Hallo allemaal,
Ik ben sinds 15 februari trotse eigenaar van een australische herder pup. Ze is nu ongeveer 9 weken. Ze heeft veel lieve momenten maar ook veel minder lieve momenten... Ze bijt heel veel (ik weet het, ze is nog maar een pup) maar ze bijt echt heel hard door, soms hangt ze in mijn arm of hand en ze laat niet los, ook niet als ik haar probeer af te leiden met een ander speelgoedje. Mijn handen staan vol krassen en beten. Ze mag van mijn papa ook niet in de zetel, en als ze dat dan toch doet zeg ik heel hard 'nee!'. Dan begint ze te grommen en blaffen, zelfs happen... Ze heeft vandaag zelfs ook op mijn been gereden. Ik heb haar daarna in de bench gezet maar ik weet soms echt niet wat ik moet doen bij zo'n gedrag. Het is mijn eerste pup, mijn ouders hebben al wel honden gehad maar ze zeggen dat hun honden altijd braver en rustiger waren... Kan iemand mij helpen? Ik zou echt graag willen weten wat ik bij zo'n 'dominant' gedrag moet doen...
Groetjes Britt
Ten eerste denk ik niet dat dit dominant gedrag is altans daar zijn in mijn ogen geen aanwijzigingen voor. Rijden op je been kan door overprikkeling zijn.
Wat is het dagelijks schema van je pup? Hoeveel uur slaap, hoeveel uur wakker , hoeveel uur alleen , ...?
Bijt je pup in je handen : Aa ( bijvoorbeeld) roepen en weggaan dus negeren. Pup niet aankijken , gewoon het "spel" stoppen en weggaan.
Je hebt voor een ras gekozen dat allesbehalve 'rustig' is ;-). Ze moeten genoeg uitgedaagd worden met spelletjes, truukjes, puzzels enz...daarnaast moeten ze ook hun rust nemen, want dat doen ze uit zichzelf soms niet.
Ze worden dan hangerig en lastig (net een kleine peuter) en moeten verplicht rust krijgen(aparte ruimte, bench) maar dit kan je best aanleren.
Jouw pup is niet dominant, maar is gewoonweg moe of krijgt te veel prikkels, waardoor jij hem/haar op tijd die rust moet gunnen. 1u spelen=2 u slapen of rust.
Het rijden komt ook doordat de pup te moe wordt en met zichzelf geen blijf meer weet :-).
Vooral kalm blijven en je geduld niet verliezen! Nooit echt boos zijn, maar gespeeld boos!
Doet je pup dit vooral als ie moe is? Misschien overprikkeld?
Krijgt ze voldoende beweging? Heeft ze te veel energie?
Er kunnen veel redenen zijn waarom ze dit gedrag vertoont. En ja, de ene is dominanter dan de andere.
Hier een heel dominant JackRusselteefje, wel klein, maar een echt boefje hoor, keek me toen ze pup was recht in de ogen, sprong in de zetel, bekeek me opnieuw en ging zitten plassen op mijn plek in de zetel!!!
Nu is ze de trouwste hond die ik me kan voorstellen. Altijd bij mij, luistert prima (soms nog wel eens uitdagend gedrag, maar nou lach ik erom als het niks ergs is), gaat door een vuur voor me!
Je zal, denk ik, wel heel consequent moeten zijn in de opvoeding. Je meisje gaat nog vele stadia doormoeten, o a tanden wisselen, puberen, enz
Heb je al eens heel hoog en luid 'au' geroepen, zodat ze schrikt? Dit helpt vaak bij pups. Je moet dan proberen om haar voor te zijn en dit al roepen op het moment dat ze je nog maar net beet pakt. (Dit is een beetje toneel spelen voor je hond, en heel fel overdrijven!)
De bench zou ik persoonlijk niet aanraden als 'straf'. Je kan haar daar beter in leren gaan als slaapplaats of veilige plek voor haar. En als je dan eens naar de winkel moet of zo, dan kan ze daarin met een beentje of een kong.
Om een overenergieke hond moe te krijgen zonder al te veel gewandel en gespeel, want soms kan dat te veel zijn voor een pup, kan je eventueel een kong vullen met enkele sneetjes jonge kaas (die smelt je dan in de kong in de microgolfoven en daarna even het vriesvak in en klaar).
Je hond wordt daar mentaal moe van, van het proberen uitprutsen van de kaas, en dan is ie daarna rustiger.
