Naar aanleiding van mijn vorige topic, start ik een nieuw topic. Om het overzichtelijke te houden.
Even een korte samenvatting voor degenen die het vorige topic niet gelezen hebben:
Gisterenochtend met uitlaten had Rider bloed bij de urine.
Tevens vond ik de avond ervoor, en gisteren de hele dag zo nu en dan een druppeltje bloed hier in huis (waarschijnlijk nog van zijn pielie-haren afgevallen, was beide vlak na het uitlaten).
Ik ben gisteren naar de DA geweest, kreeg het advies om vandaag in de ochtend zijn urine op te vangen. Zo gezegd zo gedaan...
Vanmorgen ben ik terug geweest naar de dierenarts, met de Urine:
De eerste keer om de Urine in te leveren en de tweede keer met Rider voor de jaarlijkse controle die we sowieso al hadden gepland vandaag + de uitslag.
- Er zat bloed in de urine
- Gruis
- Kristallen die duiden op een afwijkende leverwaarde.
- Geen struviet
- Urine bijzonder troebel
- Hij oogt verder klinisch gezond (het plaatje van 'buitenaf' zeg maar).
Deze boodschap kreeg ik vlak nadat ik de 2e keer aankwam.
Rider is nogmaals lichamelijk onderzocht. Hij heeft nog steeds geen koorts of andere rare lichamelijke dingen / gevoeligheden.
De DA gaf eerlijk aan dat ze me wel wat advies kon geven. Maar dat ze niet zo gespecialiseerd was dat ze kon onderzoeken waar het precies vandaan komt, wat dus de oorzaak is.
Ze heeft wel het bloed verder onderzocht, om te kijken of het inderdaad van de lever af kwam. Maar de leverwaarden zijn in het bloed verder normaal.
Ik kreeg het een en ander aan informatie over de dalmaat en blaasgruis en dergelijke. (Hier wist ik al het een en ander van, dus in principe niks nieuws).
**********
In overleg met de DA heb ik afgesproken het voer aan te gaan passen.
Ze raadde me aan om het purine gehalte laag te houden, en ook zo veel mogelijk eiwit te mijden (met het laatste weet ik niet of ik het eens moet zijn??).
Ze kon speciaal voer van Royal Canin voor me bestellen, ik heb deze boot nog even afgehouden. Omdat hij zit met bepaalde intoleranties/allergiën.
- mag geen kip of kippenproducten (= jeuk, wordt kaal)
- mag geen rund of runderproducten (= jeuk, krijgt bultjes > daarna kaal )
- geen ander gevogelte (= jeuk)
- geen tarwe/rijst (= jeuk / oorontstekingen)
Ik heb aangegeven dat ik wilde proberen of ik met KVV rollen het purine gehalte laag kon houden.
We hebben afgesproken dat ik 2 weken nadat ik gestart ben met het aanpassen van het voer nog een urinetest kom doen. Ze gaf aan dat ik het verse vlees het beste nog extra kon overgieten met water, omdat hij veel vochtinname nodig heeft.
Als de urinetest dan nog 'slecht' is, wordt ik doorgestuurd naar een specialist (Wageningen, Oisterwijk of Utrecht).
******************
Ik weet het een en ander van vers...
Daaromtrent heb ik ook een paar eisen... (sjonge..).
- Geen BARF (vanwege hygienische redenen > GGD > ik ben gastouder)
- Dus 'rollen'
- Geen premix
- Diersoorten afwisselen
- Calciumbron bot
Ik kreeg in mijn vorige topic een zeer nuttig antwoord (deze heb ik er even uitgevist)
[quote]
Dat is niet 'lastig', maar je zal bij dit type hond wel moeten anticiperen op zijn gevoeligheid. Dit type hond is gevoelig voor blaasgruis/steenvorming, dan zal je qua verse voeding moeten aanpassen. Dat houdt o.a. in purine-arm en minstens het toevoegen van groentes, het verminderen van orgaanvlees en vis en het toevoegen van spiervlees en het verminderen van botpercentage. Als je zelf samengestelde voeding geeft, heb je dit grotendeels zelf in de hand. Voer je KVV, dan zal je hierop dus aan moeten passen. Je hoeft dus niet terug naar brok, dat bepaal je gelukkig helemaal zelf.
