Hallo allemaal ik hoop een aantal meningen van jullie te horen, omdat ik zelf heel erg twijfel wat ik moet doen. Ik heb sinds 1,5 een mops pup van nu 9,5 week oud en heb hem gelijk vers vlees gegeven. Vind ie heerlijk en tussendoor krijgt hij ook nog van die kleine trainers met uitlaten, belonen etc. Ook krijgt hij soms een oor of een botje. Ik houd de richtlijnen aan die op de verpakking staan en dat is 4 schijfjes van 25 gram voor een pup van 2,5 kilo. Dat weegt hij ook en ik geef hem 5 schijfjes verdeeld over de dag omdat hij al vroeg krijgt, dus 1 extra. alleen op het moment dat ik hem eten geef, is het letterlijk binnen 10 seconden op. Het is ook niet veel, 1 zo een schijfje is 25 gram dus 125 gram verdeeld over een dag. Voor m'n gevoel is het echt heel weinig wat hij krijgt, maar ik wil ook niet dat hij te dik word nu niet en ook niet als hij op z'n volwassen leeftijd is. Ik vind het moeilijk in te schatten of hij iets tekort komt, want natuurlijk word hij blij van eten, maar hij eet echt als een bezetene. Wat te doen, wat te doen.....???
Hou t gewicht en hoe hij er uitziet goed in de gaten. Volgens mij zit je qua hoeveelheid wel goed, alleen zou ik t over 4 x verdelen En vanaf ongeveer 12 weken naar 3 x per dag.
Ik zou zelf voeren op het oog. In het wild krijgt een pup ook niet een maximale hoeveelheid, die eet gewoon tot hij niet anders kan. Zo leert hij ook zelfbeheersing aan in het eten, want a. er is genoeg, en b. hij krijgt vanzelf door dat té veel eten ook niet lekker is ;).
Daarbij, de ene pup heeft meer nodig dan de andere. Mijn volwassen hond moet volgens de richtlijn 2% = 400 gram hebben. Echter, ze eet gemiddeld zo'n 750 gram per dag, en dit heeft ze ook nodig. Terwijl ze een ontzettend rustig leventje heeft (geen sporten etc.).
Ik zou dus gewoon voeren op het oog. Het is niet erg als je pup naar verhouding veel eet, de maag is gebouwd op het verstouwen van veel vlees. Mijn hond heeft wel eens een konijn van bijna 2 kilo opgegeten, dat was 9 á 10 % van haar lichaamsgewicht... En ik merk tegenwoordig dat als ze iets niet op kan, ze het begraaft in een bult zand haha ;). Een keer zou ze in de tuin beginnen, maar toen heb ik haar naar die bult geleid. Sindsdien begraaft ze eten wat ze niet op kan in die bult. En dan zie ik haar de volgende dag ineens lopen met een halve geitennek die ze de vorige dag niet op kon ;).
Honden zijn gedomesticeerd, al een héle tijd..... En veel honden zullen toch echt geen maat kunnen houden en zullen daardoor gewoon veel te veel eten en uiteindelijk overgewicht krijgen. Laten we van de problemen van overgewicht maar niet spreken.
Mopshonden hebben ook van zichzelf al een vrij compacte en 'heavy' bouw, daar wil je niet ook nog eens overgewicht bij hebben.
Als de pup er verder goed uitziet (de ribben mag je goed voelen, niet zien), lekker levendig is en goede ontlasting heeft, dan zou ik gewoon verder gaan met hoe je het nu doet. Misschien teruggaan naar 3-4x voeren op een dag, zodat er een meer verzadigd gevoel ontstaat.
Samen met de trainingssnoepjes en af en toe een snack als een oor en botje lijkt me dit meer dan voldoende.
Merk je echter dat je pup magerder wordt, dán kan je wat meer gaan voeren, maar anders zou ik het lekker zo laten
Je voert te weinig en de richtlijnen die je leest, zijn niet die van een pup maar van een volwassen hond. Een pup van 2,5 kilo van een klein ras voer je gemiddeld 6 tot 10% van het dan geldende gewicht (pup van groot ras 40-60 gram p/kg, klein ras 60-80 gram p/kg). Als je op 6% zit, is dat 150 gram en als je pup hiermee niet op gewicht blijft, dan kun je het percentage opvoeren. Elke 2 weken stel je het percentage bij naar het dan geldende gewicht van je pup.
