Als eerste, we zijn al bij de dierenarts geweest!!
Vandaag lieten we na een halfuur rusten Thygo bij ons. Hij zat in de veranda met benchke open zoals altijd. Thygo kwam meteen op mij afgecrosst met zijn staartje tegen zijn poep geplakt en zat constant te piepen en oortjes plat tegen zijn hoofdje, buikje gezwollen en hard. Meteen dierenarts gebeld!! We mochten meteen komen. Daar gekomen: temperatuur lichtjes verhoogd, maag gezwollen, darmproblemen. Onderweg naar dierenarts kon hij zelfs niet zitten of liggen van de pijn en zat te trillen telkens we een bocht maakte. Hij heeft medicatie gekregen van een volwassenen hond omdat hij zoveel last had en hebben de opdracht om bij de minste teken van problemen in actie te schieten en meteen af te komen. We moeten hem al zeker een nacht en dag in't oog houden en observeren en nadien mogen we minderen. Nu heeft hij momenten dat zijn buikje terug hard staat en echt heel kalm is en een hele tijd gewoon neerligt en amper beweegt. Maar dit kan ook door de zware medicatie zijn. Wat zijn zeker tekenen waar ik op moet letten de volgende paar dagen? Zwz alsinds de tekenen die hij had toen hij op mij kwam afgecrosst, maar wat zijn voor jullie ook nog belangrijke aanwijzingen? Zodat zeker op tijd reageer!!
Huh.?
En wat heeft de DA tegen jullie gezegd.?
Wat heeft hij aangeraden om wat in de gaten te houden.?
En......
Heb je een andere DA in de buurt waar je op dit moment naartoe kan scheuren.?
Ik vind het een heel vreemd verhaal van je DA als dit een beginnende maagtorsie is.
Dan zal hij je nooit medicijnen geven, en terug naar huis sturen met advies..
Hou hem maar even goed in de gaten.
Terwijl jij geen idee hebt...wat....je dan in de gaten moet houden.
Maakt je hond braakgeluiden?
Wil hij overgeven.?
Veel likken.?
Als het een maagdilatatie is , dat is een soort voorganger van een maagkanteling.
Mijn hond heeft dit nu 3 keer gehad vlak na elkaar, opgezette buik veel pijn en veel geborrel.
Beweging kan hierbij helpen, gewoon rustig wandelen, niet springen, dit zorgt er voor dat de lucht beter afgevoerd word.
Als je hond braakneigingen krijgt maar er komt niks uit en de maag is opgezet zoals nu, meteen naar de dokter, dat is dan wel een maagkanteling.
Met een maagdilatatie doet de dokter niet veel, alleen wat pijnbestrijding en misschien iets om de maag te kalmeren.
Als je hond het toe laat, dan helpt zachtjes proberen masseren vanaf de ribbenkast tot de achterkant, de buik dus.
Doet het te pijn, niet doen natuurlijk.
Verdere tips zijn, langzaam laten eten, kop laag, geen standaard, niet laten schrokken, zo ook met drinken, bakken laag zetten.
En als je het niet vertrouwd..altijd naar de dokter, liever voorniets dan te laat.
Oh ook braakneigingen zonder dat er iets uit komt, zonder opgezette buik, soms kan je het niet goed zien.
Ik hoop toch dat de DA absoluut geen kalmerende of pijnstillende middelen heeft gegeven.
Ik bedoel, hoe kan een lichtelijk gedrogeerde hond aangeven dat hij zich absoluut niet lekker voelt.?
ja er is nogal een verschil met pijnstilling of plat leggen.
Een kalmerend middel lijkt me heel gek inderdaad, maar dat schrijft ze toch niet?
Met een maagdilatatie mag je pijnstilling geven, niet platgooien natuurlijk, ik weet wel, het is heel eng.
Misschien lees ik wat ik wil lezen.
Kan.
Maar ik zou bij weer een harde buik direct in de auto springen.
Al ligt de hond te snurken als een roos.
Want...hoe zwaar is die medicatie echt.?
Het ligt er inderdaad aan welke medicatie is voorgeschreven. Er zijn ook specifieke pijnstillers- zoals diclofenac e.d.- die wel de pijn van de krampen aanpakt maar waar je niet suf van wordt.