[/quote]
Hier zou ik graag op verder willen borduren.
Ik haal hier mijn verse vleesrollen:
Op de site staat wat zij kan aankomen op bestelling en soms heeft ze het al in het assortiment liggen.
Ik heb nu in de vriezer liggen:
- degomeat struisvogel (70/20/10)
- degomeat hert (75/20/5)
- 1 kg lam spiervlees
Uit de quote van hierboven begrijp ik dat het bot + orgaangehalte waarschijnlijk te hoog is van deze rollen.
Kan ik hier gewoon spiervlees aan toevoegen van een 'willekeurig' dier? Zoals lam of paard ofzo?
Gek genoeg heeft hij het ruim een jaar lang wel super goed gedaan op de brokken van wolfsblut (grey peak en dark forest gemixt). Totdat hij dit van de ene op de andere dag niet meer at.
Dus zal ik nu door blijven gaan op vers, met de aanpassing van extra spiervlees en groeten?
Of weer terug naar de wolfsblut in de hoop dat hij het gaat eten? Heb trouwens geen idee wat het purinegehalte van deze brok is.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Purine laaghouden met vers (lang verhaal) n.a.v. vorig topic" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ik kan je niet zo goed advies geven, maar , mijn vriendin had het zelfde met haar Border,
heeft raad gevraagd aan Tannetje Koning per mail, uitgebreid gemaild wat er aan de hand is en advies gekregen, die ze heeft opgevolgd, ook zij had van haar dierenarts speciaal voeding gekregen, ook voor blaasgruis.
het gaat nu uitstekend met deze hond, is nog wel onder behandeling, ze heeft stripjes bij de apotheek gekocht om de zuurgraad te peilen van de urine.
misschien zou je ook eens extra advies kunnen vragen aan haar ? per mail heeft zij ook mijn vriendin geholpen. met uitstekend resultaat.
vergeet ik er bij te vertellen, urine van de week onderzocht, en geen blaasgruis meer aanwezig. geen advies dus van mij maar je kan toch eens per mail uitgebreid je verhaal aan haar vertellen, en dan krijg je altijd antwoord van dr.
Soow, dan doet de goede voeding toch heel wat!!
Ik ga meteen mailen via haar contactformulier.
Edit: ik heb gemaild...
Pfff. ik heb zo ongeveer het idee langzaam gek te worden wat betreft voer
Dus waarschijnlijk toch wat we dachten. Gelukkig zijn de leverwaardes goed. Ik hoop dat je wat aan de info van Tannetje zal hebben. Ik vind het wel een ingewikkelde materie eerlijk gezegd. Ik las op een site van een fokker waar ook een stuk over blaasgruis en nierstenen stond, dat je de Dalmaat ook geen roodvlees of orgaanvlees zoals pens en/of pensproducten moet voeren, en inderdaad een niet te hoog eiwitgehalte en te hoog purinegehalte. Maar je zit ook weer met zijn allergie. Misschien konijn, geit en lam? Tannetje weet er veel meer van. Hoop dat je eruit komt. Kan me voorstellen dat je er een beetje moedeloos van begint te worden. Houdt moed!
Weet je misschien waar je dat stukje van de fokker gevonden hebt?
Inderdaad, wat jullie al dachten. Hondenpage is wat dat betreft toch zeker niet mis!
Edit:
quote van Siamsa
********
Urine wordt zuurder door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Niet het eiwitgehalte van de voeding is van belang, maar de hoeveelheid purine die in de voeding zit. Helaas wordt het purinegehalte niet op de verpakking van hondenvoer vermeld. Maar het is dus zinloos om een Dalmaat een dieet voor te schrijven met een laag eiwitgehalte, omdat eiwit op zich niets zegt over het purinegehalte. De beste voeding voor de Dalmaat bestaat uit een vochtrijke voeding die een laag tot gemiddeld gehalte aan purine bevat. Met voedingsmiddelen waar veel purine in zit, zou een Dalmatenbezitter dus voorzichtig moeten omgaan . Want doordat er geen omzetting plaats vindt van urinezuur naar allantoïne, komt het urinezuur (plus uraatzout) in de urine terecht. Zure urine heeft een nadeel: door zure urine slaan de uraten sneller neer en kunnen ze samenklonteren en zich tot gruis/steentjes vormen. Met alle gevolgen vandien. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de urine af en toe te meten. Zeker bij de reu.