Ik vermoed dat je rodi geeft? Wellicht kun je dat afwisselen met betere merken?
Is te weinig.
Bij mij zit een pup van dat gewicht al gemakkelijk op 180gr.
Ik denk Energique 25 gram porties, zijn die kleine driehoekjes meende ik
bekijk inderdaad eerst even opnieuw of je genoeg voert.
en stop het vers vlees ook in een kong
vlees in een kong eten ze niet zo snel op.
je kan die dingen in de meeste dierenwinkels halen.
vraag aan de dierenwinkel voor meer advies hierover welke het beste bij jou hond past.
http://www.kongcompany.com/nl/
Ik geef ook kvv en heb toch de indruk dat de aangegeven hoeveelheid te weinig is. Ik mag 20 gr. per kg. lichaamsgewicht geven dat is voor een hondje van 5 kg. maar 100 gram per dag. Dat zie je met moeite liggen in hun eetbakje.
Als je pupje hongerig is dan zou ik wat bijgeven en hou zijn gewicht in het oog. Hou misschien wel in de gaten dat hij geen wormen heeft indien hij bij bijvoederen zou vermageren.
Rodi heeft geen 25 grams schijven ;) En waarom is Rodi volgens jou slechter dan andere merken?
Zelf voer ik al jaren naar volle tevredenheid Rodi en omdat iets een vormpje heeft of ook in de supermarkt verkrijgbaar is, is het product niet automatisch van mindere kwaliteit. Het is graanvrij en dus puur vlees. Bovendien: je moet aan veel strengere eisen voldoen om in de supermarkt verkocht te mogen worden dan bij een verdeelpunt om de hoek ;)
Je zou dan nog kunnen vallen over de calciumpremix. Dit vind ik een zelf echter een pré, zeker bij pups aangezien je met bot veel minder precies kan doseren en dus weten wat een pup binnenkrijgt. Dit is ook wat bv Esther Plantinga aangeeft (en zij heeft meer kennis op dit gebied dan wij allen bij elkaar), zij geeft aan dat eigenlijk alle kvv's met bot als calciumbron veel te hoog zitten qua ca/p voor pups van grotere rassen....
Maar zonder een foto van het mopsje kunnen we geen goed advies geven eigenlijk. Stel dat ie eigenlijk al te dik is? Dan mag hij wel honger hebben maar zou ik m niks bijgeven.
Ohh kom laten we aub Esther Plantinga niet als referentie gebruiken als het op vers voeren aankomt die heeft daar geen kaas van gegeten,ja als je doelbewust een groep zoekt die vers voeren in de verkeerde verhouding lijkt het me logisch dat de uitslag niet goed is,genoeg mensen die wel weten hoe hun verhoudingen aan te passen en raad eens gaat allemaal prima en groeien ook goed uit
nu straf he ook op brok gevoerde honden en ja ook van grote rassen hebben nog steeds HD ondanks de gevoerde puppy brok met de tussen haakjes juiste verhouding ca/p
Hoe kom je aan die wijsheid? De merken KVV's die bij een verdeelpunt om de hoek verkocht worden, liggen ook bij dierenspeciaalzaken in de vriezer en in het schap van bepaalde supermarkten. De meeste KVV producenten maken gebruik van door de VWA en Productschap Diervoeder erkende fabrikanten (dat zijn er maar een aantal in Nederland), die werken volgens strenge HACCP-normen die garant staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en transparantie, aangevuld met SKAL-certificering als ook biologisch wordt geproduceerd of GMP+ geïntegreerd HACCP of IFS en BRC geïntegreerd. Bij een merk als Rodi is dat laatste bijv. het geval, omdat het in zowel West-, Zuid- als Oost Europa ook in de markt wordt gezet, waaronder Duitsland, Spanje, Tjechië, Denemarken, Nederland en UK. Niet specifiek als supermarkt verkoop, maar ook in dierenspeciaalzaken...........en als dat verkooppunt op de hoek. Er wordt aan elk te produceren KVV hoge kwaliteitseisen gesteld voor wat betreft de productie en de meeste fabrikanten houden zich daar heel netjes aan.
