Hallo allemaal,
Als alles volgens planning gaat komt er bij ons deze zomer een Golden pup.
Ik ben nogal serieus met de voorbereidingen, neurotisch zou mijn vriend zeggen.
We hebben een eengezinswoning met ruime tuin, 2 katten en 3 kids (3, 5 en 7).
We zijn ons goed aan het inlezen wat betreft opvoeding en alles maar ik lees veel tegenstrijdige dingen tegen.
De eerste weken zijn we thuis bij hem. In die tijd willen we hem natuurlijk een hoop leren, zindelijkheid, alleen zijn e.d.
maar er komt een moment dat hij alleen zal zijn. Hoe bouwen jullie dit op? En uiteindelijk wil ik hem graag los in de woonkamer laten en dus niet in de bench.
Kan ik dan beter gelijk beginnen met los in de woonkamer of eerst alleen in de bench en dan de ruimte uitbreiden?
(De bank is al verziekt door de katten en de tafel en stoelen zijn 2e hands dus er is weinig te slopen. Draden en kabels kunnen we wegwerken)
En ipv de bench een puppyren met mand / deken. Is dat een idee ?
We hebben wel een berging / bijkeuken maar die is niet geïsoleerd dus zomers te warm en 's winters te koud vrees ik.
Zindelijkheid, ongelukjes negeren, regelmatig naar buiten, belonen en bij signalen snel naar buiten.
Als ik hem dan in het begin in de tuin laat plassen kan ik dat dan later afleren / verplaatsen naar buiten de tuin? Of beter direct de tuin uit ?
ps: ik zeg hij / hem maar het kan net zo goed een teef worden.
Wat leuk dat jullie een pup krijgen! En de voorbereiding ruim van te voren doen.. top!
In het begin lekker veel bij de pup zijn (Waren jullie al van plan ), verder rustig laten wennen aan de kinderen en de katten.
Of je de pup in een bench wil doen mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Zelf vind ik een bench (vooral in het begin) erg handig!
Mocht je een bench gaan gebruiken, zet deze dan op een rustige plek in de woonkamer. De eerste paar keer doe je de pup in de bench met wat lekkers. Mocht de pup met de kluif etc naar een andere plek lopen, begeleid hem/haar dan weer naar zijn 'plaats'. Na een tijdje zal je pup in de bench blijven tot de kluif of iets anders lekkers op is. De volgende stap: Iedere keer dat de hond wil gaan slapen (bijv: na een wandeling of spelletje), dan breng je de hond weer naar zijn bench. Na wat geduld/tijd word dit steeds normaler en gaat de hond uit zichzelf naar de bench, hij zal dit gaan beschouwen als zijn eigen 'veilige plek'.
Het is heel normaal als je pup niet alleen wil zijn, een hond is immers een sociaal dier . Omdat we niet willen dat de hond de hele buurt bij elkaar jankt kun je het 'alleen zijn' trainen.
Leer je hond 'Af' en 'blijf' (basisoefeningen). Het liggen word stap voor stap opgebouwd. Eerst 5 seconden lang, dan 10 seconden (Waarbij je een paar passen bij je hond wegloopt). Je hond moet leren te blijven liggen, terwijl de afstand steeds groter word (eerst in dezelfde kamer) en daarna ga je een keertje door de deuropening (deur blijft open). En na een paar tellen kom je weer terug. Uiteindelijk kan de deur dicht of kun je een paar minuten naar boven. Na iedere geslaagde oefening krijgt de hond wat lekkers en het commando 'Vrij'.
Mocht je hond al zenuwachtig worden zodra hij/zij denkt dat je weggaat.. doe dan alsof je weggaat (door je jas aan te doen, autosleutels te pakken etc). Door dit regelmatig te doen leert je hond om minder gevoelig op deze signalen te reageren.
En als laatste het plassen! Wat een verhaal al he!
Maak je hond zindelijk door hem/haar op de goede momenten uit te laten.
In het begin zo snel mogelijk op een plek neerzetten waar de pup mag plassen (grasveldje voor/achter het huis). Heeft de pup een plasje gedaan? Uitbundig belonen!