*********
De pH-waarde van de urine fluctueert echter. Het is dus heel goed mogelijk om in de ochtend een pH-waarde van 6.3 te meten en in de avond een pH-waarde van 7.0. Dit heeft alles te maken met de factoren die hiervoor al beschreven zijn, waarom de ene Dalmaat gruis/stenen ontwikkelt en de andere niet. Als uw Dalmaat bijvoorbeeld een dag te weinig gedronken heeft, dan zult u de volgende dag naar alle waarschijnlijkheid een zuurdere pH-waarde meten. Als uw Dalmaat een avondmaaltijd heeft gegeten die orgaanvlees bevat, dan zult u de volgende ochtend naar alle waarschijnlijkheid ook een zuurdere pH-waarde meten
**********
Wat je moet vermijden is het volgende:
teveel afbraakstoffen uit 'rood vlees', dus voornl. 'wit vlees' tegen rood aan, zoals in jouw geval eend, kwartel, houtduif, gans, konijn.
Zo af en toe 'rood vlees' is raadzaam, want het levert je hond extra nutriënten zoals zink, magnesium en omega 3 uit bijv. hertenvlees, reevlees, geit/lam.
Het meeste KVV bevat teveel bot en orgaanvlees. Over de inhoud van het gebruikte spiervlees kun je discussiëren, maar ten opzichte van brok redelijk OK. Als je jouw KVV menu verandert in een nierdieet BARF, dan kun je in de volgende verantwoorde verhoudingen voeren:
10-15% bot (is kaal bot), 5-8% orgaanvlees (waaronder boekmaag/hart/lever/nier), 65-70% spiervlees/pens, 15-20% groente.
Zuivel is ook purine-arm en wordt gebruikt in een dieet voor Dalmaat, maar ik ben zelf geen voorstander van zuivel, uitgezonderd een goede kefir en wat eieren.
De rollen zal je dus moeten aanvullen met spiervlees om orgaan- en botpercentage te drukken (een deel pens mag onder spiervlees gerekend worden en bevat een goede verhouding calc./fosfor en is low purine, boekmaag met volle inhoud is purinerijker dan pens en daar ben je dan schaars mee) en je voert bij voorkeur zelf purine-arme groentes/kruiden bij met een ontgiftende werking op de lever, zodat afvalstoffen sneller het lichaam verlaten.
Zowel de pens/boekmaag als de groentes houden de blaas over het algemeen alkalisch, dat wil zeggen dat de pH waarde van de blaas bij jouw hond tussen de 6,5-6,8 zou moeten zitten om niet getriggerd te worden voor uraatsteenvorming.
Wat ik echt een must zou vinden, is om een steriele kweek op te sturen naar het lab en dat van daaruit een constatering wordt beschreven. Zo'n kweek vang je op uit nuchtere urine al dan niet door middel van punctie, omdat dit een duidelijker beeld geeft waarmee je vervuiling vanuit haren rondom de penis en de gebruikte opvangbak hebt uitgesloten. Een diagnose via het lab is een stuk betrouwbaarder, omdat je bij dit ras te maken hebt met een type steen, die met bepaalde technieken bevestigd moet worden. Het is bij zeer veel Dalmaten een erfelijke afwijking, steenvorming gecombineerd met nierfalen. Dan kun je maar beter meteen een goed onderzoek er tegenaan gooien, is dan mijn mening.
Het gaat er niet om dat je per definitie eiwitarm moet voeren, beslist niet. Minderwaardige eiwitten uit brokvoeding is geen gerichte oplossing en daarmee doe je je hond naar mijn mening te kort.