Echter, er zit wel degelijk behoorlijk kwaliteitsverschil in de gebruikte vleesonderdelen. Dat zegt verder niets over productie, want het mag verwerkt worden.
Verder je mening (dus zeker geen feit) over het te hoge calciumpercentage uit natuurlijk calcium. Een premix geeft zeer zeker geen garantie voor een volledige opname en benutting van de inhoudsstoffen. Sterker nog, dieren met nier- en leverfalen kunnen daar maar beter van verstoten blijven. De meeste KVV's zitten op een gemiddeld percentage van 20-25% calcium. Een gemiddeld prooidier bestaat uit hooguit 15% bot. Er zijn KVV's die een gemiddeld botpercentage van 15% hebben, volgens het raw feeding principe. Dan nog is een volledige opname afhankelijk van de kwaliteit van de karkassen (alleen nekken en strotten is niet wenselijk, bevat nauwelijks calcium) en het spiervlees. Voornamelijk zenen en kimmelvlees belemmeren de opname van calcium, waardoor andere mineralen en vitamine groepen niet goed kunnen samenwerken. Je pup zal dus te allen tijde via de ontlasting laten zien of het voer goed wordt opgenomen of niet. Bij te harde ontlasting en krijtpoep, is het dus zaak om je KVV menu bij te stellen. Pupeigenaren die zich op diverse voedingsfora aanmelden, worden hierover veelal goed geïnformeerd. Ook over de manier van omschakelen, het gezonde deel 'overige' waar je meen kunt aanvullen etc. Dit allemaal in het belang van de pup.
Een te hoog calciumpercentage uit natuurlijke bron wordt in hoofdzaak uitgescheiden. Andere experts zijn van mening dat het percentage boven de 20% niet wordt uitgescheiden, maar gaat 'zepen' in het lichaam. Hierdoor belemmert het o.a. de opname van zink. Hier ben ik het volledig mee eens.
Bij samengestelde voeding kan menig pup van een groot ras prima volstaan met een botpercentage 10-15%. Andere pups van grote rassen hebben juist baat bij een hoger botpercentage van zo'n 20% kaal bot. De opname is bij elk individu anders, afhankelijk van de stofwisseling, activiteit etc.
Ik adviseer ruim 10 jaar op zowel buitenlandse lists, voorheen op Nederlandse fora en eigen social media kanalen. En ja, ik ben opgeleid tot humaan voedingsdeskundige en weet dus wel het een en ander over voeding, medische aspecten etc. NOG NOOIT heb ik ervaren dat pups beroerd uitgroeien op zowel KVV als BARF of NRF. Als men maar iets aanrommelt, zonder zich gedegen in te lezen en advies te vragen, ja, dan kan het voorkomen dat problemen zich voordoen.
Het is dus in grote mate kul wat je daar schrijft.
Esther Plantinga is expert op dit gebied (diervoeding, dus niet humaan) en onderschrijft toch echt iets heel anders mbt calcium, kvv en problemen bij pups van grote rassen.
Namelijk dat het merendeel van de pups die op de kliniek binnenkomen met groeiproblemen op barf/kvv staan en dat ze dit zorgwekkend vindt (met vergroeiingen aan toe).
Niet iedereen leest zich even goed in en dat jij nooit problemen bent tegen gekomen wil niet zeggen dat ze niet voorkomen...
Merken als Rodi, Smuldier en andere 'grote' namen die in supermarkten liggen en geëxporteerd worden moeten dan wel deels aan dezelfde eisen voldoen, de controle is echter absoluut niet gelijk te stellen. Grote bedrijven krijgen met regelmaat het VWA over de vloer. Meneer de slager om de hoek die heeft besloten om ook maar worsten voor honden te gaan maken als bijverdienste is toch een heel ander verhaal. Maar daarin verschillen we dan misschien van mening.
