Ik ben een groot voorstander van het adopteren van een 'tweedehandsje', dus daar heb ik echt niets op aan te merken. Wat ik wel graag wil delen is het kostenplaatje van mijn asielhond, gewoon om een indruk te wekken wat je er voor kwijt kunt zijn...
Adoptie uit het asiel: $80,- (dit was in Amerika)
Consult bij de dierenarts, ontlastingsonderzoek: $150,-
Ginny bleek vol te zitten met wormen, behandeling: $35,-
Ginny reageerde veel te heftig op de kuur, vermoed MDR1. Dit is getest: $150,-
Ginny bleek lijder te zijn van MDR1 (een erfelijke aandoening, wat inhoud dat zij overgevoelig is voor een hoop medicatie).
Ginny werd kaal. Consult + Huidafkrabsel: $80,-
Ginny moest behandeld worden voor demodex: $65,-
Ginny ging aan de diarree. Opnieuw ontlastingsonderzoek: $150,-
Ginny bleek Giardia te hebben. Behandeling: $35,-
Ginny is nu 1 maand bij ons, tot zover: $745,- En dan heb ik de inentingen niet meegerekend.
Daarna zijn we naar Nederland gegaan. Al snel begon Ginny over te geven nadat ze water had gedronken. Ze hield nauwelijks wat binnen. Hiervoor zijn we verschillende keren bij de dierenarts geweest, hebben ze foto's gemaakt van haar slokdarm en laparoscopisch onderzoek gedaan. Totale kosten: +/- 450 euro. Er werd geconcludeerd dat Ginny blijvende schade had overgehouden aan de parasieten.
Daarnaast bleek zij ronduit agressief naar mensen met 'stokken' - bijvoorbeeld mensen van de gemeente met een hark, maar ook bejaarden met een wandelstok. Om dit in goede banen te leiden een gedragstherapeut ingeschakeld. Uiteindelijke kosten daarvoor: 175 euro.
Ginny bleek overgevoelig voor de inentingen. Haar immuunsysteem sloeg er van op tilt, en er begonnen 'bulten' te groeien op haar oren. Deze moesten operatief verwijderd worden. Kosten: 250 euro.
Kostenplaatje van haar eerste maanden in Nederland: 875 euro.
En Ginny is dus als jonge hond (bijna 5 maanden) uit het asiel gekomen. In de eerste 7 maanden dat ze bij ons was hebben we dus grofweg 1600 euro aan medische kosten gemaakt voor haar. Wat je 'bespaart' op een raspup (die dus goed gescreened worden op erfelijke aandoeningen, goed worden gesocialiseerd, netjes worden ontwormd en ontvlooid) kun je maar zo weer tegen komen aan medische zaken die - in ons geval - compleet voorkomen hadden kunnen worden door al deze dingen.
Staar je dus niet blind op de prijs van een raspup; mijn witte herder met stamboom (onze 2e hond) was uiteindelijk stukken goedkoper dan mijn asielhond.
Bij twijfelgevalhonden, om t maar even niet zo netjes te zeggen, zou ik altijd direct een goede verzekering afsluiten.
Ik doe dat met elke pup in ieder geval t eerste jaar, en daar heb ik geen spijt van. Bij mijn weten zijn honden die uit het buitenland komen niet uitgesloten van dekking.
Dan is Ginny toch niet bij een goede stichting vandaan, wormen horen ze echt niet te hebben.
maar ja, je kan natuurlijk ook pech hebben, flinke pech lees ik.
Ik hoop dat je wel blij bent met ginny.
,
nee faro is gewoon verzekerd.
nee faro is gewoon verzekerd.
Ginny komt niet bij een stichting weg, maar uit een asiel in Texas, waar ik toen woonde Ze zitten daar zo bomvol en hebben zo weinig vrijwillig personeel dat er dingen doorglippen. Ginny zat ook nog niet heel lang in het asiel.
Uiteraard zijn we wel super blij met haar Het punt is: ik had dit soort kosten eigenlijk half om half verwacht, en had een dikke spaarpot. Als je niet boven een bepaald bedrag kosten wil maken, dan los je dat niet 'even' op door 'maar' voor een asielhond of buitenlandse hond te gaan.
daar ben ik het niet helemaal mee eens, ik ken ook mensen met een rashond van boven de 1000 euro en ook aan vreselijke kosten komen.