Op de felle momenten is het wel handig om zo'n gevuld speeltje klaar te hebben liggen. Wel opletten dat ze bijten in je hand niet gaat associëren met het speeltje! Eerst NEE zeggen en even negeren!
Je pup moet natuurlijk nog leren dat veel dingen niet mogen. Je gaat gewoon verder met hoe je bezig bent: speeltje aanbieden, fervent nee zeggen, ze negeren als het kan, je mag je hond wel wegduwen als ze te opdringerig is, hoor, maar met zachte hand.
Ik denk dat het gewoon een kwestie is van wennen en elkaar leren kennen. Je pup kent nog geen grenzen, die moet jij gewoon duidelijk stellen aan haar.
Ga je op puppyklas? Is heel fijn voor jullie allebei. Je leert veel, je hond leert, in de les leer je mensen kennen met allerlei dezelfde en nog ergere probleempjes met hun hond.
Ik wil je alvast feliciteren met je pup en vooral je veeeeeeeeeeeeel geduld en hondenwijsheid toewensen, haha.
Ze heeft het vooral 's morgens, als ze dus een hele nacht geslapen heeft. Ik laat haar dan even uit (in de tuin) en als we dan terug binnen komen doet ze heel lastig. Maar dat uitlaten duurt nog geen kwartier, daar kan ze toch niet moe of overprikkeld van zijn? Overdag ga ik wel eens wandelen met haar, dat duurt dan ook ongeveer een kwartier. Als ik van die wandeling thuiskom gaat ze ofwel slapen ofwel is ze weer zo lastig. Ze slaapt wel redelijk weinig de laatste dagen, misschien moet ik haar dan toch maar regelmatig verplichte rust geven...De eerste week dat ze hier was had ze dit niet nodig, toen sliep ze heel veel.
De bench gebruik ik vooral als veilige plek, ze gaat er ook heel vaak zelf in liggen slapen of spelen. Ze heeft ook heel de dag door een kauwbotje, moet ik dit afpakken en alleen maar geven als beloning of als we even naar de winkel moeten? Of maakt het niet uit als ze dat de hele dag heeft?
Ik heb inderdaad zelf gekozen voor dit actieve ras, omdat ik heel graag wandel en speel met honden. Ik ben ook van plan om zelf agility toestellen te kopen, ik heb er redelijk goedkope gevonden op een online dierenwinkel.
Puppyklas ga ik ook zeker doen, daar ga ik waarschijnlijk deze avond eens voor kijken in een hondenschool hier in de buurt.
Bedankt, dat geduld en die hondenwijsheid zal ik zeker nodig hebben :D Ik heb wel eens geprobeerd met au te roepen, maar misschien niet luid genoeg want daar reageerde ze niet op...
ohja, ze is bijna nooit alleen. Alleen als ik even met mijn mama naar de winkel moet ofzo. Hoeveel uur slaap en hoeveel uur wakker heb ik nooit echt bijgehouden. Negeren helpt eigenlijk ook niet echt, dan komt ze me achterna en bijt ze in mijn broek of schoenen.
's Ochtends kan het zijn omdat een kwartier in de tuin helemaal geen uitdaging meer vormt. Ze kent het nou bij jullie na een weekje wel. Kan je niet gaan wandelen met haar voor je haar eten geeft 's ochtends? Dit zou al veel kunnen oplossen, wat haar ochtendklieruurtje betreft.
Je hebt idd een ras gekozen dat nogal veel uitdaging kan gebruiken. De pup van mijn neef (een border collie) is ook zo vreselijk actief. Die kan met zijn 6 maanden nu al uren doorgaan met fel spelen!
Het lastig zijn komt meestal ofwel van te veel ofwel van te weinig, hoor, daar mag je zeker van zijn!
Welke speelgoedjes heeft ze?
De onze kregen steeds pluchen beren, beesten, en de ene hond haalde ze zo snel mogelijk leeg, terwijl de andere meteen ging zuigen/likken/kauwen op een pootje van het beest. Wel opgelet als ze ze kapot bijt, dat ze niks inslikt! Alleen onder toezicht geven.
Mijn tante, die Duitse doggen fokt, had me gezegd dat je door pluchen beren te geven, zachte monden 'kweekt'. Dus heb dat dan maar gedaan. Of het daaraan ligt, dat ze nooit doorbeten bij het spelen als pup, weet ik niet, maar ze deden het gewoon niet.
