Ik ga op reis naar Zweden. Ik ga met mijn vader en zijn vrouw mee, zij gaan met de camper en ik rij er achter aan met een auto. Ik zal in een tent slapen met Moh.
Nu wordt Moh volgende week geënt tegen rabiës en de cocktail. Naar wat ik heb kunnen vinden is verder niet echt iets geëist qua ontwormen of zo om het land binnen te mogen. Ook zijn er geen rare regels van de hond in de auto ofzo. Nou gaat Moh gewoon vast in een bench.
Is er ook iets waar ik rekening mee moet houden qua parasieten: bijvoorbeeld muggen met enge ziektes of teken. Of is dat niet anders dan hier?
Verder heb ik geen idee of Zweden hond vriendelijk is? Mag je overal komen met de hond?
Ook heb ik gekeken naar de eisen qua enten enzo van Denemarken maar dit is niet anders dan Zweden, geloof ik.
Ik ben van plan om rugzak te kopen, een speciale, voor de hond zodat ze op deze manier mee kan naar bijvoorbeeld een binnenstad of iets. Want in de auto of camper laten is geen optie en zeker niet als het warm is
Heeft iemand nog ideeën of tips voor mij?
We gaan voor 2 weken ongeveer een vertrekken eind juli. Hoogstwaarschijnlijk rij ik alleen terug inclusief een overnachting ergens op een camping.
Wat gaaf! Ik zou met luna gaan backpacken in noorwegen deze zomer, maar dat gaat helaas niet door omdat ik een huis gekocht heb dus nu geen centjes meer heb:(
Maar waar je even rekening mee moet houden is dat mochten jullie met de boot gaan, de hond in de kennel moet, of innde auto. Je hebt speciale dieren hutten op sommige ferry's maar die kosten wel een stukkie meer dan de normale hutten. Maar zweden kun je natuurlijk ook zonder boot goed bereiken dus dan is dat denk ik makkelijker in jullie geval!
Mijn vader is dat eerder geweest en hij zei dat je een stukje met de boot gaat, ongeveer 1,5 uur. Desnoods blijf ik dan bij Moh in de auto :)
Ik heb er heel erg veel zin in. Is weer eens wat anders dan texel.
En een nieuw huis is ook fijn :)
Ik denk dat je het belangrijkste hier uit kan halen.
Nu staat er in dat je de hond moet 'declareren'.
De eerste keer Zweden hebben wij dat willen doen, dus braaf naar de douane gestapt met het hondenpaspoort, die lachten ons nog net niet uit. Ondertussen zagen we Duitse nummerplaten met rotweilers en labradors op de achterbank zo Zweden in rijden. Uiteindelijk werd ons vriendelijk gezegd of we nog iets anders aan te geven hadden, zo niet, konden we best door rijden tenzij we onze beurt wilden afwachten tussen de vrachtwagenchauffeurs...
Dus officiëel zou je je hond moeten declareren, maar ik denk dat er in de praktijk niet veel mensen zijn die dat doen, tenzij je met de nachtboot of met het vliegtuig komt. Wij proberen het sindsdien niet meer.
Hondvriendelijk?
Je komt in de steden zeker honden tegen, maar reken er maar niet op dat je hond mee binnen mag en regelmatig is hij zelfs niet welkom op het terras. Wij gaan steeds met de tent naar Zweden, als wij dan eens een keer uit eten gaan, resulteert dat altijd in Sasha die in de wagen moet wachten.
De meeste Zweden zelf lijken niets tegen honden te hebben, indien er wel iemand angst zou hebben, steken ze gewoon zelf de straat over, geen drama.
Volgens mij kan je eind juli zeker nog rekenen op grote aantallen muggen. Wij een keer in juni geweest, heel mooi, veel bloemen, maar uiteindelijk zijn we een paar dagen vroeger naar huis getrokken omdat we door de muggen werden opgepeuzeld. Geloof me, ook je hond heeft daar last van. Dus op voorhand eens wassen met een insectenwerende shampoo helpt toch al wel een eind. En ja, wij geven ook Advantix voor we vertrekken, tegen de teken en de vlooien, maar weert ook een aantal andere beestjes.
