Hallo, Ik ben van plan om komende zomer een puppy in huis te halen. Over de keuze ben ik echter nog niet helemaal zeker. De criteria waarmee ik tijdens m'n zoektocht rekening houd: - Beweging: alle dagen een wandeling van minstens een half uur en af en toe indien haalbaar voor de hond, 10 à 15km mee gaan joggen. De hond zou overdag loslopen in de tuin - Alleen zijn: de hond zou een 6-tal uurtjes alleen moeten kunnen zijn (niet iedere dag) - Vachtverzorging: liefst zo weinig mogelijk kam- en trimwerk - Grootte: liefst geen beer van een hond - Kinderen: sowieso goed zijn met kids - Socialisatie: met andere huisdieren hoeft er geen rekening gehouden te worden - Waker: hoeft niet, absoluut geen voorkeur voor een keffer/overenthousiaste blaffer Na wat opzoekwerk op het net en in de bib kwam ik uit bij volgende rassen: - Engelse cocker spaniel - Grand basset griffon Vendèen - Petit basset griffon Vendèen - Basset fauve de Bretagne - Lagotto romagnolo - Norfolkterrier - Norwichterrier - Welsh springerspaniel Heeft er iemand ervaring met een van deze rassen? Of een andere keuzetip? Ik heb vroeger nog een Vizsla gehad die absoluut niet alleen kon blijven, ondanks de lessen/tips in de hondenschool. Dat wil ik nu absoluut vermijden.
Die hele waslijst eisen kan je eigenlijk meteen wegdoen
Voor vrijwel alles zal je de hond toch zelf moeten aanleren.
De 10 a 15 km joggen zal rustig moeten worden opgebouwd.
Dat kan in het begin al helemaal niet.
Het alleen zijn ( alleen in de tuin) zal je beiden moeten leren.
Je moet hierbij dan ook rekening houden met de weersomstandigheden.
En het moet ook langzaam opgebouwd worden.
Je kan noch een asielhond noch een pup ineens buiten zetten en 6 uur alleen laten.
Ook het omgaan met de kinderen zal aangeleerd moeten worden...
maar ook andersom , kinder omgaan met de hond.
als ik het goed begrijp heb je je verdiept in de rassen die je nu noemt.
Schrijf voor jezelf de voor en nadelen op van elk ras en weeg dit tegen alkaar af.
Wellicht word de keus iets makkelijker.
De bovengenoemde rassen heb ik zelf geen ervaring mee , er zullen vast nog tips komen ...
succses
Op een ander forum werd er mij een Akita Inu aangeraden. Op zich interessant maar de prijs is er ook naar: gemiddeld 950€ voor een pup.
Als je een gezonde verantwoorde hond wilt hebben betaal je daar eenmalig een bedrag voor.
Maar je hebt er je leven lang plezier van.
Door naar goedkopere honden te zoeken bestaat de kans dat je uitkomt bij broodfokkers.
Ik raad je wel aan om je te gaan verdiepen in de poolhonden.
Joggen kan ook met een poolhond heel goed.
Maar niet boven de 13/14 graden.
Bedankt voor de tip. Het joggen op zich is niet echt een must maar het zou wel leuk zijn. Belangrijker vind ik het alleen kunnen zijn, weinig vachtwerk en geen blaffer.
Poolhonden kunnen behoorlijk vocaal zijn.
Hier een husky die je niet hoort blaffen, maar huilen kan die als de beste.
Deze kan niet alleen zijn.
Maar volgens mij kan een Akita dat toch ( mits goed aangeleerd ) toch beter.
Ook zijn ze iets baasgerichter als een Husky.
Wat betreft vacht...
Ik doe 2 keer in de jaar plukken.
Ondervacht weghalen en verder niet veel tot niks.
hier wat info over de akita
Rasgroep van de Akita Inu
De Akita Inu behoort tot de Rasgroep "Keesachtigen en Poolhonden"
Geschiedenis van de Akita Inu
De Akita is een oud ras, afkomstig van de noordelijke Japanse provincie Akita op het eiland Honshu.
