Beste medeforum gebruikers, Zo'n 5 jaar geleden hebben wij een hond geadopteerd uit Roemenië. Het was een pup van zo'n 9 weken, die al na ongeveer 6 weken uit Roemenië naar Nederland was gevlogen en in een gastgezin terecht is gekomen. Na een aantal weken in het gastgezin is hij bij ons terecht gekomen en we hebben hem vanaf het begin veel geprobeerd te socialiseren, zowel met andere honden (wekelijks op een veldje) als met andere mensen (heel veel vrienden en familie waar we hem mee naar toe namen). Na een tijdje begon hij wat heftig te reageren op andere honden en dat hebben we natuurlijk geprobeerd te corrigeren. Inmiddels, 5 jaar verder, is het een heus probleem aan het worden. Hij is tijdens het uitlaten continu op zijn hoede, vertoont bij het minste geringste een agressief gedrag waarbij hij gromt op alles, zijn haren overeind zet en zijn staart fier omhoog gooit. Hij wil dan vol agressie en met een hoop bombarie naar de andere hond toerennen en er naar uithalen maar vervolgens hard doorlopen. Ook in huis is hij erg waakzaam. Als er bekenden binnenkomen, zelfs mensen die wekelijks meerdere keren langskomen, zal hij altijd heel hard blaffen, zijn haar omhoog zetten en er hard blaffend op af rennen maar als hij dicht in de buurt is begint hij hard te piepen en kwispelen uit blijdschap. Inmiddels heeft hij ook al eens een onbekende op straat gebeten, heeft hij zowel mijn vriendin als mij al eens (onbewust?) een knauw gegeven tijdens het uitlaten en heeft hij onlangs ook voor het eerst een andere hond echt gebeten met een wond tot gevolg. Het moge logisch zijn dat wij hier niet blij mee zijn en er alles aan willen doen om dit op te lossen. We zijn daarom op zoek naar professionele hulp en erg benieuwd of jullie ervaring hebben met goede gedragstherapeuten. Ook ben ik benieuwd naar ervaring met een roedelopname en dergelijke. Het is erg makkelijk om bakken met geld bij 'deskundigen' te brengen maar het is momenteel wel zaak om een effectieve behandeling te vinden. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!
Overigens nog wel interessant om te vermelden: we wonen in Middelharnis en nu vind ik het niet erg om een stukje te rijden maar we zoeken naar goede therapeuten in de regio Zuid-Holland, Zeeland of Noord-Brabant.
Heel vervelend Jarno, dat gedrag. Begrijpelijk dat je er wat aan wilt doen.
Wij hebben goede ervaring met Rogier Oldenburger uit Dordrecht, zijn website is www.create-balance.nl.
Heel veel succes!
Hoe hebben jullie vroeger gereageerd en gecorrigeerd toen hij begon met het wat heftiger reageren? Wat deed hij precies en wat deden jullie precies?
Lijstje van de betere hondenscholen en GT's:
http://www.hondenlezingen.nl/341055437
Dit zijn ook hele goede GT's,staan alleen niet op het vorige lijstje:
http://www.esthershondenschool.nl/
http://www.hondengedragscentrum.nl/ (deze site is aan het vernieuwen zie ik,maar laat je daar niet door tegen houden,is een hele goede GT)
Het zou niet mijn eerste keus zijn om hem aan te raden,omdat er nog zóveel andere opties zijn,voordat je over wilt gaan op zijn manier van werken...Cesars Way.
Ik vraag het voorzichtigjes aan...is dit de hondenschool die jou heeft aangeraden iets met een stroomband te gaan doen?
Als het wel zo was, zou ik het eerlijk zeggen, maar dat is niet het geval!
Rogier is een heel kundig persoon, maar heeft NOOIT met mij over een band gesproken. Ik vind t overigens erg jammer en heel flauw/kinderachtig dat je juist in dit topic hierover begint, had het op prijs gesteld die vraag in betreffende topic te krijgen, heeft niets met de vraag van Jarno tw maken en dus zal ik hier er niet weer op in gaan!!
