Mijn oudste teckel heeft een klein jaar geleden een volledige gebitsreiniging gehad onder narcose. Nu een klein jaar later is het weer heel hard nodig! Het zal nu wel moeten, maar ik wil haar de komende jaren niet elk jaar onder narcose.
Heb wel eens gehoord van een gebitsreiniging waarbij het gebit gepolijst wordt, maar kan er weinig over vinden.
Wie heeft ervaringen/tips ?
Polijsten gebeurt altijd na een gebitsbehandeling, dit is een standaardprocedure en doet (in principe) iedere kliniek.
Het is aan de eigenaar om daarna het gebit te gaan poetsen.
Met polijsten haal je een laagje glazuur weg, waardoor het oppervlak ruw wordt.
Met poetsen wordt dit weer egaal, maar als er niet gepoetst wordt, is de kans er dat tandplak eerder aanhecht.
Met polojsten worden de tanden juist gladder, je haalt de krasjes van de scaler weg en verwijderd het laatste beetje plak, ook onder het tandvlees.
Tandsteen komt van plak binnen een paar dagen en plak onstaat binnen een paar uur na poetsen. Vandaar dat je moet proberen de plak korter dan een dag op de tanden te laten. De bacterien in de plak zijn ook de veroorzakers van tandvleesontsteking die op den duur tot loszittende tanden leidt. En gingivitis, parodontitis is pijnlijk.
Dus elke dag poetsen. En dan nog heb je kans dat ze regelmatig bij de dierenarts een gebitsbehandeling moet ondergaan.
Ik heb ook wel eens gelezen dat er trimsalons zijn die tandsteen weghalen met zon haakje, hoeft je hond niet onder narcose. Moet je hond daar wel geschikt voor zijn denk ik
En eentje hebben die je vertrouwd en er ervaring mee heeft natuurlijk. Niet eens die zomaar wat gaat prutsen
Ik doe het gewoon zelf.
poetsen en met een scaler zo nu en dan wat tandsteen weghalen.
Geen narcose, geen kosten en zo vertrouwd mogelijk.
Het zal niet zo professioneel zijn als bij de dierenarts maar tot nu os het volgens mij voldoende.
Dit dus....als je het zelf niet kunt, zijn er trimmers die daar kundig in zijn. Verder ben ik voorstander van gedegen knaagwerk en een gevarieerde rauwe voeding zonder suikers. Dat scheelt in plakvorming en tandvleesproblemen.
Dat is mooi. Hiermee voorkom je in elk geval nog meer ellende. Vaak is het constitutioneel bepaald en blijft poetsen noodzaak.
Ben het wel met je eens dat de trimster dat hier in ieder geval niet hoeft te doen.
Dat vind ik toch eng.
Een goed trimster weet hoe te handelen...ik vind dit een veiligere overweging dan je hondje elk jaar onder een roes brengen.
Een goed trimster weet hoe te handelen...ik vind dit een veiligere
overweging dan je hondje elk jaar onder een roes brengen.
Anaalklieren, daar ben ik ook geen voorstander van. Problemen worden vaak erger. Maar....er zijn redenen waardoor een eigenaar kan besluiten om te kiezen voor een gebitsbehandeling door een professioneel trimster (met nadruk op professioneel). Die haalt overtollig tandsteen weg zoals het moet en checkt gelijk tandvlees op eventuele ontstekingen en woekeringen. Dan is het haar/zijn taak om door te verwijzen als dat afwijkt. Met name voor oude honden of honden met bepaalde ziektes die niet makkelijk een roes doorstaan, is dit een uitkomst. En eerlijk gezegd heb ik daar geen ervaring mee, maar ik neem aan dat een dierenarts tandplak ook zonder roes kan weghalen. Maar het voornaamste is dat jij er zelf mee aan de slag gaat natuurlijk.
