Wat een rotdag vandaag.. Bink zag vanmiddag een kat, hij is er als de dood voor normaal.. Deze kat was echter bang voor hem en rende weg. Wat Binky dus weer woedend maakte en hij ontsnapte op de een of andere manier uit de halsband. Heb tien minuten staan wachten tot hij weer bij me kwam. Over de weg en in de tuinen rende hij achter die kat. Waar de auto's dus niet langzamer rijden of zo. Doodsangsten uit gestaan en gillen helpt niet. Uiteindelijk kwam hij dan terug, uiteraard beloond en huilend van opluchting.
Nu net.. Avondwandeling met Binky. Iedere hond wordt vaak weggeblaft. Dat was er aardig uit. Tot net. Een Amerikaanse Bull die losliep en vanuit het donker kwam opstuiteren met zn lompe poten. Binky krijgt een tik op zn kop van de poot en raakt totaal in paniek. Blaffen grommen en gillen..
Ik trek het even niet meer. :( Mn arme ventje zo bang zien.. Em dan met wandekingen van HP en doggydating gaat het steeds goed. Maar t lijkt hier in de buurt wel een drama. Ik loop helemaal niet meer lekker hier in de buurt. Bang dat ie uitvalt of als een malloot gaat blaffen
Wat moet ik hier nou mee. :(
Aaahhh gossie, wat een hartverzakkingen. Gelukkig niets ernstigs gebeurd nadat Binky uit de halsband is geglipt.
Niets aan de klap met de poot aan over gehouden?
Neem je hond op de arm als het kritisch wordt of lijkt te worden. Zo voelt hij geen angst, je beschermt hem en hij kan ook niet plots ontsnappen. Is de kust veilig of de andere hond vertrouwd kan je Binky weer neerzetten anders wandel je met Binky een andere kant op.
Help hem en jezelf. Eis niet dat hij het maar aankan maar probeer te voorkomen.
Je kan hier niets aan doen hoor, maar nu je hem kent hoe hij ook kan reageren even net een stapje voor zijn.
Kom lekker bij.
Misschien kijken naar een tuigje waar hij niet uit kan ontsnappen.
Wat je kan doen, bescherm Bincky, til hem op als een andere hond eraan komt. Je zelf vind het nu eng en dat kan je overdragen. Als je hem optilt, is hij veilig en voel jij je misschien ook minder bang.
Probeer sowieso met een grote boog om andere honden heen te lopen en als ze op je afkomen, hou Bincky achter je en jaag de andere hond weg, of til hem dus op.
Dat is het voordeel van een kleine hond.
Ik heb het gevoel alsof ik juist hem met honden moet blijven confronteren. Heb hem nooit opgetild, omdat ik dacht dat ik hem dan niet 'honds' liet zijn. We hebben hier een hondrijke buurt dus ontlopen lukt niet altijd. Ik weet ook welke honden hij echt niet leuk vindt...
Maar advies is dus optillen en ontwijken?
Van die klap lijkt hij niks over te hebben gehouden. Hij vluchtte ook gelijk zn bench in. Waarom houden andere baasjes hun hond ook niet gewoon bij zich...
Het is een wijdverbreid misverstand honden niet op te tillen, maar echt.... dat is het beste ! Je zal zelf bemerken hoe enorm je Binky er mee helpt.
Confronteren heeft geen enkele nut, honden zijn onderling ook niet even groot of sterk, dus bij voorbaat delven kleineren het onderspit. Als je dit weet is het onnodig het erop aan te laten komen. Ook kunnen honden niet kiezen, ook al voelt het "teveel", ze kunnen geen kant op want zitten aan de riem. Hierdoor krijg je juist vaak problemen (ze kunnen niet kiezen of vluchten als ze bang zijn, blijft dus blaffen vaak als laatste redmiddel voor je hond).
http://shiva4dogs.nl/blog/een-muis-een-wereld-van-olifanten/
Hier staan hele goede artikelen erover.
