http://www.pieter-bas.nl/aktueel/vaccineren-tegen-ziekte-van-lyme-nu-mogelijk.html
Zijn er mensen die ervaring hebben met het vaccineren tegen de ziekte van Lyme? En wat is jullie mening hierover? Mijn hond heeft af en toe toch een teek en door de dikke lange vacht kan ik ze moeilijk vinden dus ik ben wel bang dat ze ooit eens Lyme zou krijgen. Ik wist voorheen helemaal niet dat vaccineren tegen Lyme mogelijk is!
Ik heb de volgende info gevonden
citaat
Vaccinatie tegen Borrelia
Merial heeft een vaccin tegen ziekte van Lyme in de handel gebracht onder de naam Merilym 3. Voor de Nederlandse situatie is het de vraag of vaccinatie zinvol is. Vaccinatie zou in elk geval wel zinvol kunnen zijn voor honden die voor langere tijd (maanden tot jaren) in een voor Borrelia endemisch gebied in het buitenland verblijven. In dat geval is het raadzaam om eerst bij de lokale dierenarts te informeren naar de noodzaak van deze en overige vaccinaties.
einde citaat
Bron: http://www.vetined.nl/news/37/show
Ik ga mijn hond hier niet tegen inenten.
Ik zal dit interessante document nog eens goed doornemen.
http://www.ggdtwente.nl/images/PROFESSIONALS/instellingen_paramedici/Lyme_bij_dieren.pdf
Overigens heb ik nog nooit meegemaakt, dat een hond de ziekte van Lyme had; ook de honden van familie, vrienden en kennissen niet. Nu kan het zijn dat er honden ziek waren, maar dat niet de juiste diagnose werd gesteld en dit misschien wel Lyme is geweest.
Een dierenarts of eigenaar moet maar net de verschijnselen van Lyme herkennen.
Er worden zeker wel honden ziek, er is ook een keer een hond overleden aan de ziekte van lyme. Deze hond hadden wij geplaatst toen ik nog in het asiel werkte, deze hond is en jaar later overleden door de ziekte van lyme werd ons gemeld.
In mijn omgeving diverse honden verspreid door Limburg en Brabant die de echte ziekte van lyme hebben. Een hond van een kennis in België is er verleden jaar aan overleden.
Zebee en Zabaa zijn verleden jaar 2 keer geënt tegen de ziekte van lyme.
1 enting en na 3 weken nog een enting.
Verleden week hebben ze 1 enting gehad.
Volgend jaar weer 2.
Met hun dikke vachten en het aantal tekens (ondanks preventieve pipetten)wat ik nog vind neem ik geen risico.
Vooral omdat ik het van dichtbij meemaak bij andere honden hoe vreselijk lyme kan zijn.
Onze vorige hond (border collie) had ziekte van Lyme.
Dit is uiteindelijk aangetoond in 3 verschillende bloedonderzoeken.
Hij is nog 14 jaar geworden, maar hij heeft zn hele leven diverse vage klachten gehad.
Wij wonen bij een duingebied waar veel teken zitten, en vlgs onderzoeken is een groot percentage hiervan besmet met de lymeziekte.
Ook ik ben erg benieuwd naar de inenting.
Ik heb tijdens het laatste dierenartsbezoek met onze pup ook onze dierenarts hiernaar gevraagd.
Begreep dat er bijna nog niet tegen geent wordt, en als ik wel zou willen enten wordt het speciaal besteld voor ons...
Voorlopig heb ik bij onze pup nog geen teek ondekt, maar ik twijfel enorm.
Want door de volle lange haren van onze Portugese waterhond pup zullen ze ook weer lastig te ondekken zijn als ze de eerste 24 uur op het lijf zitten...
Ben bang dat door de nieuwigheid van de enting er nog weinig ervaringen zijn...
Bedankt voor 't document, heb er super veel aan qua info! Ik schrik er wel van dat 20% van de teken de ziekte overbrengen. Das veel! Mijn hond heeft echt wel 5 teken per jaar. Ik loop ook veel in bebosde gebieden en met hoog gras dus ik vind het toch eng.
Dit document zet me eigenlijk juist aan om wel te vaccineren!
Oh jeetje wat erg zeg! Ik weet niet of de symptomen van Lyme die mensen krijgen vergelijkbaar zijn met die van honden. Maar een kennis van mij heeft de ziekte van Lyme en heeft ook echt hele heftige symptomen gehad, van hersenvliesontsteking tot uitval in de benen aan toe. Het zal je hond ook maar gebeuren
Nou die vacht dat is 't m juist inderdaad, als Luna een teek heeft vind ik 'm niet zo 1 2 3. Ik controleer om de dag op teken , maar toch mis je ze heel snel want je kunt ze alleen voelen. Vreemd dat mijn huidige dierenarts er nooit op geattendeerd heeft om tegen Lyme in te enten, alle overige entingen raadt ze wel aan jaarlijks te geven. (cocktail, weil, kennelhoest etc.)
Ja ik vind het altijd lastig om af te wegen... wel of niet. Zelfde verhaal met Weil. Twijfel ik ook nog steeds over om haar daarvoor te laten enten. Lastig hoor
Ik heb mijn hondje laten titeren en tot 2020 hoeft hij de cocktailenting niet en laat ik dan opnieuw titeren. Dit staat ook in zijn paspoort.