Je kan het beentje gerust laten liggen hoor. Dan neem je de kong gewoon als 'special treat'. Ze zijn daar gek op en ze worden er lekker mentaal moe van!
Voldoende rust is net zo belangrijk als beweging en uitdaging.
Als ze zo jong zijn kennen ze hun grenzen niet en zijn het net kleine kinderen die moe zijn: ze gaan maar door en door en worden vervelend.
Zet haar met regelmaat in de bench waar ze verplicht moet slapen. Met happen/rijden/uitdagen, gewoon de bench in en slapen.
Kan je dan de ruimte niet verlaten en de deur sluiten? Dan kan je hond niet achter je aan. Dit gedrag aandacht geven is niet goed ... Ook al is dat slechte aandacht.
Misschien toch eens bijhouden hoeveel ze slaapt want zoals eerder aangegeven is 1 u wakker 2 u slapen. Op deze leeftijd zou je pup ook maar 10min aan 1 stuk mogen wandelen( uiteraard zijn dit richtlijnen)
Je kan je pup mentaal ook al wat uitdaging geven zoals kunstjes leren. Snoepjes verstoppen. Dan je pup in de bench steken en laten slapen
Hier hebben ze nou elk zo'n 'slabbetje'. Een pluchen baby-lapje met een hoofd eraan; het hoofd wordt dan leeggehaald en er blijft een pluchen lapje over. Kan ook gewoon in de wasmachine!
Ik zal eens proberen dat 's ochtends gaan wandelen helpt. Ik ben voorlopig de hele dag thuis, ik ben werkzoekende. Dus ik heb alle tijd om met haar bezig te zijn, we spelen dan ook veel en ik doe niets liever dan met haar te gaan wandelen. Maar ze kan het natuurlijk nog niet aan om lang te wandelen. En ik merk ook wanneer ze moe is tijdens de wandeling, dan gaat ze aan mijn been hangen en dan pak ik haar op. Ik weet eigenlijk ook niet wat dan het beste is? Gewoon doorwandelen of oppakken. Want ik wil natuurlijk ook niet dat ze gaat leren dat als ze niet meer verder wil, dat ik haar dan altijd oppak. Nu gaat dat nog omdat ze nog geen 5 kilo weegt maar binnen een paar weken kan ik haar niet meer oppakken.
Een kong zullen we vandaag ook gaan kopen dan, dat lijkt me wel een goede oplossing.
Ze heeft verschillende speeltjes, 2 zachte knuffels, 2 flostouwen, 2 zachte piepspeeltjes en ook een balletje. 1 knuffel is ondertussen gesneuveld :)
Ik zal haar slaaptijden eens bijhouden, s' ochtends is ze vaak 2 of 3 uur aan een stuk wakker, vandaag ook. Ik heb haar nu 10 minuten geleden in haar bench gezet en ze slaapt. 'zit' kent ze al, dat heeft geleerd na het ongeveer 5 keer te zeggen en te begeleiden met een snoepje... Dus ofwel is ze heel slim, ofwel is de fokker er ook al mee bezig geweest. Ik ga haar nu pootje en lig enzo aanleren.
Wees maar zeker: ze is slim! Je hebt een ras gekozen wat wordt gebruikt voor agility, doggy-dance!
Enne Max heeft gelijk: negatieve aandacht is ook aandacht!
Whiehoe weer iemand met een aussie, welkom bij de club.
Dominant nee hoor, lekker gewoon pupgedrag en lekker kliergedrag.
Je hebt al goede tips gekregen.
Ik heb met mijn aussie altijd veel met verplichte benchrust gewerkt.
Richtlijn die ik een beetje aan hield was 1 uur wakker 2 uur rust.
Rust kan ook zijn lekker een kluifje kauwen of een kong.
Je hebt een echte werker in huis en daar moet je vanaf dag 1 lekker mee aan de gang.
Zeker in het begin leuke spelletjes doen en veel werken aan aandacht op jou zodat je een goede stevige band kan gaan opbouwen.
Het zijn meesters in het verzinnen van stomme gekke dingen die wij niet altijd even leuk vinden
Leren lekker snel en willen ook zo jong al graag voor en met je werken.
Persoonlijk maakte ik mijn wandelingen wel altijd al langer maar bouwde dan rustmomenten in waar we dan gewoon een minuut of 10-15 ergens lekker op een bankje gingen zitten om de omgeving in ons op te nemen.