Ik ben zelf niet zo kapot van Degomeat, dus adviseer dat niet snel door ervaringen en zal persoonlijk zijn. Liever zou ik iets van Alroda Puur KVV voeren. Vrij mager, voornamelijk wild en enkelvoudige diersoorten.
Het is handig voor je om zelf goede urineteststrips aan te schaffen om dagelijks de pH waarde van de blaas in de gaten te houden.
Poeh hé, je hebt een superleuk ras gekozen, maar niet dus de makkelijkste .(op dit gebied)
Hier heb ik dat stukje van die fokker, die zou je ook altijd is kunnen bellen. Ze geven het zelf aan, dat je ze altijd kan bellen.
http://www.dalmatiers.nl/gezondheid-dalmatische-hond/2/
En hier heb ik een lijst met purine-gehaltes in verschillende voeding.
http://www.barfplaats.nl/forum/index.php?topic=5221.0
Wow! bedankt weer voor je uitgebreide antwoord!
Daar kan ik zeker wat mee!
Ik ga met mijn tussenpersoon (van dieza) overleggen voor de vleesbestelling.
Dus lamspens (zoals er in Alaska zit) mag dus wel?
Ik hoop dat ik er vanuit zal gaan dat de Specialist (waarvan ik verwacht dat ik daarnaar doorgestuurd wordt over 2 weekjes) de urine wel heel nauwkeurig zal meten. Hopelijk met een punctie. (Voor Rider minder fijn waarschijnlijk, maar het geeft wel het beste meetbare resultaat).
Ik raad je echt aan om zelf strips te kopen. Wil je een goed merk, dan kan ik je die PB'en. Het gaat er niet zozeer om dat een pH waarde van de blaas 's ochtends een lagere waarde heeft dan 's avonds, want dat is logisch en inherent aan de voeding. Waar jij voor moet waken, is dat bij deze hond de pH waarde van die blaas niet onder de 6,3 komt. pH 7,0 vind ik kul, want dan is die neutraal en ongezond en levert weer andere problemen op. Tussen 6,5 en 6,8 is een redelijke marge wat zich niet leent voor vorming van uraat- of oxalaatstenen. Dus onderzoek met behulp van je voeding en de strips of je goed zit in de dieetaanpassing die je maakt. Het levert je veel antwoorden op in die zin.
Hihi inderdaad Bulleke... man o man... soms.... ik krijg er grijze haren van.
Handige links, bedankt!!
Dan ga ik nu aan de slag om diersoorten/rollen/stukjes vlees te zoeken wat puur spiervlees is.
Is fazant ook licht gekleurd?
Mijn tussenpersoon kan in ieder geval aan deze spiervlezen komen:
- konijn
- fazant
- paard
- hert
- kangaroe
- lam
- geit
Dan ga ik de rollen die ik nu nog heb liggen 'halveren'.
300 gram per dag, aangevuld met de rest spiervlees. Dan kom ik logischerwijs uit op een laag orgaan + botgehalte.
Even opzoeken invoerwijzer hoe alaska konijn dan uitkomt. Waar daar zit ook 15% groente in, ik weet alleen even niet uit mijn hoofd hoe hoog het botgehalte/orgaangehalte is.
Ik begrijp uit de post van goldendelerious dat konijn uit het lijstje in ieder geval prima is.
Kefir ken(de) ik niet... waar haal je zoiets?
Van ei krijgt hij weer jeuk, dus dat geef ik niet. Haha sjonge...
Morgen maak ik een tripje naar de apotheek voor urinestrips
Dat kan ik dan in zijn ochtendpies houden. Hihi ik wordt er inmiddels een beetje melig van...
Hihi inderdaad Bulleke... man o man... soms.... ik krijg er grijze haren van.
Handige links, bedankt!!
Dan ga ik nu aan de slag om diersoorten/rollen/stukjes vlees te zoeken wat puur spiervlees is.
Is fazant ook licht gekleurd?
Mijn tussenpersoon kan in ieder geval aan deze spiervlezen komen:
- konijn
- fazant
- paard
- hert
- kangaroe
- lam
- geit
Dan ga ik de rollen die ik nu nog heb liggen 'halveren'.
