Hoi iedereen, ik zit met een probleem en dit probleem kan redelijk gevaarlijk zijn voor de hond zijn gezondheid. Ik heb al met vele honden omgegaan, maar die honden die ik had of mijn ouders hadden heb dit nog nooit zo erg gehad en begin stiekem soms toch bang te hebben dat hij ooit eens met een obstructie kan zitten of erger. Bij mijn eigen vorige hond was een korte nee al genoeg of een kleine correctie met de leiband om hem te doen stoppen. Het probleem momenteel met Thygo is dat hij gras, zand, takken, stenen, plastic, modder, slakken, veren, stof, verf van muren (likken)... durft eten. Meestal in huis, als hij iets verkeerds vast heeft kan ik ruilen. Maar soms ziet hij me al afkomen om te ruilen en slikt het in 1x in. Hij heeft zelfs de helft van zijn bot eens ingeslikt omdat hij het niet wilde afgeven(moest afgenomen worden omdat ik hem niet graag laat knagen wanneer we weggaan en het knaagbot bijna op is). Ik zoek een manier om het hem echt af te leren omdat hij sowieso al een gevoelige maag heeft. En hoe langer hij zo'n dingen gaat eten, hoe gevaarlijker ook. Heb hem tijdens het wandelen net op tijd glas kunnen afnemen!!! Een vetbed kan ik niet neerleggen of hij prutst al de stoffen eruit om op te eten... Dus begin langzaam radeloos te worden... Nee, correctie met leiband, opschrikken met geluid, helpt allemaal niet. Heb echt heel veel ervaring met honden, maar dit heb ik nu nog echt nooit voor gehad... Nu heeft iemand me een tijdje geleden de raad gegeven om als hij begint aan steentjes of iets wat niet hoort, hem een tik tegen de snoet te geven, maar dat zie ik echt niet zitten!!! Maar als ik dan weer aan zijn gezondheid denk, vrees ik daar veel harder voor... Ik moet zien dat ik mijn emmers met kuismiddel onmiddellijk weggiet na het kuisen of hij drinkt dit gewoon uit!!!
Sorry voor de lange uitleg...
Ik denk dat je hem eens medisch moeten laten checken.. wellicht zit er iets helemaal niet goed waardoor hij dit soort ongein allemaal probeert op te eten?
Je zou kunnen overstappen van voer of dat helpt.
Wanneer het toch blijkt te gaan om een serieus gedragsprobleem zou ik willen adviseren om een gedragstherapeut in te schakelen die werkt zonder fysieke correcties.
een goede muilkorf kan ook al wonderen doen ;)
het is geen oplossing, maar het voorkomt wel de gevolgen. Dan is het enkel werken aan het gedrag doorbreken.
niet meer loslaten aangelijnd houden, en alert zijn, bij ieder iets wat tie op wilt eten corrigeren, en als tie aan de lijn zit kan die niet uit eigen beweging toch het opeten, korte lijn daar ben je zelf dan bij....
wat dat bot betreft.... een bot moet altijd door omstandigheden afgepakt KUNNEN worden, gewoon zijn eten niet natuurlijk, als je hond dat bot inslikt en dat veels te groot nog is omdat tie niet wilt ruilen , is er maar een oplossing, steek er wat tijd in ga een half uurtje lekker bij je hond op de grond zitten, en hou het vast en laat je hond knagen, na het half uurtje ruil je met wat lekkers dat je al in je zak hebt, stuk kaas of worst.... je hond vind dat lekker en laat het bot los, jij geef dan direkt het command los, en geef de kaas of worst, het bot haal je weg, zegt niets, wees resoluut. en leg het bot weg.
doe dat een volle week, en dan eens bij de hond gaan zitten, tien minuten vasthouden, en dan laat je het los, blijf er bij zitten, na een poos ruil je weer het bot voor een stuk worst of kaas, zodra die los laat, haal je het bot weg zonder wat te zeggen, alleen het commando los, zo werk je vertrouwen dat de hond wat krijgt in ruil voor het bot.
zolang de hond schrokt als je er bij bent of langs loopt kan dat een groot gevaar oplopen voor je hond, voorkom dat, doe het zo en kijk of je dat lukt, er gaat wat tijd inzitten, maar als je resultaat hebt, ben je blij dat je de tijd hebt genomen.
