De hond heeft in de tussen tijd al een hele evolutie meegemaakt door samen te leven met de mens. Neem nu bijvoorbeeld de blaf van de hond, de wolf doet dit niet. Dit is iets wat gekomen is sinds de hond bij de mens leeft.
We zijn steeds beter geworden in het trainen van onze honden. Of pikt de hond veel sneller dingen op omdat hij al zo lang getraind word.
Zindelijkheid is eigenlijk ook niet natuurlijk voor de hond, maar toch krijgen we ze allemaal zindelijk. De hond herkent steeds meer emotionele gevoelens bij de mens. Hetzij het lezen van het gezicht, gewoon energie aanvoelen, de intonatie in je stem.
En zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden uit het verleden.
Nu zat ik aan de toekomst te denken. Hoe zullen onze honden verder gaan evolueren. Dit is natuurlijk allemaal speculeren, maar ik vond het de moeite waard om eens over na te denken.
Zullen honden steeds makkelijker trainbaar zijn? Zal dat deel van de hersenen gaan groeien omdat wij als mens het blijven doen.
In hoeverre "verdwijnt" de hondentaal of word de hond een mengelmoesje tussen honden en mensen taal. Of gaat de hond een gezamenlijke taal ontwikkelen voor de hond en mens.
Komt er een punt waarop honden niet meer in het wild kunnen leven. (als het zwerfhonden probleem natuurlijk opgelost is)
Voeding, zal de hond een alleseter gaan worden en dingen als graan ook goed kunnen verteren.
Zou het gebit veranderen omdat ze niet meer zelf hun prooi hoeven te vangen.
Etc.
Nu kun je bepaalde eigenschappen natuurlijk proberen erin te fokken (terriërs hebben vaak jachtinstinct, bull types zijn vaak intolerant naar andere honden etc.) Maar het gaat me nu echt om de groei van de hond in de evolutie.
Ik heb er zelf niet echt een uitgesproken mening over omdat je het simpelweg niet kan weten, maar misschien kun je sommige dingen wel voorspellen. Door logisch beredeneren in de situatie waarin de hond nu zit. Dus door mensen opgevoed.
Heeft er iemand anders nog briljanten inzichten hierover. Waar we niet eens bij stil staan dat zou kunnen gebeuren. Of gewoon een inzicht om nog meer eventuele evolutie opties te kunnen bespreken.
Waar denk jij dat de hond staat over 200-300 jaar. Hoe slim denk je dat de hond is en hoeveel meer (of minder) heeft de hond zich aan de mens aangepast.
Brand maar los, ik lees graag inzichten van mensen om zelf nog meer info over het onderwerp te hebben. En het daarom ook beter te kunnen begrijpen. Ik ben nieuwsgierig ingesteld :).
over 200 300 jaar, maak ik niet meer mee.
dat het zal veranderen is een ding wat zeker is, vind het nu al erg veranderd, honden worden aangekleed, liggen in bed bij de mens, niet meer buiten in een schuur, kennen geen seizoenstemperaturen meer, en zo zijn er nog genoeg om op te noemen.
wanneer ik eens aangeef dat Bams zalig buiten ligt onder een kleed van sneeuw, wow, dan is dat niet correct , de hond moet binnen, bij de mens lekker op de bank en kachel...
zie ook de voedingen veranderen, en bij de dierenwinkels rekken vol kleding voor de hond..
of het ten goede komt ? geen idee. maar dat er veranderingen zijn , ja dat is zekers.
nog even... je hebt het over voeding of de hond een alleseter wordt en ook graan verteert.. jazeker.
hier honden die alles eten zonder allegische reacties te krijgen, graan eten, noem maar op, tuurlijk wordt er hier vlees gegeten, maar ook andere dingen, en ik heb nimmer problemen er van ondervonden, al heel lang honden en die hebben altijd alles gekregen wat ik ook maar voorschotelde, granen of wat dan ook, voor mij kan een hond dus heel goed een alleseter zijn.
