Pas geleden waren we met Shiva bij de DA voor een oorontsteking, vlak daarna werd Saar ziek. Ik grapte nog, zul je zien dat we over een week met Rayosk bij de DA aan de deur staan. En ja hoor, dat had ik beter af kunnen kloppen...
Mijn broer kwam gisteren thuis van zijn werk, en het eerste wat hij zei was “Waarom is Rayosk zo dik?”. Ik had niks gemerkt dus keek, en hij was inderdaad tonnetje rond. Zijn buik voelde aan als een harde ballon. Ik moest gelijk denken aan een maagkanteling, ooit een hond gezien die precies zo’n zelfde buik had bij een maagkanteling. Het probleem was alleen; Rayosk probeerde niet te braken, slijmvliezen waren mooi roze, gedrag normaal…
Toch de DA gebeld omdat ik erg twijfelde wat ik moest doen. Advies: kijk het nog even aan, omdat er verder geen symptomen zijn. Na een kwartier leek zijn buik nog dikker en heb dus nogmaals gebeld dat we er aan kwamen. Omdat er spoeddienst was, kwam ik niet terecht bij mijn eigen DA omdat de klinieken in de buurt de spoed afwisselen. In de auto begon Rayosk enorm te kwijlen, hijgen en trillen terwijl hij normaal gek is op autoritjes.
Duurde gelukkig niet lang, binnen 10 minuutjes waren we bij de DA. Zijn buik was inderdaad enorm opgeblazen en we besloten röntgenfoto’s te maken, eerst op zijn zij. Zijn maag was écht enorm. Toch zat er niet alleen gas in maar ook inhoud. Rayosk had vanaf ’s ochtends 07.00 uur niks gegeten, en heeft ook niet de kans gehad iets te kúnnen eten wat bijv. nog op het aanrecht zou liggen. Waarom dat dus allemaal nog in zijn maag zat was een raadsel, want het was al 21.00 uur. Daarna nog een foto op zijn rug om de ligging van de maag te bekijken, maar hij was gelukkig niet gekanteld.
We hebben daarna zijn maag gedeeltelijk gespoeld en hij heeft een injectie gekregen om te zorgen dat, hoe de dierenarts het mooi in jip en janneke taal zei: “Alles er langs achteren uit komt in plaats van voor”. Ook heeft hij nog pillen met dezelfde werking. Wat precies de oorzaak van de opgeblazen maag is is dus nog niet bekend. Hij had niet gegeten en daarna druk gedaan, het was er ‘opeens’. De DA vertelde me dat het wel een begin had kunnen zijn van een maagkanteling, maar dat we op tijd er bij waren.
Om ongeveer 23.00 belde de DA nog om te vragen hoe hij het maakte, dat vond ik erg fijn. Vannacht heb ik op de bank geslapen om hem in de gaten te houden. Gelukkig ben ik een lichte slaper dus merkte wanneer hij er uit moest. Hij heeft 3 keer gepoept (weliswaar diarree), veel geplast en ook gal/water over gegeven. Zijn buikje nog steeds dik maar voelt niet meer als een ballon, maar wat soepeler. Hij stinkt ook een uur in de wind.
Hier is een foto die ik gisteravond heb gemaakt na thuiskomst:
Ik moet vandaag de DA nog even bellen om te vertellen hoe het met hem gaat. Ik zal ook gelijk vragen of ze me na het weekend de röntgenfoto’s door willen sturen.
Goed, nu gaat het stabiel voor zo ver, maar de schrik zat er goed in bij mij, mijn gezin en vrienden, zeker omdat Rayosk nog zo jong is. Voorlopig mag hij niet meedoen met de behendigheidslessen helaas. Dat gaat Saar even van hem overnemen.
Zo, even mijn hart gelucht. Zijn er mensen die dit herkennen of ervaring hebben met zo iets?
Oef, wat een schrik! Gelukkig is het allemaal goed gekomen!
Zulke dingen komen in drievoud. Hopelijk zijn jullie nu even klaar met de dierenarts. Fijn dat het beter gaat met Rayosk.
Jeetje kan me voorstellen dat je (jullie) flink geschrokken bent! Maar begin van een eventuele kanteling? Dat lijkt me niet echt fijne diagnose, wanneer is dat gevaar geweken dan? Nu snap ik dat elke maag kan kantelen dus dat je bij elke hond daar rekening mee moet houden, maar wanneer blijft de mag weer in zijn positie en kan hij weer rennen en kan jij weer rustig slapen zonder dat je bang hoeft te zijn dat de maag kantelt... Ik wens je veel sterkte toe en dat Rayosk snel weer helemaal de oude is!
pfff fijn dat je er op tijd bij was.
