Hallo, Ik heb een rottweilerpup van 11 weken oud en hij bijt tijdens het spelen constant in mijn handen of waar hij maar kan bijten. Ook springt hij tegen mijn benen op als ik loop en/of zit en bijt waar hij kan. Mijn vorige 2 rottweilers vertoonden dit gedrag (natuurlijk) ook maar in andere mate. Ik heb ze dit puppiegedrag snel kunnen afleren maar met Kain lukt het mij niet. Het gedrag negeren is geen optie omdat hij door blijft gaan en vaak net mijn velletje pakt waardoor het echt veel pijn doet. Afleiden met een speeltje werkt even maar dan gaat de focus weer naar mij. Hij heeft genoeg speelmateriaal, we spelen met hem, we wandelen met hem, hij heeft genoeg rust tussendoor. Ook heeft hij 2 keer tegen mijn been staan te rijen (dominantie?) Kain is voor de rest echt een geweldige pup, was snel zindelijk, houdt ook van kroelen. Hij is denk ik te enthousiast en slaat daar in door maar ik word er behoorlijk moedeloos van en hoop dat ik hem dit op de juiste wijze kan afleren. Tips hiervoor zijn dan ook hardstikke welkom!
Probeer duidelijk te blijven en elke keer als hij weer probeert te bijten nee te zeggen en hem iets anders aan te bieden waar hij wel op mag bijten.
In het begin ga je dit nog heel vaak moeten doen maar als je consequent blijft zal je merken dat het echt al snel minder wordt.
Eens.
Ik hoop dat je niet verwachtte dat je pup na 11 weken al helemaal naar je zin reageert.
Je mag je pup niet vergelijken met je andere twee rottweilers, elke hond heeft zijn eigen karakter.
Ik heb dit in het begin gedaan met mijn nieuwe dogo-pup, nadat ik al twee andere dogo's had gehad die tot mijn spijt overleden zijn.
Ik garandeer je dat je jezelf ongelukkig maakt door te vergelijken en je pup ook. Ik vergeleek, maar heb gelukkig nooit de puppy verweten dat ze niet was zoals de anderen. Ik dacht alleen in mezelf: "waarom ben je niet wat meer zoals zij waren". Dat heeft zelfs enkele maanden geduurd voor ik me erover heb gezet dat ook zij een individu was.
De ene hond is moeilijker op te voeden dan de andere, ook van hetzelfde ras, zit je met verschillen. Leg je erbij neer en doe je best voor de pup, zodat je er met volle teugen van kan genieten.
Dit is nou een vb waarom ik bijna huiverig ben om een vraag op een forum te stellen omdat mensen een ander verhaal van mijn vraag maken. Ik zie het regelmatig gebeuren.
Nee, ik verwacht niet van een pup van 11 weken dat hij precies doet wat ik wil!
Nee, ik vergelijk mijn pup niet met mijn vorige honden. Alle honden zijn anders. Ik ken geen 1 hond die hetzelfde reageert en dat maakt mij niet ongelukkig!
Waarom ik het erbij zet is dat ik duidelijk wil maken dat dit niet mijn 1e pup is en dat ik moeite heb met zijn bijtgedrag en daarom graag advies van mensen krijg die iets dergelijks hebben meegemaakt.
Jammer dat je voor mij invult hoe ik in elkaar zit. Zal de volgende keer wel nadenken voordat ik een vraag post.
Ja gijs heeft mij ook wel eens in mn arm gehapt, maar dan zo voorzichtig dat er precies 1 velletje tussenzat, nou daar zat gelujk een blauwe plek, haha
over je vragen.. als hij zo wild speelt en negeren helpt niet zou ik hem even in de bench doen als je die hebt, anders even in zijn eentje in de gang oid
niet voor de rest van de dag, een paar minuutjes, laat hem weer binnen, kan hij ristig doen mag hij blijven en anders even weer weg doen
krijgt hij ook genoeg alternatieven? Speeltjes, kauwdingen, kong, etc?
hier is de kong wubba favoriert, hij kan zich er heel lang zelf mee vermaken, of ik gooi hem af en toe weg
het rijden komt denk ik omdat je pup op dat moment heel veel prikkels heeft gehad, moe is, etc
staat los van dominantie of seksueel gedraag, haal hem zachtjes van je been af, zeg nee en klaar
of geef hem een alternatief, pit, poot, goed gedaan, snoepje
succes!