Ik kan me voorstellen et je je kapot geschrokken bent? Ik zou wel voor een beter tuig gaan. Dat oppakken is ook nieuw voor mij wel interessant
Mijn hond rent vaeker rondjes bij onbekende honden Honden stress eruit rennen laten zien dat hij wilt spelen? Wat ik me wel afvraag hij re nt veel en doet dit ook bijbekende honden. Naar mijn idee is dit puur spel soms heeft hij daar zin in en soms niet. Het is dus niet altijd stress? Hopelijk weet iemand een antwoord
Je hond optillen kan je idd doen, maar mijn persoonlijke ervaring is dat een andere (grote) hond het opgetilde hondje vaak nog interessanter vind en er een kans bestaat dat deze om je heen blijft lopen of zelfs op springt. Met mijn vorige hond, die ook best angstig kon zijn naar vreemde honden, was mijn hondje achter me te houden en de andere hond te blokken. En dan boos worden op de eigenaar als deze de hond los heeft lopen op een plek waar dat niet mag. Los lopen is dan eigenlijk niet het probleem, maar dat de eigenaar de hond niet bij zich houdt is eigenlijk het probleem...
Niet dat ik dan mensen ging uitschelden, maar ik zei er wel vaak wat van.
He meis wat een baaldag zeg! Dikke knuffel!
Ik heb Lexie wel altijd opgetild als ze bang was, maar bleef dan niet staan. Ik ging op mijn hurken zitten, haar op mijn schoot, hond op armafstand. Wilde ze snuffelen dan mocht dat, zo niet, hield ik hem op die afstand. Zo kon ze goed kijken en ruiken met mijn steun. Merkte dat dit bij andere honden én baasjes meer geaccepteerd was dan rechtop staan, en voor haar ook heel fijn omdat ze een hele kuil aan lichaam had waar ze in kon kruipen. Volg je hart Cindy, als dat optillen is, doen, als dat laten staan is, ook doen. Alleen jij kan zien en voelen wat het slimste is!
ach gossie, wat een nare ervaring voor je.... adem in en uit, wat ik wel heel knap van je vind is dat je tien minuten hebt staan wachten en bang was dat er wat zou gebeurd zijn en dat als Binky dan terug komt dat je hem beloond, van mij een
misschien een tuigje om doen dan kan die niet makkelijk meer uit de halsband vliegen, ziet tie eerder de kat dan jij dan kan je hem nog makkelijk houden met een tuigje om.
en ja wat savonds betreft, even laten plassen en dan naar binnen, in het donker zie je niet iedereen maar op je af komen, he Cindy, kon je Bams maar even lenen he, dan kwamen ze niet in je buurt.
Bedankt allemaal. Het voelt een beetje tegennatuurlijk om hem op te tillen. En ik weet ook niet of het puur angst is of iets anders. Als hij een 'vijand' ruikt op de weg waar we lopen, dan schiet hij ook vol vooruit en begint te blaffen. Vraag me echt af waarom. Het ging ook juist een stuk beter, maar door gisteren ben ik bang voor het ergste...
Denk dat ik hen inderdaad op ga tillen. Kijken of dat werkt. En vermijden. Maar ik vind ook sons dat hij zich niet aam moe stellen en loop dan juist door. Ook overdag. Er is een Rottweiler. Heel rustig dier en loopt altijd los overal. Die negeert Binky. Bink rent in losloopgebieden altijd met een sprint op hem af om dan in lage houding op gepaste afstand een potke te gaan blaffen. Vraag me dan ook af waarom.
Aanval is de beste verdediging. Grote kans dat hij met het blaffen de vijand weg wilt jagen. Hij vind die honden heel spannend.
Door om te lopen, of op te tillen, laat je hem zien dat hij het ook op een andere manier kan oplossen. De afstand vergroten, zo wordt de vijand ook minder eng, en steun zoeken bij de baas, jij beschermd je hond. Door aanraken. Maakt je lichaam (je hond dus) een stofje aan waardoor je hond zich prettiger zal voelen. Optillen werkt dus door meerder factoren.
Stres hoeft niet negatief te zijn. Het kan ook opwinding zijn.
Door te rennen raakt hij die opwinding kwijt. Is prima!
Een klein kind, moet soms ook bewegen, dat hoort erbij.
Hi Cindy,
Dat optillen wist ik ook niet.
Ik zou Binky wel een goed tuigje geven. Mijn meesteres in het ontsnappen Lexi heeft er nu een en ik loop een stuk lekkerder nu ik weet dat ze er niet meer uit kan en dan hop van pleitestein gaat. Haar goeie leerling Mara krijgt er deze week ook zo een, stond met die ook al een paar keer met leeg riempje
Tuurlijk zit je er dan even doorheen en hoe heerlijk is het dan dat je hier je verhaal kwijt kan...
Is het een idee om tijdelijk, totdat jij er weer vertrouwen in hebt, een andere route te nemen of met Bink ergens anders te gaan lopen, desnoods in een bos?