Ik heb geen ervaring hiermee ..maar een dikke knuffel voor Rayosk.
ja helaas wij hebben het 3 keer mogen meemaken,een maagdilatatie- noemde de dierenarts het.inderdaad de voorloper van een maagkanteling.
Heel eng, als Faro weer zo vreselijk dik is, dan gaan we wandelen, voorzichtig heh, niet rennen, vaak komt de lucht er dan uit.
masseren helpt soms ook.
Dit is ook een 1 van reden waarom van KVV op blik ben over gegaan, daarna heeft hij het niet meer gehad, wel winderig nog.
dat moet ff schrikken zijn geweest.
Klopt Ciska, vind het voor nu heel akelig om hem zonder toezicht te laten.
De DA zei, dat de kans op een draaiing groter wordt wanneer de maag zo opgeblazen is (als ik het goed begrepen heb, was best in paniek dus hoop dat ik alles goed heb meegekregen). In de kliniek hebben we dus zijn maag gespoeld waardoor er wat inhoud en een flinke boer (neem aan gas) al naar buiten kwamen.
Wij hebben het zelfde probleem met onze Bertus al vanaf februari hij was toen zes maanden oud .
Opeens een opgeblazen maag ,we zijn twee maanden doorgesukkeld met de dierenarts die dacht eerst aan darmontsteking ,antibiotica gehad niks geholpen.
Toen met zijn voer gaan elimineren kijken of hij opeens ergens alergies voor was .
Was het ook niet want hij kon opblazen van water .
Toen medicijnen gehad om zijn maag meer te laten bewegen ,daar werd het alleen maar erger van .
Uiteindelijk zijn we 3 weken geleden in Utrecht beland en blijkt dat Bertus tijdens zijn kauwen teveel lucht naar binnen haalt waardoor zijn maag enorm opblaast.
Waarom hij dit het eerste half jaar niet gedaan heeft (verkeerd kauwen) is me een raadsel maar het feit ligt er.
Nu eet hij met zijn poten op een opstap en daarboven zijn bakken heel hoog dus.
En we hebben twee weken geleden op advies van Utrecht zijn maag preventief vast laten zetten.
Hier de voerbank even een proto type een mooiere wordt er nog gemaakt .
Dit was een idee van de dierenarts omdat lucht omhoog wil dus dat hij makkelijker boert .
Bodine, wat zal je geschrokken zijn zeg!
En maar goed dat je herkende dat die dikke, harde buik niet normaal is. De da had jullie de eerste keer dat je belde al moeten laten komen....Maar goed, hij heeft het goed doorstaan.
Maar dat wil je niet nog eens meemaken.....
Ik vind de tip van Magda daarom ook geweldig!
Veel honden eten en soms drinken ongeduldig en kunnen daarom lucht mee inslikken . Dat geeft ergere problemen dan je denkt en kan de spijsvertering flink verpesten.
Daarom denk ik: ga je hond( hij staat ook best hoog op de poten zo te zien op de foto) ook " op hoogte" eten en drinken geven.
Minimaal de hoogte van zijn kop.
Het kan nl absoluut geen kwaad, en het kan inderdaad voorkomen dat ie lucht mee naar binnen werkt. Ook water dus hoger zetten.
En nu maar uitrusten jullie.....
tja de meningne zijn zo verdeeld, ik heb juist de bakken lager gezet, ik weet het nou ook niet meer.
Wat ik tegen ben gekomen, is dat de bak juist laag moet staan en dat de bak hoog juist lucht veroorzaakt, wat is nou waarheid?
Misschien verschilt het wel per hond?
Ik voer Faro met de hand, dat gaat beter, en het verwarmen heeft ook geholpen.
Nou, de algemene mening is dat bakken hoger zetten beter is voor de spijsvertering o.a. door minder lucht innemen bij het eten. Dit geldt al voor grote honden.
Er is vrijwel geen dog te vinden bv die zn bak op de grond heeft staan denk ik .
Je kunt dat wel uitproberen( nu wordt het gek hoor!) : ga maar eens zelf op handen en voeten zitten en eet een koekje van de grond.
En eet dan, nog steeds op handen en voeten, een koekje van een stoel zitting bv. Voel je het verschil?
Het slikt makkelijker op hoogte en je eten wil niet ' terug'.....
Dat alleen al....
Maar jij voert al met de hand, dat doe je ws toch ook ter hoogte van zijn bek? Dan voer je al ' op hoogte'.....
ohhh dat is idd enorm schrikken zeg!