Laatste keer dat we in Zweden waren, hebben we voor het eerst kennis gemaakt met de hertenluisvlieg: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hertenluisvlieg
Nu was dat in september, ik heb geen idee of ze ook in de zomer al actief zijn. (In september zijn de muggen alleszins beduidend minder actief!)
Waar in Zweden wil je naar toe? Zweden is groot namelijk.
Wij zijn drie keer in Varmland gepasseerd (twee keer met hond), en één keer door Örebrö getrokken.
Hier zijn de links naar mijn albums:
http://www.hondenpage.com/fotos/album/2121/zweden.php
(dat was in juni,Örebrö)
http://www.hondenpage.com/fotos/album/3740/zweden-2012.php
(dat was begin mei, Varmland)
http://www.hondenpage.com/fotos/album/5795/zweden-2014.php
(dat was in september, Varmland en ook even de Noorse grens over)
Het is een prachtig land, geniet er van.
@ Sara,
Dat aangeven dat wist ik niet. En dat van de muggen had ik inderdaad ook al begrepen, Advantix ga ik onthouden.
Bedankt voor de linken! Mooie foto's ook, nu heb ik er nog meer zin in! Kano varen is ook een leuk idee.
Waar we heen gaan dat weet ik eigenlijk niet, zal ik eens vragen.
Dat wachten in de auto is niet erg. Mits het niet te warm is, Moh vind in de auto wachten helemaal niet erg.
Ik moet nog een toevoeging doen.
We zijn wél een keer op een restaurant gevallen waar honden welkom waren. De uitbaters waren Nederlanders die hun eigen honden hadden moeten achterlaten. Sasha werd er echt met open armen ontvangen. Dat was in het eethuis 'Vildmarkskrogen' in Hällefors.
Sfeervol restaurant op de top van een berg met een prachtig uitzicht. En lekker eten!
Wat ik begrepen heb blijven we een beetje ter hoogte/breedte van Stockholm.
Als we in de buurt van Hällefors komen... ik ga het onthouden/noteren.
Zowel Varmland als Örebrö län liggen ongeveer op dezelfde hoogte als Stockholm...
Wat ik kan aanraden om een paar dagen door te brengen is Tiveden Nationaal Park. Het is toeristisch, maar dat heeft als voordeel dat er duidelijk gemarkeerde wandelingen zijn, zowel kort als lang. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_Tiveden
Wij hebben er een wandeling van 6km gedaan, er stond bij dat we er 3uur over zouden doen. Dat konden we niet geloven, dat is maar 2km per uur. Nochthans klopte die tijd wel. Het is een enorm rotsachtig gebied en je moet continu uitkijken waar je je voeten neer zet, maar het is er wel héél mooi!
Deze zijn daar genomen.
Wat een heel mooi en oud dorp is in Örebrö län is Grythyttan.
Karlskoga was ook mooi.
Er is ook het natuurpark van Malingsbo Kloten.
De stad Örebrö is ook wel de moeite, alleen niet zo geschikt om met hond te doen. Het is een echte studentenstad, heel veel fietsers, met een oud slot en park.
Verder, aan de Noorse zijde, is er Glaskogen nationaal park. Zeker ook gekend bij toeristen, maar ook heel mooi.
Er is zo veel te zien. Als ik jullie was zou ik toch iets meer opzoeken en wat uitzoeken dat je zeker wil zien of doen. Er zijn niet zo veel wegen als bij ons, en alles ligt wel wat verder uit elkaar.