Ik volg mee! Ik vind het erg interessant om te lezen wat andere mensen denken. Ik zelf heb hier nog nooit over nagedacht eigenlijk, maar dat honden steeds meer kunnen en doen is een ding wat zeker is. Ik weet niet of ik dat altijd zo leuk vind.. Zoals Willemijn aangeeft, dat het zielig is je hond buiten te laten.. Onze buurhond, een friese stabij reu zit van 08.00 tot 18.00 in de tuin, hij kan naar binnen maar vindt het heerlijk daar, hij is niet anders gewent. Ik heb Kahlúa ook wel eens een paar uur buiten maar vaak krijg je dan te horen: Zit je hond nu in de tuin? Hij hoort onder de mensen.. Een hond moet wel een hond blijven.
Er zijn nu al veel rassen die onmogelijk in het wild zouden kunnen leven, neem de Naakthond, de Franse Bulldog, alle rassen waarbij de honden niet meer op normale wijze geboren kunnen worden, er zijn er wel meer dan de Franse Bulldog, bv de Chihuaha.
Ik hoop dat de mensen van de toekomst meer hun verstand gebruiken dan als wij doen en de hond een hond laten blijven.
Honden buiten laten is nu nog per hond verschillend. Ik heb er 3 thuis met een hondenluik. Romeo ligt graag buiten in de sneeuw hoor. In de tussentijd ligt Thalia dan binnen onder een deken haha.
Zou het zo kunnen zijn bijvoorbeeld dat husky's en andere honden die erg verharen (waar je een nieuwe hond met de uitgekamde haren kan maken) bijvoorbeeld veel minder haar gaan verliezen. De vacht word dunner omdat ze bij veel mensen in huis wonen. Omdat ze ook naar warmere gebieden gaan (husky's zijn nou eenmaal prachtbeesten om te zien) hebben ze niks aan die dikke vacht. Wat het dan logisch maakt dat de husky een vachtverandering door gaat maken. Misschien noemen we de husky met de dunnere vacht ook wel anders. Zien we die hond als een ander soort.
Die vacht hebben ze dus niet zoveel meer nodig omdat de honden veel binnen wonen.
De wetenschap heeft laatst bevestigd dat honden Carnivoren zijn en dat de brok voedingen een uitdaging zijn voor het lijf.
Ik hoop dat honden gezonder gaan worden, maar ik ben bang dat ze zieker gaan worden. Kijk naar het fokken, de voeding en ook de meeste reguliere da's (gif, gif, gif).
Ik hoop dat de mens nu in een fase terecht gekomen is waarin we inzien wat we eigenlijk met de honden doen.
Nog nooit is er zo voor broodfok gewaarschuwd als nu, zelfs de overheid draagt zijn steentje bij om gezondere honden te laten fokken. Of de methode wel of niet werken laat ik even in het midden, het gaat erom dat de mens op het moment bewust bezig is met dit probleem. Waar we 50 jaar geleden daar nog helemaal niet over na dachten. Net zoals de hond evolueert de mens ook verder.
Helaas hebben we eerst een hoop zieke honden moeten fokken om dit probleem te erkennen, maar we zijn nu op het punt dat het probleem erkent word. En dat er een grote groep mensen bezig is om dit probleem een stuk minder te maken. Dit is helaas geen probleem wat van de een op de andere dag opgelost kan worden. Hier zullen nog wel wat jaren overheen moeten gaan.
De hond evalueert niet ten opzichte van de wolf want de hond is geen wolf.
De evolutie is bij de mens....die ziende doof en blind is en nog steeds niets begrijpt. Dat er middels onderzoek anno 2014 geroepen wordt dat honden steeds meer vaardigheden hebben zoals empathie ligt niet aan de evolutie van de hond maar aan de mens die steeds meer gaat inzien dat honden geen gevoelloze objecten zijn.
Eens!
De mens heeft sowieso een enorm (vernietigend ) effect op de evolutie. Niet alleen van honden, maar b.v. ook van ons zelf.
Dat is een filosofische vraag voor een ander topic.
Eline, gruul en Thaila; ik vind je gedachten heel interessant, maar ik denk dat ik me niet goed uitdrukte en je me niet begrepen hebt. De hond is niet geevolueerd.....de wolf is wolf, hond is hond....wij mensen hebben de hond niet slim gemaakt (wel met rassen gekruist enz) maar in wezen is de hond wat die is. Wij mensen hebben het zelf nooit begrepen. Niet de hond maar de mens moet evalueren om beter samen te werken (dat een hond empathie heeft is NU ontdekt maar had die dus altijd al enz/ waar wij achter komen wil niet zeggen dat we iets nieuws bedenken maar er laat achter komen zeg maar).