Gewoon veel meer mee naar buiten nemen en niet weleens een kwartiertje.
Ook voor de socialisatie is het belangrijk dat je hond echt verder dan de tuin komt zeker als je ook actief in sport wil zijn moet je zorgen dat je hond gewend raakt aan allerlei prikkels daar heb je later enkel maar plezier van.
Dan natuurlijk de grote vraag FOTO hihi
Haha bedankt :) Ik dacht dat die richtlijn van 10 minuten wandelen per dag bedoeld was, maar ik mag/moet dus eigenlijk regelmatig zo'n 10 minuten en misschien wat langer met haar naar buiten per dag? En ze heeft ook haar entingen nog niet gehad natuurlijk, kan het dan kwaad om haar teveel bij andere honden te laten? Ze heeft ondertussen al kennis gemaakt met een Picardische herder, een chihuahua en een mechelse herder. Dat ging allemaal goed, ze is dan heel onderdanig. Van de mechelse heeft ze wel schrik, maar die is van een goede vriendin van mij dus ze zullen elkaar nog wel leren kennen.
Dit is Kira :)
Zooooooo cute!!!
Vergeet je ook niet naar de markt met haar te gaan? Op café/restaurant (waar je binnen mag), ...
Normaal gezien kan het niet veel kwaad haar te laten kennis maken met andere honden, zolang je de eigenaars goed kent en de honden zijn ingeënt.
Ik heb daar eigenlijk nooit echt veel rekening mee gehouden. De kans dat ze ziek worden, is vrij klein, lijkt me. Maar je weet natuurlijk nooit...
bedankt :)
Ze is al 2 keer mee op cafe geweest, daar mogen honden aangelijnd binnen. En ze is ook al eens mee naar de dierenwinkel geweest, daar kreeg ze heel veel aandacht en ze gaat dan ook heel graag naar mensen toe :) de 3 honden waar ze kennis mee heeft gemaakt zijn ingeent. Bij mijn vriend thuis zitten er 4 honden, en die zijn allemaal niet ingeent. Daar houd ik Kira wel een beetje van weg.
Aussies zijn heel slim :D zelfs mijn keesje kende direct de basis commando's en rol over. Maar dus ik kan het mik wel inbeelden hoe snel het gaat met een aussie :D
Het klinkt alsof je nogal een fel karaktertje in huis hebt, Britt ;).
Even over dominantie, dat is altijd subjectief. Een hond kan dominant zijn over hond A, maar onderdanig naar hond B. Een dominante hond is m.i. gewoon een hond die sneller de neiging heeft om ranghoger te willen zijn, dan ranglager. Dat maakt dominantie an sich niet verkeerd, je moet je er alleen wel van bewust zijn ;).
Bij een pup is het belangrijk dat je een goede balans hebt tussen actie en rust. Vaak is het meedraaien in een gezin al druk genoeg voor een pup. Maar er zijn ook pups die juist meer nodig hebben dan alleen een rondje door de straat. Die pups zijn juist druk omdat ze te weinig stimulatie krijgen. Het is dus uitzoeken wat het is. Als ze druk is als ze net uit de bench komt, dan is het denk ik wel duidelijk dat ze op dat moment energie te over heeft. Je kunt haar dan beter even door de tuin laten raggen, door bijvoorbeeld even een balletje weg te rollen over de grond waar ze achteraan gaat. Als ze die eerste energie kwijt is, zal het happen en bijten ook een stuk minder zijn.
Je moet je wel beseffen dat je pupje ook hapt en bijt om te zien hoe jij daarop reageert. Dat bijten en happen hoeft helemaal geen overprikkeling te zijn, het kan ook bedoeld zijn om te zien hoe jij daarop reageert. Persoonlijk zou ik haar even negeren als ze zo doet (dat zou een andere hond ook doen), en als je het te ver vind gaan, dan mag je best corrigeren. Je kunt dan bijvoorbeeld met een lage, donkere, gezaghebbende stem 'nee' zeggen. Negeren is goed, maar grenzen aangeven is ook zeker nodig. Je kunt je pup wel in de bench zetten, maar wat leert hij daar van. Niks. Beter is het om op zo'n moment duidelijk te maken dat het gedrag ongewenst is. Als je 'nee' gezegd hebt kun je daarna eventueel afleiden met iets waar je pup wel in mag bijten.
