Hallo,
Ik vroeg me af of er mensen zijn met een labradoodle en of die ervaringen kunnen delen hier ! Ik weet dat er al veel topics en sites zijn met de beschrijving van een labradoodle maar ik weet niet goed wanneer dit verkooppraatjes zijn of niet. Dus misschien dat mensen hier kunnen vertellen hoe de labradoodle écht is. Verhaard ie echt niet? Voelt ie mensen echt heel goed aan, ik las namelijk dat ze dat beter doen dan andere honden...? En de zin ''Once you adopt a Labradoodle everything else is just a dog '' Nou ja, gewoon dat soort dingetjes! En als er al een topic is zoals deze, graag een linkje oid... Dus gewoon leuke/niet leuke ervaringen! En bij afbeeldingen krijg ik het idee van een teddybeer Zijn ze echt lekker zacht?
ps. ik wist niet in welke categorie het hoorde.
Als je een labradoodle koopt, koop je een leuke hond, maar wel een hond die op te jonge leeftijd geholpen moet worden, die belachelijk duur is voor een kruising en die een redelijk grote kans heeft op addison.
de meest doodles verharen niet, maar dat is niet alleen doodle eigen.
Verder zijn het gezellige, lieve stuiterballen.
en dat zinnetje lees je over ieder ras, het is maar net wat je voorkeur heeft..
Oh oké, bedankt voor je reactie! Ik heb iemand gevonden die haar labradoodles verkoopt voor 900 en die hoeven niet geholpen te worden dat is eigen keus. Ze vind het zelfs belachelijk dat ze op zo'n jongen leeftijd geholpen worden
Labradoodles zijn vriendelijke honden met een hoog energieniveau.
Een veel gebruikt verkoopargument van de Labradoodle is dat mensen met een allergie voor honden, niet allergisch reageren op Labradoodles. Er zijn nog tientallen andere rassen die allergie proof zijn, zie http://www.allergieoplossingen.nl/allergievrije-honden/
Voor een Labradoodle pup betaal je ca. 1700 - 2300 Euro. De pups worden, voordat deze het nest verlaten, gesteriliseerd/gecastreerd; dus op de leeftijd van ca. 8 weken. Aangezien hierop regelmatig terecht commentaar wordt geleverd, laten sommige labradoodle fokkers de pupkopers nu een contract tekenen dat de hond voor het eerste levensjaar geholpen moet worden op straffe van 10.000 Euro bij het niet nakomen van het contract. Een Nederlandse rechter zal een dergelijk contract van tafel vegen.
Juist doordat men de fokkerij op bovenstaande manier voor zichzelf wil houden, zie je de laatste jaren allerlei honden uit pretnesten van kruising poedel en labrador en broodfok doodles.
Zowel de Australian Labradoodle als de Labradoodle worden niet erkend door de Raad van Beheer en de FCI http://www.fci.be/nomenclature/races.aspx?init=A. Een Labradoodle krijgt zowel van de RvB als van de FCI geen stamboom.
De verenigde fokkers hebben zelf een zogenaamd certificaat ontworpen met daarop de afstammingsgegevens. De genenpool van de Labradoodles wordt wel degelijk zeer nadelig beïnvloed door het feit dat pupkopers, of hun pup reeds gecastreerd/gesteriliseerd op de leeftijd van 8 weken meekrijgen, of een contract moeten tekenen, waarbij de pupkoper zich verplicht om de castratie/sterilisatie vóór de leeftijd van 1 jaar te laten plaatsvinden en dus niet mogen fokken
Eigenaren komen als de hond de leeftijd van 1 jaar bereikt voor een dilemma te staan omdat zij bovengenoemd contract hebben getekend; zie https://www.hondenpage.com/hondenforum/154830/laten-helpen-van-mn-hond.php
Castreren/steriliseren vóór dat de honden zowel fysiek als mentaal volledig zijn ontwikkeld, komt ten nadele van het groeiproces; ook fysiek en mentaal. Er wordt beweerd dat men de fokkerij op deze manier onder controle wil houden. Dit gaat echter ten koste van de honden en ten gunste van de kassa van de fokkers.
