Het is de manier waarop honden elkaar begroeten, kennis maken.
Aan elkaars kont ruiken is daar een onderdeel van.
Rijden sta ik ook niet toe, maar dit is gewoon gedrag.
Dat doen honden zowizo toch vaak. Hun manier van informatie uitwisselen. Even checken.
En op internet vond ik nog dit
rangorde
een hond die zich makkelijk laat besnuffelen zal onderdaniger zijn (lager in rangorde staan) dan de ‘snuffelaar’ zelf.
een dominantie hond zal laten blijken dat hij dominant is door alle honden te besnuffelen.
een hond die dominant is zal zicht niet graag aan zijn achterste laten besnuffelen door een minder dominante hond. (sommige dominante honden staan het niet eens toe)
herkenning
kennen de honden elkaar dan kan het een teken zijn van herkenning door de geur want elke hond heeft zijn identiteit en geur. honden gaan van nature in eerste instantie uit op geur.
inschatten. Naast de hondenpoepert zitten anaalklieren. deze kunnen meer stof uitscheiden bij heftige emoties waardoor de geur hiervan sterker word. de mentale toestand is op deze manier in te schatten in dit geval.
voortplanting
de loopse teef is mega aantrekkelijk voor een reu. door te snuffelen kan de reu ruiken in welke periode van de loopsheid te teef zit
icm met het gedrag van de teef (laat ze het toe) zal dit uitlokken tot een reactie of bepaald gedrag (wel of geen poging tot paring)
staartaanzet
de geur van de hond zijn achterste gaat verder dan alleen dat roze holletje Lieke, ook bij de staartaanzet kunnen heerlijke geuren zitten.
is het vriendelijk , ach dan zou ik er niets van zeggen, ze gaan dan zo weer hun gangentje, alleen als er gereden wordt, grijp je in en zeg...nee , wegwezen jij.... op een gegeven moment weet Gijs dat wel hoor.
en Gijsje is niet gecastreerd en weet niet dat zijn vriendinnetje gesteriliseerd is.
Das de vioolklier..of de wolfsteken....echt een klierengebied
Bij wolven is die zeer belangrijk, maar bij onze huisvrienden is die niet meer zo actief.
Het kan zijn dat zijn vriendinnetje een actieve vioolklier heeft en dan komen er inderdaad sterke geuren vanaf die wij niet ruiken, maar de hond wel.
Gijs is een gevoelige hond en het kan net die extra prikkel zijn waardoor die gaat rijden.
Het baasje van deze teef zou haar hond wat vaker op de achterhand kunnen wassen om de geur weg te nemen.
Maar je kan ook proberen om Gijs gewoon af te lijden op het moment dat die weer met zijn neus daar in de vacht duikt.
Maar het kan ook op eventuele problemen wijzen bij deze teef.
Een te actieve klier kan op een voedingsprobleem wijzen.
Is het daar zeer olie-achtig of zie je er niks van?
Als deze teef nog meer lichamelijke klachten heeft, zou ik toch even een bezoekje naar de dierenarts willen adviseren.
Maar voor de rest kan die klier gewoon actief zijn waarbij er helemaal niks aan de hand is.
Effe stukkie informatie gejat van internet:
Het wolfsteken op de staart
Met het wolfsteken wordt een kliergebied bedoeld dat op eenderde afstand van de aanzet van de staart, op de bovenkant, voorkomt. Het wolfsteken wordt niet in de rasstandaard beschreven daar niet alle Ridgebacks deze "staartvlek" vertonen en het geen specifiek kenmerk van het ras is. Het wolfsteken komt zowel bij hond- als katachtige voor. Bij veel hondenrassen is veelal alleen het wolfsteken ontwikkeld. Bij veel Ridgebacks, zowel reuen als teven, is een donker wolfsteken te zien op de bovenzijde van de staart. Het wolfsteken bestaat uit twee onderdelen, de klier en de wolfsvlek. De zogenaamde "vioolklier", het feitelijk kliergebied in de huid, is bij de wilde hondachtigen, zoals de vos en de jakhals regelmatig gevormd. De klier vervult bij deze dieren een rol in samenhang met sexuele activiteit (geur en horrmoonproductie). Bij de meeste hondenrassen is het wolfsteken niet meer te herkennen. Het ongeveer driehoekig teken ontstaat door de haren in de buurt van de vioolklier. Deze haren onderscheiden zich door hun kleur en aard van de verdere haargroei op de staart, doordat de haren donkerder, borsteliger of schaarser zijn. De klier en het wolfsteken kunnen ook onafhankelijk ven elkaar voorkomen. Een volledig gevormd wolsfteken met een uiterlijke zichtbare functie is bij de Rhodesian Ridgeback niet gevonden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?