Beloon het dier maar door het op te pakken hoor. Ga vooral hiermee door. Degeen die beweert dat dit dé oplossing is, beweert hier toch zeer verkeerde dingen. Neemt niet weg dat je je hond kunt beschermen door te knielen naast je hond en aan te raken.
Zorg dat het tot rust komt en beloon dat moment.
Groet
Waar ik woon is het niet zo groot en er is niet altijd tijd om helemaal heen te rijden naar het bos..
Snap het ook gewoon niet. Het ging een poos zo goed. En nu... En Nomen, ik heb niks aan jouw terechtwijzing op dit moment. Geef argumenten waarom je vindt dat ik Binky niet op mag tillen als iedereen hier adviseert het wel te doen.
Wat voor tuigje is Houdini-waardig?
Door je hond op te tillen bevestig je haar in haar emotie. Angst, agressie, wat dan ook. Het werkt als een beloning. Meer argumenten zijn er niet. En ik wijs je niet terecht.
Neemt niet weg, dat je je hond niet zou mogen ondersteunen. Wees er voor je hond in de situatie die bedreigend voor hem of haar kan zijn.
Veel adviezen die op deze site gegeven worden zijn goed bedoeld, maar kloppen niet altijd. Er zijn hier wel een aantal professionals, die er wat meer verstand van en ervaring mee hebben in het opvoeden en trainen van een hond.
Vreemde redenatie, steunen mag wel door ernaast te knielen, maar met optillen bevestig je dan ineens de angst ... ? Zie dat niet hoor. In beide gevallen doe je exact hetzelfde, je hond steun en bescherming bieden.
Angst is een emotie, die bevestig of versterk je niet...het is geen gedrag namelijk. Het dier is en veilig en sneller gekalmeerd en hoeft niets zelf te 'redderen' wat zou daar nu mis mee zijn?
Het enige echt enige risico wat er is .... je hond laten vallen.
Het dier voelt zich ook gesterkt als je haar op de grond laat en haar zo ondersteunt. Ik heb nooit gezegd dat je een emotie versterkt, enkel dat je het bevestigt. Goed zo hondje, goed gedaan dat je je bang voelt.
En een emotie kun je wel degelijk bevestigen. Je moet het ook niet negeren, dat zeg ik dus niet.
En dat je dat niet ziet?? Tsja.
Pff wat balen, kan me heel goed voorstellen dat je het helemaal gehad hebt
als jij denkt dat optillen een goede optie is dan zou ik dat doen
Wat gezegd is dat je haar op schoot zet, jij hurkt en van een afstandje kijkt vind ik ook wel een goede
Een H tuig vind ik wel een goede, of een instaptuig
toch kunnen ze daar wel uit als ze vol achteruit gaan
Grappig, kom hier nu al een aantal jaren en van de professionals die hier meeschrijven en van wie ik het weet (dat ze dat zijn) adviseert een merendeel het optillen in situaties die om veiligheid, kalmering en voorkomen van 'zelf onhandig oplossen' vragen. Jij kent weer anderen denk ik
Ik vraag me dan enkel af waar zij hun training hebben gehad.
En laat ik vooropstellen dat ik ook niet de almachtige wijsheid in pacht heb.
Steun en veiligheid bieden resulteert vooral in sneller kalmeren en voorkomen dat je hond opgevroten wordt, niet in 'joh fijn, bang zijn'
En welke training heb jij gedaan Nomen?
Bij Dogswork, die hun training weer bij Martin Gaus hebben gedaan en daar zelf getraind hebben.
Ik voed professioneel therapiehonden op.
Ok, thanks.
Ik voed mijn eigen honden op
Die van mij is ook bang voor andere honden. Gaat zitten als hij ze in de verte ziet en blaffen. Heb nu altijd stukjes kaas ( is hij echt verzot op) ib mijn zak en als ik een andere hond spot dan pak ok een pasr stukhes kaas duw die onder xijn neus en probeer hem zo af te leiden en mee te nemen langs de andete hond ( gaan et wel met een boogje omheen) en ondrrtussen stukjes kaas geven en blijven praten tegen hem xodat joj meet pp mij gefocust is.
Vaak gaat dit goed maar je hebt natuurlijk altijd hondrn die zelf gaan blaffen of baasjes die hun hond niet bij hun jouden en vinden dat jou jond het masr moet leten.
maar ee gaan al wst vooruit en af en toe wil hij ook wel ff snuffelen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?