Maar goed dat jullie toch naar de da zijn gegaan!
Bedankt voor de info Magda en Yoop. Ik ben nu op mijn werk (mijn moeder is bij Rayosk) dus kan vanaf mijn telefoon niet zo uitgebreid reageren, zal ik vanavond doen.
Magda, kun je mij misschien iets meer vertellen over de operatie en herstel? De DA had inderdaad ook aangeraden om na te denken over preventief vast zetten.
Wat voor voeding geef je?
De meeste maagkantelingen gebeuren op een nuchtere maag. Afhankelijk van het type voeding kan het risico gestimuleerd worden. Als ik je goed lees, dan heeft de hond alleen om 7 uur 's ochtends gegeten. Bij een ongetrainde hond, afhankelijk van het type voeding, leeftijd, ras etc. is dat wellicht de kat op het spek vinden.
Jouw broer heeft erg alert gereageerd.
Misschien vind je dit interessant om te lezen:
Sterkte er mee.
Ja ik dacht ook aan preventief vast zetten. Maar ik had geen idee hoe snel een dierenarts met deze ingreep komt. Maar lijkt mij voor jezelf ook een hele geruststelling dat de mag vast zit en niet constant bang hoeft te zijn dat het zomaar kan kantelen
Bertus is dinsdag een week geleden geopereerd.
De dinsdag was hij heel zielig heeft de hele dag op de bank gelegen en twee keer een klein stukje met hem uit geweest.
S'nachts heb ik op de bank naast hem geslapen .
Woensdag was hij alweer een stuk beter.
Hij heeft een behoorlijke snee op zijn buik waar hij zonder kap gelukkig helemaal niet aangezeten heeft .
De eerste dagen hebben we hem 6 keer per dag eten gegeven en toen 4 keer en nu 3 keer per dag .
Ik blijf dit tot 6 weken na de operatie doen dan gaat hij op twee keer over.
De maag is met onoplosbaar draad gehecht (van binnen) en is met 6 weken vastgegroeid zei de dierenarts.
De maag vastzetten helpt niet tegen het opblazen al moet ik zeggen dat het wel een stuk minder is als voor de operatie ,of zijn bak daaraan meewerkt weet ik niet zeker natuurlijk maar het is een feit.
Vond het heel spannend de operatie maar de angst van de maagkanteling is levenslang en de angst van de operatie hooguit een week.
En dat hij zou gaan kantelen was bij Bertus een kwestie van tijd.
Want hij blies per maaltijd of soms van een paar slokken water meerdere keren per dag op.
Bij Bertus is het ook ineens ontstaan na 6 maanden pas daarvoor kauwde hij zijn voedsel wel goed ,schrokken doet hij ook niet trouwens.
We zijn wel weer over op kvv ,want we hebben alles geprobeerd brokken ook .
Maar ik ben geen brokkenmens en hij ging zoveel drinken van brokken en drinken kon hij ook van opblazen dus door vlees te geven tackel het drink opblazen al.
Als je nog meer vragen heb ...
Deze foto is de dag na de operatie genomen zijn pleister zit er nog op.
Nu is het een dunner lijntje ,gisteren op nacontrole geweest en hij mag weer alles doen .
tjee dat is groot zeg, dat had ik me er niet bij voorgesteld.
Ik heb natuurlijk weer even teruggezocht hoe het nou zit.
De standaard is achterhaald laag eten is beter, de standaard is voor de dierenwinkels, lekker verkopen.
Echter, bij luchtaanzuiging is een standaard weer wel goed.
Ze kunnen als ze hoog eten sneller eten, maar met minder lucht.
Ook de bekende rust die voorgeschreven is voor en na de maaltijd is achterhaald, een zeker inge op hondenplaza heeft een onderzoek gedaan voor haar afstuderen en daar kwam dus uit dat de meeste honden op een lege maag een torsie krijgen, wandelen na het eten zou juist goed zijn.
De meeste maagkantelingen gebeuren s nachts, op een lege maag.
Als je ook kijkt wat alle dierenartsen op Internet zeggen, kan je zien dat het verhaal van de bak hoog en rust gecopierd is, ze hebben het allemaal overgenomen van 1 iemand die dat heeft geschreven.
Ik heb wel even moeten zoeken , maar nu wilde ik het weten ook.
natuurlijk heb ik de links niet, maar die ik eerder heb gegeven is vrij uitgebreid alleen wat ouder dan ze nu weten.
http://www.licg.nl/2ym/praktisch/hond/gezondheid/maagtorsie-bij-de-hond.html
Ik heb ook een opstapje voor het raam staan ,eigenlijk voor mijn oppaskids maar Bertus maakt hier ook gebruik van om naar buiten te kijken,vaak doet hij dat gelukkig als hij net gegeten heeft (begint beetje ritueel voor hem te worden) maar dan boert hij heel makkelijk zijn net opgegeten lucht weer uit ,omdat lucht naar boven gaat dus iets hoger staan werkt voor Bertus wel .