300 gram per dag, aangevuld met de rest spiervlees. Dan kom ik logischerwijs uit op een laag orgaan + botgehalte.
Even opzoeken invoerwijzer hoe alaska konijn dan uitkomt. Waar daar zit ook 15% groente in, ik weet alleen even niet uit mijn hoofd hoe hoog het botgehalte/orgaangehalte is.
Ik begrijp uit de post van goldendelerious dat konijn uit het lijstje in ieder geval prima is.
Kefir ken(de) ik niet... waar haal je zoiets?
Van ei krijgt hij weer jeuk, dus dat geef ik niet. Haha sjonge...
Morgen maak ik een tripje naar de apotheek voor urinestrips
Dat kan ik dan in zijn ochtendpies houden. Hihi ik wordt er inmiddels een beetje melig van...
Welke kruiden werken afvalstoffenbevorderend dan?
Thanks!
Als je me die wilt pben graag!!
Het gaat er niet zozeer om dat een pH waarde van de blaas 's ochtends een lagere waarde heeft dan 's avonds, want dat is logisch en inherent aan de voeding.
Wat bedoel je hiermee?
Met inherent? En moet dan juist de ph waarde over de hele dag hetzelfde zijn, of juist alleen in de ochtend?
Sorry wat dit betreft ben ik echt een 'nitwit'.
Fazant is wit vlees, maar natuurlijk wel gevogelte.
Kefir is een zwammetje. Veel verstand heb ik er niet van, wil me er wel eens in verdiepen. Heb er wel positieve verhalen over gehoord van mensen die het hebben gebruikt.
http://www.melkkefir.nl/wat-is-melkkefir-.html
Op internet is het veel te verkrijgen, anders misschien in natuurwinkels?
Al met al een hele studie. Hoop dat hij snel op mag knappen.
Bij elk individu is de pH waarde van de blaas 's ochtends lager dan 's avonds. De pH waarde over de gehele dag wisselt sterk en is afhankelijk van het soort voeding.
Jij doet er verstandig aan om de pH waarde van een nuchtere ochtend als leidraad te nemen, maar 2x per dag testen is wel handig omdat je dan weet hoe de voeding die je verschaft reageert. Jij moet binnen bepaalde pH-waardes blijven en met rauwe voeding is het moeilijker te alkaliseren op een blijvend niveau dan andersom. Als voorbeeld waarom voeding van invloed is: als ik bij mijn hond bloedonderzoek laat verrichten, dan geef ik hem de avond van tevoren geen Chlorella (= zoetwateralg), omdat die een vertekend beeld van ureumwaardes kan geven en in zijn geval alkaliseert, dus zorgt voor een hogere pH waarde blaas (ik wil juist een zure pH waarde zien). Dat wil niet zeggen dat Chlorella een slechte invloed heeft op nier en lever, want in essentie heeft dit een zeer beschermende invloed op de pancreas, lever en nieren.
Ah oke.
Dus buiten dat bijvoorbeeld
chlorella een bepaalde
invloed heeft op de urine zuurgraad, is het daarbuiten ook nog belangrijk om te kijken wat het voedingsproduct nog verder doet in het lichaam.
Ik zal 2 x per dag gaan meten dan, dan weet ik in ieder geval meer over de urine.
ik denk dat er in fazant spiervlees geen granen zitten?
wat wel het geval is in een rol KVV waar meerdere fazantdelen in zijn gemalen?
Dan ga ik eens zoeken naar kefir, ik lees nu ook veel gezonde reacties.
Mijn vader at purine arm
purine zit in bijna alles
van vlees at hij meestal alleen witte vleessoorten (gevogelte)
in rood vlees zit veel purine
de beste voedingslijsten komen uit duitsland
het zit in bijna alles ook groentes
noten en zaden zijn misschien ook goede aanvulling in dieet
vers gemalen in de blender
Wat bedoel je met Voedingslijsten?
van produkten die laag of hoog zijn in purine
het zit bijna overal wel in
Top! Dan ga ik morgen ff googlen...