Hoe oud ben je eigenlijk, als ik mag vragen? ;)
Wat een prachtige pup!!
Ik zal eens proberen haar te negeren en de kamer uit te wandelen, deur dicht. Misschien snapt ze het dan want anders komt ze me achterna en bijt ze in mijn broek en schoenen.
Ik word soms echt wel kwaad op haar, als ze constant in de zetel springt en mij begint te bijten. In het begin zeg ik dan rustig nee, daarna al iets harder, soms duw ik haar ook weg maar dat vindt ze juist leuk... en negeren, dan blijft ze springen. Daarom ga ik eens proberen om de kamer uit te wandelen en deur achter me dicht doen. Maar als ik dan kwaad ben zet ik haar even in de bench, zodat zij kan kalmeren en ik ook. Ik weet niet dat dat een goede oplossing is maar soms weet ik gewoon niks anders. Maarj ik zal proberen of al de goede tips helpen, ik ga er meteen mee aan de slag.
ohja ik ben 19 jaar :)
Het is heel erg te begrijpen, maar echt kwaad worden is niet goed. Je mag natuurlijk wel doen alsof. Je hond gaat het ook voelen als je kwaad wordt uit onmacht. En dan gaan de poppen aan het dansen als ie slim is.
En als je wat vraagt of wil, dan moet er ook gevolg aan gegeven worden! Aan jou om uit te zoeken hoe je dat gevolg best bereikt met jouw hondje.
En nou denk jij: jij hebt makkelijk praten, haha. Gelijk heb je hoor, maar ik weet wel wat het is. Had hier 2 pups (zusjes) tegelijkertijd in huis.
En mijn Duitse dog heeft heel wat kapot gemaakt toen hij opgroeide.
Ik wens je heel veel succes, bloed, zweet en tranen, maar vooral heeeeeel veel plezier met je kapoen!
Ga maar lekker veel wandelen, dan zal er al snel heel wat zijn opgelost, denk ik.
Wat een knapperd.
5 minuten is een richtlijn, maar ja dan kom je niet ver
Daarom heb ik altijd met rustmomenten gewerkt en dat ging prima.
Goed je hond in de gaten houden, geen gekke rare dingen doen kot het vanzelf wel goed.
Negeren is echt negeren hé, geen aandacht, niet praten, geen oogcontact niet meer bewegen.
Want doe je dit wel is het vaak negatieve aandacht, boos, wegduwen enz en ook negatieve aandacht is aandacht.
Zelf weglopen naar de gang is een prima oplossing, gewoon gelijk weglopen zonder contact.
Blijf je even een aantal seconde weg en kom je weer terug zou dan ook geen aandacht geven.
Begint het weer, omdraaien en wegwezen.
Ze leren snel dus vaak pikken ze dit heel snel op.
En anders kun je ook haar nog even in de halsband pakken en haar even op de gang zetten.
Blijft het gedrag aan de gang, hup in de bench met een lekkere kluif of kong en je zult vaak zien dat ze dan wel redelijk snel in slaap sukkelen.
Heel belangrijk wees heel duidelijk en bepaal de regels die jij wilt, nu is ze nog leuk en klein en ozo schattig pluizenbeertje maar hou er rekening mee dat er een kop op een aussie zit.
Wat vandaag niet mag, mag morgen niet en mocht gister ook niet.
Duidelijk en consequent zijn daar hebben ze het meeste aan.
@ Cindy & co: heel hard bedankt :) Ik zal proberen om niet meer kwaad te worden maar soms is dat inderdaad moeilijk :)
@ De mannen: als ik haar negeer dan heb ik dus geen oogcontact meer, helemaal niks. Als de tv op staat dan kijk ik gewoon strak naar de tv zonder op Kira te letten. Maar dan blijft ze bezig, en die scherpe melktandjes doen soms wel pijn... :p De volgende stap zal vanaf nu dus zijn dat ik niet kwaad word, maar dat ik even de kamer uit ga. Dan is het probleem wel dat Kira er volgens mij gebruik van gaat maken dat ik weg ben (dat is nu ook als ik eens naar toilet ga bv.) en dan gaat ze vanalles doen wat niet mag, zoals in de zetel liggen en aan de vloerbekleding bijten enzo. Gaat ze dan snappen dat ze fout is als ik de kamer uit ben? Ze houdt zichzelf de hele tijd bezig bij mijn afwezigheid dus ik heb het vermoeden dat ze negeren ook niet echt erg vindt...