Moeten voldoen en daadwerkelijk voldoen staat niet altijd gelijk.
Ik ben zeker voor KVV of Barf en als het even kan ook voor pups. Maar veel merken voldoen gewoon niet of mensen hebben zich onvoldoende ingelezen en dit kan bij grote pups voor ernstige (onomkeerbare) problemen zorgen. Dit wist is voorheen ook niet, maar ik ben blij dat ik naar de betreffende workshop ben geweest en daar wetenschappelijk onderbouwde informatie heb gekregen (en niet alleen gebaseerd op eigen ervaring).
Ik ken de dame in kwestie. Ze doet zich voor als 'onafhankelijk', maar is dat stiekem toch niet, naar mijn mening.
Serieuze eigenaren die 'iets' met BARF of KVV hebben, zullen zich inlezen op de betreffende fora EN melding maken als er serieuze problemen zijn. Er zijn zat mensen die maar iets aanrommelen, te beroerd zijn om goede informatie te vergaren en waarvan de dieren dan problemen ondervinden. Het is enkel zo jammer dat nooit iets onderbouwd kan worden met harde cijfers. Want ik kan me niet voorstellen dat het percentage dat op de kliniek belandt schrikbarend hoog is. Dat zeker niet in vergelijking met problemen aan het bewegingsapparaat bij dieren die op brokvoeding staan. Ook andere KVV merken dan Rodi en Smuldier krijgen met regelmaat de NVWA over de vloer. Daarnaast zijn er fabrikanten die regelmatig extra bemonsteren EN naar mijn mening ook betere kwaliteit in hun product stoppen.
Daar zit wel wat in, ja. Ik had er even overheen gelezen dat het een mopsje is ;). Ik blijf er wel bij dat het niet erg is dat een pup eet tot hij vol is, dat regelt zichzelf allemaal ook wel weer. Maar inderdaad, een hond die van nature een niet zo goede bouw heeft, is wat anders dan een hond die dat wel heeft.
TS, ik zou blijven voeren op het oog, maar met de gedachte dat iets magerder beter is dan iets te dik...
Vraag een aan haar de cijfers van HD problemen met grote rassen die uitsluitend op puppy brok gevoerd worden zoals zij aanraad met de juiste aanbevolen CA/P voor opgroeiende pups,wedden dat je op een hoger % uitkomt dan bij vers gevoerde maar dit zal ze je uiteraard niet vertellen in haar betoog...laat je toch niet leiden door de propaganda die zij verspreid. rodi ik geef dat hier ook regelmatig bij onlangs in de Ah -35% omdat ze ervan af moesten lagen nog 28 pakjes alle 28 mee genomen,zou ik dat voltijds voeren? absoluut niet omdat ik goedkoper kan voeren ,Slecht?de honden klagen niet en zie er ook niks vreemd aan als ik het geef.
Calcium premix wordt idd minder goed tot niet uitgescheiden. Vleesbot calcium wel, bij een te veel.
Qua controle maakt het idd ook niet uit, qua kwaliteit wel.
HD komt overigens niet alleen door voeding.
Esther is absoluut niet anti rauw voeding, echter wel bij pups van grote rassen. Als zij niet als onafhankelijk gezien kan worden wie dan wel? Iedereen heeft zo zijn voorkeur voor brok of rauw, echter baseert zij haar mening op basis van feiten en niet een mening of gevoel.
Vandaar dat ik als ik iemand moet geloven haar eerder geloof, dan wat sommige mensen op een forum 'roepen' (of andere napraten) zonder wetenschappelijk bewijs. Let op; hier heb ik het niet over degenen die wel met een gedegen onderbouwing komen :)
Maar: dit is MIJN mening die ieder voor zich moet zien te vormen, maar dan liefst wel op basis van feiten en niet puur op basis van meningen (als het even kan).
Nogmaals vraag aan haar de cijfers van honden die HD hebben gevoerd op brok geschikt voor grote rassen.
zij laat uitschijnen dat vers niet goed is voor grote rassen,maar de waarheid is echter dat wanneer de eigenaar teveel onnatuurlijk calcium toevoegt aan zijn vers menu dat je dan problemen krijgt
Dus is vers slecht?nee mist voldoende kennis en zo natuurlijk mogelijk.