Hopelijk heeft je hondje zoiets gehad.
Verder denk ik dat de adviezen van Yoop erg goed zijn en geven een handvat wanneer je moet ingrijpen: als de buik echt hard blijft, als hij braakneigingen krijgt in ieder geval. Maar het sloom worden( wat iets anders is dan rustig) is ook riskant: kun je je hond nog wel goed en snel wakker en alert krijgen? Als niet: ook ingrijpen....
Sterkte!
Ja ik snap je punt, mijn hond heeft regelmatig een keiharde buik, maar ik ken hem goed en weet wanneer het foute boel is of dat vervelende darmprobleem.
Ik weet wel een beetje dierenarts weet wel wat een maagkanteling is, een maagdilatatie is een ander ding maar kan wel een maagkanteling worden als de lucht er niet uit gaat via de gewone weg, boeren en winden.
dat de hond amper beweegt of slaapt is natuurlijk wat anders.
Een pijnstiller kan ook verdoven, maar is niet bedoeld om te kalmeren.
maar, met een hond pup zou ik ook zo weer bij de dierenarts zijn.
Dus....
Euhm.
De vraag of deze DA dus gemeld heeft om de hond vooral in beweging te houden.?
Onze vorige reu had ook wel eens een harde buik, en inderdaad.
Dat hoorde je borrelen..
En....*snifsnif*.....dat rook je ook.
Maar als zo'n kleintje ligt te slapen.
En je hoort niets, buik hard.
*phoe*, ik zou het niet trekken.
onze herder is gestorven aan maagkanteling.
Begon opeens heel onrustig rondjes te lopen en hijgde zonder ophouden , keiharde gezwollen maag en buik
Hou hem aub heel goed in t oog.....is er geen kliniek in de buurt ? Altijd beter dan een gewone dierenarts praktijk.
Ik hoop voor jullie dat het dat niet is.
Sorry geraak via gsm nt ingelogd. We moesten vooral letten of dezelfde symptomen terugkwamen in wat voor vorm dan ook! Ik wilde hier enkel alleen nog wat meer te weten komen op welke dingen ik zeker nog moet letten! Yoop heeft me zeker en vast heel hard geholpen! En het is zeker een maagdilatatie zoals yoop uitlegt! Da heeft alleen gesproken van mogelijke maagtorsie en goed int oog te houden maar dat hij normaal nog te jong is voor een echte maagtorsie alspup. daarom wilde ik me goed informeren op welke dingen ik buiten zijn symptomen nog moet letten enz. Ik ben al blij dat de da zo goed heeft gereageerd en we er binnen een kwartier mochten zijn, zeker als het terugkomt ook al is het nacht. Hij heeft buscopan gekregen voor de zware krampen die hij heeft en hierin zit ook meteen een pijnstiller.
Ja, ik ben bang dat ik het woord 'pup'' even vergeet in het bericht van TS.
Maar gelijk mijn idee over de grote volwassen honden in het antwoord verwerk.
Hoe dan ook.
Hou het goed in de gaten.
En bij de minste twijfel.?, inderdaad bellen.
Sterkte .
Het is geen maagtorsie maar ze heeft hier wel ovrr gesproken en hij heeft ondertussen een paar keer goed stinkend zitten luchten! Hij slaapt zelfs voor de eerste keer bij ons op bed om hem goed int oog te houden en we zijn nog half aangekleedt voor moest hij terug zieker worden! buiten de symptomen die hij had bestaan er wrs nog andere zodat ik goed kan anticiperen hierop. Zijn buikje staat momenteel af en toe hard door de opstoten. Maar die zijn meer als de hslft minder dan voor de medicatie! Zijn maagje staat dan ook gezwollen. De buscopan was om alles tot rust te brengen van maag en darmen en in buscopan zelf zit ook nog pijnstilling!
Fijn dat je nog even reageerde Moonske, we maakten ons wel zorgen...
Maar die buscopan is een goeie lijkt mij, is vooral tegen de pijn van de krampen. En normaal gesproken wordt je hond daar niet suf van.
We duimen dat het goed blijft gaan met die schat.....
Ook een pup kan een maagkanteling krijgen..
