hoef niet, een discussie is voor ieder leerzaam toch ?
Super antwoord!
Zelfs mijn dove hond luistert zonder zo'n band! Geduld en training.
Kell. ik zeg maar Kell, hier wordt nimmer getraind met koekjes vlees of snoep, nimmer... alleen met mijn stem en beloning een spel en knuffel, gek doen. ga maar eens op de grond liggen als je hond van jou zich gaat verwijderen, moet je eens gek doen, en je hond komt echt op je af.... speel met je hond, niet alleen maar uitlaten. een spel daar is iedere hond gek mee.
jammer dat je vier jaar later er nu aan moet beginnen, maar dan nog, het kan echt nog.... desnoods hulp zoeken erbij die jou helpt met trainen om je hond bij je te laten komen.
Ik voel me wel heel schuldig tegenover mijn hond nu. Eindelijk overtuigt iemand me, zie ik dat ze het er goed mee doet en wordt het hier afgebroken tot en met. Ik had slimmer moeten zijn en eerst hier eens meningen moeten vragen, want de groep waarmee ik wandel als ik daar eens goed over na denk dan vind ik dat ze nogal snel een band aan doen. Zelfs een hond die nooit een band droeg en prima kon los lopen, die gewisseld werd van eigenaar (die voorstander is) en ineens heeft die hond een band aan. Dat vond ik al raar!
En laat je niet meteen op de kast jagen door negatieve reacties hoor. Iedereen moet leren, en er is niemand hier die nooit eens een fout heeft gemaakt.
Ik ben er een tegenstander van!
Waarom? Inplaats van dat je hond met plezier naar je toe komt, komt je hond uit angst naar je toe. Hij weet niet wat er gebeurd. En het brengt veel stress naar je hond toe.
Jij denkt mooi makkelijk hij komt naar mij toe, terwijl je hond er door gestresst raakt omdat hij niet snapt waarom zo'n pijnlijk rot ding om zijn nek heen hangt.
Naar je toe laten lopen kan je ook gewoon leren op een vriendelijke manier
Oké, dank je wel voor jullie reacties! Ik apprecieer het enorm! Ik voel me nu enkel wel wat dom, ik had een topic kunnen maken met tips om ze terug los te kunnen laten lopen. Ik begin opnieuw met jullie tips zonder band.
Ik ga het ook doen wanneer er iemand bij me is, want geloof me, wanneer ze het op een lopen zet, kan ik springen, gek doen, roepen, ... Ze gaat er gewoon vandoor! En aan gevaarlijke plaatsen zal ik haar dan voorlopig niet los laten.
Voel je niet schuldig. Iedereen maakt fouten. Ik heb ook bepaalde dingen fout aangepakt in de opvoeding. Nu worden er ideeën aangereikt, hoe je het ook aan kunt pakken, doe daar wat mee. En niet meer schuldig voelen, daar hebben zowel je hondje als jij niets aan. Begin gewoon weer van voor af aan. Gaat lukken hoor
je niet schuldig voelen, iedereen heeft fouten gemaakt, ik ook, maar met een discussie zie je opeens dat het anders kan, en ook moet.
het zal echt niet makkelijk voor je zijn, je hond heeft al een leeftijd maar.... toch is de leeftijd in het voordeel , de hond is wat rustiger, kent jou door en door.... heeft geen perikelen meer van een jonge hond, maak het leuk met een lange lijn, als je daar mee gaat oefenen en je hond komt bij je op dat moment moet jij het leuk maken... en ga alleen oefenen niet met de anderen honden erbij.
en nogmaals niet schuldig voelen, had het wat anders gevonden als je dacht, doei, dat doe je niet...
Heel rustig opbouwen, als bij een pup. Ik heb een puber in huis, weet wat het is, maar echt, positief trainen en neem alle tips mee van wat er boven al is gezegd. Uiteindelijk lukt het en heb je een happy hond en ben jij een happy baasje. Het is zo de moeite waard!!! Succes!!!
