Hallo allemaal,
Ik droom al van kleins af aan om een hondenfokker te worden (ik ben nu 19 jaar). Maar ik weet niet goed wat ik allemaal moet doen of hebben om fokker te kunnen worden.
Het is zeker niet voor nu meteen, maar ik wil alvast ervaringen en tips enzo van andere fokkers :)
Ik heb dierenzorg gestudeerd en een specialisatiejaar fokkerij gedaan dus ik weet al wel redelijk veel maar nog lang niet alles. Ik heb ook stage gedaan bij een fokker van franse bulldoggen dus met pups heb ik ook wel ervaring en ik weet ook hoe het is om voor veel hondjes te zorgen, maar ik ben nooit aanwezig geweest bij een bevalling en ik zou dit graag eerst eens willen meemaken voor ik zelf begin met fokken, als ik het eens gezien heb wat er allemaal moet gebeuren tijdens de bevalling dan onthoud ik het beter dan dat ik het op internet allemaal opzoek.
Ik heb ook al een ras in gedachten waar ik echt helemaal verliefd op ben :)
Maar nu is mijn vraag dus of er fokkers zijn die me een beetje uitleg willen geven over hoe het fokken in zijn werk gaat en of er fokkers zijn in mijn buurt (in Balen, provincie Antwerpen in België) waar ik langs mag komen om eventueel ook eens een bevalling mee te maken. Alvast bedankt :)
Vriendelijke groetjes
Britt
Ik kan je verder niet helpen, maar ik lees wel mee als je het goed vind.
Natuurlijk :)
Hallo Britt
Stel je hebt een gezonde teef ,van het ras van jou keuze ,
Je bekijkt de rasstandaard ,loopt twee shows of doe 1 aankeuring ,dit is afhankelijk van wat voor ras je hebt .Laat door specialisten keuren wat er te keuren valt qua gezondheid ,en dan ja dan mag je je teefje volgens de raad van beheer al met 16 maanden laten dekken ,Ben je het er niet mee eens dan wacht je geduldig tot ze twee jaar of ouder is of lichamelijk en geestelijk toe aan een nest .
Dan ga je op zoek naar de reu van je keuze ,kijk naar de fouten van jou teef en versterk die niet met een reu die dezelfde fouten heeft ,bv slechte hoeking wat dan het gangwerk niet ten goede komt .
Je kan altijd de fokker van jou teefje om advies vragen .
Dan de dekking ,sommige doen de progesterontest voor de juiste dekdatum ,sommige laten het zaad van de reu eerst nazien en sommige laten de natuur zijn gang gaan en dekken op de dagen dat hun teefje bereidwillig is .Helemaal eigen keuze dus .
Je moet veel geluk hebben om een bevalling bij te mogen wonen ,want de meeste fokkers doen dit liever niet ivm de rust van hun teefje.
Ik zou als ik jou was eens info inwinnen bij fokkers van het ras van jou keuze ,maar hou voor ogen haast geen bevalling is gelijk en je kan altijd voor verrassingen komen te staan .
In de 30 jaar dat ik fok leer ik soms zelfs nog bij
Succes met je plannen en voor vragen kan je altijd terecht bij me .
Lekker blijven inlezen en tegen de tijd dat je er klaar voor bent, beginnen met bovenstaande verhaal.
Zorg dat je een "buddy" hebt, een fokker die al langer in het vak zit. Hoeft zeker niet van hetzelfde ras te zijn, als je hem/haar maar vertrouwt.
Ik heb al wel een bevalling gezien, maar alleen omdat de teef geen stress van mij had. Het is bijzonder om te zien, maar ikzelf denk dat je meer leert van zelf doen en jezelf goed inlezen wat er kan gebeuren.
Dankjewel :) Het ras dat ik in gedachten heb is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever. In Belgie zijn er maar heel weinig fokkers van.
Ik begrijp wel dat fokkers voor de rust van hun teefje kiezen. Ik ken maar 1 fokker die het wel zou toestaan maar zij verwacht er nu een hele tijd geen meer.
Ik heb nu een Australische herder pup, een teefje, en het kriebelt bij mij om met haar te fokken als ze oud genoeg is, maar zij heeft geen stamboom. Dus ik weet dat het dan beter is om niet met haar te fokken, ookal laat ik haar testen op erfelijke aandoeningen, dan is het nog steeds niet verantwoord denk ik.
Ik ga zeker eens info vragen aan Toller fokkers :)
Ik heb al wel een vraagje :D
Als je teefje goedgekeurd is voor de fok, moet je dan nog naar shows? Of ben je dan niet verplicht meer om shows te doen? En ik zie ook regelmatig op site's van fokkers van hun honden een socialisatiebrevet hebben, maar is dat verplicht?