Bij mij in de buurt loopt er ook iemand met een golden en die heeft een snoetje om, dat is een soort van muilkorf van stof. Ook zodat hij buiten geen viezigheid kan eten. Als je dat tijdelijk gebruikt, heeft hij in ieder geval geen succes meer. Je kunt dan voedsel weigeren aanleren als oefening, ik heb een boek waarin heel uitgebreid staat hoe je dat kan doen + het is een geheel positieve methode. Ik kan je foto's sturen van de bladzijden als je wil, laat maar ff weten ;-)
Hier ook eentje die sokken eet, dat is nog redelijk in de hand te houden, buiten zou je idd een muilkorf kunnen gebruiken, maar binnen is er ook genoeg fouts te eten. Geen kleden geven, en heel goed uitkijken. Misschien is er iets waar Thygo echt een moord voor doet?, bij ons is het zo dat hoe belangrijker het ruilmateriaal, hoe sneller Diesel iets afgeeft. Voor een sok moet ik heel snel zijn en iets heel lekkers ruilen, bv paprikachips.
Helemaal eens met eerst van al een medische check, inclusief bloedonderzoek. Het liefst bij een complementair werkende dierenarts, die meer in deze materie thuis is.
Even googlen op 'pica', het eten van oneetbare dingen.
http://www.diernet.nl/jmsitedata/index.php/hondkatmenu/15-voedinghondkat/56-pica-hond-kat
Verder lijkt het er ook op dat je in een vicieuze cirkel bent beland waar er ook aangeleerd gedrag is ontstaan, zowel bij jou als bij de hond in interactie daarop.
Steeds als je hond dingen heeft die ongezond zijn en je daar als mens 'bovenop' zit kan het ook aangeleerd gedrag worden, een vicieuze cirkel waar jullie beiden inzitten. Er gaat in dat geval heel erg veel aandacht (negatieve aandacht, zoals het corrigeren wat je doet, is ook aandacht en lost ook niks op zoals je merkt) naar het betreffende gedrag, waardoor het juist kan verergeren.
Ik herken beide wat ik schrijf. Het leek hier aanvankelijk ook een obsessief gedragsprobleem te zijn en ik ben daar destijds totaal niet slim mee omgegaan, waardoor er veel (verkeerde) aandacht naar dit gedrag g
ing uit angst voor gevolgen van dit gedrag. Verkeerd omdat al die voortdurende aandacht van voorkomen en afnemen het probleemgedrag alleen maar verergerde en verkeerd omdat er achterafwel degelijk een fysieke oorsprong voor dit gedrag (pica) bleek te bestaan waarvan ik geen weet had en waar wel het begin lag van alle ellende.
Het gedrag zelf kan (soms forse) schade veroorzaken in het lijf, maar als een (ongekende) onbehandelde fysieke oorzaak voortwoekert zul je dit gedrag nooit in balans kunnen krijgen, omdat de hond niet in balans is.
Succes
Aanvulling. Wanneer medisch alles uitgesloten cq behandeld is en het gedrag blijft bestaan is er sprake van een obsessief gedragsprobleem (of stoornis). Zoek hulp bij een positief werkend gedragstherapeut die ervaring heeft met dit probleemgedrag. Er hangt vaak veel meer mee samen dan alleen het obsessief eten van oneetbare dingen. Daar kom je zelf niet uit met corrigeren wat je nu doet en zeker geen fysieke correcties. Je hond heeft een probleem en jij mag hem daarbij gaan helpen.
Mijn hond had een voorliefde voor eten van stenen, cement, materialen van ijzer, zwarte aarde en gras(wortels) en likte ook obsessief vloeren en muren en materialen van ijzer.
