Bij mijn opleiding zijn we op dit moment bezig met een project in het thema tandheelkunde. Ik vind het een erg interessant onderwerp, omdat saar snel tandplak heeft en ik wat meer wil gaan doen aan de verzorging ervan. Dat brengt mij eigenlijk bij de volgende vraag;
Wat doen jullie bij je honden aan gebitsverzorging?
Ik bedoel eigenlijk alles van poetsen tot het kopen van producten. Hou je er rekening mee bij het kopen van voeding / kluifjes? Heeft je hond al eens een gebitsbehandeling ondergaan?
Ik ben erg benieuwd. Foto's van gebitjes zijn ook zeer welkom :)
Poetsen, met een gaasje en een peuterborstel.
Soms met weleda plantenpasta, soms zonder.
Ik heb een scaler om wat beginnend tandsteen te verwijderen.
En af en toe iets te knagen.
Hij eet graanvrije brok en kvv.
Helemaal niks, bij mij eten zij barf dus zij knagen wel op karkassen en pens. Zij hebben hier prachtige witte tanden. Hoop dat de foto een beetje duidelijk is:
Tandenpoetsen! Met een tandenborstel en hondentandpasta
en hij krijgt veel te kluiven, maar altijd wat anders
hij heeft superwitte tanden en dat wol ik graag zo houden, haah
doen we hier niets aan...en toch heeft ze lekkere witte tandjes
of nouja, vlees voeren helpt wat, af en toe kluifje ook natuurlijk. maar die krijgt ze nog amper.
ik merk dat vooral het spelen met haar rubberen bijtring en ook de bijtrol alle plak er al heel netjes af houdt. meer is niet nodig dan...
Ik geef elke avond iets te kauwen (gedroogd ganzennekje, zalmhuidje, kophuid, etc.), verder doe ik er niet veel aan.
Ze eten bij mij gewone brok.
Ik heb zelf geen foto om te plaatsen maar vind het wel interessant om te zien.
En dan ook hoe oud de hond is.
Gisteren plaatste onze dierenkliniek een foto op Facebook voor en na gebitsreiniging van een hond. Ik schrok behoorlijk van de staat van dat gebit en hen gevraagd hoe oud die hond was.
Bleek 7 jaar.
Het zag er echt niet uit.
Bo krijgt erg veel kluifjes en normaal gesproken kvv met veel (eenden)nekken en karkassen dus dat houdt zichzelf wel schoon. (hij moet nu nog de rest van de zak taste of the wild high prairie opeten)
Moest ontzettend lachen toen ik met hem in Ierland naar de DA ging (een keer als kennismaking en een keer om hem te laten keuren voor de terugvlucht naar Amsterdam), beide keren waren de twee verschillende DA's ongelofelijk onder de indruk van Bo zijn grote en vooral mooie tanden. Van bullenpezen hadden ze nog nooit gehoord dus daar gingen ze zich in verdiepen.
Leuk om te horen allemaal! Voor de poetsers, hoe vaak poetsen jullie? En hoe hebben jullie dit goed aangeleerd?
Ik kreeg voor Saar ooit de tip om wat leverpastei op de tandenborstel te doen, met als resultaat dat ze alleen de borstel probeert af te likken. Ging niet zo soepel als gehoopt.
Hier even de gebitjes van Shiva en Saar onder elkaar. Shiva is 8, en bij haar hebben we nooit gepoetst. Ze kluift wel heel veel. Foto is van vorige week.
Daaronder is van Saar, maar dit is een foto van ruim een jaar geleden (daar was ze 3). Daar is wel te zien waarom ik ben gaan poetsen bij haar, kijk maar naar de kies. Nu ziet het er wel beter uit.
Bams heeft een te grote bek, is al eens geopereerd aan een facelift voor haar bek... goed gekomen hoor, aan de ene kant tien cm en aan de andere kant negen cm weggehaald, haar bek is dus wat geslotene geworden, en haar tong ? vond altijd dat ze een grote lange tong had, dus tandplak kan een gevaar vormen voor dr, ik poets, om de twee dagen met een tandenborstel en heb een mondcleaner voor in het water voor dr, doe ik niet iedere dag maar ook twee x in de week in het water van dr.
en ik geef runderkophuid , goede botten, maar dan nog, poetsen vind ik heel belangrijk, ik poets met een tandenborstel, niet nodig om tandpasta te gebruiken.