Ja shows moet je dan ook nog lopen
Oke, bedankt :) Dat zie ik niet echt zitten omdat ik nogal weinig zelfvertrouwen heb, maar ik zal het wel leren dan, als het moet dan moet het he :)
Je bedoelt qua gezondheid goedgekeurd?
Ja dan moet je nog twee shows lopen ,Bij sommige rassen is een brevet verplicht Je bent van Belgie? daar gelden per ras weer andere regels als in Nederland.
Dat zelfvertrouwen gaat wel groeien hoor ,gewoon eens naar hondenshows gaan en je zal zien dat je dan niet de enige bent met weinig zelfvertrouwen .
Er staan veel nerveuze mensen die zelfs moeten braken van de spanning ,maar zie het als een spelletje tussen jou ,de hond en de keurmeester en kijk vooral naar leuke standjes en in belgie vaak de lekkere broodjes .
Binnenkort is Antwerpen tweedaagse show ,dus je kan je hart ophalen.
Oke, bedankt :) Ik wil in Antwerpen zeker wel eens gaan kijken, ik ben met school ook naar de Crufts geweest, dat was een leuke ervaring maar ik heb toen vooral naar de demo's en standen gekeken, niet naar de keuringen
Ik vraag me ook wel af hoe je leert omgaan met het afscheid nemen van de pups. Ik heb 7 jaar lang met cavia's gefokt, en als ik dan de kleintjes verkocht had ik het er niet echt heel moeilijk mee. Ik vraag me wel af of ze goed verzorgd worden enzo maar dat is normaal. Maar cavia's kun je niet echt vergelijken met een hond... Dus is het altijd moeilijk om de pups te zien vertrekken? Of leer je daar mee omgaan?
Ik ook en vind het nog steeds heel eng maar het valt echt super mee en als je ringtraining doet weet je al hoe het gaat
Oke, dan ga ik zeker ringtraining doen. Ik heb in school ook wel eens met andere leerlingen en leerkrachten een show nagespeeld, en dat vond ik al eng :D Ik hoop dat ik hier ergens in de buurt ringtraining kan volgen.
Wat leuk fokken! De meeste info is al gegeven!
Belangrijkste vind ik dat je gezonde ouders hebt (HD,ED,Ogen getest etc) en daarmee een gezond nestje kunt gaan fokken.
Ringtraining is erg leuk! In het begin vond ik het ook maar eng en had het gevoel dat het me nooit zou gaan lukken.. nu ben ik al een aantal jaren verder en gaat het super! Ben een soort 'verslaafd' geworden aan het trainen en showen van onze honden... hihi.
Heel veel succes!!
Het afscheid nemen van de pups is soms nog steeds moeilijk , je leert de mensen nl nooit echt kennen ,hoe vaak ze ook komen kijken ,
Net gisteren kreeg ik een 12 jarig hondje terug hier omdat de mensen gaan scheiden ,ze hebben 10 honden waarvan de oudste door mij gefokt is ,vorig jaar namen ze een duitse herder ,daar wordt mee getraind dus die mag blijven ,maar de oudste jack mag het veld ruimen ,deze mensen daar heb ik al die jaren veel contact mee gehad en het is voor mij onbegrijpelijk dat je dan wel die jonge herder houdt ,dus vandaar je leert de mensen nooit helemaal kennen .
Gosjes blijven nog wel eens wat langer hier dan 8 a 9 weken en ook dan vind ik het moeilijk om ze weg te zien gaan .maar je weet ,als je fokt kan je niet alles aanhouden hoe verleidelijk het ook is .
En wij hebben jaarlijks terugkomdagen dus het merendeel blijf je terug zien of je houdt op andere wijze contact .
Bedankt :) Gezonde ouders zijn voor mij ook het belangrijkste, en het karakter. Ik wil absoluut geen agressieve honden ofzo in mijn toekomstige lijn.
Ik hoop dat het showen bij mij ook gaat meevallen, het trainen zou ik ook wel leuk vinden den ik :)
Ooh, dat is inderdaad niet leuk... ik denk dat geen enkele fokker dat wil meemaken. Maar wat ik wel goed vind is dat die mensen de hond terug naar jou brachten. Ik heb al vaak gehoord van fokkers dat ze hun verkochte hond opeens op het internet te koop zien staan en dat is volgens mij nog moeilijker dan dat de mensen je contacteren.
Terugkomdagen zou ik ook wel zoiezo willen organiseren, altijd leuk om de door jou gefokte honden terug te zien.
Ik ga het zeker en vast moeilijk krijgen om de pups te verkopen maar je kan inderdaad niet alles bijhouden :)
Veel mensen willen geen hond van 12 jaar dus daar was ik niet zo bang voor ,ze blijft nu bij ons de rest van haar leven .
Ja voor al bij je eerste nestje zal je het moeilijk krijgen ,maar het is ook leuk om zelf wat aan te houden als je er tijd en plaats voor heb .
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?