Sterker nog ik hoor het steeds vaker.
Aaah maar dan heb je wel echt een hond gered, want niemand had Ginny gewild als de demodex te voorschijn gekomen zijn.
Je moet gewoon bij een goede stichting gaan, aangeboren afwijkingen kan altijd, en buitenlandse ziekte worden ze op getest,alleen leishmania, die kan je wel testen maar kan na een aantal jaar naar boven komen.
Maar die ziekte kan je ook al in Frankrijk/Duitsland en Belgie oplopen als je hond niet goed behandeld op vakantie.
De kans is natuurlijk groter, ik heb lang meegedraaid op een buitenlandse hondenforum, en ik heb vele hondjes geadopteerd zien worden, en door de jaren heen waren er 3 honden met leishmania, waarvan 1 wat de mensen op voorhand wisten.
Zelf heb ik Faro nu 2 keer laten testen, want als je er op tijd bij bent dan is het goed te behandelen, tot nu toe niks aan de hand.
Ik denk dat degene die een buitenlandse hond wil adopteren zich even lekker moet gaan inlezen,vragen stellen bij stichtingen, langsgaan bij opvanghonden.
Ik heb ook een jaar nagedacht en gekeken voordat ik een beslissing heb genomen, alles op een rijtje gezet, voordelen, nadelen en toen kwam Faro, superhond!
Dus denk goed na, dat is het enige wat ik kan zeggen, of spaar even door, kan ook.
Mijn reactie was ook geenszins bedoeld om een discussie te starten over wat 'beter' is (rashond vs. asielhond/buitenlandse hond), want daar is geen standaard antwoord op. Hangt helemaal af van wat iemand wil, kan bieden, wil bieden, etc.
Maar wanneer de beweegredenen zijn dat iemand geen 1200 euro wil betalen voor een hond, vraag ik me af of ze zich beseffen dat een goedkope hond uiteindelijk net zo veel kankosten. Toen wij Ginny hebben geadopteerd had ik de instelling dat in plaats van een hond aan te schaffen voor duizend euro, ik dat bedrag liever in een hond zou steken die er al was en een beetje extra (medische) hulp nodig had. Ik zag het niet als 'besparen'.
Dat is ook het enige waar ik op doel; als je liever een hond een tweede kans geeft dan een raspup aan te schaffen - hartstikke geweldig, doen! Maar als je denkt goedkoper uit te zijn... Dat kan dus heel erg tegenvallen, en zou geen reden moeten zijn in mijn ogen (dus zeg maar van: ik heb geen 1200 euro, dus neem ik er eentje van 100 uit het asiel, want dat staat er op mijn bankrekening).
Overigens ook niet de aanname dat dit is wat TS doet, in die zin kan ik dat niet uit haar verhaal opmaken Puur en alleen dat wanneer je denkt dat je voor 100 euro 'klaar' bent, je wel lelijk op je neus kunt kijken, en je daar niet mee in de problemen moet komen.
ja nu snap ik je beter, je moet je wel realiseren dat een hond veel geld kan kosten, ik heb ook een dure hond.
Trage schildklier door pitbullbeet, daardoor heel veel klachten.
Dus regelmatig naar de dokter.
Ik kwam uit bij een asiel/buitenlands hondje omdat ik geen ras meer naar mijn zin kon vinden. Ik heb dus bewust voor een kruising gekozen en daarbij gekeken naar een aantal punten: middenmaat (is iets kleiner uitgevallen, op de foto's oogde ze groter dan ze is), langharig, leuk koppie en bovenal een lief/sociaal hondje wat in een gezin is opgevangen i.p.v. in een shelter buiten.
Lupa heb ik via de stichting Liefde voor Honden, waar ik een erg goede ervaring mee heb. Het contact was erg prettig. Ik reageerde op Lupa nog voor ze oud genoeg was om te mogen reizen naar NL. Ze zat in Roemenie in een gastgezin wat me tot die tijd op de hoogte heeft gehouden van haar leven daar. Wat erg fijn was maar het in totaal 3 maanden moeten wachten vond ik gekmakend en zou ik zelf niet meer doen. Niet zo zeer om het wachten, maar om het zo bewust mee maken van de reis van Roemenie naar Nederland - dat vond ik vreselijk.