Trouwens heb je de film "planet of the ape" en "dawn of the ape" gezien?
Moest ik aan denken toen je begon over taalontwikkeling. Is fictie maar wel leuk.
Ik begrijp je wel Blaise, de hond is gewoon hond gebleven, de hele evolutie die nu aangekaart word klopt niet, een hond kon vroeger al heel goed energieën lezen, intonaties, bevuilde zijn eigen plek niet enzv.
De meeste dingen zijn aangeleerd nu, maar ook een tijger, of een olifant en zelfs een krokodil kan je dingen leren.
Ik denk eerder aan, hoe gaat de mens de hond van de toekomst maken, door fokken, verder blijft een hond gewoon hond.
Ik dacht zelfs een tijd geleden gelezen te hebben dat ze fossielen hebben gevonden van honden die er nog niet hadden moeten zijn, de hond is er langer dan men denkt.
Ik ben eerder bang wat er in de toekomst voor honden komen, door fokken bedoel ik dan, allemaal voor het gemak van de mens.
Honden leren al autorijden
Leren steeds meer trukjes
En leren ook nog eens praten....
Het zal me niks verbazen als deze trend zich zo voordoet, we over over 200 jaar zeer slimme honden hebben met de slimheid van een kleuter.
En als je weet dat kleuters al erg slim zijn..dan zullen honden ook zeer slim worden.
Honden zullen een meer gerespecteerd lid van mensheid worden.
Maar alle dieren die rondom ons heenleven zullen ook slimmer worden.
Ratten en muizen leren ook om bepaalde gif te vermijden, maar weten ook beter de weg te vinden in ons huis om eten te jatten.
Vogels weten ook beter voedsel te vinden in onze tuinen.
En vossen worden ook beter in voedsel vinden in de containers aangezien er op sommige plekken nu al vossen wonen in de stad.
Dan kan mijn hond me ergens heen rijden, ik heb zelf geen rijbewijs haha ik had het autorijden al eens gezien, geweldig!
Maar wat zien ze er uit heh zo zittend, ik heb een hond in een auto sowieso altijd leuk gevonden, ze kijken er zo op een bepaalde manier bij.
ja en Mishka, dat is toch zo leuk, Faro zegt wel eens mamma, dat heeft manlief hem geleerd, als hij wat lekkers wil, klinkt meer als wamma.
Ik denk dat het inderdaad ook andersom is.
Een hond is een hond..in 1400....en in 2015.
Uiteraard worden er dingen doorgegeven, veranderen gedragingen.
Maar heel simpel..
Er is geen dier in de hele wereld te verzinnen waar zo aan gesleuteld wordt als onze honden.
Er zijn gewoon geen andere voorbeelden voor handen .
Is met niets te vergelijken.
Uniek, doordat wij apen bepalen welke gedragingen we erin willen hebben, of juist niet.
Dus wij fokken enkel honden die we kunnen gebruiken, de rest laten we niet voortplanten.
Dus kun je zo wie zo wel over iets van evolutie bij een hond spreken..
Het is heel leuk om de mate van intelligentie op een lijn te zetten met de wil om allerlei trucjes te leren of op te voeren, maar de realiteit zit anders in elkaar. Ook nu zijn er rassen met een hoge will-to-please en worden hier dingen mee gedaan waar men pakweg 500 jaar geleden niet eens aan dacht. Menselijke dingen. Frisbeeën, doggydance, de gekste kunstjes, je noemt het maar op. We moeten echter niet vergeten dat de hond in kwestie hier niets achter zoekt en het hele gebeuren enkel ziet als spel. Dit heeft dan ook niet zozeer te maken met 'slimheid', wel met hoezeer de hond het plezieren van zijn baas als beloning ziet.