In de tijd van de Samoerai zou de Akita diens vaste metgezel geweest zijn. De sterke trouw en genegenheid voor zijn baas heeft ertoe geleid dat de Akita een plaats is gaan innemen in de Japanse mythologie.
In 1931, na de geduchte uitdunning van het Japanse hondenbestand door een hondsdolheids epidemie, en door invoering van de hondenbelasting (grote hoeveelheden honden werden afgemaakt) nam de Japanse regering maatregelen. De Akita werd onder andere verklaard tot nationaal erfgoed ter bescherming van het ras.
De export van honden was toen niet langer toegestaan. Na de oorlog werden echter toch vele honden door de Amerikaanse soldaten die terugkeerden naar hun land, meegenomen.
Karakter van de Akita Inu
De Akita is goed waaks, een goede jager, geschikt voor vele taken, vrij onverstoorbaar, past zich aan in nieuwe situaties. De Akita is een jager op groot wild zoals het Wildzwijn, de zwarte beer en het hert. Hij is een goede werker, indien gemotiveerd en in eigen tempo, maar luistert niet altijd daar hij onafhankelijk gedrag kan vertonen. Heb geduld, straffen helpt niet, integendeel.
In de omgang met volwassenen is hij vriendelijk, maar afstandelijk tegen vreemden. Hij heeft graag gezelschap maar dringt zich niet op.
In de omgang met kinderen is hij goed. Kinderen natuurlijk nooit alleen laten met een hond.
In de omgang met andere honden is een Akita overheersend. Hij benadert honden op natuurlijke wijze en legt ze graag zijn wil op. Mits goed opgevoed een gehoorzame hond, echter niet onderdanig. Gaat zijn eigen gang. Hij werpt zich op als vriend, niet als slaaf.
Een Akita moet regelmatig flink beweging krijgen.
Rasstandaard van de Akita Inu
Algeheel voorkomen Grote hond, robuust gebouwd, goed van verhoudingen en met veel substantie. Secondaire geslachtskenmerken bescheiden gedragen met veel adel en waardigheid.
Proportie De verhouding hoogte tot lengte van het lichaam bedraagt 10:11
Gedrag en temperament Het temperament is bedaard, trouw, volgzaam en gemakkelijk in de omgang, doch zéér dominant in de omgang met andere honden.
Hoofd Ruime vlakke schedel, aan de voorkant breed met een duidelijk aangegeven stop en een goed zichtbare rimpel over het voorhoofd, matig ontwikkelde wangen, matig lange krachtige snuit. De neus is recht en heeft een dikke zwarte neusspiegel; een lichtere kleur is toegestaan bij witte honden. Gesloten lippen.
Ogen Naar verhouding klein, bijna driehoekig van vorm, goed uit elkaar geplaatst. Aziatische uitdrukking. Donker bruin van kleur. Hoe donkerder hoe beter.
Oren Naar verhouding klein, dik en driehoekig, licht naar voren neigend en duidelijk gespitst. Gescheiden door een matig brede tussenruimte en enigszins afgerond aan de punten.
Gebit Krachtig scharend gebit.
Hals Dik en gespierd, zonder keelhuid, in verhouding passend bij het hoofd.
Lichaam Hoge schoft, rechte korte rug, brede en gespierde lendenen, diepe borst en goed ontwikkelde voorborst. Matig gebogen ribben en goed opgetrokken buik.
Ledematen Schouders zijn matig schuin geplaatst en goed ontwikkeld. Voorbenen zijn recht en zwaar van bot. Ellebogen zijn tegen het lichaam geplaatst en middenvoeten enigszins schuin. Lange dijen, korte onderschenkels, sterke spronggewrichten. Matig gehoekt.
Voeten Dik, rond en aangesloten. Harde nagels. Kattenvoet.