Puck heeft een slecht gebit. Ga vrijdag bellen voor een afspraak bij de da voor een gebitsreiniging (moest helaas eerst even sparen).
Zelf ben ik van mening dat het door de brokken komt, wat Puck haar eerste 2 jaar heeft gegeten, ze kreeg toen dentastix en alle slechte dingen die je maar kan benoemen ..
Nu zit ze op nrv, krijgt zelf gedroogde snoepjes, konijnenoren en runderoren. De ene kant van haar gebit is er beter op geworden, de andere kant van haar gebit gebruikt ze niet heel veel, dus dat ziet er ook minder uit. Tandjes poetsen doe ik wel maar gaat hier niet van harte.
Ik heb geen foto's van Mellow d'r gebit.
Vorig jaar februari ben ik naar de dierenarts gegaan i.h.k.v. de maand van de gebitsverzorging (of iets in die trant).
Toen bleek het best wel heel erg te zijn, erger dan ik dacht. Nog niet rot, maar wel veel aanslag.
Begin maart is haar gebit gereinigd. En het was dus nog iets erger dan gedacht. Bij 19 elementen geen of weinig glazuur, waardoor ze dus veel sneller aanslag krijgt.
Van deze 19 elementen hebben ze 1 kies moeten trekken (de een na laatste, rechts onder), die was niet meer te redden.
Een maand later ben ik langzaam begonnen met poetsen. Wel met zo'n vingerhoesje, tandenborstel vindt ze niks (nog steeds niet volgens mij).
Kloddertje hondentandpasta erop en dan is het wel te doen. Ze probeert vooral die tandpasta eraf te likken
Ik poets 6 keer in de week, in het weekend mag ik 1 dag overslaan van mezelf
Mellow wordt begin april 4 (ze moest dus nog 3 worden ten tijde van de behandeling).
O ja, ze eet nu een graanvrije brok (heeft ruim 2 jaar KVV gegeten waarvan het laatste jaar ook 1 dag in de week barf). Sinds ruim anderhalf jaar weer op brok.
En ze krijgt geen speciale gebitsverzorgende snacks ofzo. Zo'n poedertje voor over het eten heb ik wel. Koop ik niet meer, het enige wat minder wordt met zulke aankopen is mijn saldo
Gedroogde snacks: runderkophuid, bullenpees, pens. Wat lekkere snoepjes (blokjes vissenhuid enzo). En heel soms een granenkoekje, gewoon omdat het zo lekker is
Edit: Mellow d'r slechte gebit komt hoogstwaarschijnlijk doordat er in het hele prille begin al dingen niet goed waren. Misschien bij de ontwikkeling (weet niet hoe haar moedertje eraan toe was), maar ook daarna. Geen idee wat ze heeft gegeten op straat.
Die reiniging was wel een flink bedrag en hoewel ik best schrok van de prijs ben ik toch blij dat ik het heb laten doen. Als ik het niet had laten doen was het nu nog véél erger geweest.
Bams dr gebit, niets mis mee, maar dierenarts zou duurder zijn dus poetsen en verzorgen doe ik al haar hele leven.
Eerlijk? Niets
Ik heb nu geen foto doe ik binnenkort wel even plaatsen
Ik geef af en toe eens een stuk bot of een stuk pens (wel in de tuin).
Verder doe ik er niets aan. Sascha is 7,5 jaar en heeft geen tandplak/tandsteen en nog nooit een gebitsbehandeling ondergaan.
Odi is bijna 3 jaar en heeft hetzelfde verhaal als Sascha. Dierenarts is zelfs verbaasd over zijn gebit.
Hier poetsen we wekelijks tijdens het borstelen/kammen met zo een vingergaasje. Verder krijgen ze regelmatig botten. Van kippennekken en varkensoren tot van die witte botjes met kip er omheen. Qua voeding krijgen ze brokken van Biofood en KVV van Farmfood en/of Prins met name. Meestal enkele dagen het een en dan weer een paar dagen het ander. Dit alles bevalt hier op zich zeer goed. We krijgen bij de dierenarts regelmatig complimentjes over het gebit van onze meiden.
Onze vorige hond is meermaals bij de dierenarts geweest voor een gebitsbehandeling dus nadien zijn we, zeker bij de kleintjes hier die toch extra risicogevallen zijn, extra gaan opletten en beter gaan verzorgen.