Wat de mensen voor mij zeggen lijken me goede stappen
of een plantenspuit?...
@ Demi en Petra
Iets medisch is het niet... Ik ben nog niet zolang geleden met hem naar de DA geweest en toen was alles in orde. Maar volgende week ga ik hem laten castreren, omdat hij deze toch niet nodig heeft ^^ en dan kan ik altijd vragen of ze dan ook even een check-up willen doen omdat hij veel dingen eet die niet horen of toch probeert te eten. Ze weet dat we met onze vorige hond, grote problemen hebben gehad, dus dit zal ze zeer nauwkeurig doen haar kennende.
@Maart
Ik zou het zo spijtig vinden hem dit te moeten om doen... Heb hem hier al af en toe op zitten trainen omdat je het nooit weet wanneer je het nodig hebt, maar hij wordt door de mensen al zo vies bekeken...Terwijl het een echte knuffelkont is en goed werkt.
Hij is altijd aangelijnd en heel goed getraind vind ik voor zo jong te zijn, maar tijdens het wandelen krijgt hij het woordje oké zodat hij even kan rondsnuffelen en plasje enzo kan doen, eenmaal ik zeg om terug dicht te gaan moet hij mooi naast mij lopen. Dit zonder te snuffelen en hij zich focused op mij. DIt doet hij heel braaf tot hij iets ziet liggen op het voetpad of als we even stilstaan, dan begint hij meteen rond te kijken en snuffelen of er niet iets te eten valt... Net als ik hem thuis op de koer laat, zou hij de stenen beginnen aflikken om wat zand binnen te krijgen.
Ivm het bot, dit is 2x voorgevallen in een week tijd, daarvoor nog nooit. Hij is verzot op frolic om te ruilen. Ik zeg los en ruil met een frolic, dit gaat altijd goed. Tot vorige week, toen verschoot ik wel even en heb ik hem toch even in't oog gehouden!! In het begin toonde ik het snoepje en wanneer hij losliet zei ik meteen los en beloonde ik hem ook enzo. Maar hij was ondertussen al zo ver gekomen dat ik gewoon los moest zeggen en we meteen konden ruilen! Maar hierbij, omdat het eergisteren opnieuw was voorgevallen, doe ik opnieuw een stapje achteruit.
Ik train dit met alles, van speelgoed tot eten.
Voedselweigering heeft hij vanaf in't begin geleerd op de hondenschool. Dit doet hij heel goed, ik train hier ook mee thuis. Hij moet bv bij zijn eten heel braaf gaan zitten en mag hier pas aan beginnen tot ik oké zeg, net als bij andere dingen. Als ik zijn speelgoed geef moet hij eerst rustig zijn. Dat doet hij echt allemaal heel braaf, daarom dat ik het niet begrijp dat hij dit toch nog blijft doen...
Maar toch heel hard bedankt voor het aanbod hoor !
In je eerdere bericht schreef je dat hij al een gevoelige maag heeft. Daar zou al een aanknopingspunt kunnen liggen. Niet alles is medisch direct te achterhalen, vandaar advies complementair werkend arts. E
en hond die al gevoelig op de maag is heeft al een onbalans. Dat kan heel simpel voedingsgerelateerd zijn of verder gaan richting bv verstoring in orgaan.
Maar ook als het niet fysiek gerelateerd is heb je toch te maken met een serieus probleem wat je niet oplost met correcties. Voorkomen in de hoop op uitdoven van obsessief gerrag is dan een beter uitgangspunt.
Succes ermee
Oei, ik wist dat pica voorkom bij de mens, maar wist niet bij honden en katten!! Ook weer eens iets bijgeleerd...