Je bent niet dom , iedereen maakt fouten toch.
Ik heb ook niet alles zo goed en "volgens het boekje" gedaan hoor.
het feit dat je het op een andere manier wilt proberen zegt toch genoeg?
Er zijn al goede tips gegeven, ik hoop dat je er wat aan hebt.
ga trainen op een omheinde plek, zet ze het op een lopen kan ze niet weg, het is niet zo dat dit in een week geleerd is.........
en op anderen plaatsen wat je zelf schrijft nu, waar het niet veilig is, vasthouden....
Ik ga bijna dagelijks naar een hondenwei en ik kan daar inderdaad terug met de plassen terug trainen zoals ik voorheen deed. Haar roepen! Eigenlijk stom, want met de plassen op de wei begon ze het heel goed te doen. Maar echt waar, ik moet haar in de gaten blijven houden. Eén keer afgeleid (door met iemand te praten of één van mijn andere honden) en ze zit in de plas. Eens ze er dan in zit, moet ik ernaartoe. Ik krijg ze er anders echt niet uit, maar uiteindelijk deed ze het echt wel goed met de plassen de laatste tijd. In bos zal ik dan korte stukken laten los lopen met een leiband aan. Ook nog idioot van me, want ik heb een 15m lijn gekocht Doe ik de band uit mijn tas en steek ik de lijn erin.
Ik heb een klein hondje, maar hij kan ook totaal niet los. Hij eet namelijk alles op. Hij weet dat het niet mag, mij luistert gewoon niet als hij iets ziet, en dat kan van alles zijn.
Je moet het zo zien, loslopen is een extra, het is erg fijn voor de hond, maar als het niet kan, kan het niet. Je kunt er altijd aan blijven werken, en dat is ook goed, maar loslopen is geen absolute must. De 15m lijn is heel slim, zo kun je inderdaad heel goed oefenen met op afstand luisteren en corrigeren.
onbegrip vaak, dat een hond die niet los loopt ongelukkig is, welnee integendeel, maak de wandeling leuk terwijl die aan de lijn zit, loslopen is fijn als het kan, kan het echt niet, dan is een hond echt niet ongelukkiger hoor.
Bams heeft heel lang door operaties aan de lijn gelopen, net zo gelukkig als nu als ze los kan hoor..... de aandacht is veel intensiever zelfs omdat de hond dan dicht bij je is, en tuurlijk voor jou is het heerlijk als de hond eens zijn gangentje kan gaan, maar dan mooi in een omheind gebied waar die geen kwaad kan.
Ik krijg inderdaad veel reacties: waarom loopt iedereen los behalve zij? En dan antwoord ik meestal: ga jij erachter? Ze loopt dan aan een flexie wanneer de andere honden los lopen. Hier in bos doet ze dat op een normale manier, geen uitdaging? Op verplaatsing ligt ze te trekken van enthousiasme. Niet zo goed voor m'n spieren, maar goed, voor haar spieren zal de band ook niet goed zijn hé bedenk ik me nu?
Maar je daar nog maar niet te druk voor. Je hebt hem nauwelijks hoeven gebruiken zeg je, en je gebruikt hem vanaf nu toch ook niet meer?
Probeer gewoon eerst aan de lange lijn, laat hem lekker zijn gang gaan, en roep haar eens 1 keer in de zoveel tijd even terug. Komt ze? Dan krijgt ze een snoepje en natuurlijk aandacht. Zo leert ze dat het leuk is als jij haar roept en dat het dus goed is meteen te reageren, zonder het negatieve van een pijnprikkel erbij.
Het is en blijft een gevoelig onderwerp.
Ik ga je niet veroordelen dat je een dergelijke band gebruikt, daar heb jij jouw redenen voor, zoals je die omschrijft.
Je vertelt dat je de band sinds kort hebt/gebruikt.
Is het een idee om nu ook actief te gaan trainen met je hond? Het hier komen belonen, zonder dat je de band gebruikt.