Ik denk, dat je iets te veel met hem doet.
Rij gedrag is nl geen dominantie, maar kan komen door te veel prikkels, even als bijten.
Een pup krijgt zo veel nieuwe prikkels te verwerken, ze hebben heel erg veel rust nodig om alles te verwerken.
Bijten is voor een pup normaal, wij moeten ze alleen keren dat in kns bijten niet de bedoeling is. Nee zeggen, zal niet werken, je hknd zal niet weten wat daarmee bedoelt wordt. Wat je wel kan doen, je handen achter je rug, dan weer met een speeltje met hem spelen, weer bijten, weer even handen op je rug, weer speeltje, als hij dan nog bijt, geen je heb een time out. Even de gang op of de bench in (nee, de bench wordt zo niet sla straf plek gezien, de pup zal als je dit concequent doet, leren dat het door zijn eigen gedrag komt)
Als je dit heel concequent zo aanpakt, zal hij leren dat hij met bijten niets bereikt wat hij wilt.
Dit bijten kan dus ook komen door overprikkeling. Dan in de bench (of in zn mand) en grote kans dat ghij bijna gelijk in slaap valt.
Ik zou dus meer rust creeren voor hem, desnoods verplicht. Hij mag wandelingtjes maken van 10 minuutjes en nog even spelen. Ze zeggen, 1 uur op en 2 uur slaap.
Weet niet hoe je dag schema eruit ziet?
En bijten aanpakken door handel weg en time out.
Rotweilers, hebben wel eens een bord voor hun kop, je hebt best kans dat je handen achter je rug niet genoeg werkt, dan na een keer gelijk time out geven.
Ik heb een schotse collie, die zijn het tegen kvergestelds. Zo gevoelig, stem verheffen oei! Terwijl die van jou waarschijnlijk niet verblikt of verbloosd. Ze leuk de verschillen!
De wondere wereld van de pup, heerlijk maar soms zo vermoeiend
Bijtgedrag is normaal bij een pup, door middel van zijn bek kan hij ook de wereld verkennen.
Maar hij moet leren waar wel en waar niet in te bijten en vooral hoe hard.
Negeren is een hele goede methode maar de valkuil is wel dat we sneller als we denken toch contact maken of bewegen, een snelle oogcontact kan alweer de reactie bij de pup geven.
Op zo'n moment kun je er ook zelf voor kiezen niks te zeggen en weg te lopen pup niet meer aan kijken en zelf naar een andere ruimte te gaan.
Laat hem maar even in zijn sop gaar koken.
Vaak hebben we de neiging de pup even weg te zetten maar ook dan geef je toch weer aandacht, negatieve aandacht is ook weer aandacht.
Daarnaast is het misschien nog wel belangrijker om te kijken wanneer dit gedrag van de pup is en wanneer hij eigenlijk door gaat en niet meer stopt.
Meestal is het namelijk overprikkeling of vermoeidheid, je kunt dus even negeren, de pup iets anders aanbieden of zelf naar een andere ruimte gaan maar als de pup eigenlijk te moe is en in de klierstand staat gaat dit ook niet werken.
Oplossing in de bench met een lekkere kluif en vaak zijn ze dan binnen een mum van tijd vertrokken naar dromenland.
Rijden tegen je benen is vaan ook overprikkeling en gedrag dat de hond even niet meer weet wat te doen.
Ook dan kijken wat heb je allemaal al gedaan en hoe lang is je pup wakker.
Richtlijnen zijn ongeveer 1 uur wakker 2 uur slapen.
