Blessure enkelgewricht - Hak vast laten zetten. -- Herstel gaat goed

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Ik hoop iemand te vinden die ervaring heeft met het laten vast zetten van de hak bij een hond en mij raad kan geven.

Hier komt het lange verhaal:

Mijn hond, Lexie, is 5 jaar en we zijn deze zomer noodgedwongen moeten stoppen met Agility. Ze mankte regelmatig en nadat we een CT-scan hebben laten nemen, bleek dat haar enkelgewricht zwaar beschadigd is. Het valt niet anders te beschrijven dan dat er een gat in het midden van het gewricht zit, met heel kleine losse bot-stukjes rond het gewricht. Hoe het daar gekomen is, is nog steeds een mysterie zowel voor de dierenarts als voor ons. Kanker en infecties zijn uitgesloten door middel van een biopt. Het leek de dierenarts ook onwaarschijnlijk dat het een blessure is, maar dat lijkt momenteel de enige optie.

Uiteindelijke oplossing is het gewricht vastzetten. Op dat moment konden ze niet zeggen wanneer dit zou nodig zijn, kon binnen 3 maanden zijn, kon binnen 3 jaar zijn. Ze werd op ontstekingsremmers geplaatst (rimadyl)

Na die diagnose is het snel achteruit gegaan. Ze liep binnen de twee maanden nog maar op 3 poten. Ze mankte niet meer, ze gebruikte de poot gewoon niet meer.
We zijn dan terug gegaan naar onze dierenarts en besproken wat de opties waren. Die raadde aan om eens te zien of een fysiotherapeut iets kon doen aan haar pijn en levenskwaliteit. Ze is dan van rimadyl overgeschakeld op onsior als ontstekingsremmer.

Onsior is nu reed vervangen door Metacam, omdat we merkte dat ze lastig werd van de pijn en de onsior dus niet hielp. Op de Metacam is ze terug haar vrolijke zelve, maar dit is zware medicatie om langtijdig te slikken...

Ze heeft er gisteren haar 7e fysiosessie opzitten en we zijn onze hoop wat aan het verliezen. Het leek allemaal goed te gaan, na de 6e sessie dachten we zelfs dat de volgende sessie de laatste zou zijn voor een tijdje.
Gisteren zat echter haar rug en heiligbeen helemaal vast. Het heeft 45 minuten geduurd om hem los te maken. Daarnaast is de omtrek van haar gewricht van 11.8 naar 14.3 cm gegaan en ze heeft vorige week bijna niet bewogen. 

Ik weet niet meer wat nu doen. De operatie om die hak vast te zetten is een heel zware operatie, waarvan ze zal moeten revalideren en leren wandelen met een vast gezette poot. Als er dus iemand is die hier ervaring mee heeft en ik daar eens mee kan praten, zou ook veel helpen. Wat kunnen we verwachten? Is ze dan echt pijn vrij?

Zijn er andere opties die we nog niet geprobeerd hebben? Ik zou de operatie zo lang mogelijk willen uitstellen toch.

Ze is momenteel wel vrolijk en speelt veel (binnen uiteraard). Ze loopt thuis nooit op 4 poten, enkel op wandelingen aan de leiband, als ze blij is dat er actie is, gebruikt ze die 4e poot. De prioriteit is uiteraard haar levenskwaliteit, echter de pillen, fysiotherapie, ... zijn niet goedkoop en zeker niet als ze maar weinig uithalen.

Alle raad en advies is welkom...

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co 3 doggies

honden foto van Cindy & Co

OMG!!! Wat een verhaal!

Arm beestje, en arme jij!

Heb geen ervaring met dit soort blessures of operaties, maar misschien moet je opnieuw scan laten uitvoeren.

Als het gewricht opzet, komt daar dan vocht op? Of zit er ondertussen toch iets anders in de weg?

Misschien toch eens volledig opnieuw laten checken, ev. in universitair dierenziekenhuis (Univ. in Gent)?

 

Misschien heeft je hond na de operatie ook nog pijn? Dan zou het zonde zijn van het leed, maar ook van het geld. Ik zou toch proberen om een zoveelste opinie, maar dan ergens waar je zeker bent van de know-how en van de aanwezigheid van verschillende specialisten.

Van waar ben je ergens? Als het niet te ver is, kan ik je alleen maar aanraden om naar Gent te gaan (Merelbeke).