Wie weet???
-----
Onze Jack, een jack russel van bijna 7 jaar, kan ook niet loslopen. Hij woont nu 3 jaar bij ons en heeft een sterk jachtinstinct en luistert dan nergens meer naar.
Ik heb geaccepteerd dat hij niet los kan lopen en in het bos loopt hij dan aan de lange lijn, terwijl Bailey rond huppelt/rent.
Jack lijkt het allemaal wel oké te vinden.
Soms koppel ik de riem aan de tuigjes vast van zowel Jack als Bailey en dan gaan hun samen aan de wandel... geweldig om te zien en Bailey luistert erg goed, dus haar roep ik dan als ze moeten komen.
Ik ben de band inderdaad sinds enkele weken. Ik heb die enkele weken voor het eerst gebruikt en dan weer laten liggen omdat ik me er niet goed bij voelde. Dan sinds voorbije weekend de band terug gebruikt tot gisteren.
Ik ga actief trainen met haar door haar los te laten zonder band. Vanmorgen tijdens de wandeling heb ik de lijn aan haar tuigje gelaten en haar zo laten rond lopen op plekken waar het verantwoord is (waar ze niet ineens naar een baan kan gaan rennen), want inderdaad zij heeft ook een jachtinstinct waardoor roepen, springen, gek doen en weet ik veel wat nog meer niet zal helpen en dat voor een cavalier :) Maar het is zoals je zegt, ik ga ze nu op deze manier trainen en wanneer ze het toch terug op een lopen zet en niet meer luistert, vliegt ze terug aan de lijn. Elke keer ze bij me stopt, geef ik een koekje. Ik heb de kans niet gehad om ze tot bij mij te roepen, want ze plakte aan mijn been :) Nu dat gaat ze niet blijven doen haar kennende, we zullen dus zien wanneer ze me zal gaan uitdagen en of ik haar terug bij me krijg of niet. Ik doe het zoiezo niet op gevaarlijke plaatsen waar een baan is of zo. En in een voor mij onbekend bos zal ik het denk ik ook niet zo snel gaan doen omdat ze het altijd op een rennen kan zetten (met de band kon ik dat "blokkeren" zodat ze niet verder liep). Tot ik weet dat ze effectief terug komt op mijn bevel ;)
Zoals Lian schrijft met een 10 meter lijn gaan oefenen. Daar moet je even handigheid in krijgen.
Tril/schokband voor een hond is not done en zeker niet voor een Cavalier!!
Alle Cavaliers hebben Chiari-achtige Malformatie (CM) gradatie 2 (ernstig) - de kleine hersenen (cerebellum) passen niet in het achterhoofd en puilen uit door het achterhoofdsgat met vaak een knik in de hersenstam. Alleen de CM kan ernstige pijnen veroorzaken.
Het zou maar zo kunnen, dat jij door deze ellendige band te gebruiken de pijn door CM triggert. Houd hier svp mee op en ga op een hondvriendelijke manier trainen. Cavaliers moet je vooral niet onder druk/stress zetten; trainen in alle kalmte.
Is het geen idee om een fluit te gebruiken? Mijn pup komt áltijd terug als ik fluit, ook als ze niet terug komt met gewoon roepen. Het dringt gewoon beter door dan een stem waardoor ze het ook horen als ze met iets héél leuks bezig zijn of als ze bang zijn.
Ik heb een fluitje in het verleden al geprobeerd en het blijkt dat alle honden beter terug komen op mijn eigen fluit geluid dan het fluitje, maar ik kan het eventueel wel gebruiken tijdens de training?
Haha oh dat kan ook! Mijn fluit klinkt een stuk harder dan als ik het zelf probeer hihi. Maar je kan het zeker gebruiken bij het trainen. Als ze naar je toe komt dan fluit je, zodat ze die fluit gaat koppelen aan het hierkomen. En dan uiteindelijk zal ze hierkomen als je fluit.
het is maar een suggestie hoor, weet natuurlijk niet of het zo wel gaat helpen maar ik probeer gewoon mee te denken ;-)
ja, hier gaat hij wel eens om.