Wel moeilijk hoor al die tegenstrijdige berichten Yoop snap dat je niet meer weet wat goed is hoor we willen het beste voor de hond maar wat is dan het beste he ...
Misschien heel raar... Maar de maag van de hond zwelt op, door laag te eten krijgen ze iets meer lucht mee met het eten dan het hoog eten. Maar dat beetje lucht zorgt er toch niet voor dat de maag op zwelt? Het gaat er toch om dat de maag blijkbaar slecht zijn gassen kwijt kan? Dus ergens gaat er na het eten iets mis, en die ene boer meer of minder die ze naar binnen werken aan lucht zorgt er toch niet voor dat de maag alleen maar meer op zwelt? Of denk ik nou heel raar?
Ik zou eerder denk aan soort voer waar de maag veel meer gassen op produceert? Maar daarvoor heb ik er te weinig verstand van
Kan beiden.
heel verstandig dat je direkt dierenarts belde, maar dat die vertelde kijk het maar nog even aan, begrijp ik niet zo goed, de sympthomen zijn van een maagkanteling, harde buik opgeblazen.
gelukkig niet zo en hopen dat de opgeblazen maag/buikt snel weer normaal is.
ik ben zelf ook altijd alert op zo iets, harde buik, en dik, je hebt goed gehandeld. nu snelle beterschap.
Magda, het klopt dat het zeer tegenstrijdig is wat betreft hoog of laag eten, de een zegt dit de ander dat.
hier altijd hoog eten, maar lees maar eens wat dierenartsen er van zeggen, de laatste tijd zet ik de bak dan toch op de grond, best vervelend die tegenstrijdige berichten.
Bertus is in Utrecht geweest daar hebben ze een slikfilm van hem gemaakt,hij moet dan brokken eten die ze kunnen volgen van de eerste hap tot in zijn maag.
Bij Bertus bleek uit deze film dat hij tijdens het kauwen teveel lucht mee naar binnen nam waardoor zijn maag dus opzet omdat die het vele lucht niet kwijt kan .
En met 1 boer is het niet genoeg om het lucht wat hij hapt er weer uit te krijgen.
De bak van de foto die hebben we juist gemaakt omdat de dierenarts dit aanraadde dus de dierenarts die Bertus zijn maag vast heeft gezet staat dus nog wel achter hoog eten.
Het blijft ook heel belangrijk om naar de oorzaken te kijken.
Bij Bertus heeft men dat blijkbaar goed kunnen onderzoeken.
Is het lucht happen en inslikken tijdens het eten?
Of zit hij verkeerd te eten( schrokken, niet goed kauwen)?
Bij beide zou je dan zeker een anti-schrok bak moeten overwegen.
Maar ook belangrijk, het is al eerder gezegd, maagtorsi ontstaat op een lege maag.
Dus het geven van meerdere maaltijden per dag, ook vlak voor de nacht nog, lijkt dan ook een aanrader.
Ik heb ook een ras wat , gewoon al door haar grootte, grotere kans hierop heeft. Ik geef 4X per dag eten: s morgens en s avonds hoofdmaaltijd en tussen de middag en voor het slapen gaan nog een snack .
Ik hoop deze ellende ( voor Wanda)nooit mee te hoeven maken.....
Heel goed afgelopen , omdat je er op tijd bij was Bodine .
het had inderdaad rampzalig kunnen uitdraaien !
Mijn herder had het opeens ook , opgeblazen buik en heel rusteloos , maar omdat het een feestweekend was en er alleen een stagiair in de kliniek was ...is hij jammer genoeg daar gestorven die nacht. Waarsch door maagkanteling. En ondeskundige diagnose.
voor teveel lucht happen/slikken is hoog juist wel goed, als je op hondenplaza ( maag torsie) kijkt is daar iemand die een onderzoek heeft gedaan, het zijn een heleboel pagina's maar lucht happen, dan mag je de bak hoog zetten.
Je doet het dus goed.
Misschien in de gaten houden dat er niet te snel word gegeten, dan zou ik handvoeren.
van vsm is er een goed middel om de lucht makkelijke af te voeren, ik weet alleen de naam niet D en dan een cijfer.
Ik ga het zelf ook weer aanschaffen, denk ik.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?