Intelligentie is geen zwart-wit begrip. Het gaat niet enkel om de wil iets te leren, maar het 'kunnen' leren. Dit 'kunnen' heeft zich de afgelopen decennia niet veranderd. We kunnen ook andere aspecten bellichten; probleemoplossen, logisch nadenken en redeneren. Zaken die sowieso maar in zeer beperkte mate bij de soort 'hond' te vinden zijn (denk aan een simpele hondenpuzzel). Het bewustzijn, verbanden trekken van en naar gebeurtenissen of oorzaak-gevolg relaties inschatten daarentegen, behoren nog minder tot simpelweg niet binnen hun verstandelijke vermogens. Intuïtie en instinct weer wel, en dat maakt honden tot zulke mooie wezens.
Het zou vele eeuwen duren alvorens de hond zou kunnen evolueren in een nieuwe, mogelijk intelligentere soort. Daar gaan geen 200 jaar overheen. Dat we in die korte tijd aan andere rassen zullen komen, daar twijfel ik niet aan. Hier zullen dan best honden bij zitten met een nog grotere wil hun baas te plezieren, eventueel met de gekste trucen die ze oh zo slim laten lijken- en toch zal het een kwestie "I have no idea what I'm doing" blijven. En dan spreek ik slechts over een klein deel van de populatie. In onze huidige maatschappij (die in de toekomst waarschijnlijk vergelijkbaar is) is er noodzaak aan iets dat we hondenrassen noemen. We wonen met een hoop verschillende mensen (culturen, gebruiken, hobby's, interesses) op een kluitje, wat inhoudt dat er behoefte is aan specifieke honden die bepaalde taken kunnen volbrengen, met de nodige bouw/karaktereigenschappen/uiterlijk. In de toekomst zal dit, gok ik, niet anders zijn en zal deze logica vanzelf de redding zijn van veel huidige hondenrassen, zelfs al komen ze nog zo 'dom' of eigenwijs over.
Om nog even terug te komen op het huskyvoorbeeld; er is momenteel al sprake van hussen met een veel minder aanwezige ondervacht. Dit komt niet door hun woonplaats, maar door het feit dat men tegenwoordig op andere eigenschappen selecteert/fokt dan vroeger.
De hond van nu is nog steeds de hond van vroeger, en mocht deze in de (extreem) verre toekomst evolueren- dan spreken we niet meer over 'de hond'.
Honden staan denk ik sowieso al buiten de evolutie, omdat wij -als mens- beslissen met welke honden gefokt gaat worden en welke honden geen nakomelingen zullen krijgen. Als moeder natuur dat had kunnen beslissen hadden we vandaag de dag niet zoveel misvormde hondenrassen met alle gevolgen van dien. (Pure dierenmishandeling is het). Maar ook door gigantische mileuvervuiling worden er nu al andere diersoorten geboren met defecten veroorzaakt door de vervuilde omgeving waarin ze leven.
Ik zie dit in de toekomst niet veranderen... het zit gewoon in de aard van de mens. Je kunt een fokregeling misschien in een aantal landen redelijk handhaven maar er zijn altijd landen met een minder ontwikkelde samenleving die ook minder (of geen) waarde hechten aan het welzijn van dieren. Hierdoor houdt het stand...
Ik denk alleen wel dat bepaalde hondenrassen steeds minder gezien gaan worden omdat nieuwe (dan populairdere rassen) ze zullen verdringen. En nieuwe samengevoegde rassen een trend zullen worden, maar ook een noodzaak. Over een veel groter tijdsbestek denk ik dat honden kleiner worden en je van veel rassen alleen nog maar showlijnen zult gaan zien. Want die zijn te handhaven in een krappe woonruimte, gelukkig te houden met weinig vrije tijd etc. etc.
Mensen krijgen het steeds drukker, werken allebei.
De hond veranderd niks ten opzichten van vroegere tijden.
Het is de mens die veranderd naar de hond.....
Ik noem het voorbeeld van de wolf omdat er een grote waarschijnlijkheid is dat onze huidige hond daarvan afstamt. Ik zeg dus ook niet dat de wolf een hond is. Ik ben het met je eens dat het 2 verschillende soorten zijn.
Empathie is nu inderdaad ontdekt, maar zonder die ontdekking kunnen we het nooit zeker weten. Nu weten we het wel zeker en kunnen we daar dus op voortborduren. Wie weet wat de mens allemaal nog meer ontdekt over onze viervoeter. Ik kijk ernaar uit!