Nou ik ga met mijn vader mee en die gaat daar ook mensen opzoeken en die nemen ons ook mee naar dingen en plekken. Geen idee precies hoe wat en waar dat allemaal zal zijn, maar dat maakt mij ook niet veel uit. Zo'n wandeling klinkt voor mij heel leuk maar mijn vader gaat dat niet volhouden en de vrouw van mijn vader al helemaal niet (slechte knieën) maar volgens mij is de natuur dat overal erg mooi en desnoods loop ik een stuk alleen. Wat ik beetje begrepen heb zal het ook veel varen worden. Dus een zwemvest staat nog op mijn lijstje voor Moh, ze is niet echt een fantastische zwemmer. Maar door je verhalen en foto's krijg ik er wel heel veel zin in. Het ziet er echt fantastisch uit!
Maar met de juiste entingen, spul tegen de muggen en een goede rugzak komen we een heel eind.... Ik ben al zo lang niet meer op vakantie geweest en nu samen met mijn maatje deze reis te kunnen maken, super tof!
Maar als je er mensen kent, dan kom je wel ergens.
Ik wens je heel leuke vakantie toe.
P.s.: Een kano huren kan in Zweden bijna overal, ook in die natuurparken waar ik het over had, en is een heel leuke manier om wat van het land te zien.
Ik geloof dat je hier al heel veel tips over Zweden hebt gekregen :) Let er wel op dat je ook moet voldoen aan de regels van de landen waar je doorheen rijdt. (Ik las dat je een bench hebt, dat zal waarschijnlijk wel goed zitten.., maar even opzoeken kan geen kwaad).
Maak van tevoren even een lijstje van wat allemaal mee moet, dus de dingen als eten natuurlijk, maar ook een ehbo setje met o.a. een tekenpen. Ook even goed kijken of je alle verplichte zaken in de auto hebt (bijv. zo'n reflecterend hesje).
Ja dat van dat hesje, ehbo en tekentang is een goed idee idd. Zelf heb ik deze ook standaard in mijn eigen auto maar had er denk ik niet aan gedacht om deze mee te nemen.
Moh is klaar voor de kano tochten.
Vanmorgen de entingen gehaald. Ze heeft er last van, ze vind het niet leuk dat ik over haar rug aai en ze is minder uitbundig buiten (op zich is dat wel even lekker, hihi, loopt los lekker rustig mee ipv alle kanten op rennen)
Nu had ik begrepen dat de chip gekoppeld moet zijn aan het nummer van haar paspoort. Dat dus nog even regelen komende week.
Als je nog meer tips nodig hebt! Wij wonen in Zweden en ik kan je wellicht helpen met tips.
Wij wonen dan wel midden zweden (Dalarna) maar mocht je nog rond gaan trekken naar boven dan kun je een gil geven ;)
De moeite waard om ook naar boven te gaan, veel natuur en heerlijk te genieten in de bossen.
Vanaf nu ongeveer beginnen de Knuten actief te worden, hele irritante kleine steekmuggen, ik weet niet hoe actief ze in Stockholm zijn maar hier in de bossen is het wel een probleem soms.
Wat je ertegen doen kunt, weinig, insmeren met lavendelolie of anti insect voor dieren (en jezelf ook niet vergeten!!)
Bij teveel prikken verzacht aloë vera goed, dit smeren we op de paarden en onszelf als we geprikt zijn...
Hondvriendelijk is Stockholm wel dacht ik, één van onze pups woont er en de fokker van ons oudste teefje ook, die komen overal binnen met de honden... Ze zijn gek op honden normaal gesproken!
Rond ons dorp ook, maar een grote stad verderop bij ons was weer minder gecharmeerd in de winkels.. Maar in het algemeen is het hondvriendelijk vind ik!
Heel veel plezier, geniet ervan!
Waarschijnlijk brengt uw hond jaarlijks een bezoek aan de dierenarts voor zijn herhalingsvaccinatie en een algehele gezondheidscontrole. Hierdoor is uw hond goed beschermd tegen de belangrijkste besmettelijke hondenziekten. Voor honden die naar het buitenland gaan, komt hier de verplichte rabiësvaccinatie (hondsdolheid) bij. Voor Engeland, Noorwegen en Zweden is behalve een rabiësvaccinatie ook een bloedonderzoek verplicht. Deze procedure neemt minimaal een half jaar in beslag. Overleg dus tijdig met uw dierenarts!
http://www.dierenkliniekmheenpark.nl/mheenparkbibvakantie.html
Ik zou voor de zekerheid een scalibor tekenband halen. Die is er ook tegen zandvliegen (die hartworm kunnen geven).