Staart Hoog aangezet, dik, krachtig gekruld over de rug gedragen; uitgerold reikt de punt van de staart bijna tot aan het spronggewricht. De staart moet altijd gekruld zijn, naar rechts, links of dubbel gekruld.
Gangwerk Veerkrachtig en sterke bewegingen.
Vacht De bovenvacht is hard en recht, de ondervacht zacht en dicht. De schouders en de romp zijn bedekt met iets langer haar, het haar op de staart is langer dan de rest van het lichaam.
Kleur Rood, Brindle en wit. Alle kleuren behalve wit moeten het "Urajiro" vertonen. "Urajiro" is de witte vacht op de zijkanten van de kaak, onderkant van de kaak, onderkant van de borst, onderkant van het lichaam, onderkant van de staart en de binnenzijde van de benen.
Schofthoogte Reuen 67 cm, teven 61 cm. Er is een tolerantie van 3 cm naar boven of naar beneden.
Fouten Vrouwelijke lijkende man, mannelijk lijkende vrouw. Ondervoor- en bovenvoor bijter. Gevlekte tong. Te korte staart. Zwart masker, markeringen op witte achtergrond (Pinto). Schuwheid (angst).
Diskwalificerende fouten Hangende staart. Hangende oren. Te lang van haar.
Verzorging van de Akita Inu
de vacht heeft niet veel verzorging nodig, tijdens de ruiperiode regelmatig borstelen om de dode haren te verwijderen.
Te veel borstelen buiten de rui kan de ondervacht beschadigingen.
Akita's hoeven niet regelmatig gewassen te worden, het vermindert de bescherming die de ondervacht geeft.
Opvoeding van de Akita Inu
De opvoeding van de Akita moet duidelijk en consequent gebeuren, met veel geduld. Enig fysiek overwicht is noodzakelijk maar een (te) harde opvoeding heeft een averechts effect.
Rasvereniging van de Akita Inu
Kijk op www.akitaclub.nl hier vind je allerlei informatie over akita's, zoals fokkers en dekkingen die plaats hebben gevonden.
Akita Inu pup aanschaffen
Prijs van een puppy ligt rond de €1400,- als je tenminste geen malafide puppy wilt.
Koop een akita alleen bij fokkers die zijn aangesloten bij de NVAI.
Dan bent u er zeker van dat u geen malafide puppy's koopt.
Alle rassen die je opnoemt hierboven moeten getrimd worden, de lagotto zelf rond de 8-9weken als je hem kort en proper wilt houden.ook de andere rassen moeten geplukt worden.
Ook zijn het wel degelijk.waakse honden en moet je dit trainen.
Ik zou toch echt even goed kijken wat jullie echt willen en dan bekijken of je de hond dit kan bieden.de meeste dingen die je opsomt hangen samen met opvoeding.dus heb je daar tyd voor?realieer je ook dat een pup maar kleine wandelingen mag maken en pas als hij volgroeid is bijna en je het opgebouwd hebt zo lang mee kan joggen enz....hetzelfde met alleen zijn.
Een volwassen hond heeft ook elke dag minimum een uur of 1,5u beweging nodig.er zijn wel honden bij die met wat minder ook content zouden zijn, maar je noemt redelijk actieve honden op.
Als je weet dat ze getrimd moeten worden en als je tyd en aandacht aan alle opvoedkundige dingen wil geven, dan kun je idd voor 1 van deze rassen gaan en een fokker bezoeken die je dan meer over het desbetreffende ras kan vertellen.succes alvast!
Ook een rashond waarvan de ouders getest zijn op erfelijke aandoeningen zal je idd rond de 1000-1500 euro betalen.Ofwel spaar je hiervoor ofwel kan je een asielhondje adopteren, dan betaal je rond de 250 euro voor een volwassen hondje.het voordeel is meestal dat de mensen in het asiel je kunnen matchen met een hondje omdat zij de hondjes kennen.en dat ze meestal ook al een opvoeding hebben genoten.