En nog even over de 'cesar way', ik ben van mening dat je uit iedere 'opvoedmethode' kan/moet halen wat voor jou goed voelt en wat bij jou en je hond werkt en welke naam of van welke persoon dat komt, maakt helemaal niets uit.
Bert van straten in klundert, neemt ook honden op in zijn roedel, en ja hij is niet tegen ceacar millan, maar ik meld het toch even omdat ik honden ken die daar training hebben gehad, echt opgeknapt zijn, en niet door middel van schoppen en slaan, prikbanden en stroombanden.
Hij kijkt naar je hond, heeft geen 1 manier, maar het hangt af wat er mis is met je hond, of met jou.
Wij hebben er les gehad met Faro, wij mochten niet schreeuwen tegen faro, niet een tikje geven, geen hakjes, niks, alleen met de riem doorlopen, en een heleboel houding van ons, en herkenning van lichaamstaal.
De wereld is niet zwart/wit, ik heb heel veel geleerd en toch met positieve training, wij zijn vooral getraind, Faro niet.
Ik ben nu aan mijn tweede hond, ook herplaatsers die ditzelfde gedrag vertoonden, Jenna nog steeds wel, daar werken we nog aan. Bij Lola is het helemaal goedgekomen, puur door goed te kijken wat ze aankan.
Wij hebben veel aan Turid Rugaas haar methode gehad die zij beschrijft in haar boekje Help mijn hond trekt (of valt uit)
Afstand houden en bogen maken om andere honden (of mensen, of waar de hond ook maar naar uitvalt), desnoods teruglopen. De bedoeling is dat de hond gaat leren dat wandelen leuk en ontspannend kan zijn. Hou de wandelingen nog even niet te lang of te druk. Een heerlijk ontspannen boswandeling waar hij lekker mag snuffelen is natuurlijk prima.
Timing is belangrijk, dus niet wachten of de hond uitvalt, maar daarvoor al aandacht vragen. Ik strooide ook vaak snoepjes zodat ze zich kan ontspannen tijdens het zoeken ernaar.
Er is geen tovermethode, de hond moet vertrouwen gaan krijgen in jou en in zichzelf, en dat heeft tijd nodig.
Lekker veel hersenwerk doen is ook goed voor het zelfvertrouwen.
Ik zou dus een gt uitzoeken die vanaf de basis gaat en niet iemand die alleen aan het symptoom gaat werken. Dus eerst rust brengen in de hond, en de hond meer zelfvertrouwen geven. Goed letten op de lichaamstaal. Je stem en houding altijd rustig, zorg dat de hond je begrijpt, een veilig plekje in huis waar hij met rust gelaten wordt. De hond moet in alle rust kunnen eten. Geen commondo's onder druk etc etc etc.
Ik zou dus iemand aanraden die met kalmerende signalen werkt en ga mee met Soraya.
Beste allen,
Om te beginnen hartstikke bedankt voor alle reacties. Ik begrijp dat ieder zijn eigen ervaringen, meningen en voorkeuren heeft en dat het erg moeilijk is om een eenduidig advies te krijgen. Mijn persoonlijke aanpak met mijn hond is heel verschillend, van koekjes tot de Cesar manier en ik ben me er volledig van bewust dat wij als baasjes juist de bron van het probleem zijn. Het lijkt ons daarom om te beginnen erg effectief om hem tijdelijk in een roedel te plaatsen en vervolgens met de juiste therapeut te achterhalen hoe wij het gewenste gedrag in hem naar voren kunnen brengen en houden. Aangezien het om best wel een aardige investering gaat, zo'n roedelopname kost al gauw zo'n €200 per week, zoek ik dus goede ervaringen. Ik ga eens contact opnemen met Rogier Oldenburger en op zoek naar Bert van Straten.