Een interessante discussie is te lezen in dit topic https://www.hondenpage.com/hondenforum/103701/labradoodle-standaard.php waar ook een Labradoodle fokker zeer duidelijk maakt dat zij tegen de vroege castratie/sterilisatie is en daar niet aan mee doet.
De labradoodles die ik ken kunnen geweldig met andere honden spelen! Wel een beetje lomp soms
ik vind ze ook baasgerichter dan de gekke friese stabij van mij :D
Vind het hele leuk
e honden
Alleen dat verplicht laten helpen... gelukkig heb jij al een fokker gevonden die daar niet aandoet
en let op dat je je pup niet bij een broodf0kker koopt maar bij iemand die alle verplichte testen doet etc
Tja, het ligt er een beetje aan: als je een echte australische labradoodle koopt, dan krijg je inderdaad een hond die niet verhaart en krijg je een echte labradoodle. Dan weet je zo'n beetje wat je kan verwachten en wat je krijgt.
Het probleem is echter dat wanneer iemand zomaar besluit om een poedel met een labrador te kruisen, deze ze óók verkoopt onder de naam 'labradoodle'. En dat mag, maar dan krijg je wel een verrassingspakket! En dat is iets dat niet zo heel fijn uit kan pakken. Zo heb je namelijk grote kans dat je hond gewoon gaat verharen (want wie zegt dat de hond de poedel-genen erft wat betreft haareigenschappen?) en heb je kans dat de hond er gewoon als een labrador uit komt te zien, met misschien een beetje een rare vacht. Of als een poedel met een golden-vacht. En dan heb ik het nog niet eens over karakter. Want ook daar heb je géén idee wat je dan kan verwachten en wat je krijgt!
Als je persé een labradoodle wilt, dan zou ik toch écht voor een australische labradoodle gaan, bij een erkende fokker (maar dan zit je vaak wel aan die castratie-verplichtingen vast ). Zomaar een nestje op marktplaats of in de buurt is toch érg tricky hoor!
(Oh en.... de poedel is ook een superleuke hond! Geen tricky kruising, verhaart niet, súperleuk karakter, lekker actief maar ook een echte knuffelaar.... ik zou het wel weten )
Kijk alsjeblieft uit waar je een doodle koopt, er zijn TE veel br##df0kkers en de meesten hebben de 'smoes' dat ze tegen te jong castreren zijn. Inmiddels zijn er ook genoeg goede fokkers die hier niet meer aan meedoen, en dan misschien wel castratieplicht hebben maar dan pas als de pup volgroeid is. Is een Barbet niks voor je? Lijkt veel op een doodle en heeft ook een heerlijk karakter!
zelf heb ik geen hond maar, ik ken veel mensen met een labradoodle. het klopt dat labradoodle's niet verharen. het zijn wel hondjes die van knuffelen houden. en je kunt ze makkelijk trainen. ze hebben wel veel beweging nodig, net als een labrador. zelf ken ik een meisje die een labradoodle heeft en die heet Beer, omdat het zo'n knuffelbeertje is.
voor als je een labradoodle gaat kopen, heel veel plezier!!
Steve is een Australian Labra Doodle en is gewoon een hartstikke leuke lieve hond die niet verhaart en heel makkelijk leert.
De zachtheid van zijn haar is zo lekker!!
Pas op voor de br**dfok, dat wil je niet.
Heb je wel eens nagedacht over een gewone poedel?
Als je ze niet in showmodel knipt krijg je steeds de vraag of het een labradoodle is, haha. Poedels zijn ook onwijs lieve, leuke en sportieve honden. Over het algemeen ook gezonder dan de labradoodles.
Bij labradoodles heb je ook kans dat ze wel verharen, sommige doen dat namelijk wel. Poedels verharen écht niet
http://www.poedelclub.nl/
Amen!
Hoi Dribbel,
Ik heb de andere reacties niet echt gelezen maar hier mijn ervaring.
Wij hebben een (Australian) Labradoodle reu. Nu 11 maanden oud. Het is een klein maatje, 45 cm is hij nu. Je hebt ze in verschillende maten. Nog kleiner dan Senna en ook groot. Senna komt bij de Zaansedoodles vandaan. En wij zijn super blij met hem!!
