Ik weet niet.
Ik heb weleens het gevoel dat als iemand een probleem heeft, er maar heel hard word geroepen "de dominantieteorie is achterhaald" alsof ze hem onder de copy paste hebben. (ik wil hiermee niemand beledigen )
Dominantie is maar een woord wat ergens aangehangen is ooit.
Als ik naar mn eigen honden kijk.. Ik heb nu 2 reuen, dat had ik een jaar geleden egnie hoeven te proberen met Bailey. Sterker nog, hij werd toendertijd helemaal niet bij andere honden geplaatst. En terecht. Toen.
Weleens een logeetje gehad, en bailey was echt niet leuk. Als die maar naar mij durfde te kijken was die al de sjaak. Héel overdreven gaan markeren, in huis.. Andere hond niet laten passeren.. Dominantie? Zo zag dat er wel uit maar dat was het niet.
Het was een combinatie van ik als baasje die niet genoeg verstand had om dat te sturen, en een hondje dat compleet contact gestoord was gemaakt door mensen.
Nu ik een tweede hond heb, en ik inmiddels ontzettend veel geleerd heb lijkt bailey wel een andere hond. Heel respectvol naar bobby, duidelijke signalen, zelfs spelen en samen liggen.
Dat komt naar mijn mening omdat hij nu veel meer zelfvertrouwen heeft. Veel minder veloren is doordat ie duidelijkheid heeft.
ik heb ze nog weleens moeten corrigeren hoor. Bobby die opeens de gang niet meer in 'mocht' van Bailey. Dat laat ik niet toe. Je kan normaal tegen elkaar doen.
Maargoed long story short. Ik denk dat er veel als dominant afgedaan wordt, wat het niet is.
Bedankt voor de link Dobry !
Landseer:
Je uitleg kan ik me goed in vinden.
Dank je
Ik denk idd nu niet dat ze er de hele dag mee bezig zijn om te bepalen wie nu de sterkste is.
Dankje.
En dat is ook de reden dat ik nog weinig meedoe in discussies hier op hp Ik weet dat ik vroeger daar ook nog wel een handje van had, de wijsneus uithangen hier op het forum, haha. Daar ben ik gelukkig overheen gegroeid.
Landseer,
Je moet absoluut een boek gaan schrijven over hondengedrag;
Vind echt dat je het prachtig verwoord.
Ik heb nog nooit een honden boek gelezen, uit principe, ik heb zelfs een hekel aan van die mensen die heel veel boeken wijsheid hebben en als ik dan zie hoe hun eigen honden zijn, hmmm
Bij ons is Diesel de baas over Bumper. Wel een rangorde dus, en richting mensen, ik ben de baas over de honden, maar als zij een grens aangeven, hou ik daar zeker rekening mee. Niet dat zij hun zin krijgen
Haha, da's ook waar.
Eens, en niet alleen het gedrag van je eigen honden willen begrijpen maar ook van anderen.
Ik ben een beetje gestoord geworden van al die mensen die precies denken te weten wat een hond denkt.
Discussies waarin mensen elkaar bijna naar het leven staan, dat komt mij over als fanatisme. Wat ik wil is genieten van mijn honden, zonder mij druk te maken wie er als eerste door een deur zou mogen.
Ik vind boeken dan weer wel interessant.
Het zijn niet allemaal mythes maar grotendeels toch op feiten gebaseerd.
Op sommige theorieën na dan die zeg maar.... Verouderd zijn.
Eigenlijk moet ik je gelijk geven....
Ik geloof tot zekere hoogte in de roedelschap.
Het valt mij op dat beide theorieën voor 98% hetzelfde zeggen, maar met een net iets andere twist.
Volledig mee eens.
In mijn geval was de leidster helemaal niet dominant (althans toch niet naar de volger), maar werd ze gevolgd omwille van haar onbevreesd in het leven staan.
Ik denk ook dat het idee van de dominantie theorie in de zin van iedere hond is altijd bezig hogerop te komen alleen van toepassing is bij stressvolle situaties, zoals hongersnood of een nieuw gevormde roedel.
Ik denk wel dat er altijd een roedel dynamiek is, waarbij verhoudingen niet altijd vast liggen - denk aan een oude hond die leider-af is. Sommige dieren zullen natuurlijke leiders zijn, andere natuurlijke volgers.
Het misverstand bij velen ontstaat omdat het verschil niet wordt gemaakt tussen de de gedragseigenschap "Dominantie" en de "Dominantie theorie" zoals deze ooit is geschreven door Dr. Mech. Diezelfde Dr. Mech heeft zelf verklaard dat zijn "Dominantie theorie" ondertussen volledig is achterhaald door de werkelijkheid.
Die theorie was het hele gebeuren van Alpha tot Omega en eerst eten, laatst eten, eerst door de deur etc. etc. Die theorie was echter geschreven op basis van observaties van een te grote groep wolven in een te kleine ruimte. Wild gedrag in gevangenschap bestuderen is zeer moeilijk, als je de normale verbanden dan beinvloed is het onderzoek besmet. Dat heeft Dr. David Mech dus zelf ook al ridderlijk toegegeven.