Een hondje dat ik vaak te logeren heb van familie is daar ook enorm vatbaar voer. Maar heeft ook een zeer slechte start gehad tot aan zo ongeveer 2 jaar, dat ze volledig over werd gezet op in elk geval KVV bij de eigenaar met af en toe een BARF dingetje. Resultaat was vorig jaar dat haar gebit gewoon schrikbarend slecht is (paradontitus) en uiteindelijk 5 ondertandjes verwijderd moesten worden (ondanks regelmatig poetsen). Als de constitutie van jongs af aan niet goed is en niet goed is ondersteund met een adequate voeding, dan zal dit diertje altijd vatbaar blijven. Dus inderdaad dagelijks poetsen en in haar geval dagelijks ook even een vinger met mondwater op basis van etherische oliën voor het slapen gaan.
Alsa Nature heeft producten om de tanden schoon te maken en
daarna ook te onderhouden. Beaphar heeft een tandgel, die je op de
tanden kunt smeren en na een paar dagen, bij ernstige tandsteen,
na een paar weken, laat het tandsteen los, eventueel met de schraper.
Ik gebruik deze gel voor Romeo, evenals de tandenschraper en doekjes om de tanden schoon te houden. Tandplak wordt tandsteen.
Op de verpakking staat, dat je de gel elke dag moet gebruiken, maar dat hoeft niet, als het nodig is, gebruik ik het, samen met goede kauwproducten, zoals bullepezen, runderoren ed.
De narcose is niet nodig en als je het zelf niet kunt, zijn er genoeg
trimsalons, net zoals die van Romeo, die het tegen een kleine vergoeding doen!
Ik ben zelf t?imster. Bij geen enkele opleiding tot trimster wordt er voldoende aandacht besteed aan de verzorging laat staan behandeling van het gebit bij een hond van een cliënt Dus mij lijkt een trimster die zegt dat ze professionele gebitsbehandelingen doet niet bestaan. Laat gebits behandelingen aan een goede dierenarts over. Deze dierenarts zal je ook prima kunnen uitleggen hoe je het gebit van je hond na behandeling zelf beter kunt bijhouden.
Wie zegt dat?
En dat kan dus niet zonder narcose.
Ik heb altijd gebitten schoon gemaakt van de trimhonden, zolang ze het toe lieten. Een goede gediplomeerde trimster doet dit net als nagels knippen, oren schoonmaken enz.
Ik heb bij Clooney vorige week nog zijn tandjes laten schoonmaken bij de trimster. Hij had maar een heel klein beetje tandsteen op zijn kiesjes. En aangezien hij met perioden nauwelijks knaagt(omdat hij er geen zin in heeft), moest er toch iets aan gedaan worden.
Ik ga er liever niet voor naar een dierenarts, omdat ze naar mijn idee veel te snel een roesje willen gebruiken. Cloon zijn tanden zien er weer picobello uit!
Bij Mellow ontbreekt bij 19 elementen het glazuur (groten)deels, komt door haar slechte start. Vorig jaar maart is ze onder narcose geweest en is alles gereinigd, ze had veel tandsteen, ondanks dat ze KVV kreeg en 1 keer in de week een Barf-dag. En pas onder narcose was zichtbaar dat het nog erger was dan tijdens de controle te zien was. Vond ik best erg om te horen, vooral omdat ze toen nog 3 moest worden.
Ze hebben 1 kies getrokken en de rest is dus helemaal gereinigd. De dierenarts heeft haar besproken met een kliniek, er is wel iets wat op de tanden aangebracht kan worden, zodat ze minder snel weer aanslag zal krijgen. Ik heb daar niet voor gekozen, zou eventueel altijd nog kunnen.
Een maand na de reiniging ben ik gaan poetsen, dat doe ik nu nog steeds, 6 keer in de week. En het ziet er best netjes uit, maar ik moet het wel écht bijhouden, ik wil haar niet elke 3 jaar onder narcose.
Iedereen weet wat een professionele gebitsreiniging is...ook een gediplomeerd professioneel trimster. Die zal de term 'professionele gebitsreiniging' dan ook niet in de mond nemen.
Ik kom dan zeker uit een ander tijdperk via de ABHB. Het was gewoon onderdeel van je werk. Werden ook specialisaties in gegeven door zeer ervaren trimmers die lessen gaven en leerbedrijf waren.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?