Het is een heerlijk lief ras. Zachtaardig, aanhankelijk en is graag onder de mens. Senna is redelijk eigenwijs haha. Hij verhaard inderdaad niet! Wel een vacht onderhoud. Borstelen en knippen of naar de trimmer gaan. Ik vind niet dat ze speciaal mensen beter aanvoelen. Elke hond voelt een mens goed aan. (ik heb het zelf ervaren) Net zoals je zin ''Once you adopt a Labradoodle everything else is just a dog '' vind ik niet waar. Een Labradoodle is ook gewoon een hond en net zo leuk als elke hond. Gaat er gewoon om wat je zelf leuk vind qua hond. Ik ben een grote Herder liefhebber eigenlijk. De Labradoodle is wel lekker zacht, zeker. En yup het zijn echte Teddyberen. Het ligt ook een beetje aan de vacht. Curly (beetje krullen zoals Poedel) of Wave (dit is meer slag en minder krullen) Senna zit er met zijn haren beetje tussen in.
Het nadeel is de prijs. Wij hebben er puur voor gespaard. Zochten een hond voor ons 3e die bij ons alle pasten (dus herder ging helaas even niet door) wij kwamen de Doodle tegen en waren verkocht. Het is niet verkeerd om een Doodle te kopen. Het jammere is alleen dat je onder contract staat om de reu of teef voor dat ze een jaar zijn te laten helpen en bij sommige fokkers wordt dit al in het nest gedaan met 7 weken. Min punt.. maar het maakt de hond er niet stommer op ofso. Het zijn geweldige beesten!! Let wel op dat je een goed Labradoodle koopt, dus echt bij een erkende fokker. Beste is een Australian Labradoodle. Die verharen ECHT niet. De Australian Labradoodle is een kruising van 30 jaar terug al. Alleen nu komt de Doodle erg in. Kruising tussen Poedel, Labrador, Curly coated retriever, Springer Spaniel, Amerikaanse Cocker spaniel en Engelse Cocker Spaniel. Ooit gefokt om niet te verharen voor mensen met allergie en voor mensen met allergie die een hulphond nodig hebben. Niet erkend ras en vol uit Australian Labradoodle genoemd. Ze fokken Australian Labradoodle x Australian Labradoodle gewoon (zoals Duitse Herder x Duitse herder, Border Collie x Border Collie ect.) en komen dus Australian Labradoodle puppy's uit.
Je hebt dus ook 'gewone' Labradoodle die wel kunnen verharen. Dit is een kruising Labrador x Poedel of Poedel x Doodle of Labrador x Doodle waar dan Labradoodles uitkomen die of meer lijken op een Poedel of meer lijken op een Labrador. Ze worden ook wel F1 F1B F2 ect. genoemd. Niks mis met deze honden hoor en kunnen net zo lief en geweldig zijn (ken er zelf 1) maar je hebt geen garantie dat ze NIET verharen en je kunt hierdoor bij een br**dfokker terecht komen. Dus let daar op.
In ieder geval Succes en dit was mijn verhaal en ervaring. Hopelijk heb je er wat aan. Wij zijn nog altijd elke dag super blij met Senna! Een heerlijke, vrolijke, speelse, mens en hond gerichte hond. Blafferig en de onze eet slecht af en toe maar een heerlijke knuffelhond.
Linkjes:
Iedereen heel erg bedankt voor het reageren en de ervaringen en informatie! eerlijk gezegd heeft de poedel zelf me nooit echt aangesproken maar misschien moet ik me even inlezen. :) Senna ziet er echt uit als een perfecte hond en met de beschrijving lijkt hij ook al perfect. Ik moet me nog even inlezen in de linkjes enz. Maar op de site van zaansedoodles lees ik alleen iets over gastgezinnen niet over kopen? nogmaals ga ik alle linkjes en antw. hier ook nog goed doorlezen, bedankt :D
Dat doodles niet verharen betekend niet dat ze niet verzorgt moeten worden, qua vacht vragen ze veel onderhoudt.