Een volgende hondje wordt zeker weer een buitenlands hondje maar wel een pup die al in NL in een opvanggezin zit. Zodat ik daar kennis kan maken. Ik heb Lupa dus van een foto gekozen en dat vond ik heeeel spannend, maar puur op mijn gevoel afgegaan en dat zit goed. Ik heb haar nu zes weken en ben echt gek op haar. Het is een heerlijk hondje, lief naar mij en degenen die ze regelmatig ziet. Naar vreemden is ze terughouden. Met honden is ze geweldig en verder is ze gewoon heel vrolijk, blij en tevreden.
Ik weet niet of het genoemd is, maar voor de zekerheid: de aanschaf van een adoptiehondje is stukken goedkoper dan een rashond. Voor Lupa betaalde ik 250,- maar ik heb geen garanties over haar voorouders en eventuele erfelijke ziektes. De kans dat er ziektes boven komen drijven zit er gewoon in en hou ik rekening mee. Mijn inmiddels overleden border collie pas ruim het dubbele in aanschaf kosten maar heb ik op zijn ziek zijn en uiteindelijk overlijden na nooit dierenartskosten aan gehad op de vaccinaties na. (hiermee zeg ik niet dat je met een rashond geen extra kosten kan krijgen, die pech kan je natuurlijk ook hebben) Je kan dus een goedkoop hondje aanschaffen maar ook die kunnen duur uitvallen... Voor Tico had ik geen verzekering, maar voor Lupa heb ik wel gelijk een verzekering afgesloten - gewoon voor het idee. Puntje om bij stil te staan!
Succes met je zoektocht!
wat vervelend om te horen :(
Ik heb mijn tekst iets aangepast: Het kwam inderdaad over alsof ik alleen naar een buitenlands hondje kijk omdat ik het anders te duur vond. Dit is echt niet het geval!! Tot ik net een paar sites ging bekijken dacht ik dat een hond uit Roemenië rond de 500 euro zou kosten, mar ik wist al dat er misschien speciale training bij kon komen ivm trauma.
Ook vind ik het zelf belachelijk om 1200 euro uit te geven aan een specifiek ras aangezien het ras me eigenlijk niet zo heel veel uit maakt.
Overigens geen dag spijt van mijn Ginny gehad hoor ze in inmiddels 4, en nu we weten waar we op moeten letten (voorzichtig met entingen, medicatie, koud water en voeding) zien we de dierenarts gelukkig nog maar zelden
Nog een optie: naast het asiel en buitenlandse honden zou je, wanneer je per ongeluk toch verliefd zou worden op het karakter van een bepaald ras, via rasverenigingen kunnen zoeken naar een herplaatser. Er zijn ook veel mensen die zich specifiek bezig houden met het opvangen van een bepaald ras, zoals bijvoorbeeld sheltie rescue en het din (dalmatier in nood) fonds. Echter komen er hier maar zelden pups voorbij (wel erg veel jonge honden die in de pubertijd toch te veel werk blijken)
Heel veel succes met de zoektocht!
Daar wil ik eens naar kijken! Het liefst wil ik een pup, maar mijn keuze is altijd op gevoel. Als ik de hond zie weet ik gelijk of hij het is of niet. Altijd mijn dieren uit gekozen op die manier en nooit spijt van gehad. :)
Dierenartspraktijken bieden ook wel eens pups aan. Dacht er net aan.
De eigenaren hebben geen geld voor de verzorging/behandeling van de pup, en dan vangt de praktijk de pup op. Gebeurt niet vaak, maar je zou het in de gaten kunnen houden.
Mijn kliniek had van de week een Am. Bulldog pup van 8 weken, afgestaan door de baasjes. Na 2 dagen helemaal op en top gezond, maar geen baasje meer...
Bedankt voor de tip! Ik hou ikzoekbaas dagelijks in de gaten. Het is nog niet zo ver, maar vanaf februari kunnen we een hond aanschaffen, anders in mei. Dan heb ik heel veel vrij en dus heel veel tijd om de hond te laten wennen. Er worden per dag zo'n 10 tot 20 nieuwe honden op ikzoekbaas geplaatst en ik wordt er eigenlijk een beetje verdrietig van dat er zo veel mensen hun dier in de steek laten. Ik begrijp dat mensen er niet altijd iets aan kunnen doem, maar ik moet er niet aan denken dat ik ooit een dier naar het asiel zou moeten brengen..