Ik heb het gevoel alsof we nu meer praten over de invloed die de mens heeft op de hond, ipv "voorspellingen" hoe de hond zich verder evolueert. Voor mij zijn dit 2 compleet verschillende dingen. Natuurlijk lijken ze op elkaar omdat wij mensen nu eenmaal veel te zeggen hebben over onze viervoeter. Maar de mens heeft de hond niet leren blaffen, dit is echt uit de hond zelf voort gekomen.
Ik vind de stelling, wat is de invloed van de mens op de hond over een lange tijd gezien, ook erg interessant. Ik wil daar ook best verder over praten. Maar dat is niet hetgene waar ik een topic over geopend heb.
Zo vind ik de stelling, heeft de mens de wereld verwoest, of is dit het pad wat de mensen moesten nemen. Ook een erg interessant vraagstuk. De wereld is inderdaad niet zwart wit, daar ben ik het ook helemaal mee eens.
Ik geloof niet dat de evolutie van de hond er niet meer is omdat wij mensen het nu veel voor het zeggen hebben. Evolutie, van welk dier dan ook (inclusief de mens) zal altijd vooruit blijven gaan, die zal nooit stil staan. Ieder dier zal dus blijven veranderen.
Kun je nader uitleggen hoe je dit bedoeld met de evolutie van de hond.
Ik weet niet of ik je helemaal goed begrijp namelijk.
Evolutie van de hond is niets veranderd ten opzichte van de hond zelf..
De mens heeft er veranderingen ingebracht.
zo duidelijker?
Nog niet helemaal.
Bedoel je te zeggen dat de mens ervoor zorgt dat de hond evolueert/ veranderingen ingebracht?
Of bedoel je met veranderingen ingebracht dat ze zijn gaan fokken en zo ziektes in de lijnen zijn ontstaan. Of dat wij ze dingen aanleren, commando's.
Ik begrijp niet helemaal wat je met de verandering bedoelt.
De hond verandert niks ten opzichte van vroegere tijden.
Zeg je daarmee dat de hond niet evolueert? Of dat hij dat nog doet zoals dat vroeger ging. Zonder inmengen van de mens. Dus dat het voor de evolutie van de hond niet uitmaakt of de mens er wel of niet is voor ze.
100% gezonde honden zou mooi zijn. Als we dat bij onze viervoeters voor elkaar krijgen kunnen we dat voor mensen vast ook. Maar dat duurt nog wel even voordat we zo ver zijn.
Ik doelde hier meer op de afwijkingen die erin geslopen zijn door het verkeerd fokken van honden. En de broodfok.
Iedere hond en ander dier kan ziek worden, maar sommige dingen kunnen we wel een heel eind proberen te vermijden. Een gebroken poot valt moeilijk te voorkomen. Maar een te kleine schedel is een stuk makkelijker.
Inenten zul je in ieder geval op het begin van het hondenleven moeten doen. Voor de rest heb je het een heel eind zelf in de hand wat je aan je hond geeft. Ik ben er zelf ook geen voorstander van om dingen preventief te geven.
Allereerst vraag ik mij af of intelligentie de juiste term is in een discussie als deze. Ik denk dat we het eerder of sociale en cognitieve evolutie hebben.
Honden zijn meesters in het lezen van mensen. Honden zijn daar beter in dan dat wij hen kunnen lezen. Honden nemen ook makkelijk en snel onze omgangsvormen aan. Niet alleen honden trouwens, ook vossen heb je binnen enkele generaties tam en in staat met mensen samen te leven.
In mijn ogen is dus vraag dus met name of honden zich meer en meer ontwikkelen tot pluizige mensjes met 4 benen en een staart of dat ze echt hond mogen of zelfs moeten blijven. De neiging naar het eerste is heel sterk. In de VS noemt men zich papa en mama van een hond, iets dat je hier ook steeds meer ziet. Ik noem mijzelf eigenaar en liefhebber. Maar ik zie de honden wel als gezinslid, dat zeker wel.
En we weten eigenlijk niet wat het effect op honden is. De hond leeft feitelijk pas 100 jaar bij de mens in huis. Het effect op de sociale evolutie van de hond daarvan is, voor zover ik weet, niet of nauwelijks onderzocht.
In de VS spreekt men ook over het adopteren van een hond zover ik weet. En niet over het kopen of halen van een hond.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?