Ik hoop dat het een beetje duidelijk is . Vooral niet te druk maken, ook al duurt het zindelijk worden/alleen blijven etc wat langer .
heerlijk die voorpret, en goed van je dat je er alles aan doet voor een gezonde pup in huis te halen, heel veel succes, en niets neurotisch hoor, hahaha, vind het goed juist dat je je goed inleest en heel goed informeert waar je de pup vandaan haalt... succes.
ooo, zinderlijk maken, op een vast plekje in de tuin, waarom niet ? wanneer je het een vast plekje van maakt kan dat zeker, snachts er uit, hoppa even daar, hier ook gedaan, en dan blijft de tuin elders schoon, leer gelijk het aan, op een vast plekje, desnoods even voor je je pup hebt, afbakenen, en een pup kan zeker eerst binnen zinderlijk gemaakt worden en dan van binnen uit direkt daar op het vaste plekje, het is niet zo dat tie niet buiten de tuin dan niet plast, maar met een pup moet je wel tig keren naar buiten, en dan is een vast plekje in de tuin ideaal, geen stres voor niemand..... oppakken binnen en daar neerzetten, je pup weet het heel snel... wordt je pup wat ouder dan kan je de pup buiten de tuin direkt zetten, als de pup niet meer tig keren moet plassen.
Hoe lang moet je pup uiteindelijk alleen zijn? In ieder geval langzaam opbouwen en niet te vroeg.
Heb je al een goede fokker op t oog?
Veel plezier!
Plassen in de tuin: blijft hij het dan altijd doen of zal hij dat vanzelf afleren als hij het op kan houden en regelmatig wandelt ? om te voorkomen dat hij gaat plassen op het pas gebouwde zandkasteeltje van de kids
Alleen zijn: 1 a 2 x per 3 weken van 08 tot 1530.
We denken aan een oppas in het begin en uiteindelijk de uitlaatservice.
We zijn ongeveer 6 weken om en om thuis bij de pup maar in die periode zijn er ook wel korte tijden dat hij alleen moet blijven, boodschappen, zwemles e.d.
Is een puppyren aanschaffem wat overdreven dan? Dat hij was meer bewegingsvrijheid heeft en toch niet stiekem iets kan slopen of opeten. En de katten ook rustig kunnen wennen haha.
De fokker hebben we al contact mee, zit allemaal goed qua stamboom / raad v beheer e.d.
Over 2 weken gaan we wandelen met de toekomstige mama
Ik zou een hond niet zonder toezicht in een puppyren durven doen. Die van mij zou er in no time uit springen, en daar gaat t wel eens mee mis. Als je er steeds bij bent is t misschien wel handig, maar dan zou ik zelf toch liever een bench doen. Die kun je er later altijd weer uitgooien als je t toch niet zit zitten.
Oh leuk, kennismaken met de mama, top zeg. Dat komt vast helemaal goed!
Je kunt de fokker natuurlijk ook veel vragen, die kennen t ras door en door.
Mijn hond heb ik ook eerst alleen in de tuin laten plassen. Nu langzaam aan t afbouwen. Als je bang bent voor de zandkasteeltjes kun je m wel aanleren dat ie altijd op 1 plek plast.
Hey
Vorig jaar rond deze tijd hadden wij ook een puppy. Ook een golden. Ook drie kindjes, toen 4, 7 en 9 jaar. En dezelfde bezorgdheid rond de tuin. In het begin lieten we Sammie plassen in een konijnenren in de tuin, dat is zo'n 8 hoekig ding dat je op het gras kan zetten. Die ren stond in een hoekje vd tuin. Na een paar weken, toen ze buiten
overal mocht wandelen, lieten we de ren weg en enkel buiten in een grasveldje voor haar behoeften. Voor sammie id tuin mag spelen, nu nog, moest ze altijd buiten plassen en dan mocht ze id tuin. Geen plasje buiten? Niet in de tuin spelen. Uurtje later terug proberen. We hebben hier werk mee gehad, zeker in de zomer, consequent zijn. Maar nu hebben we een hond die niets id tuin doet en dat was heel belangrijk voor ons. Groen gras, en geen risico's met de kinderen die constant op blote voeten lopen in de tuin met een trampoline en zwembad. Nadeel 's morgens staan we wel eens in onze pyjama op straat,haha, mr we hoeven niet ver te gaan voor een korte boodschap, we wonen naast een wei.
groetjes
Haha ja dat wordt een mooi huispak scoren voor de eerste wandeling ;-)
Hoe vinden jouw kinderen het nu en toen?
