Kan iemand mij een goed filmpje laten zien waarin de hond in telgang loopt? En dan ook een filmpje van een hond die normaal loopt
en kan telgang ook in draf?
dat wil ik ook weten
ze zeggen nml dat een van mijn honden in telgang loopt
ik volg
Filmpje heb ik niet voor je, maar Diesel is ook een echte telganger.
Bij versnellen gaat hij weer over in normale looppas, het verschil kun je heel duidelijk zien.
Als een hond draaft, beweegt hij rechts voor en links achter tegelijk. Kruislings dus. Als jij loopt, doe je het zelfde. Je rechter arm beweegt tegelijk met je linker been. Als jij in telgang zou lopen, beweegt je rechter arm tegelijk met je rechter been. Je schommelt dan heen en weer, van rechts naar links dus.
Een hond in telgang, wiebelt een soort van ook met zn hele lijf van rechts naar links.
Als je kruislings loopt, blijf je in even wicht en beweeg je niet heen en weer, dat wiebelen, maar blijf je recht.
Ik ken aan aantal Friese stabij's die allemaal telgangen. Als ze hard lopen gaan ze in galop. Ze lopen vaak in een tempo, harder dan stap (wandelen) en langzamer dat in gewone draf, gaan dan in tel gang.
Bedankt voor de uitleg en filmpje dan heeft men gelijk loopt mijn Roos in telgang
Interessant fimpje.
Hus loopt volgens mij kruislings.
Recht voor naar achter en rechts achter naar voor tegelijk.
( ook met links )
De poten komen uiteindelijk dus dichter bij elkaar.
Wel met draven gaat hij schuin lopen.
ik vind de gang die in dit filmpje getoond wordt niet echt duidelijk. En het lijkt me meer een tolt gang.
Paarden hebben dezelfde gangen als honden, ik heb dus de gangen opgezocht bij paarden, iets duidelijker.
Vanaf 3.55 wordt de telgang getoond.
En de tolt is de eerste gang die getoond wordt.
honden lopen vaak schuin in de draf omdat ze anders met hun achterpoten op/tegen hun voorpoten komen
Het verschil tussen de tolt en de stap vind ik naast de snelheid wat lastig te zien. ik weet alleen dat de tolt stuk sneller is...
Ciska bedankt voor je filmpje heel goed te zien
Tolt is dezelfde beweging als van de stap, links achter, links voor, rechte achter en rechts voor, er zijn altijd 3 hoeven op de grond, er wordt maar een been per keer bewogen. Tolt is dus een hele snelle stap.
Als een paard of hond die geen tolt kan sneller gaan stappen, gaan ze tel gangen, daarbij tillen ze 2 benen tegelijk op, dus rechts voor en rechts achter tegelijk. Ik het filmpje tilt de hond ze niet 100% gelijk op. In slow motion zie je dat. Maar het is wel telgang.
Klopt, het is een snelle stap. Ze mogen dus maar een been tegelijk verzetten, anders wordt het telgang
<--Dit is telgang
Dit niet -->
.
Klopt, het is een snelle stap. Ze mogen dus maar een been tegelijk verzetten, anders wordt het telgang
Ook omdat geen een hond recht gebouwd is. Bij paarden zie je dit goed. Je hebt een holle en een bolle kant. De bolle kant zijn ze meestal sterker.
dit is in draf..... kruislings. zware honden mogen in telgang lopen, zeker als ze de luie stap hebben. dan heb je draf, kruislings gaan de poten dan, en dan galop.
op tentoonstelling hebben ze niet graag dat een hond in telgang loopt, daar moeten ze in draf lopen, ook niet in galop, telgang is de luie loop van zware honden, en de langzame loop, grote zware honden kunnen niet in draf als ze rustig lopen, kleine en middelmate honden wel.
je kan je hond uit de telgang halen, door even de lijn op te tillen en je pas versnellen, als jij doorloopt en je hond er even uithaalt door je hond omhoog met de lijn te halen, komt tie uit de telgang. en gaat dan in draf lopen.
wanneer het warm is of als de hond lekker lui rondloopt okee, niet erg, ze krijgen een betere conditie door in draf te lopen. in de telgang is meer een luie loop of als het warm is en de hond loopt lekker rustig, nogmaals grote zware honden lopen veel meer in telgang dan wat kleinere en tengere honden, als men de pas versnelt van je zelf, en de hond blijft in telgang lopen, eruit halen, anders waggelt tie en dat is niet de bedoeling.
Rebecca je hebt goeie fotoos laten zien, super. ik heb een foto op mijn profiel die kan ik helaas hier niet krijgen, want dan beweegt de hond mooi in draf, geprobeerd maar het lukt niet. jammer. maar de fotoos van jou zijn uitstekend.
Een hond zal lopen op de manier die het minste energie kost bij een bepaald tempo. Ook het scheef lopen in draf heeft als functie energie te besparen. Het zwaartepunt loopt dan in een rechte lijn ipv dt het links-rechts slingert.
Eea wordt uitgelegd in het boekje "hondse hoogstandjes"
Mijn hond lijkt vaker voor telgang te kiezen, ik denk vanwege zijn stijve rug.
Hier een hond die af en toe in telgang loopt tijdens de cursus, als ik in versnelde pas loop, gaat zij in telgang. Dit is echter maar af en toe. Voor de rest is het me 1 keer naast de fiets opgevallen, maar verder niet. Waarom ze het tijdens de cursus soms wel doet weet ik niet, maar verder kiest ze altijd de normale weg om te lopen, draven enz.
Telgang ontstaat omdat:
Een grote hond net tussen stap en draf zit omdat de eigenaar voor het 1 te snel loopt en voor het ander te langzaam en de hond is aangelijnd.
Een hond is onevenredig gebouwd in boekingen en/of is overbouwd.
(Dit kan bij een jonge hond tijdelijk zijn, bij sommige rassen is het -bizar genoeg-zelf gewenst)
Een hond heeft rug problemen en ontlast zijn rug door in telgang te gaan.
Dit laatste komt bij honden die verder 'gewoon' gebouwd zijn best vaak voor, zeker als ze ook in telgang gaan als ze los lopen
Thanks, dit verklaard dus waarom de mijne in telgang loopt bij de cursus, als ik in versnelde pas moet :)
Bij telgang beweegt een rug minder. Een hond met pijn in zn rug, kan idd daardoor in telgang lopen. Vooral als het in de hoge rug, tussen de schouderbladen en dan iets naar beneden zit.
Van het scheef lopen klopt niet helemaal, als ze kruislings lopen, beweegt het lichaan nauwelijks op zij, het is in evenwicht. Met scheeflopen, het zelfde.
Al een paarden scheef loopt, dit is een speciale oefening, moet een achter been harder werken, het been wat het minst onder het lichaam zit, die maakt in verhouding ook de grootste pas. Ik denk echt dat het meer bij honden komt doordat iedereen scheef is gebouwd.
Bij paarden werkt dit wel zo. Door 2 kanten even soepel en sterk te maken, wordt je paard recht.
Eens!
Precies daar had mijn vorige hondje een hernia. Als zij er last van had ging ze idd ook wel eens in de telgang, het zag er dan alleen alles behalve soepel uit en zette ik haar altijd meteen weer op pijnstilling
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?