De Lagotto Romagnolo is een fantastisch ras, maar wel een waker (zij is de eerste bij ons die aanslaat). De vacht moet goed onderhouden worden dat wil dus zeggen, zoals hierboven reeds vermeld, minstens alle 8 weken scheren. De prijs is ook meer dan je bereid bent te geven als je de Akita al een hoge prijs vindt. Onze Gioia kostte 1000 euro, 11 jaar geleden, nu weet ik het niet.
Kwestie van mee te gaan joggen, dat is geen probleem en een Lagotto is ook héél blij met gewoon bij je te zijn en wat te spelen.
Onze Gioia was ook niet moeilijk met alleen thuis blijven (maar ik werkte parttime) en kan overal mee naartoe.
Succes met je beslissing!
Denk dat een akita met stamboom nog wel meer kost, dacht zo'n 1500 euro.
Ook zijn dit minder baasgerichte honden, ik zou echt niet kijken naar uiterlijk maar wel naar wat qua karakter past.
De Lagotto zit er beduidend boven, en dit zal bijna voor alle rassen gelden denk ik :-)
Die prijs betaal je gemiddeld gezien altijd voor een goed gefokte rashond.
Akita is niet zo'n gemakkelijk ras houd dat in je achterhoofd.
Verder er moet je rekening houden met een wachtlijst als je je bij een fokker zet
Dat zijn dingen die je zelf ik de hand hebt. En Weinig vachtverzorging wat versta je daar onder?
Dan zal ik al maar beginnen sparen voor mijn volgende Lagotto , ik had het wel verwacht dat ze duurder zouden zijn, wat is de prijs nu?
Ik zou dan denken aan een kortharige hond, een Lagotto heeft vachtverzorging nodig, een Akita en aanverwanten ook...
Die bassets kunnen geloof ik behoorlijk eigenwijs zijn en loslopen is nog wel eens een dingetje
ik ken een basset fauve de bretagne en die gaat er in het bos nog wel eens vandoor
je hebt geen engelse springer spaniel op je lijstje staan, die vind ik ook nog wel passen
maar zijn redelijk vergrlijkerbaar met de cocker spaniel en de welsh springer spaniel gelolf ik
voor hoeveel dagen is die 6 uur alleen zijn? Als dat 5 dagen is vimd ik het persoonlijk wel veel, dan zou ik voor 2 a 3 dagen iemand tussen de middag laten komen
en dat kan geen elke hond als je hem aanschaft, alles moet geleerd worden :)
Zit zo rond de 1250-1300 euro dacht ik ;-). Vind ze nog altyd super!
Valt mee dan, dat hebben we betaald voor onze dogo's...
Een verhoging van 300 euro op 11 jaar is niet zo erg
Ik vind ze ook fantastisch trouwens, daarom wil ik er terug ééntje, moest er iets met onze Gioia gebeuren (ik hoop echter dat ze er nog enkele jaartjes bijdoet )
:-) vind het zo moeilijk hé!Der zijn een paar rassen die mij aanspreken, en heb nog ff tijd. Maar zou ze ook graag nog eens op wandeling of zo meemaken.
Hoop ook voor jou dat je nog lang mag genieten van Gioia!Vind haar een prachtige Lagotto!
Onze Gioia is een flinke Lagotto! Als we met de andere Lagotti gingen wandelen was zij degene die het verst in de wei liep!
Ze houdt zich goed staande tussen het dogo geweld en ondanks haar 11 jaar doet ze nog steeds alle wandelingen mee.
Ze is heel anders van karakter dan de dogo's maar zo vrolijk en blij als ze bij ons is!
Heb even de Lagotto Romagnolo opgezocht en wat zien ze er leuk uit zeg!!
Als je de dogo's gewoon bent, heb je géén hond aan een Lagotto en ze zijn inderdaad ook nog mooi!
Ik herinner me toen we Gioia kregen, dat we haar saai vonden...