Mijn oudste is een echte dierenvriend. Ze gaf zelfs als argument aan dat J (middelste), N (jongste) heeft en zij dus niemand ;-)
En hoe deed je dat met naar school brengen e.d.
Wij wonen op 20 min lopen (kleutertempo) van school. In het begin te ver voor de pup. Ik denk eraan met de auto te gaan, pup mee, even laten spelen op het veld en dan mee het schoolplein op. Maar dan zou hij wel buiten moeten wachten, is dat niet gevaarlijk? Met andere honden of juist andere mensen?
Mijn oudste heeft al een scala aan trucjes bedacht die ze de hond wil leren. Volgens mij wil ze het circus in met hem ;-)
Ik had mijn pup in een draagzak de eerste tijd. Dan smokkel je m makkelijk mee naar binnen.
Hey, naar school is hier met de auto, we namen haar enkel mee bij het afhalen, eerst even nr het bos en dan de kindjes halen. Denk dat je zelf moet zien wat praktisch is, in het begin is wandelen met een pup niet zo vanzelfsprekend, toch niet als je op tijd op school moet zijn.
Toen Sammie hier was, was dat soms wel moeilijk, het vele happen en bijten om te spelen als pup. De kinderen konden niet vrij rondlopen in de living! Dus dat is ff hectisch en je organiseren. Wij kleedden vroeger de kids aan id living, mr dat gaat absoluut niet met een puppy. Op den duur hadden we een hekje in de speelhoek voor de kinderen daar om te spelen en dan kon pup er ni bij. Voetjes op de zetels tijdens het tv kijken, anders gaatjes in de broekspijpen of sokken die uitgetrokken werden.
Vermoeiend en even ben je wel wat vrijheid kwijt, mr die periode vliegt voorbij en nu kan de hond gewoon overal vrij rondlopen en wij ook natuurlijk.
In begin hadden wij een bench, ook voor overdag als we weggingen. Sammie maakte daar niets van en jankte nooit. Na een tijdje als ze groter werd, rond 6 mnd hebben we de bench niet meer gebruikt. Stilaan het alleen zijn in huis opgebouwd. Elke keer met schrik... zou er iets stukgebeten zijn?Mr dat was nooit! Ook als we onverwachts langer dan voorzien weg waren.
Nu zit ze 3 dagen 4/5 uur alleen id voormiddag en heeft veel vrijheid. Dat gaat perfect.
De grootste vriend vd hond is de 5 jarige, de jongste. Knuffelen, eten geven, aaien, spelen, .. als ze gaat slapen, krijgt sammie als eerste een kus.
groetjes
Waar koop je die dingen? Das handig !
Ingrid: bij dat happen had ik nog niet eens stil gestaan.. maar daar moeten we dus even doorheen .
Bedankt!
Ik had m bij bol.com, maar er zijn meerdere verkopers.
http://www.bol.com/nl/b/dier/4lazylegs/10999135/index.html
Je kunt zelf ook een stevige doek gebruiken, die je bij je schouder dichtknoopt.
Leuk dat je hier op Hondenpage rond komt vragen! :)
Alleen zijn opbouwen
Dit zijn van die dingen die vaak al geleidelijk gaan wanneer je nog thuis bent. Aan het begin sleepte ik Evy werkelijk overal mee naartoe. WC, douchen, etc. Toen Evy meer gewend was aan het huis (week in huis ongeveer) kon ze wel alleen blijven als ik ging douchen. Ze zit dan met alles er op en er aan toch al gauw een half uurtje alleen.
Vervolgens moeten er boodschappen gedaan worden. Dat is dan de volgende stap voor de pup om alleen te blijven. Eerst kleine boodschappen, maar al snel even kijken of het lukt om een uur weg te blijven.
Daarna kun je uitbouwen naar het moment waar op je de kinderen gaat ophalen en de pup even thuis blijft.
Aan het aller eerste begin is het echt een kwestie van secondes. even de gang op en dan weer direct terug. 5 seconden, 10 seconden, enz. Als het een minuut goed gaat kun je dingetjes gaan doen zoals tanden poetsen zonder de pup.
Er zijn verschillende appjes voor op je mobiel waarmee je de pup in de gaten kunt houden via de laptop of een webcam terwijl je zelf weg bent. Ook kun je een webcam of een laptop of mobiel laten filmen terwijl je weg bent. Op die manier kun je zien hoe het met de pup gaat.