Feit blijft dan nog steeds dat het % HD lijders die op brok gevoerd worden nog steeds hoog is bij grote rassen ondanks dat deze gevoerd zijn geweest op een brok aangepast aan grote rassen zoals oa zij aanraad.
En verder dit is absoluut geen onzin maar een bewezen onderzocht feit TE VEEL natuurlijke calcium uit bot wordt door een pup/hond UITGESCHEIDEN maar dit geld niet voor hondenbrokken of voeding waar een teveel aan onnatuurlijk calcium supplement in verwerkt is.
Een teveel aan calcium supplement (of verhit beendermeel!!) zorgt er voor dat andere voedingsstoffen uit het dieet zich aan de calcium bindt en zo via de onstasting mee verloren gaan waardoor en bepaalde tekorten ontstaan die HD in de hand werken,linda ik weet dat je voorstander van Rodi bent maar ik zou dat absoluut afraden voor een groot ras ik geef dat zelf nooit aan opgroeiende pups wegens vanwege de onnatuurlijke calcium bron heb je ook ineens de reden waarom die kvv bij vele niet hoog staat aangeschreven.
http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://www.nutrissues.nl/&prev=search
Ik ken haar niet, maar zo te lezen werkt ze onafhankelijk.
Geen idee wat ze vind van brok/ vlees.
Wat maakt mij dat nu uit wat ze van vers of brok vind...ik denk zelf wel na
maar blijft grappig hoe ze de waarheid blijft verdraaien tot zelfs dingen achter houden.
Het maakt mij ook niet uit wat ze van vlees of brok vind, geen idee of ze de waarheid verdraaid of dingen achter houd, interesseert me helemaal niets.
Het ging mij er alleen om dat ze onafhankelijk is.
Nogmaals, data van haar 'onderzoek'. Want tot op heden zijn die niet door haar verricht noch gepubliceerd!
Verder vind ik haar zeker niet onafhankelijk. Het is leuk bedacht, maar iemand die docent is op een bekende faculteit die gespondord wordt door een bekend brokkenmerk en intensief samenwerkt met bepaalde collega's die enkel slecht onderbouwde negativiteit naar buiten brengen omtrent BARF, refereren aan studies en van daaruit claims doen die totaal niets met BARF van doen hebben om een statement er doorheen te drukken...die is dus niet onafhankelijk bezig. Diverse dierenartsen hebben hierover een opinie gegeven en research gedaan naar de gerefereerde onderzoeken, waar enorm veel op aan te merken valt. Omdat ze toevallig nog een apart voedingsbureau heeft, waarbij ze door een ieder kan worden ingehuurd, maakt haar niet onafhankelijk.
Graag data, ik wil wetenschappelijke onderbouwing van jouw statement. Want er zijn namelijk tegenonderzoeken die het tegendeel 'bewijzen', doch niet wetenschappelijk gepubliceerd of dubbelblind verricht. Er zijn namelijk geen belangen mee gemoeid en goed onderzoek kost geld, dus onafhankelijke BARF onderzoeken zijn wetenschappelijk niet aan de orde. En toch doen heel veel hondenrassen het prima op een KVV en BARf dieet.
Als ze onafhankelijk zou zijn zou ze ook verwijzen naar het feit dat ondanks de aangepaste brok van merken Rc/hills waar ze graag mee uitpakt dat op deze brokken voor grote rassen nog steeds genoeg HD bij voorkomt eens uitgeroeid.
Bevriend koppel van me fokt deense doggen geven al meer dan 14 jaar vers en raad eens die kunnen 3/4 generaties HD-A voorleggen in hun eigen fok.
Die faculteit waar ze mee samen werkt is ook om te lachen je moet eens vragen aan hun waarom rauw ei slecht is voor een hond,en dan dat salmonella verhaal waar ze zo graag mee uitpakt is ook om te huilen en daar hechten mensen dan belang aan...tja
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?