Ik heb heel erg getwijfeld over de enting tegen Weil en vooral over de nieuwe L4 enting, die de eerste keer na 3-4 weken geboosterd moet worden. Tot ik een dode rat vond in het park, waar wij dagelijks komen en van andere hondeneigenaren hoorde dat zij regelmatig ratten bij de vijvers zien. Mijn dierenarts geeft de L4 enting niet, maar de oude L2, omdat hij in zijn minimaal 20 jaar praktijkervaring nog geen zieke honden heeft meegemaakt, die besmet waren met de andere 2 Leptospiren. Dus heb ik Casper de L2 enting laten geven. Ik vind het te riskant met vele vijvers hier.
http://www.dierenkliniekthorbeckelaan.nl/nieuw-vaccin-leptospirose-ziekte-van-weil-bij-de-hond-l4
Dat van ziekte van Lyme bij honden toch zo vaak voorkomt met zo ernstige gevolgen, wist ik echt niet!
En heb ik aan de andere kant mij eigenlijk een beetje laten overreden laatst om die nieuwe extra Weil enting allemaal te geven, terwijl mijn honden niet meer los lopen en ik geen water in de buurt heb
Ik heb begrepen dat deze enting niet bij mensen gedaan word omdat hij schadelijk is voor de volksgezondheid. Daarom kies ik er voor om het ook niet bij de hond te doen..
Enten is niet zonder risico's!
Ja titeren ga ik vanaf nu ook laten doen! Mijn huidige da ent jaarlijks cocktail en doet niet aan titeren, maar heb een andere gevonden die dus wel titert, maar die zegt dat titeren jaarlijks moet, en dat je niet kunt zeggen bijv. de komende 5 jaar hoeft hij niet getitert of geent omdat zo'n titer een momentopname is.(?)
Terugkomend op Weil: mijn hond zwemt en drinkt wel erg veel in water... Maar aan de andere kant lees ik ook verhalen van honden die heftig ziek worden van de enting..
Oh echt dat klinkt ook niet goed..
Ja daarom vind ik het dus best wel eng...
Oh heb je het trouwens over Weil of over Lyme?
Dierenarts Tannetje Koning, de goeroe o.a. op het gebied van titeren; was de eerste of in ieder geval één van de eerste dierenartsen, die ging titeren en zij heeft mij duidelijk gezegd (zegt ze ook in onderstaand interview) en ook in Caspers paspoort geschreven dat een nieuwe titerbepaling pas in 2020 hoeft.
hier een filmpje interview met Tannetje Koning over vaccineren
https://www.youtube.com/watch?v=OUYfuEEzgK4
bij mensen is deze enting heel snel weer herroepen, jammer dat er voor honden / dieren minder sterke kwaliteits eisen zijn.
het aantal honden dat lyme oploopt is aanzienlijk lager dan bij mensen. (maar zeker niet onmogelijk)
en zeer waarschijnlijk kan een hond (bij mensen dus aangetoond) juist eerder besmet raken door de enting.
Lyme, weil ent ik wel. Ik ben naar een lezing van tannetje geweest, en omdat ik een enorme waterrat heb die ook gerust smerige sloten in springt, doe ik het wel. Als ik een hond had die weinig met water in aanraking kwam, deed ik het niet.
Ja die dierenarts wil natuurlijk graag dat je elk jaar blijft komen net zoals je zou doen als je volgens schema ent, anders gaan zijn inkomsten erop achteruit
Ik ga Aiko volgend jaar ook laten titeren, alleen baal ik ervan dat je hond wel elk jaar geent moet worden als je met je hond wil showen of sporten :/ Ik ga niet tegen Lyme laten enten, inderdaad door de risico's..
Waar zit Tannetje ergens?????
haha ja dat is natuurlijk zo
Ik ga dus ook wedstrijdlopen en ben ook wel bang dat ze dan moeilijk gaan doen als luna niet getiterd is volgens advies van mn DA (dus elk jaar)
oh echt! Weet je toevallig of dat wetenschappelijk onderbouwd is en waar?? Heb je misschien een link voor me?
Ik kan op internet vrij weinig vinden over wetenschappelijk onderzoek naar de enting van lyme
Op de Veluwe in Otterlo. Zij reist dus ook door het land om te titeren; zie evenementen/cursussen en overige Titeren.
Bedankt ik ga me er straks ff in verdiepen!
quote
There are several canine vaccines available to prevent Lyme disease. The need for this vaccine should be determined on a case by case basis following a discussion with your veterinarian. We recommend that all dogs be tested for Lyme disease before considering a vaccine. Some opponents of vaccination fear that if your dog is vaccinated and still contracts the disease, the symptoms will be worse. However this is based on experience with the human vaccine (no longer on the market), and has not been proven in dogs.
unquote
Bron:http://www.mspca.org/vet-services/angell-boston/internal-medicine/lyme-disease-in-dogs.html
Moet hier wel bij vermelden, dat ik geen datum van dit artikel vind.
quote
We cannot recommend vaccination of dogs in endemic areas with the whole-cell bacterin until questions are resolved about clinical Lyme disease developing in dogs that have been properly vaccinated. The risk of not vaccinating is minimal since the disease in dogs is probably self-limiting in the majority of cases and is effectively treated with antibiotics, even in cases of recurrent disease. Furthermore, the risk of ever developing clinical Lyme disease appears to be relatively low.
unquote
Cornell University/College of Veterinary Medicine/Baker Institute for Animal Health:
http://bakerinstitute.vet.cornell.edu/animalhealth/page.php?id=1101
Ik heb ff gegoogled, en ook de links van Loesje bekeken. Op basis daarvan besloten dat ik toch niet ga inenten tegen Lyme, omdat er toch vrij weinig over bekend is ... Dan maar extra extra extra goed controleren op teken!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?