We gaan niet naar Stockholm maar trekken beetje rond ter hoogte van Stockholm begreep ik. Mijn vader wil vissen en ik wil natuur en kano varen. Dat moet te combineren zijn lijkt me
Dat van lavendelolie is goed idee. Werkt dat voor jezelf ook? Of is iets met deet beter? Of kan ik beter iets in Zweden scoren tegen de steek beestjes? En kan je die olie onbeperkt opsmeren zonder dat Moh er ziek van wordt?
Wat een grappige aangeklede Moh , klaar voor te varen ....
dat wordt vast een hele toffe vakantie, en super dat Moh meemag .
geneuten meur neu
Bloedonderzoek was toch niet met nodig?
http://www.licg.nl/ix2/praktisch/reizen-en-vakantie/vakantie/vakantie-uw-dier-gaat-mee.html
Je hebt gelijk!
Goed nieuws ! Vanaf 1 januari 2012 zijn de invoereisen voor Zweden veranderd en hiermee vervalt de bloedtest en de lange wachttijd na de rabiësenting. Ook de eisen voor ontworming zijn vervallen.
Dit geldt overigens alleen voor honden die uit een EU land komen. Verder geldt zoals bij de overige EU landen: EU dierenpaspoort, geldige rabiës-vaccinatie en (chip)identificatie verplicht.
Ik kijk eigenlijk altijd hier: http://www.dogsincluded.nl/vakantie-invoer-regels-voor-de-hond/wetten-regels-voor-honden-op-reis-en-vakantie-in-zweden.php
Ik zou trouwens wel echt die tekenband halen.
Zie punt 4
Wha gelukkig ik begon stress te krijgen hihi
Ik mocht mee met mijn vader maar mijn enige eis was dat Moh mee mocht haha
Die tip van de lavendelolie kende ik niet. Moet ik onthouden.
Het enige dat ik zeker weet dat helpt tegen knuds is DEET, en dan geen plekje overslaan, of ze vinden het.
Wij hebben zo een verhaal, we sliepen in de auto, de tent was niet te doen van de knuds. Manlief moest in de vroege uurtjes plassen. Dus die glipt de auto uit om zich tegen een boom te zetten... Om vervolgens kaïetend de auto weer binnen te stormen.... De knuds hadden hem massaal aangevallen op de enige plek die niet behandeld was.... (je kan wel raden waar zeker?)
Dat was toen de druppel, en we zijn toen dus wat vroeger naar huis gegaan....
Is natuurlijk niet grappig, maar moet er stiekem erg om lachen!
Mag je deet ook op je hond smeren?
Laat maar ik weet het antwoord al haha: niet doen dus, deet is giftig voor honden...
Lavendel olie dan maar haha en een pipet Advantix of tekenband
Dit klopt niet, een bloedonderzoek is niet verplicht..
Wij zijn afgelopen herfst verhuist en hadden alleen de gewone entingen en een rabiës vaccinatie nodig...
Edit! Ik zie dat anderen me al voor waren :)
De lavendelolie werkt ook op jezelf ja, maar het is geen wonderolie natuurlijk en je zult die rottige knuten wel blijven zien.. Hier verkopen ze dezelfde soort middelen als in NL zoals bv Autan enz.
De meeste mensen hebben een Muggenmachine.. ja, een muggenmachine.. Ze zweren erbij..
In een omtrek om die machine wordt het mug en knutvrij.. Wellicht hebben veel campings dat ook wel staan hoor...
En ik moet dan ook maar gewoon accepteren dat ik lek gestoken ga worden...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?