De ene pup gaat dit veel makkelijker maar bij sommige honden moet je gewoon werken met verplichte rust omdat ze dit zelf niet doen.
En wat we toch vaak en snel vergeten is hoe onze vorige honden zijn geweest vaak waren ze in onze gedachten veel sneller zindelijk en lieten vaak bepaald gedrag niet zien, is dit ook echt zo of zijn we alweer een hoop vergeten.
Komt goed, maar kijk echt eens naar je dagindeling en wat je allemaal al met je pup doet.
Succes
Als je je pup negeert loop je dan ook weg? Dit kan namelijk meer effect hebben. Ik riep Aa , ging rechtstaan en liep weg. Springt je pup tegen jd benen hetzelfde doen gewoon omdraaien en weg.
Dat je pup op je been rijd kan uit overprikkeling zijn. Wanneer rijd ie juist?
ik denk ook aan overprikkeling als ik het zo lees, soms moet een pup die niet zelf zijn rust pakt daar toe gedwongen worden, kalm blijven, denk ook aan je stem en houding en rustig en consequent en ook kijken of de pup je wel begrijpt.
in het andere topic had ik deze reaktie gegeven
Waar komt Kain vandaan, is hij goed gesocialiseerd? Is hij gezond?
Neemt hij of geef je hem ook genoeg rust, om alle aktiviteiten te verwerken? Doe je behalve lichamelijke uitdaging ook hersenwerk met hem?
Zelf zou ik het gedrag wat je niet wil wel negeren, maar de hond zelf liever niet negeren, maar kalmeren en kijken waar het gedrag vandaan komt, en dit dan proberen te voorkomen. Met je armen over elkaar afwachten lijkt me dat de pup alleen maar aangemoedigd wordt nog beter zijn best te doen om jouw aandacht te krijgen, of dit helemaal niet snapt. Veel problemen komen door miscommunicatie. Ook hard roepen zal een pup waarschijnlijk niet snappen en er alleen maar meer opgewonden van worden.
Voorkomen dus en duidelijk zijn, en zorgen voor een balans tussen aktiviteiten en rust. En vooral de pup laten merken dat hij een geweldige hond is. Het allerbelangrijkste wat een pup moet leren is nog altijd dat hij ergens terechtgekomen is waar hij veilig is, en bij mensen die hem begrijpen. Zorg daarom ook de hondentaal te leren om de pup goed te kunnen begeleiden.
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
Het rijden was tijdens het spelen. Hij heeft het daarna gelukkig niet meer gedaan.
Ik zal uitleggen wat er gebeurt als ik zijn gedrag negeer.
Ik stop met spelen, en wanneer ik op de bank ga zitten springt hij tegen mijn benen op en bijt me waar hij kan. Hij is dan bijna niet te stoppen. Sta ik op hangt hij in mijn benen. Ik las hier een advies over kaplaarzen dragen, dit heb ik geprobeerd haha, ?maar dan pakt hij mijn been boven mijn laars. Ik ben me er echt van bewust dat bijna alle pups dit doen maar ik wil dit wel meteen goed aanpakken.
Wellicht doen we idd te veel met hem en overprikkelen we hem. Ik ga nu zorgen voor meer rustmomenten en wanneer hij zo blijft happen toch maar even een korte time out in de gang. Ik hoop wel dat hij dan uiteindelijk de link gaat leggen tussen ongewenst gedrag en time out.
Heel erg bedankt allemaal en ik laat jullie weten hoe het gaat.
Fijne avond!
ik denk dat je het idd zo aan moet pakken, de pup verplicht wat meer rust geven, een vast schema houden zodat hij wat houvast heeft. Hem ook zelfvertrouwen en zelfbeheersing leren door hersenwerk, en dan dat wat hij begrijpt en tot een goed resultaat leidt uiteraard, niet iets wat frustraties oproept.
