor, baas liep gewoon door. Hond was zo bang. Luca liep voor me, ging in zo een grote boog om het hondje en liep zo langs. Ik zag gewoon het hondje een hele diepe zucht slaken en snel naar zn baasje gaan. Dit hondje wilde geen contact.
Bij een ander bang hondje, liep ze in een boog, ging half voor hem staan, afgedraaid, kont naar hem toe, keek weg en wachtte tot hij ging snuffelen. Toen hij gesnuffeld had, liep ze door. Een ander bang hondje, zelfde, toen die gesnuffeld had, ging ze bij hem snuffelen en daarna liepen ze even samen, een soort spelen.
Ik vind het zo knap dat ze precies voelt wat ze bij een andere hond kan doen en hoe ver ze kan gaan. Soms daagd ze bange hondjes uit, spelboog en gaat rennen, ze krijgt ze dan mee.
Zo mooi om te zien.
Wat zijn heel vervelend vind, reuen die wat willen en grote honden met een heel zelf verzekerde blik, oortjes erop, hoge zelfverzekerde houding, daar blijven we allebij heel ver bij weg.
Als je in een situatie zit die je angstig maakt dan doe je moeite om uit die situatie te geraken.
Simpel, iemand die bang is van een spin zal bij het zien van een spin weg lopen. Of net zoals met een muis, maken dat je weg komt. Als jij van een bepaald iets bang bent en ik ga je dwingen om bvb tussen spinnen of muizen te zitten gaat jouw angst echt niet verdwijnen. In tegendeel wanneer ik je in een kamer vol met spinnen duw ga je uit je bol gaan. Dat is wat jouw hond ook doet. Hij kan niet weg het enige wat hem nog rest is bijten. Gun hem rust, zoek plaatsen en uren uit waar en wanneer er geen andere honden zijn. Kom je ze toch tegen? Brul dan maar al van ver -> aanlijnen aub de mijne bijt en valt aan (deze truc werkt meestal wel dan wanneer je gewoon vraagt om hem aan te lijnen) :-) Doe en zoek dinge waarvan je beide zeker weet dat je allebei leuk vind maar tegelijk ook rust biedt. Een hond heeft een hekel aan drukte. Als de hond vrij zou zijn en kunnen kiezen zou hij daarvan weggaan. Maar aangezien ze aan de mens vast hangen en moeten gaan en staan waar de mens gaat kunnen zij niet weg van die stress en dan kan de emmer overlopen.
Dit kan ook heel negatief werken (zo heb ik het ervaren in ieder geval).
Ik heb dit ook een tijdje geroepen, omdat mensen dan inderdaad beter luisteren. Máár. Ik werd ook heel erg met mijn neus op de feiten gedrukt dat mijn hond ''anders'' is. Gevaarlijk misschien wel.
Ikzelf werd dus onzeker van mijn eigen woorden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?