Nu met de pootjes omhoog op de bank ;)
Ohja dit schiet me nog te binnen:
na hoeveel tijd zou het bloed dan uit de urine verdwenen moeten zijn als we op de goede weg zijn?
De kans is zeer klein dat je aan fazant spiervlees kunt komen. Over het algemeen is fazant voor consumptie semi-wild. Dat wil zeggen dat ze in grote groepen opgefokt zijn tot een bepaalde leeftijd en worden uitgezet in afschotgebieden. Ze zijn dus o.a. met graan grootgebracht. Afhankelijk van het leefgebied kan wild zich voeren met jonge graanteeltgewassen. Graan dat in de krop van gevogelte achterblijft is licht gefermenteerd en in maag en darmen vindt zware fermentie plaats. De stoffen die hieruit vrijkomen, hebben een aantal voordelen, waaronder het neutraliseren van fytinezuur en stoffen die de enzymenwerking remmen, gluten worden door dit fermente proces beter afgebroken.
Ervaring leert dat reacties op granen uit wild vrijwel nihil zijn. Wil je uitsluiten, dan voer je hele karkassen en verwijder je zelf de krop (darmen worden na de jacht meteen verwijderd). Vaak is dit niet nodig.
Urinezuur is een giftige afbraakstof van purines (lichaamseigen stoffen adenosine, ATP). Purines zijn eiwitten en op zich zeer belangrijk voor het produceren van energie. Als de nieren de afbraakstoffen niet goed kunnen filteren, blijft een teveel aan afvalstoffen in het bloed circuleren en hoopt zich op in delen van het lichaam, waardoor o.a. ook een lever overbelast raakt. Niet alleen nieren hebben een functie om deze afbraakstof uit te scheiden via de blaas, maar het wordt ook uitgescheiden via ontlasting. Vandaar dus de voedingsaanpassing. Een teveel aan urinezuur wordt omgezet in urinezuurkristallen en nierstenen zijn dan niet de enige risicofactor, maar bijv. ook het ontstaan van gewrichtsontstekingen in het lichaam en hart- en vaatziekten.
Wil je een goede zuur-base evenwicht van het lichaam van in dit geval de hond aanpassen, dan is een voedingsaanpassing een eerste vereiste. Daarnaast veel drinken en eventueel supplementeren met fytotherapeutische middelen die de uitscheiding van urinezuur bevorderen en de werking van o.a. de nierfilters reguleren.
Er zijn dus meerdere factoren waarmee je rekening kunt houden. Bij mensen is o.a. geraffineerde koolhydraatrijke voeding funest.
Om op je vraag terug te komen, want daar ging het uiteindelijk om: je zou binnen 2 weken verbetering kunnen zien op de voedingsaanpassing.
Ah oké.. Dat van fazant wist ik (ook al) niet!
Maar interessant is het zeker. Ik zie maar weer hoe weinig ik eigenlijk weet over voeding in het algemeen. Ik ken alleen maar het topje van de ijsberg.
Hier een lijstje (ontvangen van Mathieu van Food4pets, hij is altijd zo heerlijk snel met reageren).
Hoeveelheid purine in vlees per 100 gram
Eend – 152 mg
Gans – 114 mg
Kippenborst – 252 mg
Kippenlever – 272 mg
Kippenpoot – 232 mg
Schapenvlees – 129 mg
Kalfsvlees – 148 mg
Kalfshart – 139 mg
Kalfshersenen – 92 mg
Kalfslende 164 mg
Kalfslever – 221 mg
Kalfslongen – 147 mg
Kalfsnieren – 218 mg
Kalfszwezerik – 918 mg
Runderbraadlap – 112 mg
Runderfilet – 154 mg
Runderlever – 230 mg
Runderlongen – 242 mg
Rundertong – 160 mg
Haas – 167 mg
Hert – 157 mg
Konijn – 130 mg
Ree – 154 mg
Varkensvlees – 289 mg
Hier ook nog een hele lijst gevonden (dit is gebaseerd op jicht bij mensen, maar de purine waardes in producten blijven natuurlijk gelijk. Of je jicht hebt of niet).