Dat wil niet zeggen dat er geen honden zijn die dominant van aanleg zijn. maar dat heeft niets te maken met die theorie van Mech. natuurlijk zijn er honden hun wil opleggen aan anderen net zo goed als dat er honden zijn die juist heel volgzaam van aard zijn. Dat zijn nu eenmaal eigenschappen die een individu maken tot wat die is, bij mens en bij hond. En dat aspect is maar een klein deel van alle aspecten die samen "Fikkie" maken tot wie hij is.
Daarnaast is die term "Dominantie" door verkeerd gebruik en misverstanden een soort generieke beschrijving geworden van al het ongewenste gedrag van een hond. Wil de hond niet van de bank? Dominantie! De hond kan moeilijk overweg met andere honden van dezelfde sekse? Dominantie! Volslagen onzin natuurlijk. Er zijn talloze mogelijke redenen waarom de hond bepaald gedrag vertoont. Dat kan met dominantie te maken hebben, maar dat hoeft zeer zeker niet. Zo is angst een emotie die door velen volledig verkeerd wordt gelezen op de hond. Zomaar als voorbeeld.
Dan de roedel.
Alle dieren die in groepsverband leven zijn per definitie onderhevig aan een interne hiërarchie. Dat is bij mensen niet ander dan bij honden. Wij noemen het de familie, de werkomgeving of zelfs het voetbalelftal. Bij honden hebben we het een roedel genoemd. In alle gevallen zijn er formele en informele leiders. Het begrip leiderschap is zelfs fluïde in dat de leidersrol van activiteit tot activiteit kan wisselen.
En als laatste opmerking daarin die ook relevant is met het ook op dominantie en die rare theorie:
Bij studies naar wilde en verwilderde honden is gebleken dat de leider niet de grootste en fysiek sterkste hond is. De leider is de hond met het breedste netwerk, de hond voor wie de anderen werken. Dat is niet noodzakelijk de meest dominante hond, want deze krijgt mogelijk de groep tegen zich....
Bovendien laat die leider van de groep allerlei gedrag toe die volgens die beruchte "dominantie theorie" niet toelaatbaar was. Want de leider eet als eerst toch? En toch laten zowel wolven als honden regelmatig anderen die lager in de hiërarchie staan, eerder eten. Er zijn voorbeelden te over van wolven en honden die bij het stoeien expres "verliezen" en de nek of buik tonen.
Het leven is veel complexer dan dat men middels een term als "Dominantie theorie" heeft denken te kunnen schetsen. Gelukkig maar okay. Al het bovenstaande is natuurlijk slechts mijn visie van de werkelijkheid.
Frank:
Ik ben het volledig met je eens als je zegt dat het vaak té snel word gezegt dat de hond dominant is.
Eerder vandaag is ergens geschreven dat het om comfort gaat wat betreft op de bank liggen bijvoorbeeld.
Dat zie en zag ik in mijn eigen honden ook terug.
Het gebeurd echter wel vaak genoeg dat een reu en reu niet samen gaat.
Maar dezelfde hond kan wel met teefjes en ook andere reuen tijdens wandelen.
Ik zie dat al eigen terrein verdedigen.
Maar Hoezo dan niet met een teefje?
Eigenlijk schets je precies waar ik met m'n laatste alinea op doel. Dezelfde hond die rivalen weert van "zijn" territorium weet dat gedrag zet dat instinct aan de kant vanwege z'n voortplantingshormonen. En diezelfde hond is, verwijderd van z'n territorium, een heel sociaal dier. En als je dit voorbeeld dan bekijkt zie je daar eigenlijk geen dominantie in terug maar wel waaksheid bijvoorbeeld. Nogmaals, even geheel naar mijn hand gezet als algemeen voorbeeld.
Die complexiteit is precies waarom ik zo huiverig ben voor catch-all termen als dominantie. Ze zijn slechts relevant in de juiste context en met de juiste interpretatie.
Frank .
Hoe zit dat trouwens met bepaalde rasgroep ( jou vakgebied ) met de intolerantie die later ( kan ) optreden tegenover andere honden?
Word dat ook gezien/bestempeld als dominantie , op zijn daar 'verklaarbare' redenen voor?
Geen idee.
Wat ik zo stom vind is dat ze eerst wél met andere honden kunnen opschieten en vaak er zelfs mee opgroeien
En van de een op de andere dag ( kan ) dat afgelopen zijn.
Zou dat instinct zijn?
Dat heeft in mijn ogen niets met dominantie te maken. Dat heeft te maken met een diep gewortelde karaktereigenschap om elke uitdaging te beantwoorden. Pure onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen wat zich uit in iets wat we intolerantie naar andere honden noemen maar feitelijk niets ander is dan elke vermeende uitdaging beantwoorden.
Ze veranderen ook niet van de ene op de andere dag. De signalen zijn veelal al veel eerder te lezen. Maar die uitdaging in plaats van speels beantwoorden (wat jongere honden doen) naar serieus en agressief beantwoorden is echt het volwassenwordingsproces.
Nota bene:
Ik vind dat een stabiele, hond intolerante hond niet de aanzet mag geven tot agressief gedrag. Alleen de aanwezigheid van een andere hond mag niet die uitdaging zijn.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?