Vorige week nog, in Tsjechië, het stikt er van het wild en de herten en hij had reeds een kat te grazen genomen. Dus dan 's morgens en 's avonds de tt om bij uitlaten, zo was het voor alle dieren veilig.
Tja, ik ben een luie onverantwoorde baas die geen moer tijd in mijn honden steekt
Mijn honden bibberen en beven van angst als ze me zien
Iedere keer fluiten wanneer je de voerbak neerzet is ook héél effectief. ;) Wat je natuurlijk wil bereiken is dat de fluit een onvoorwaardelijke "hier" oplevert. Als je de associatie legt tussen voerbak = fluit dan denk ik dat er nog maar weinig honden zijn die niet naar je toe komen. Dit was de tip die ik van iemand kreeg op jachttraining.
Het is goed dat je nu nadenkt over het wel of niet gebruiken van een schokband. Er zitten nog meer risico's aan dan nu genoemd zijn. Jij denkt dat je corrigeert voor haar obsessie met plassen, maar ervaart zij dat ook? Misschien is zij op dat moment eigenlijk nog niet echt bezig met de plas, maar is ze aan het snuffelen of wilde ze net gaan poepen. In het extreme geval leert ze dus dat ze niet mag poepen.
Zo heb ik een aantal honden meegemaakt die niet zonder toestemming van de eigenaar naar andere honden toe mochten gaan. Deden ze dat wel? Schok. De honden reageerden vervolgens agressief naar de hond waar ze op af kwamen, want ze legde de link dat dat pijn deed. Voordat je het weet heb je een hond gecreëerd met hondagressie.
Schokbanden zijn echt heel gevaarlijk in het gebruik en je moet heel goed weten wat je doet. Bovendien moet er naar mijn mening gedrag plaats vinden wat gevaarlijk is voor de omgeving of eigen hond en moet het goed begeleid worden door een gedragstherapeut, maar dat is mijn mening.
Ik ben overigens niet tegen correcties, maar wel tegen fysieke correcties. Evy kent het woord "nee" en luistert daar goed op. Je hoeft het niet te schreeuwen of wat dan ook. Ik zeg het op een rustige toon en als ze luistert krijgt ze wat lekkers en gaan we weer verder. Luistert ze niet lijn ik haar aan en is het feest over. Kattenpoep blijft altijd leuker, maar 9/10 dingen zijn hiermee over gegaan.
Zorg er met het wandelen voor dat je altijd iets ongelofelijk lekkers mee hebt, al is het gekookte kip of een hele dure kaas van de kaaswinkel. Je hond moet kwijlend voor je zitten zodra je het pakt. Dan heb je zijn onverdeelde aandacht en kun je trainen met een lange lijn.
Focus je niet alleen op het negatieve gedrag, maar kijk ook naar het goede gedrag! Ligt er een plas en loopt ze er voorbij? Prijs haar de hemel in. Ze is de knapste, geweldigste, allerbeste hond die je je maar kunt wensen. Als ze dat leuk vindt ga daar gezellig bij springen, juichen en zwaaien (ze zullen mij hier in het park een complete idioot hebben gevonden toen Eef pup was...)
Kiest ze er voor om naar de plas toe te gaan? Zeg op een rustige toon "nee". Mocht ze toch verder gaan dan heb je nu de lange lijn. Doe deze kort, zodat ze niet bij de plas kan komen. Trek niet, ruk niet, etc. we gaan nu gewoon wachten. Het idee hierbij is dus dat ze niet bij de plas kan komen, maar alleen terug naar jou. Als ze uiteindelijk naar jou toe komt mag je haar belonen (maar wel op een rustige manier). Ze verkiest de plas tenslotte boven jou, ook al gebeurd dat met een klein beetje hulp. ;) Dat wachten kan wel even een tijdje duren. Mocht ze écht niet komen en gefocust blijven op de plas kun je zelf een stukje achter uit gaan lopen. Zeg niets tegen haar, ga haar niet lokken, etc.