Ivm aandacht, dit krijgt hij zeer weinig, het is gewoon los, snoepje, flinke jongen. Maar binnen in huis hebben we wel het gevoel dat hij het echt voor de snoepjes doet, want het valt vooral voor als mijn vriend er alleen bij is!! Ik ben eigenlijk zijn baasje en mijn vriend eigenlijk de mat om over te lopen. Ik was deze week 's avonds eens een tijdje weg en toen ik terug kwam vertelde mijn vriend dat Thygo met vanalles en nog wat kwam afgelopen naar hem om te ruilen met een snoepje!! Hij vertelde me dat Thygo bv zelfs met een wc-rol kwam afgelopen naar hem toe om dan een snoepje te krijgen... Het is een heel slim ventje hoor!!!
Maar zou het bv ook de stress kunnen zijn wanneer hij buiten is? Binnen eet hij niet echt veel, hij zal het eerder grotendeels gewoon verscheuren. Op sokken kwijlt hij alleen. Maar de muren likt hij binnen vooral af en kleine stukjes cement eet hij ook. Maar het is vooral als hij buiten is dat hij echt naar dingen schiet om het op te eten... Maar zal het zeker bij zijn castratie eens vragen voor hem te keuren en voor misschien een oorzaak... Want sinds ik kordater ben geworden in het trainen, heeft hij het ook wel harder heb ik door.
Mijn hond had chronisch maag/darm problemen en naar later bleek een zwakke lever. Nadat zij is behandeld door complementair werkend arts is (de maag/darm kwaal en het gedrag) een stuk verbetert. Ook voeding heeft een hoop gedaan, ze had veel meer vezels nodig voor optimale vertering. Kreeg ze die niet ging ze deze zelf wel zoeken.
In jou situatie kunnen er ook twee dingen door elkaar spelen, pica en aangeleerd gedrag. Het apporteren van dingen klinkt mij anders dan muren aflikken en er cement uit eten. Het ene lijkt meer opvoedkundig gerelateerd en het andere eerder pica.
En ja, stress kan zeker ook een uitlokkende factor zijn. Zowel gedragsmatige gevolgen als fysieke gevolgen, invloed op fysiek en daardoor onbalans in het systeem wat weer vreemde eetgewoontes kan opleveren.
Dus eerst goed uitzoeken hoe en wat voordat je nog harder gaat corrigeren. Je hond is niet zomaar 'dwars', je hebt hem dit zelf aangeleerd of hij heeft een systeem/stressprobleem.
Dit zou misschien wel kunnen... Want hij heeft toen een 2-3 op een week tijd een gezwollen maag gehad en plots een ontsteking op zijn darmen. Qua voeding kreeg hij eerst KVV Degomeat en Cavom en omdat we nu ander eten moesten aankomen omdat het op was, ben ik eens overgestapt op Bosch, omdat ik dit qua vleeskwaliteit precies nog iets beter vond dan Cavom. Dat ging heel goed naar binnen, het was zelfs lekkerder dan Cavom aan zijn reactie te zien. Daarom, ik ga zeker vragen of ze hem eens goed willen bekijken...
Misschien dan toch maar eens kijken voor een muilkorf ofzo...wie weet helpt dit om het dan te doen uitdoven...
Wat bedoel je eigenlijk met een complementair werkende arts? Want dat is nu iets waar ik nog nooit van heb gehoord !
Een complementair werkende dierenarts is naast de reguliere geneeskunde ook opgeleid in meer natuurlijke geneeswijzen. Deze kijkt naar de totale balans en samenhang van het systeem van het dier en brengen deze weer in balans. Dus niet enkel antibiotica voor darmontsteking, maar het geheel (wat is aanleiding voor terugkerende maag/darmklachten) aanpakken en in balans brengen zodat maag/darmklachten verdwijnen.
Je kunt hierbij denken aan bv homeopatisch werkende dierenarts.
Ha ok, dat ken ik wel!! Maar zal zeker eens opzoekingen hierover dan doen. Momenteel zit het precies plots te beteren, buiten steentjes, daarbij moet ik zeker goed op tijd bij reageren!
Wat voor voeding krijgt ie?
Krijgt ie genoeg omega3?
Sommige tekorten kunnen ook behoorlijk ongewenste gedragingen opleveren.
Medische check en de nodige bloedwaardes controleren zou geen kwaad kunnen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?