Ja het is heel erg... Normaal had je stormloop in de vakanties: Kerst, zomer... Maar het lijkt nu het hele jaar door te gaan.
Ik moet er zelf inderdaad ook niet aan denken, een dier neem je voor zijn/haar hele leven naar mijn idee.
Wat je misschien ook zou kunnen doen is een hond opvangen als gastgezin. dan kun je eens kijken of het iets voor je is. Je vangt een hond op, er wordt een baasje gezocht of je houd het hondje zelf als het goed klikt. Wanneer je de hond zelf houd zijn daar dan natuurlijk kosten aan verbonden.
Dat lijkt ons geen goed idee. We hebben er wel over gedacht, maar wij hebben zelf twee katten.Wij weten zeker dat ze dit zullen accepteren na een poosje, maar dat heeft wel tijd nodig. Daarom vinden wij het geen goed idee om tijdelijk hondjes in huis te halen...
Bij rashonden loop je ook tegen veel inteeltproblemen aan. Ozzie is een rashond zonder papieren, maar ook veel problemen mee gehad die nu achter ons liggen. Het zegt niet zoveel of een hond een rashond is.
Ken je deze site ook? De honden blijven bij hun baas tot er een nieuwe eigenaar gevonden is.
http://herplaatsinghondeninnederland.nl/
goed dat je hierover nagedacht hebt.
Nee die kende ik nog niet: Ik sla hem op!:D
Deze stichting heeft trouwens regelmatig pups ter adoptie beschikbaar (in gastgezinnen in Nederland):
http://www.dogrescuegreece.nl/baasje-gezocht
dankje!:)
Je zou ook nog een profiel kunnen aanmaken op verhuisdieren.nl.
Dan geef je precies aan wat je zoekt (qua leeftijdscategorie, vachtsoort, of ie met kinderen/katten/honden kan) en dan word je gekoppeld aan een aantal honden die bij jouw wensen passen.
dat zijn ze wel meestal voor de buitenlandse ziektes
alles wat ontstaan is voor het afsluiten van de verzekering is uitgesloten
dat is dus ook bv leishmania met een incubatietijd van 7 jaar
Dat je geen 1000 euro of meer voor een pup wilt neerleggen dat begrijp ik. Dat zou ik ook niet kunnen en willen. Dat ik niet zoveel geld kam neerleggen betekent niet dat ik automatisch slecht voor een hond ben. Ik heb een spaarpot voor mijn dieren en die hou ik graag voldoende vol. Dus zo'n dure pup zou die pot ineens stuk leger maken. Dus super dat je dan verder kijkt en niet naar de goedkope pupjes op marktplaats (broodfok dus) Maak gewoon een lijstje met wat je zoekt en wat voor karakter en wat je in de toekomst met je hond wilt gaan doen. Honden die hier in gastgezinnen zitten daar is al veel meer over hun bekent, hoe het karakter is enzo. Dus kan je beter inschatten of deze hond werkelijk bij je past en in je leven past. Beide gelukkig met elkaar. Punt is, als je een hele jonge kruising pup van paar maanden tot half jaar in huis neemt direct vanuit het buitenland weet je eigenlijk gewoon heel weinig. En je weet ook niet wat voor karakter erin zit. Persoonlijk kies ik daarom altijd voor volwassen honden. Tuurlijk zijn deze niet perfect en elke hond, ook volwassenen, moeten zich aanpassen aan nieuwe omgeving en nieuwe regels, maar je weet gewoon net iets meer. En dan kan je kiezen voor een bepaalde rugzak, een rugzak die je denkt aan te kunnen. En niet elke 2dehandse hond heeft een rugzak hoor, beetje zoek werk en geef het wat tijd (je hoeft niet volgende week perse al een hond) Mijn hondje heeft haar rugzak denk ik in spanje gelaten, of haar rugzak valt zo in het niet bij de enorme koffer van mijn vorige hond <3 ;) Heel veel zoek plezier en blijf uit de broodfok!
Ik zeg ook nergens dat je slecht voor je hond bent als je geen pup van 1000 euro koopt, en dat bedoel ik ook niet.
Ik zeg alleen maar dat je een rugzak hondje om de juiste redenen moet nemen. Omdat je dat wilt, en aandurft :)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?