Alles wat je haar leerde werd zonder protest en met plezier gedaan, ze is niet koppig zoals een dogo, ze kan zonder problemen mee op hotel, valt niemand lastig, heeft geen interesse in andere honden... gewoon een ideale hond!
Nou ja, je hoort het! Ik ben verkocht! Er zijn nog zoveel rassen die ik nog wel zou willen hebben, maar op het eind, kies ik altijd voor de Lagotto en de Dogo...
Jouw enthousiasme werkt toch zo aanstekelijk hé!:-), ik heb ze nu ook al van dichtbij mogen meemaken en het zijn toch zulke schatten!Alleen, geen idee of we er geschikt voor zijn, qua beweging, temperament, enz...
Ben benieuwd wat het hier zal worden, want ben toch verliefd geworden op totaal verschillende soorten rassen haha!:-) Net als jij zo'n beetje!
Ts, heb nog even zitten meedenken, wat met de Tibetaanse terrier?Mooie hoogte, redelijk baasgericht, geen trimmer nodig, wel goed borstelen!
Het zijn vriendelijke en tamelijk gehoorzame honden met een prettig temperament en goed sportief!
In jullie situatie zou ik niet aan een pup beginnen, maar geregeld bij de verschillende asiels gaan kijken.
Ik denk dat je uit je hoofd moet zetten dat je van de zomer een pup wilt aanschaffen.
Je kunt ze niet op bestelling kopen
Tenminste niet bij een goede fokker.
Of je moet net het geluk hebben dat een fokker deze zomer een nestje verwacht en dat er nog een pup vrij is.
Voor een pup is 6 uur alleen zijn veel te lang.
Dat doen wij met onze volwassen hond nog niet eens.
Nou hoeft dat het struikelblok niet te zijn aangezien je kan regelen dat het hondje bij een oppas komt, uitlaatservice, dagopvang enz.
Het hardlopen zul je moeten opbouwen en dit mag pas serieus worden vanaf 1 jaar oud aangezien de gewrichten eerder nog niet volledig ontwikkeld zijn. Bij grote rassen duurt het gemiddeld 1 1/2 jaar.
Uiteraard kan je wel kleine stukjes gaan joggen in rechte lijn maar zeker geen kilometers.
Ik denk dat je het beste eerst fokkers kan gaan bezoeken van de rassen die je aantrekt en daarna gaan beslissen.
Maar houdt er wel rekening mee dat de kans dus zeker aanwezig is dat je deze zomer geen pup in huis hebt.
Als je perse een hond wilt deze zomer zou ik de asielen in de gaten houden.
Ik zie dat je op een ander forum ook een topic gepost hebt, en dat je de aankoop veel geld vindt...
Niet vergeten, als je een pup uit de broodfok haalt kan het zijn dat je meer dan het dubbele kwijt bent aan medische kosten en problemen.
Best is je echt goed in te lezen in wat je graag wilt, en of het bij je past.Dan kijken naar de rasvereniging en zien welke fokker je bevalt.
Deze prijzen zijn 'normaal' omdat de ouderhonden getest worden op alle mogelijke ziektes, omdat ze gesocialiseerd worden (in huis!) en omdat een goede fokker tijd steekt in zijn nest.
Ofwel goed sparen, je kan toch niet direct een pup 'halen', want moet eerst nog op een wachtlijst. En misschien kan je tegen dan dit bedrag goed tesamen sparen.
Ofwel kan je ervoor kiezen om een herplaatser te adopteren. Dit kost meestal een pak minder geld, maar het kan zijn dat je dan ook nog wat probleempjes moet oplossen van bij een vorige eigenaar bijvoorbeeld.
Veel wijsheid en goed dat je je informeert!