Dus of je moet er zelf veel informatie over het onderhoudt van de vacht zoeken en investeren in goed materiaal of je moet maandelijks naar de trimster = 60euro..
Bedankt voor het reageren ! Ik wist niet dat dat zo duur was en elke maand moest? Een kennis heeft een boomertje die om de paar mnd moet en dat kost geloof ik 40 euro of zo? Ik had idd wel al begrepen dat ze vrachtverzorging nodig hadden en dat je daar cursussen voor had. Maar dat dat zo vaak moest en prijzig was wist ik niet. Bedankt
De vachtverzorging moet je inderdaad niet onderschatten! Waar een gewone hond genoeg heeft aan af en toe eens een borstelbeurtje, is dat met een Labradoodle absoluut niet zo. Deze zal je toch echt minimaal 1-2x per week moeten borstelen, en dan wel op de juiste manier. Dat is geen kwestie van een half uurtje en klaar.
Een vacht van een niet-verharende hond moet goed bijgehouden worden en zal inderaad regelmatig getrimd moeten worden. Het is trouwens superleuk om zelf te doen (ik vind het quality-time met de hond) en dan bespaar je je de kosten van een trimbeurt. Maar dat kost dus wel tijd en je moet er toch wel een beetje handig in zijn.
Het ligt een beetje aan de vacht hoe vaak je de hond zou moeten trimmen (en het model wat je zou willen/de lengte van de vacht), maar Labradoodles staan wel bekend om een redelijk lastige vacht (veel haar, wavy of fleece) en dat moet je dus wel meenemen in je keuze. Een trimbeurt kost je inderdaad makkelijk €60,- per keer, en aanbevolen wordt om het om de 6-8 weken te doen.
eerst en vooral ELKE hond (jaja ook een doodle) verliest haar!!
dit komt van de site van een fokster van labradoodles
Het verschil tussen het verliezen van haren en ruien (verharen)
Om maar meteen een fabeltje uit de wereld te helpen: iedere hond verliest haren ook een Australian Labradoodle! Een haar heeft niet het eeuwige leven.
Bij een Australian Labradoodle, die maar een enkele vacht heeft, blijven de dode haren afhankelijk van de soort vacht voor korte of langere tijd in de vacht hangen. Deze haren moeten er uitgeborsteld worden om vervilten tegen te gaan. De haren van een Australian Labradoodle worden dus regelmatig vervangen: dode haren worden vervangen door nieuwe (net als bij mensen).
Ruien is een proces van vachtwisseling waarbij de hond, meestal seizoens-gebonden, binnen een paar weken zijn vacht verliest en weer een nieuwe vacht krijgt. Daarna is de vacht weer een tijd min of meer stabiel.
ze ruien dus niet maar verliezen wel haar dat er uit geborsteld moet worden.
en daar zit hem nou net het probleem bij veel doodle eigenaars ze denken o mijn hond verliest geen haar dus ik moet hem niet kammen.....en dan komt die dus na een tijdje het trisalon binnen en dan kan je er dus garant op gaan dat je er de tondeuse in kan zetten want die hond is 1 vilt!
dit is de site waar de tekst vandaan komt
http://www.cymbrogi-labradoodles.com/Labradoodle/Zin-en-onzin_vachten.html
Ik heb een Australian Labradoodle, er is al genoeg over gezegd, het enige wat ik wil zeggen is dat je echt niet iedere maand naar de trimmer moet. Het is inderdaad wel een hoop werk om de vacht te borstelen, dat moet je niet onderschatten. Mijn hond gaat ongeveer twee x per jaar naar de trimmer en verder hou ik het zelf bij. Succes met je keuze.
Zoals ik zei is het of maandelijks naar de trimmer of het zelf bijhouden.
Dus ja wat je het liefste heb...
Maar een doodle die 2x p/jaar naar een trimmer gaat zonder zelf goed te onderhouden is onmogelijk..
En de ene doodle is de ander niet, veel verschillende vachtstructuren.