Dit is dezelfde lijst als die ik je gegeven heb van BP en staat bijv. ook op: http://jicht.nl/Voeding/Purine
Over voedingslijsten; binnen een humaan dieet houdt een professional lijsten aan afkomstig van het Informatorium Voeding en Diëtetiek, het Voedingscentrum of andere kanalen waar vakliteratuur te vinden is over voedingswaardes en waardes in specifieke programma's worden verwerkt. Voeding van eigen bodem in Nederland heeft zijn eigen nutriëntenwaarden en die liggen vaak een stuk lager als die van bijv. Duitsland of omringende landen. Een en ander is ook afhankelijk of het biologisch geteeld is, de vruchtbaarheid per regio etc. Ik verwacht niet dat op Internet in die zin betrouwbare informatie te vinden is, maar het geeft je een richtlijn hoe naar het type voeding te kijken.
Voedingswaardetabel is voor Internet publicatie redelijk betrouwbaar. Vul het product in waar je info over wilt: Voedingswaardetabel
Precies.
Over geit en paard vind ik nog wel wat tegenstrijdigheden.
De ene zegt het is goed om een alkalisch milieu te bevorderen, de ander zegt weer dat het minder goed is... De waarheid ligt in het midden??
Bedankt, die voedingswaardetabel is erg handig!
Door te kijken naar de purinewaardes in voeding, geeft het me inderdaad een richtlijn in welke richting ik het moet zoeken.
Dat is prettig, want anders 'doe je maar wat' en kan het er zomaar slechter op worden.
Online is er in Nederland niet veel informatie beschikbaar over totale nutriëntenwaarde van voeding. Voedingswaardetabel geeft ook globale info, met een nuttig stukje over de verteringstijd bij mensen.
Paard bevat met name veel ijzer en glycogeen. Afbraakstoffen uit paard kunnen de pH waarde van een blaas beïnvloeden en in die zin alkaliseren, maar leveren ook veel vrije radicalen op. Maar chemische verteringsprocessen zitten iets anders in elkaar en voedingscomponenten kunnen tijdens vertering neutraliseren of zelfs concurreren in opname. Geef je karkas bij paardenvlees, dan kan de omzetting van afbraakstoffen uit paard juist minder alkaliseren. Geef je alkaliserende groentes of kruiden bij, dan kunnen deze de blaas alkaliseren, maar indirect wel zorgen voor urinezuurafdrijving. Ik kijk nooit nauw naar purinewaardes uit spiervlees en karkassen van gevogelte en klein wild, omdat de rest van deze nutriëntenwaardes inclusief het beetje purine simpelweg broodnodig zijn binnen de voeding van een hond om te kunnen functioneren. Rood vlees zoals geit bevat meer verzadigde vetten. Afhankelijk van het type hond en activiteit kan een wekelijkse toevoeging zelfs nodig zijn. Blijf variëren met voornl. 'wit vlees' en klein wild/gevogelte en af en toe een goede kwaliteit 'rood vlees'. Kijk dan liever naar het type bijvoeding dat o.a. neutraliseert, compenseert of afdrijft.
SelfNutritionData
Hallo, sinds kort zijn wij erachter gekomen dat onze hond ook last heeft van gruis in de vorm van cystine. Als ik u was zou ik het advies van de dierenarts opvolgen... wij hebben hem moeten laten opereren, omdat het gruis al zo groot was geworden dat t stenen werden. De dag van de operatie was verschrikkelijk, ook moet hij daarna geregeld uit (+-3uur). Dat betekend dus gebroken nachten... kortom ook voor jezelf een zware periode.
IK ben nog veel aan het zoeken op internet naar dingen die die wellicht naast zijn dieet af en toe mag hebben. Voor nu is het alleen brokken van royale canin; urinary u/c en we hebben eenrauw voer gevonden wat laag in purine is namelijk een 'worst met buffalo wormen; energetic RAW hypoallergenic insect.
IK wil in ieder geval niet nog een operatie meemaken...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Purine laaghouden met vers (lang verhaal) n.a.v. vorig topic" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?