Verdere tips zijn altijd welkom en ik houd jullie op de hoogte van ontwikkelingen!
http://www.dogstart.nl/gedragstherapie/gedragstherapie3
Dit is een hele goede GT. Neemt alle tijd voor je en heeft een hele goede kijk op honden en hun bazen.
Mij mening, aub niet de roedel of Bert van Straten, die maken meer kapot dan je lief is.
Ik heb hele goede ervaringen met Bert, hij was hartstikke lief voor Faro, we mochten nog niet eens onze stem verheffen, dus waar al die verhalen vandaan komen, omdat hij in de dominantie theorie gelooft?
Ik zat in een groep met mijn farootje tussen allemaal valse honden, ik heb hem geen tik/trap of wat zien uitvoeren.
Hij werkt vooral aan jou en lichaamstaal, mijn ervaring persoonlijk.
Hij heeft geen enkele opleiding. Weet niet of je zijn artikelen in piep vandaag wel eens leest?
http://www.piepvandaag.nl/bert-van-straten-hondendominantie-feit-mythe/#comment-112207
Keer op keer blijkt, dat hij het gewoon niet begrepen heeft.
Dat is jou mening, net zoals ik wel graag naar CM kijk.
Ik lees het altijd, ben het niet met alles eens, maar veel wel.
Moet ik nu van dit forum af?
Ik heb je een PB gestuurd, ik wil niet fel tegen iemand reageren zoals ik net heb gedaan, sorry daarvoor.
Ik wel wel even zeggen dat wij persoonlijk hele goede ervaringen met hem hebben gehad, en daar kwam geen gemeen ding ding aan te pas, ik mocht met faro met snoepjes werken.
Ik ben de beste man dankbaar.
Ben blij dat je jou ervaring deelt, zoveel mensen, zo veel verschillen Yoop
Het viel me gewoon op, door de artikelen in Piep, dat zn theoriën niet altijd kloppen, vind ik althans.
Dan heb ik er weinig vertrouwen in.
Kan heel goed dat je wel een klik met hem hebt en zolang er geen fysieke middelen bij komen....
Hij heeft jou geholpen, daar gaat het om.
Een hond op laten nemen in een roedel, zou ik nooit doen. Honden leren context gebonden, daar zal de hond zich wellicht netjes gedragen, maar het is juist thuis bij en met de baas dat je aan problemen moet gaan werken. Liever geld besteden in een gt die thuis aan de slag gaat.
Geen probleem, je mag toch je eigen mening hebben. Zolang je maar lief bent voor je hond en dat ben je zeker!
Je hebt gelijk dat meningen verschillen, en dat als er een probleem is met een hond dat dit aan ons mensen ligt. En je dus naar mijn mening als mens samen met je hond de oplossing moet zoeken.
Ik zou mijn onzekere angstige hond nooit bloot laten stellen aan een roedel van hem onbekende honden. Al helemaal niet bij iemand die geen honden lijkt te begrijpen.
Dan ga je ervanuit dat het probleem bij de hond ligt en hij dit maar moet oplossen tussen dat roedel andere honden.
Het nadeel vind ik daarvan dus dat jijzelf daarmee geen band en vertrouwen opbouwt met de hond, en ik zou ook heel bang zijn dat de hond jou associeert met het hem overleveren aan een groep honden en je nooit meer helemaal vertrouwd. En wat als het misluk en het voor je hond veel te veel ist? Dan maar inslapen? Ik heb al gehoord dat dit gebeurd is. Dat risiko zou ik nooit nemen, en veel liever aan mezelf werken om te ontdekken hoe ik de hond het beste zelf kan begeleiden zodat hij zich veilig voelt bij me.
Hulp van iemand die echt verstand heeft van hondentaal (ken je de boekjes van Turid Rugaas?) is dan heel fijn en aan te raden.