Één keer in de drie maanden is echt wel voldoende in ons geval dan ( heb ervaring met drie Australian Labra Doodles) wel is 1 a 2 keer per week
goed borstelen een must!
Succes!
Zelfs met maandelijks naar de trimmer redt je het nieteens. Als je nu eenmaal zo'n hond wil dan móet je het gewoon zelf bijhouden. Een maand niet borstelen betekent dus iedere maand met viltklitten bij de trimster. Dat is voor jouw hondje ook niet leuk. Als je niet genoeg zin / tijd hebt om aan vachtverzorging te besteden, kies dan aub een ander ras. Ik denk dat de tijd die je kwijt bent met stofzuigen omdat je een hond hebt die verhaard minder is dan de tijd die je kwijt bent aan borstelen
Call me crazy, maar ik ga er vanuit dat mensen dit uit zichzelf al doen. Vandaar dat ik zeg maandelijks, ervanuit gaande dat mensen hun hond verzorgen
Dus als je bv 3x per week borstelt is het genoeg om om de 3 maanden naar de trimmer gaat? De een zegt dat het elke maand moet en de ander om de drie maanden, en de ander 2x per jaar. Elke dag borstelen is toch ook niet goed? En hoe moet je het behalve borstelen verder zelf onderhouden?
Mensen vergissen zich wel eens in het woord trimster , eigenlijk is een trimster hetzelfde als een kapper bij ons en als je zelf lang haar hebt en dat 1 maand niet kamt en wast dan snap je ook wel dat een bezoekje naar de kapper niet leuk is en waarschijnlijk uitloopt op een kort/ kaal kapsel. en een goede fokker verteld jou precies wat en hoe jij zelf de vacht moet onderhouden
En om het nog een beetje lastiger te maken is het ook slim om hem eens in de maand na een goede borstelbeurt te wassen!
De vacht van een labradoodle eist idd heel veel onderhoud. Ik heb vorig jaar op 12 labradoodles gepast en deed elke dag iets met de vacht, anders is het echt niet te doen. Onderschat ook niet hoe slim ze zijn en hoeveel beweging ze nodig hebben. Het zijn echt geen teddyberen met slechts een kloppend hartje ;)
Ook even terugkomend op het hulphond deel , niet elke hond in een nest is een geboren hulphond dus indien daar naar gekeken moet worden is het wel handig dat van te voren aan te geven. Ook bij een ander ras is nooit een heel nest geschikt als hulphond
Nou op m'n werk zie ik soms honden voorbij komen dat is echt niet normaal. Het is voor sommige mensen niet van zelfsprekend om hun poedel/doodle/bearded collie etc. zelf bij te houden met een borstel. En dan krijg je dus als resultaat dat een hond of helemaal kaalgeschoren moet worden of ruim 3 uur op de trimtafel zielig staat te zijn omdat álles er uitgeborsteld moet worden. Dus je weet het maar nooit, haha.
Voor TS: er is geen regel voor hoe vaak je hond naar de trimster moet. Trimsters zijn alleen voor bijknippen, borstelen doe je zelf. Mijne gaat soms een heel jaar niet, soms 4x per jaar. Het is maar net hoe lang je de vacht van je hond wilt hebben en hoeveel je er aan uit wilt geven. Voor mijn hond volstaat 3-4x borstelen per week, maar dan wel echt laagje voor laagje waar ik 30-45min mee bezig ben. het valt op zich wel mee hoor vind ik, voor mij is het goed te doen.
Het borstelen is natuurlijk vanzelfsprekend als de vacht dit nodig heeft. En ik wil natuurlijk ook dat de vacht er mooi en klitvrij uitziet. Wassen vind ik eigenlijk juist leuk, dus 1x per maand is geen probleem! Alleen naar de trimmer gaan elke maand, dat is een ander verhaal. Dat vind ik erg veel en ook duur. Daar is het geld niet elke maand voor. Maar als je de vacht genoeg borstelt enz. en naar de trimmer gaat wanneer jij vind dat het nodig is (dus wanneer het haar dan te lang is?) dan valt het allemaal wel mee toch? En het hoeft geen hulphond oid te zijn gewoon een gezinshond!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?