Plots kwijlen kan ook een teken zijn.
Voor morgen krijgen we de opdracht niet te veel en verschillend eten. Zoals voor een paar dagen snoepjes laten. De snoepjes die hij vandaag kreeg gaan nu zwz verdwijnen en de vroegere komen terug in de plaats. We hadden eens andere snoepjes genomen om er te nemen die je goed rook voor de toestelgewenning want dit hadden ze gevraagd! Beter niet gedaan... voel me ook wel beetje schuldig nu... braken of braaknijgingen heeft hij niet en hijgen ook niet! Het is een slim ventje en hiudt zelf al automatisch zijn hoofdje omlaag! Hij smakt wel veel mr dat deed hij bij de dierenarts al. Maar dit komt wrs ook door het ongemak!
ja zeker rustig aan doen met eten, misschien zelfs met de hand voeren zodat hij niet te snel eet, doe ik ook als hij last heeft.
Smakken kan ook misselijk zijn.
en goed onthouden wat voor snoepjes hebt gegeven, daar kan hij dan slecht tegen.
Buikje masseren helpt ook, de mijne vraagt er zelfs om, die gaat er helemaal voor liggen.
hij is de nacht goed doorgekomen!! We hebben hem rond 3u naar beneden moeten verplaatsen want hij hield zichzelf wakker omdat hij zo blij was bij ons te liggen. Maar we zijn om het halfuur- uur even gaan checken enzo en hij sliep goed. Hij is al boerend en uitrekkend opgestaan. Sinds deze morgen ligt hij vaak neer maar is goed bij bewustzijn en heel alert. Smakken is al een stukje verminderd. Eten wilt hij zelf niet echt, hij heeft een heel klein beetje gegeten. Maar hij drinkt heel veel!! Had zijn eten ook in een bal gestoken, zo eet hij wel vaker en zo heb ik hem ook meteen een beetje in beweging. Heb zijn water omhoog moeten zetten of hij had heel zijn kom volledig leeggedronken!! Mijn vriend zit de dierenarts te contacteren of dit wel normaal is!! Spelen doet hij helemaal niet!
Smakken kan een teken van pijn of misselijkheid zijn. Veel water drinken kan ook misselijkheid zijn.
Wat zei de da?
Heeft hij wel gepoept?
Hij heeft al 2-3x gepoept en het is momenteel nog allemaal vast!! Ze had ons zwz al gewaarschuwd dat hij met diarree kon zitten en heeft hier medicatie voor meegegeven indien nodig. Hij zit nu rustig te knagen op een knaagbotje.
Och wat schrikken allemaal, sterkte ermee!
Had onze Dobermann ook. Wij lieten toen de maag vastleggen in de dierenkliniek en ze heeft er nooit meer last van gehad en geen maagtorsie gekregen, want daar was de DA bang voor.
Misschien een tip voor jou? Was eigenlijk niet zo'n zware ingreep. Wel litteken op de buik en een weekje rustig aan doen.
Dan hoef je ook niet constant meer ongerust te lopen na het eten enz. Ik was bijna paranoia na een tijdje. Mijn hond mocht bijna niet meer bewegen, mocht van mij niet teveel ineens drinken, ...
ja als mijn hond geen 11 jaar was zou ik zeker dat doen, nu ben ik bang dat hij in de narcose blijft, de laatste keer was het al een gedoe.
Ik heb dat ook wel een beetje, maar sinds hij enzymen heeft gehad, heeft hij geen last meer gehad, wel andere klachten maar niet meer zo eng.
Ja ik ben met eten ook zo, echt 2 a 3 uur wachten na het eten met uitlaten, niet drinken voor het eten, want dat doet hij nog wel eens, meer omdat hij ongeduldig is.
Ja, een hond van 11 is natuurlijk al heel wat anders. De onze was toen maar 4.
Heb door wat ik had meegemaakt zelfs mijn Deen zijn maag laten vastleggen. Had dan ook de nr 1 en nr 2 op de lijst van maagkantelingen. Nooit nog problemen gehad.
Ik hoop voor jou dat het niet meer gebeurt dan. Denk dat het ook vreselijk moet zijn voor een hond ...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?