Er bestaat ook zoiets als BAT, dat is ook nog een idee.
http://www.moniquebladder.nl/bat-voor-honden-die-uitvallen/
Ik heb heel veel aan Arvid van Putten gehad.
Hij komt altijd bij je thuis, omdat je de hond in zijn eigen omgeving het beste kan beoordelen. Maakt niet uit waar je woont.
Dat heb je mooi gezegt Dobry, samen met je hond aan het probleem gaan werken.
Bij gedrags therapie zit de grootste verandering in de baas. Je hond leren lezen, begrijpen, waarom doet je hond iets en hoe kun je het anders doen. Eigenlijk is het meer gedragstherapie voor de baas, dan voor de hond, die doen wat ze moeten doen.
Ik ben altijd sceptisch over GT's maar wel nieuwsgierig omdat ik zo'n uitvallende hond heb en het eigenlijk uitstekend gaat,klik ik die link van Monique bladder aan en wat schetst mij verbazing zo heb ik het ook altijd gedaan.
Een onzekere/ uitvallende hond moet je niet in een roedel plaatsen,je moet hem leren dat hij weg kan gaan,de confrontatie niet moet opzoeken.
Toch werkt deze manier niet altijd, in die zin, het ligt er ook aan, hoe de hond zelf is en waarom hij/zij uitvalt. Gelukkig gaat het nu ontzettend goed met onze reu, maar die presteerde het om uit te vallen tegen een hond aan de overkant van de weg. Hier zat de autoweg tussen, 2 fietspaden en 2 groenstroken, die nog behoorlijk breed waren ook. Hoe groot moet je dan in hemelsnaam de afstand scheppen. Ik heb het dus iets anders geleerd. Ik moest juist de reu confronteren met de andere hond op een meter of 6/7. De andere hond moest dus ook stil blijven staan. Zodra hij klaar was met zijn uitval, direct belonen en beide honden doorlopen. Elke keer als hij weer begon, stoppen tot hij uitgeraasd was, belonen en direct doorlopen. Als het eenmaal op die afstand goed gaat, iets dichterbij. Uiteraard wel zolang het veilig blijft. De bedoeling hiervan is, dat bij hem het kwartje valt en dat hij niets bereikt met zijn gedrag en dat hij op zijn baas kan vertrouwen dat er dus ook helemaal niets gebeurd.
Deze methode heeft voor hem ontzettend goed gewerkt. Het is een verademing om met een rustige en stabiele hond te wandelen.
zo kan het ook, maar lijkt me voor de hond zelf wel heel heftig, en ik zou dit zeker teveel risiko vinden dat het mis gaat en hij er slechter uitkomt. Ook een gt kan dit niet vantevoren inschatten lijkt mij.
BAT is dan een beetje hetzelfde idee, maar veel minder heftig.
Lijkt mij nogal duidelijk,de gt's schieten met bosjes uit de grond.
Iemand die een GT nodig heeft en hondenkennis tekort komt,kan niet
altijd goed inschatten of ze met een kundig iemand te maken heeft.
Laten we het er maar op houden dat het best een lucratief dingetje is voor sommigen.
Geef mij maar een ervaringsdeskundige,ik heb enorm veel goede adviezen gekregen met Vigo door mensen die zelf het ras hebben,jarenlange ervaring hebben met het ras en het kostte mij niks.
Is een kwestie van naar de opleiding en ervaring vragen. Ze zijn ook ingeschreven.
Een ervarings deskundige heeft niet de theoretische achtergrond die een GT heeft. Wat weet die nu van honden en hun gedrag, hoe leren honden, dan alleen uit de praktijk. De ene hond is de ander niet.
Mijn kostte een gt ook niets, hij is de trainer en eigenaar waar ik train.
Die kent mij en mn hond al heel erg goed.
ik ben benieuwd hoe het inmiddels gaat
Ik begrijp dat je hond met 6 weken al naar Nederland kwam? Met t hele nest en mama, of alleen?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?