 

Leef met je mee, succes!!!

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik zou juist zo snel mogelijk laten opereren, als je dat toch gaaat doen. Iig is daarna de pijn weg. En nu wordt de andere kant en rug overbelast.

 

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Bedankt voor de reacties al.

Haar eerste scans zijn door UGent onderzocht wel (opgestuurd), we zijn er nooit zelf geweest.
Wij zijn van Hoogstraten, dat is al wel een eindje tot Gent.

Als de hak vast staat, zal ze nog steeds manken, ze zal dan niet normaal kunnen stappen, omdat haar enkel niet mee beweegt. Ik vrees dus dat ze dan haar rug ook gaat blijven overbelasten?

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Nu gebruikt ze de poot helemaal niet, dat is veel zwaarder. 

Ideaal is het natuurlijk niet, maar iig is het veel minder pijnlijk voor de hond. 

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Lexie is gisteren geopereerd. De arthrodese is grotendeels gelukt. Nu is het afwachten of het geslaagd is.

 

Ik ga haar revalidatie bij houden op deze blog:

 

https://lexiesrecovery.wordpress.com/

 

Moest ooit iemand met dezelfde vragen zitten en op zoek zijn naar ervaringen met arthrodese, dan kunnen ze mijn verhaal toch al vinden online.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Sterkte de komende tijd. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

heftig. wat ik je kan aanraden ga naar een goeie orthopeed laat hij beslissen wat er aan te doen is, een dierenarts is okee maar is geen specialist... orthopeed gaan en vraag een verwijzing aan je dierenarts, laat het niet door de dierenarts doen maar echt door een orthopeed. die heeft verstand van gewrichten.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Lexie is gisteren geopereerd. De arthrodese is grotendeels gelukt. Nu is het afwachten of het geslaagd is.
 
Ik ga haar revalidatie bij houden op deze blog:
 
https://lexiesrecovery.wordpress.com/
 
Moest ooit iemand met dezelfde vragen zitten en op zoek zijn naar ervaringen met arthrodese, dan kunnen ze mijn verhaal toch al vinden online. "

 

 

ik heb gereageerd op je openings post, sorry, en niet verder gelezen, je hond is al geopereerd, heel veel beterschap, en hoop dat het allemaal goed komt.

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

" heftig. wat ik je kan aanraden ga naar een goeie orthopeed laat hij beslissen wat er aan te doen is, een dierenarts is okee maar is geen specialist... orthopeed gaan en vraag een verwijzing aan je dierenarts, laat het niet door de dierenarts doen maar echt door een orthopeed. die heeft verstand van gewrichten. "

 

We hebben het bij een orthopeed laten doen trouwens :)

 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

" Lexie is gisteren geopereerd. De arthrodese is grotendeels gelukt. Nu is het afwachten of het geslaagd is.
 
Ik ga haar revalidatie bij houden op deze blog:
 
https://lexiesrecovery.wordpress.com/
 
Moest ooit iemand met dezelfde vragen zitten en op zoek zijn naar ervaringen met arthrodese, dan kunnen ze mijn verhaal toch al vinden online. "

 

Ik wens jullie een voorspoedige revalidatie.

 

Mooi dat je een blog gaat bijhouden over het herstel, dan kunnen hondeneigenaren, die hier ook mee te maken krijgen, er van leren. Het zal niet zo vaak voorkomen.

 

honden page profiel KingKing 3 doggies

honden foto van King

Wat een verhaal. Veel succes met de revalidatie!!

Kim (Gast)

Wat jammer dat ik je vraag nu pas zie ,wij hebben een hond 3 jaar met aan beide hakken ocd dit is het afbrokkelen van stukjes kraakbeen waarbij het bot uiteindelijk bloot komt te liggen ,wij hebben haar hieraan laten opereren wat een enorme achteruitgang ( verwijderen stukjes kraakbeen) achteraf bleek dat er zoveel schade was dat het beter was de hak te fixeren dus vast te zetten na veel zoeken hebben we iemand gevonden die arthrodese braces maakt maw niet opereren maar een brace die de hak vast zet verder wordt ze nu ook behandeld met anarthron dit moet het kraakbeen beschermen en verspreidt zich ook naar de artrose het helpt ook tegen eventuele pijn Ze krijgt nu 4 spuitjes en daarna moet ze er weer een half jaar of jaar tegen kunnen ik hoop dat jullie hondje Lexie snel beter mag worden ,ik weet ook wat een lijdensweg dit is voor hond en baasje