Duidelijk en consequent ben ik wel. Van mij mag ze gewoon 'pup' zijn, en ze mag al eens crossen door het huis enzo, dat vind ik allemaal niet erg. Maar ze moet niet overdrijven, als ze dan toch overdrijft en tegen ons aan gaat springen en in broeken bijten enzo dan zeg ik altijd 'nee' en dan geef ik haar een speeltje, dan crost ze even later door het huis met dat speeltje, en dan lachen wij er eens goed mee :)
Probeer te voorkomen dat je uit onmacht reageert. Je pup heeft precies in de gaten wanneer je zo reageert, en dan heeft hij dus succes met zijn gedrag. De ene pup heeft genoeg aan een rustig 'nee', de andere pup heeft echt een duidelijke, harde 'nee' nodig om ervan onder de indruk te zijn.
Negeren (écht negeren) is heel erg moeilijk. Het is meer dan niet naar de hond kijken en niet op de hond te reageren. Je pup heeft feilloos in de gaten of je echt negeert, of dat je gewoon niet reageert. Hetzelfde geldt voor kwaad zijn. Je lichaam maakt nl. bepaalde geuren aan bij bepaalde emoties, angstzweet is een voorbeeld. Als jij blij bent maakt je lichaam feromonen aan, je hond ruikt dat. Als jij kwaad bent, maakt je lichaam ook geuren aan. Daarom weet een hond precies wat jouw emotie is, zelfs al ben je uiterlijk onaangedaan. Voor de nep kwaad doen is dus erg nutteloos, het zal je hond alleen maar meer uitdagen. Daarom, als je corrigeert moet je het ook écht menen. Het moet niet zomaar voor de vorm zijn. Negeren moet ook niet voor de vorm zijn, je moet echt fysiek én mentaal de hond de nek toe keren. En dat maakt het heel, heel moeilijk. Wat je kunt doen om echt te negeren is een koptelefoon opzetten zodat je afgeleid wordt, en tegelijkertijd bv naar de tv kijken oid.
Maar dan nog, als je pup na een halve minuut gewoon door blijft gaan, dan zou ik dus heel duidelijk verbaal corrigeren. Kwaad zijn is helemaal niet erg, denk je dat een moederhond nooit kwaad is geweest op de pups? Of pups onderling altijd de lieve vrede bewaarden? Echt niet. Grenzen aangeven is net zo belangrijk (misschien nog wel het belangrijkste) als vrijheid geven en negeren. Negeren is belangrijk, maar als het te ver gaat is corrigeren een volgende stap. Je pup moet jouw persoonlijke ruimte leren respecteren. Negeren is voor mij niet weglopen, juist niet. Weglopen an sich zorgt dat de pup juist meer gaat happen in de broekspijpen e.d. Daarbij maak je de pup eigenlijk niks duidelijk, je zorgt er alleen voor dat het fysiek onmogelijk wordt om te gaan happen...
Je krijgt in dit topic natuurlijk genoeg tips, dus ik denk dat je het beste kunt doen wat je zelf goed acht. Zoveel mensen, zoveel meningen ;).
Hoi Dobber,
Met 'doen alsof' je kwaad bent, heb ik het eigenlijk vooral over het niet uit onmacht reageren. Als je dit laat voelen, ben je verloren, dat is mijn ervaring hiermee. Daarom, als ze haar geduld dreigt te verliezen, niet beginnen roepen uit onmacht, maar een fervent en duidelijk 'NEE'.
En ja, ik ben ook wel eens kwaad geworden, en dat mag inderdaad, maar boos en consequent omdat iets niet mag of echt kwaad uit onmacht is nog heel wat anders. En dat weet dat hummeltje drommels goed! Hahaha. Want om een niets vermoedende pup te zijn, zijn ze toch op een manier heel slim :)
wat een schattige pup
je hebt al veel tips gehad, ik zou er nog aan toe willen toevoegen dat je als de pup te fel is en bijv. in de zetel wil springen, je ook even ipv negeren of nee zeggen, iets met hem kan gaan doen, een klein spelletje of commandotje en dan rustig leiden naar zijn eigen plekje. Dan heb je het ipv negatief positief gemaakt.
Hier nog een intressante link over pups en jonge honden
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?