Het aanleren van het woord nee moet je trouwens wel eerst doen. Er zijn een heleboel filmpjes op Youtube over hoe je het moet aanpakken, die zijn tien keer duidelijker dan wanneer ik het typ voor je. Mocht je er niet uit komen, let me know.
Een fijn hulpmiddel voor het trainen vind ik zelf de clicker of een clickwoord. Hiermee kun je heel makkelijk en snel gewenst gedrag aangeven. Ik merk aan mijn eigen hond dat ze veel alerter reageert op de click dan op mijn stem, waardoor beloningen (zeker op zo'n afstand) beter door komen.
Daarnaast vraag ik mij af wat je op een week allemaal met haar doet? Honden krijgen niet zo maar obsessies, vaak is daar meer aan de hand. Het kan zijn dat ze zich verveelt en daardoor iets gaat zoeken om zichzelf bezig te houden. Het is dan aan jou als eigenaar om iets te zoeken waar ze haar ei in kwijt kan. Dat kunnen simpele dingen zijn zoals snoepjes zoeken in het gras, maar ook bijvoorbeeld een cursus op de hondenschool. Het is altijd het proberen waard om te kijken of het gedrag minder wordt, toch? ;)
Hihi ja dat is ook een goede! Tegenwoordig leer ik de wat minder vanzelfsprekende commando's (zoals "voet" was lastig) inderdaad aan voor de voerbak, dan zit het er zó in! Kan me zéker voorstellen dat dat met de fluit ook zo is.
Wel, de obsessie naar plassen is gekomen toen ze niet meer los kon.
Dus als pup liep ze altijd los tot ze in haar pubertijd kwam en dan zei ze foert Ik ga ervandoor. Ze kwam na een tijdje altijd wel terug, maar ze ging ook langs de baan en dat vond ik net iets te gevaarlijk. Wanneer ze dan los liep, kon ik het er niet meer op wagen dat ze naar de baan zou lopen (ik woon aan het bos waar het shopping center van Wijnegem is ongeveer, dus daar aan de velden is een drukken baan). Ik heb haar sindsdien dus niet meer los gedaan en dan is ze beginnen fixeren op plassen. Als ik ze dan eens een keer los liet dan zat ze in de beek en wanneer die beek vol water is dan valt het mee om haar terug te halen, maar heb het al enkele keren gehad dat er geen water in de beek zat en dat ze door de modder naar de overkant ging en ga ze dan maar eens halen :-) Natuurlijk heb ik bij de plassen altijd gezegd dat het niet mag met een "nee", maar ze is een volharder :-) Tegenwoordig gaat het wel goed op de hondenwei met de plassen, maar ik mag haar geen minuut uit het oog verliezen of ze is ervandoor :-)
Diesel was ook een enorme wegloper, tenminste, hij ging altijd ergens op af, hele weilanden door kruiste hij ervoor als er een hond aan de andere kant liep. Soms ging hij zo hard ervan door dat hij in het prikkeldraad hing waar stroom op stond, maar weg was hij wel, om vervolgens als een speer weer terug te komen door datzelfde stroomdraad ( deed hem niets)
Ik heb zoveel cursussen met hem gedaan hier voor, met GT gelopen, prive lessen gehad, hij bleef het doen.
Er is door verschillende trainers gezegd, we gaan het met een stroomband doen, dan is het een keer, en daarna nooit meer.
Ben er nooit aan begonnen, al was de verleiding wel groot.
Ik heb hem toen een half jaar alleen aan de lijn gehad, niet meer los, was er klaar mee.
Toen hij 4 was, weer een keer geprobeerd, en wonder boven wonder heeft het gewerkt. Nu hoef ik maar te roepen en hij zit naast me.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?