Vele mensen zeggen : "rashonden zijn ongezond "
maar onder die rashonden worden zowel stamboom honden als niet stamboom honden getekend. 20% van die populatie rashonden heeft een stamboom en de rest wordt vertegenwoordigd door stamboomloze honden en look a Likes. Het zijn de look a likes die die vaak goedkoop verkocht worden maar dit zijn vaak ongezonde honden. Een stamboom geeft geen garantie op gezondheid, maar verantwoorde fokkers fokken wel met stamboom. Een verantwoorde fokker test en screent de ouder dieren.
Ik wil je even duidelijk maken dat goedkoop duur koop kan zijn.
Scott is mijn tweede Welsh springer spaniel. Een geweldig ras, maar ik denk niet dat die in jouw plaatje past. Welshjes staan erom bekend dat ze niet allemaal even makkelijk alleen kunnen blijven. Mijn Scott kan dat heel goed, maar dat gaat zeker niet voor allemaal op. Verder moeten ze elke 3 maanden getrimd worden en dat is echt nodig. Hun zijdeachtige vacht kan klitten. Scott heeft niet zo'n lange vacht en zijn haar is niet zo zacht, dus bij hem valt dat wel mee. Joggen vinden ze leuk, maar houd er rekening mee dat je ze niet los mee kunt nemen langs de weg. Ze zijn zeer nieuwsgierig en hebben een flinke jachtpassie, dus altijd dicht bij de baas blijven is er niet bij. Ze zijn erop gefokt om terreinen methodisch af te speuren naar wild, waarbij sloten en dichte bosjes geen belemmering voor ze is. Zet een Welsh in het veld, en hij gaat met zijn neus over de grond de hele omgeving afspeuren. Zodra hij wat vindt, jaagt hij de vogel op, zodat de jager ze kan schieten. En ze springen graag in het water om watervogels op te jagen. Dat is hun taak en dat zit in hun genen. Misschien, als je van jongs af aan (jacht)training doet, dat je het dan redelijk onder controle krijgt. Overdag los lopen in de tuin kun je ook vergeten. Ze willen bij hun mensen zijn, dus als hun mensen gezellig in de tuin zijn, zijn ze er graag bij, maar als die mensen binnen zitten, willen ze ook naar binnen. Alleen in de tuin vinden ze niks. Bovendien, een wandeling van dagelijks een half uur is veel te weinig. Ik ben met Scott circa 2 uur per dag buiten, waarvan één lange wandeling van een uur. Nogmaals, geweldige en heel aanhankelijke honden, maar ik vind ze niet makkelijk. Ik heb dan ook al regelmatig gehoord dat het geen beginnershonden zijn.
Bedankt voor de vele reacties. Even m'n mening geven over bepaalde zaken:
- Wat begrijp ik onder weinig trimwerk? Een keer in pakweg 10 dagen uitgebreid kammen vind ik persoonlijk eerder weinig. Sommige langharige honden moeten net niet dagelijks gekamd worden, dat vind ik iets te veel van het goede.
- Over het (te lang) alleen blijven: Dit is een onderwerp waar reeds vele fora vol van staan. Als ik kijk naar m'n omgeving vind ik iets van 6 uur alleen blijven niet te lang voor een hond. Ik ken veel, zeer veel mensen met een hond die gemiddeld 8 à 9 uur per dag alleen in de tuin doorbrengt, uiteraard met het nodige speelgoed en voldoende afleiding. Is dit dan per definitie een ongelukkige hond? Misschien wel, misschien niet. Ik denk dat het belangrijker is om de tijd die je dan hebt met je hond zo kwalitatief mogelijk door te brengen. Dat maakt volgens mij een groot verschil.
- Over de prijs: Uiteraard ben ik me er van bewust dat een goede, gezonde hond een stevig prijskaartje kan hebben. Maar ik heb m'n Vizsla 3 jaar geleden aan 500€ gekocht bij een erkende fokker. Vandaar dat ik schrok van de hogere prijscategorie bij een andere hond.
De titel van dit topic past momenteel nog steeds voor 100% bij m'n hondenkeuze moet ik zeggen... :-)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?