Bench/ren/los
Wij zijn in eerste instantie begonnen met los. Als dat kan, waarom dan in een bench stoppen? Helaas was Evy een behoorlijke sloper. Vooral haar tandjes in het kleed en in de kasten zetten waren hobby. Uiteindelijk is ze dus in de bench gegaan. Niet mijn favoriete plek, maar voor haar wel veilig en tevens een goede plek om haar rust momenten te geven. Pups kunnen zichzelf snel voorbij lopen en daardoor moe en overprikkeld raken. In een bench storten ze al snel in slaap.
Ren is even aan kijken hoe de pup het er in doet. De ene pup accepteert het en zal geen ontsnappingspogingen ondernemen, de ander probeert er in hevig protest uit te klimmen. Je kunt rennen in verschillende hoogtes kopen, zo heb je er 1 van 1.20 m hoog. Verder kun je de bench en de ren aan elkaar koppelen voor extra ruimte. Let er wel op dat het een stevige ren is. Golden pups wegen met 8 weken vaak al 8 kilo.
Los in een andere ruimte is ook altijd nog een optie. Denk hierbij ook aan de vloer. Het is niet goed voor de ontwikkeling van het skelet als de vloer te glad is, zoals laminaat. Als een pup veel in een bepaalde ruimte is zou je van doe goedkope zeilen neer kunnen leggen (ook nog eens makkelijk af te nemen!) of vloerkleed (minder makkelijk af te nemen). Op die manier heb je weer een stukje preventie tegen de ontwikkeling van elleboogdysplasie of heupdysplasie.
Qua temperatuur is vooral de warmte bij Goldens iets om goed op te letten. Door hun ondervacht kunnen ze zichzelf moeilijk koelen. In de zomer hebben wij vaak in de tuin een badje staan, zodat Evy daar in kan gaan staan wanneer ze het te warm krijgt. Ik merk aan haar dat ze het vaak wel vanaf een graad of 23 snel warm krijgt. Koud daar in tegen heeft ze dan weinig last van, zelfs wanneer het vriest wil ze nog gaan zwemmen. Dat mag van mij, maar zodra we uit het water gaan lopen we in een stevig tempo weer terug naar de auto en daar gaat de verwarming ietsje hoger om te zorgen dat ze niet onderkoeld raakt.
Tuin of niet?
Iets aanleren is altijd makkelijker dan iets afleren. Mocht je dus kunnen voorkomen dat hij in de tuin plast, dan zou ik daar voor gaan. Afleren om in de tuin te plassen kan wel, maar is stukken moeilijker dan in één keer buiten aanleren.
Afleren van het plassen in de tuin werkt hetzelfde als zindelijk maken. Negeren en optillen zodra je denkt dat ie gaat plassen of als ie geplast heeft en dan naar de juiste plek brengen. Vaak leggen ze vanzelf de link dat ook de tuin niet meer mag, maar doordat het eerst wel is geaccepteerd gaat het lastiger.
Tijdens de zindelijkheid heeft de bench ook nog een groot voordeel. Het overkwam mij met grote regelmaat dat ik braaf ieder uur met mijn puppy buiten stond en zodra we terug naar binnen kwamen ze in huis plaste (wat logisch is, want buiten is spannend en binnen is vertrouwd). Door haar in de bench te doen (wat een nest is, dus daar kun je niet in plassen) voor een kwartiertje en daarna weer naar buiten te gaan voorkom je dat de pup in huis gaat plassen. Deze tip kreeg ik van een andere fokker, heb hem zelf nog niet toe kunnen passen.
Geniet van alle voorbereidingen! Nu lijkt het nog heel erg lang, maar voordat je het weet is de puppetijd voorbij en heb je ineens een volwassen Golden in huis. Kan nog steeds amper geloven dat Evy alweer bijna drie is.
Je hebt al heel veel info ontvangen zie ik!
Ik wou nog even mijn ervaring delen over het plassen in de tuin
gijs mocht dat van ons, maar van de een op andere dag deed hij het niet meer, hijhad door dat dat gras ook was om te spelen en slapen denk ik
Nu plast hij soms tegen de heg, maar poepen op het gras, nee echt niet meer hoor
maar dat is mijn ervaring..
je kan je pup ook een bepaald stuk van de tuin geven, dan is hij daar aan gewend, ook handig later voor s avonds laat of mocht hij een keer niet zo fit zijn dan kan hij daar gewoon gaan
Ha Sanne, jij ook hier hihi wat leuk !!