We doen niets... Ze krijgt goede brok, knaagdingen (vooral pezen en pens enzo) en eet met de pot mee alser iets over is.
haar tanden zijn prima...
Interessant onderwerp.
Zelf poets ik 1 á 2 x in de week de tanden met een kinder tandenborstel en honden tandpasta.
Ik zie ook mooie foto's voorbij komen, maar letten jullie er op dat op de bovenste kiezen ook heel veel tandsteen ontstaat. Dus echt goed die lip omhoog trekken om te kijken.
een goed voorbeeld hoe het moet. vooral voor beginners hondenbaasjes, en een vingergaasje is uitstekend... ik zelf doe het met de tandenborstel, maar hier is een makkelijker griet, maar hoe jij je hond vasthoudt met dat vingergaasje wat je laat zien.....
goed voorbeeld, vandaar even hier neergezet.
Stomme vraag misschien, maar de tandplak zit toch voornamelijk aan de buitenkant van de kiezen?
Ik prop mijn vinger ook altijd helemaal naar achteren, zodat ik de achterste kiezen ook bereik.
Ik begin boven (buitenkant, binnenkant), dan onder (buitenkant, binnenkant). Dan de hoektanden aan de ene kant, andere kant en als laatste de voortandjes en de onderste tandjes.
En dan meestal het hele riedeltje nog een keer omdat ze zo beweegt (die tandpasta is zó lekker joh! )
ik weet niet wat jullie ervaringen zijn, ik zie iedereen kluifjes roepen voor de tanden, ik heb hier ervaren dat zo'n bijtringetje eigenlijk nog veel beter zn werk doet geloof ik. dat blauwe geval op de foto hieronder
Mijn mevrouw is geen kauwer, die snapt werkelijk waar niet wat je met zo'n ring zou moeten. Net als de kong, leuk als er brokjes in zitten, maar die krijg je eruit door eraan te likken. En gewoon een hard bot? Ehhh dat is net zoiets als een stuk steen, ga je daar op kauwen? Als er geen flinke smaak aan zit en iets wat je eraf kunt trekken, snapt ze het niet :D
Dank je. Heb deze foto's ook in aanloop naar ons nest gemaakt, om te gebruiken in de pupmappen ter illustratie.
Stabij Gijs, helemaal geen rare vraag hoor. Het meeste tandsteen zit inderdaad aan de buitenkant van de (voornamelijk bovenste) kiezen. Aan de binnenkant kan ook zeker wel tandsteen zitten, maar omdat de hond daar met de tong langs gaat en slikt is het minder.
Aan de buitenkant van de kiezen (weer voornamelijk aan de bovenste) blijft veel plak en stukken brok/eten zitten. Bij de ondertanden komt de lip en nog wel eens langs die langzaam wat vuiligheid mee neemt, maar aan de bovenkant blijft de lip er overheen hangen en de hond is lichamelijk niet in staat daar met de tong langs te gaan.
Iets om te weten is wel dat tandplak en tandsteen ontstaat door speeksel. Als er tandplak (ontstaan door slijm, voedselresten en bacteriën) zit, reageert calcium en fosfaat op het tandplak waardoor het hard wordt en tandsteen ontstaat.
Honden die brokken eten, hebben veelal sneller kans op tandplak en tandsteen dan honden die vlees eten.
Ik doe er eigenlijk niks aan.
Het is een knager.
Zijn tanden lijken wel schoon.
Hij had wel viezigheid, vanwege die afgebroken melktand.
Die is eruit gehaald.
De aanvullende verzekering vergoed de kosten van het tandsteen vrij maken van het gebit,1 x per jaar.
Verschilt per hond en diens speeksel net als bij mensen.
Bij de mijne hoef ik niets te doen, maar hou het wel in de gaten of er aanslag op zit (niet het geval).
Krijgt veel kauwspul (van flostouw tot kauwbotten en gedroogd vlees).
Heb 1 gehad waarbij ik wel moest poetsen, maar anderen nooit. Ook nooit aanslag.
Ik krig van de verzekerinf ook 500 euro per jaar voor gebitsreiniging, maar als ik dat kan voorkomen: graag
thanks voor je uitgebreide antwoord!
ik poets ook voornamelijk de achterste kiezen, de rest van de tanden zien er tiptop uit
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?