 

 

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

" Wat jammer dat ik je vraag nu pas zie ,wij hebben een hond 3 jaar met aan beide hakken ocd dit is het afbrokkelen van stukjes kraakbeen waarbij het bot uiteindelijk bloot komt te liggen ,wij hebben haar hieraan laten opereren wat een enorme achteruitgang ( verwijderen stukjes kraakbeen) achteraf bleek dat er zoveel schade was dat het beter was de hak te fixeren dus vast te zetten na veel zoeken hebben we iemand gevonden die arthrodese braces maakt maw niet opereren maar een brace die de hak vast zet verder wordt ze nu ook behandeld met anarthron dit moet het kraakbeen beschermen en verspreidt zich ook naar de artrose het helpt ook tegen eventuele pijn Ze krijgt nu 4 spuitjes en daarna moet ze er weer een half jaar of jaar tegen kunnen ik hoop dat jullie hondje Lexie snel beter mag worden ,ik weet ook wat een lijdensweg dit is voor hond en baasje
 
  "

 Oh dank je wel.

Wat erg wat jou hondje ook  allemaal moet meenemen. Het is inderdaad een enorme lijdensweg. We zijn nu 4 maanden na de operatie. Vanavond weer op controle. We hebben al zoveel infecties, pijn en momenteel diarree achter de rug. Ik hoop het goed nieuws vanavond.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Jenna wat een lijdensweg voor jouw hond.

 

vastzetten van een gewricht  ..ik denk eerlijk niet dat het bij een poot dan altijd pijnvrij blijft.

 

jullie hebben zó je best gedaan voor voor hem dat ik je echt bewonder als baasje. Hopelijk nu wat betere resultaten.

 

Ik ga verder op mijn persoonlijke ervaring qua operatie enkel en breken en vastzetten beentje in de hiel, is ook nooit echt terug goed gekomen.

 

 

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

" Jenna wat een lijdensweg voor jouw hond.
 
vastzetten van een gewricht  ..ik denk eerlijk niet dat het bij een poot dan altijd pijnvrij blijft.
 
jullie hebben zó je best gedaan voor voor hem dat ik je echt bewonder als baasje. Hopelijk nu wat betere resultaten.
 
Ik ga verder op mijn persoonlijke ervaring qua operatie enkel en breken en vastzetten beentje in de hiel, is ook nooit echt terug goed gekomen.
 
  "

 Ik moet zeggen dat het ons ook wel wat teleurgesteld heeft: hoever ze momenteel staat. Ze zit nog steeds onder zware medicatie. (tramadol, gabapentine, rimadyl en antibiotica). 

Ik heb persoonlijk al vaak gedacht dat een amputatie beter was geweest... Maar dat wilde de dierenarts nog niet. Als de poot te redden valt, moesten we dat toch eerst proberen. En om nu tegen een specialist in te gaan...

Ze moet toch volledig van die pillen af kunnen hoor. Eens zien hoe de foto's eruit zien vanavond.

Kim (Gast)

veel succes vanavond 

honden page profiel ElianeEliane

www.petorthopedics.be Deurne bij Antwerpen

Mensen met een passie voor hun vak en hebben al heel wat honden geholpen. Ook daar waar de DA het opgaf.

 

Kijk eens op hun site. Je kan ze ook bellen en vragen wat hun ervaringen zijn op dit vlak.

 

Succes

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

De botgroei was uitstekend. Er zit wel duidelijk een infectie op, maar die gaat nooit weggaan terwijl het metaal er in zit.

 

Over een maand mag het metaal verwijderd worden :D

 

Zeer goed nieuws dus!

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Dat is mooi, geeft je eindelijk vrede met al zijn operaties, pijn  etc.  

Een beloning voor jullie geduld.

 

Ik duim voor binnen een maand. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Jenna, toch god nieuws.........hopen als het metaal eruit is dat de infectie verleden tijd wordt, hou ons maar op de hoogte hier...

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

We gingen volgende week bellen voor Lexie haar operatie, om het metaal te verwijderen.
Alleen ziet haar poot er helemaal niet goed uit op dit moment. :'(
Toch maar mailtje naar de specialist verzonden net, misschien dat ze sneller geopereerd moet worden.