Ik zou zelf niet afwachten tot hij happerig wordt, maar het liever voorkomen dat hij te opgewonden wordt, dat voorkomt dan ook weer frustraite bij de pup (wat weer leidt tot happen) en bij jou.
edit: woordje veranderd
Een time out, duurt 15 sec, zo zal hij dit met zijn gedrag gaan koppelen, duurt het te kang, dan zal hij het niet meer koppelen, maar gewoon op de gang iets anders gaat doet.
Als hij moe is, dan gewoon op de gang laten, dan hoef je eigenlijk het bijtgedrag op zich aan te pakken, maar de rede en dat is moeheid.
Het lastige van negeren is, dat we meestal toch wel reageren, of dat ze doorgaan en alleen maar harder doorgaan omdat je de vorige keer wel reageerde, dan gaan ze alleen maar verder om toch je aandacht te krijgen. Dat lukt ze uiteindelijk altijd!
Ik ben niet zo voor negeren, liever even een time out, dat is veel duidelijker.
Helemaal eens!
De dominantie theorie is achterhaald.
Misschien heeft je pup toch meer rust nodig?
Echter is het vrij normaal in de puppentijd dat ze dat doen. Ze ontdekken alles met hun mond, en proberen zo van alles te leren.
Ik heb helemaal niet ingevuld hoe je in elkaar zit. Ik heb misschien je vraag verkeerd geïnterpreteerd, jij bent misschien snel op je teentjes getrapt... ik weet het niet. Ik vind gewoon dat je op 11 weken geen probleem moet maken van een iets te enthousiaste pup. Vermits je er al twee gehad hebt, verwonderde ik me erover dat je hier wel een probleem van maakt. Dat is de reden waarom ik je vertelde over mijn honden, ik dacht dat je probleem was dat je te veel vergeleek, niet dus. Ik heb iets dergelijks meegemaakt, maar ik heb gewoon geduld gehad en gewacht tot ze ouder waren en tegen de tijd dat ze zes maanden waren, was het gedrag ook verminderd...
Het spijt me als je mijn reactie op je krachten neemt, ik zag gewoon geen probleem bij een pup van 11 weken, behalve dat de ene wat sneller met een bepaald gedrag stopt dan de ander.
Je hoeft dus niet huiverig te zijn, ik had niet de indruk dat ik overdreven verkeerd reageerde.
Zara, onze rotti, werd een echte vampier als ze moe was. Wat bij haar werkte was uur spelen, ca 2 uur benchrust. Als ze moe werd kende ze geen grenzen en beet ze steeds harder. Uit zichzelf slapen of rust pakken deed ze niet, vandaar verplichte rust in de bench.
Stemverheffen werkt bij Zara helemaal niet, dan keek ze me aan alsof ik gek was :-), verder vooral heel consequent en rustig de commando's oefenen en met een rustig 'nee' corrigeren als ze iets deed wat niet mag.
Jij vindt dat ik geen probleem moet maken van een 11weken oude iets te enthousiaste pup......
Ik vind het fijn om bij andere hondenliefhebbers advies in te winnen over mijn pup die regelmatig tot bloedends toe bijt.
Ik wil dit graag op de juiste manier aanpakken en zo vroeg mogelijk juist omdat ik niet bekend ben met dit gedrag. Dan is dit voor mij gewoon prettig om het erover te hebben. Juist voor dit soort zaken is zo'n forum prettig.
Het zijn vaak net die kleine dingen waar je zelf niet bij stil staat en dan heb je er veel aan wanneer andere mensen met je meedenken en je niet meteen veroordelen.
Het is niet omdat de opvoedingsmethode dominantie theorie achterhaald is dat een hond zich totaal niet dominant kan gedragen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een hond op een bepaald moment wel een "dominante" houding kan aannemen. Mensen kunnen ook "dominant" zijn. Maar wat ik wel moet toegeven is dat mensen dominantie vaak verkeerd interpreteren en aan elk probleem gedrag gaan koppelen.
@TS als het gebeurde tijdens een spel denk ik dat je pup gewoon overprikkelt was en even niet wist wat ie moest doen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?