We hebben een houtlook stenen vloer. Wat stroever dan laminaat maar zeil is een goeie! Mocht hij gaan glibberen en glijden komt er gelijk wat overheen.
We gaan dan maar gelijk de tuin uit :-)
2 meter achter de tuin is al een veldje, dan ziet de buurt mijn pyama maar
En happen en bijten naar de kids. Kan ik dat het beste zelf corrigeren? En hoe?
Ze zijn al druk namen aan het verzinnen, gelukkig hebben wij het laatste woord anders lopen we straks achter Melkje, Hamburger of Snuitje aan
Hier is alles rondom Evy begonnen, haha. Toen wij op de wachtlijst stonden voor Evy een topic aangemaakt en ook heel veel hulp gehad van de mensen hier.
Bij het bijten hebben wij zelf heel hard au geroepen en daarna de pup volledig negeren. Hier ga ik in het nest ook al mee beginnen. Je simuleert dan het gedrag van moederhond. Als pups te hard spelen piept ze en keert ze zich van de pups af om ze vervolgens te negeren. Vaak zie je dat nestgenootjes onderling dit gedrag ook gaan vertonen. Uiteindelijk gaat piepen (of au) betekenen dat het spelletje stopt. Dat is niet leuk, dus willen pups voorkomen dat je gaat piepen. ;)
In het geval van de kinderen zullen ze vaak uit reactie al au roepen. Als ze dat doen zou ik er voor kiezen om de pup weg te halen, dan maak je op die manier duidelijk dat het spel is afgelopen.
Hard bijten kan een teken van overprikkeling zijn. Als ze niet reageren op je au schoof ik Evy altijd met iets te knagen in de bench. Meestal viel ze dan wel met 5 - 10 minuten in slaap (het leven van een pup is uiterst vermoeiend).
Wat ook nog een puntje is om op te letten is het knagen aan de meubels. Pups hebben een grote behoefte om te knagen. Er zijn verschillende producten op de markt, zoals een runderhuidrol, maar ook bijtringen met de smaak van bijvoorbeeld chocolade of vanille.
Als ze ergens op knagen waarvan jij niet wilt dat zij dat doen afleiden met iets waar ze wel op mogen knagen. Mochten ze van zichzelf ergens op liggen knagen waar het wel op mag vrolijk belonen en als de pup er in geïnteresseerd is kijken of je er een spelletje van kunt maken (Evy was meer de "het is van mij" pup, dus die liep er mee weg als je begon te trekken ermee).
Door dit soort dingen te belonen leren ze in mijn beleving veel sneller. Wij zijn als mensen al gauw gewend om te corrigeren ipv te belonen. :)
Namen verzinnen blijft moeilijk! Wij hopen zelf een pupje te houden (even afwachten of er een goed teefje bij zit) en zijn ook al druk aan het nadenken. Soms kunnen kinderen super leuke ideeën hebben. Zo zit er hier op HP een Labradoodle met de naam Mango en als ik mij niet vergis was dat een idee van de kids.
In het thema van Snuitje: ik ken een Kwispel en een Snuffel!
Eerste dag bij ons thuis:
Awwww wat een scheetje ze ziet er zo tevreden uit!
De kids mogen alles op tafel gooien wat betreft de namen, en inderdaad misschien zit er iets leuks tussen!
En knagen, ik zal mijn schoenen goed opbergen haha. Qua meubels hebben we geen dure of nieuwe spullen maar als het nog een jaartje of wat mee kan graag
We wonen hier pas een paar maanden en veel dingen zijn door tijdgebrek nog niet gebeurd. Deuren en tapijt vervangen enzo. Dat komt nu alleen maar beter uit !
Laatste vraagje voorlopig
Hoe heb jij het met de katten gedaan? Die van ons zijn al flink senior en geen andere huisdieren gewend.
Mijn vriend denkt, alles hetzelfde laten (plek van kattenbak en eten) en dan wennen ze vanzelf. Vrienden hebben sinds de komst van hun hond alles voor de katten boven gedaan. Vind ik ook weer zo wat.. Die katten zijn al jaren niet beneden geweest.