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Morgen wordt ze geopereerd. Benieuwd wat de uitkomst gaat zijn en of ze de afgebroken schroef er mee uit gaan krijgen...

honden page profiel KingKing

honden foto van King

Ik duim voor morgen ! Veel succes 

honden page profiel KingKing

honden foto van King

Hoe is de operatie verlopen ?

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

De operatie is goed verlopen. Ze heeft deze maal geen epidurale gehad, wat het allemaal minder invasief maakt al wel. De operatie heeft ook maar 1 uur geduurd.

De plaat is verwijderd. Er zijn echter 1 schroef (die afgebroken was in het bot) en twee pinnen blijven steken. Deze verwijderen zou veel meer kwaad hebben gedaan.

1 schroef heeft een groot gat achter gelaten in haar bot. Hier zat ook voornamelijk de infectie. Daar maakten ze zich wat zorgen over dus, daar hebben ze een staaltje van genomen en dat is naar het labo. Vrijdag hebben we daar uitslag over.

Er zit ook nog een drain in, die vrijdag ook verwijderd mag worden.

Nu 2 weken benchrust (zonder spalk weliswaar), in de hoop dat haar bot nog wat groeit. 

Over een maand terug foto's om te controleren of alles positief evolueert.

Lexie was snel terug bij bewustzijn en vrolijk. Ze was het helemaal niet eens met de benchrust.

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Weeral tegenslag:

Gisteren merkte ik op dat haar poot toch weer echt gezwollen eruit zag. Na wat verdere inspectie bleek er een wonde bij gekomen te zijn. Er komt ook vocht uit. De zwelling is in de laatste twee dagen komen opzetten en dat is toch wat verontrustend. We hebben dit dan ook meteen naar de dierenartsen doorgestuurd. Ze neemt nu al 12 dagen zeer sterke antibiotica omdat ze al heel de revalidatie met een grote infectie sukkelt: Marbocyl P80mg.

 

Deze ochtend antwoord gekregen van de dierenarts dat hij dit eerst nog intern verder wil overleggen. :( Geen goed teken...

Hier foto's van haar poot:

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

He wat naar zeg arm dier.

Heb je er wel eens over nagedacht om alternatief te gaan ondersteunen naast de reguliere behandeling?

Je hond heeft een boel voor de kiezen met die infecties en al die helaas nodige ab

 

acupunctuur bv kan de hond een goede steun in de rug geven om weer wat weerbaarder te worden fysiek en heeft ook goede invloed op pijn

Daarnaast kunnen ze ook goed helpen met supplementen tbv gewrichten en een goede probiotica voor na die ab

dit kan gewoon naast reguliere behandeling

 

In china is het heel gewoon dat mensen acupunctuur krijgen om bv sneller te herstellen na operaties

dus ondersteunend aan reguliere behandeling

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

" He wat naar zeg arm dier.
Heb je er wel eens over nagedacht om alternatief te gaan ondersteunen naast de reguliere behandeling?
Je hond heeft een boel voor de kiezen met die infecties en al die helaas nodige ab
 
acupunctuur bv kan de hond een goede steun in de rug geven om weer wat weerbaarder te worden fysiek en heeft ook goede invloed op pijn
Daarnaast kunnen ze ook goed helpen met supplementen tbv gewrichten en een goede probiotica voor na die ab
dit kan gewoon naast reguliere behandeling
 
In china is het heel gewoon dat mensen acupunctuur krijgen om bv sneller te herstellen na operaties
dus ondersteunend aan reguliere behandeling "

 Nee aan iets extra hebben we nog niet gedacht. Ik zal het vragen als de dierenarts terug contact opneemt. 

Ze krijgt momenteel ook standaard melkzuurfermenten bij voor haar darmen, omdat ze al zo lang antibiotica neemt. 

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

"  Nee aan iets extra hebben we nog niet gedacht. Ik zal het vragen als de dierenarts terug contact opneemt. 
Ze krijgt momenteel ook standaard melkzuurfermenten bij voor haar darmen, omdat ze al zo lang antibiotica neemt.  "

 nu met de antibiotica hebben die melkzuur fermenten volgens mij geen zin ivm de ab die ook doodmaakt.

Maar na de ab is het heel belangrijk om de weerstand te boosten met probiotica

 heb dus ook goede ervaringen met holist/acupunctuur ook naast een reguliere behandeling.

Je ziet de hond gewoon sneller opknappen

pagina 1 van 3 12 3
^