En alle sokken opbergen, heel belangrijk. Evy is verliefd op sokken, dus als ze dat vererft zijn ze hun leven niet meer veilig. Haha.
Wij hebben voor de katten bijna alles gelaten zoals het was. Nu staat de kattenbak en de brokken bij ons in de bijkeuken en die deur heeft een kattenluikje, dus die zit dicht. Hun vlees 's ochtends kregen ze normaal in de keuken, maar Evy had al snel door dat de katten haar eng vonden en ze dus hun vlees kon jatten... Daarom staat dat nu ook in de bijkeuken.
Kattenbak is lekker, brokken zijn lekker, vlees is lekker, alles is lekker... Dus het is wel handig als alles op zo'n plek staat dat de pup er niet bij kan. Voor de kat boven (Evy is zo verwend dat ze wel eens op bed slaapt) staat het eten op mijn bureau en de kattenbak heeft er een deksel overheen zitten. Wij hebben drie katten waarvan er ééntje niet samen kan met de andere katten, dus die woont boven.
Voor de rest hebben we de pup en de katten zo veel mogelijk laten gaan. Pup beschermen tegen de nageltjes en de katten tegen het lompe gedrag van de pup. Alleen als Evy er achter aan ging rennen haalden we haar weg en zeiden op een rustige toon "nee".
Verder is het prettig voor de katten als er een plek is waar ze kunnen vluchten voor de pup. Hier sprongen ze dan ook graag boven op het bureau of de boekenkast.
Onze katten zijn een tijd naar buiten verdwenen, maar toen het eenmaal kouder werd uiteindelijk toch maar weer terug naar binnen gekomen. Na een maand of drie - vier was onze jongste gewend (toen net 1 jaar) en na een jaar begon ook de toen oudste (toen 5 jaar volgens mij) te ontdooien. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk liggen ze nu allebei weer heerlijk op de bank en soms krijgt Evy zelfs een kopje.
De oudste ziet Evy niet zo vaak en is daardoor wat schuchterder. Als Evy ligt te slapen op bed is er niets aan de hand. Ze hebben al wat aanvaringen gehad, waardoor Evy nu volgens mij banger is voor de kat dan andersom. Poezebeest wil nog wel eens blazen en uithalen, die andere twee zijn stukken toleranter.
Daar moeten we nog even over puzzelen zo te lezen.
De oudste kan niet meer ergens opspringen. De trap op gaat net maar heel langzaam. De jongste is nogal fel, zit de oudste ook altijd te jennen.
Het eten zal dus op de grond moeten blijven.
Ik kan de pup hopelijk ook afleren uit de kattenbak te eten? De oudste is ook te breed voor een kattenluikje namelijk
Ik ben van mening dat je bijna alles kunt afleren, alleen sommige dingen kosten heel veel tijd en moeite en dan nog is het de vraag of de hond het niet doet als jij weg bent. Het beste is om het natuurlijk te voorkomen. Een van de mogelijkheden is dat je de poep er uit schept iedere keer als één van de katten naar de bak is geweest. Voor de rest moet ik nog even nadenken, het is een lastige. :P Haha. Bij sommige kattenbakken heb je er een deksel overheen met klep, dit schijnt goed te helpen tegen honden die er uit willen eten.
Wat betreft de brokken kun je kijken naar een constructie waarbij de kat er onderdoor kan kruipen en de hond niet. Of het eten even weg halen wanneer je niet thuis bent als dit mogelijk is. Dan kun je op dat moment in ieder geval voorkomen dat de hond het opeet en als je thuis bent opletten.
Brokken misschien op de gang? Zodat de hond er eventueel alleen bij kan als jullie gaan uitlaten, maar dan kun je zelf eerst de gang op en eventueel het bakje eerst weg zetten en later er op trainen om er niet aan te zitten.
We kunnen inderdaad de droge brokken boven zetten en het natte voer tegelijk geven, bij de katten is het zo op in ieder geval :-)
De kattenbak staat in de gang bij de voordeur, daar kunnen we wel iets met een haakje op verzinnen. Maar dan pas als de pup groter is dan de kat
Ik hoop maar dat ze aan elkaar wennen in de tijd dat ik vrij ben. En anders moeten we heel de katten inboedel maar naar boven verhuizen, al zou ik dat wel zielig vinden..
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?