Ik geniet al ruim 8 maanden met volle teugen van mijn laika, zo erg dat ik erover na aan het denken ben om nog een hond een goed huisje te bieden. Weet zeker dat laika dat super zou vinden.
Alleen heb ik helaas niet zo'n grote woning. Mijn 1 slaapkamer appartement is zo'n 65 m2 waar ze wel overal mogen komen. Ze krijgt wel haar beweging buitenshuis, door wandelen,steppen ed. Verhuizen is helaas geen optie omdat het mijn eigendom is en de huizenmarkt niet echt geweldig is op dit moment.
Een klein hondje erbij lijkt me niet zo verstandig omdat ze af en toe gewoon te lomp is en te hardhandig speelt.
Graag jullie mening.
Tja, naar mijn mening maakt de grootte van een woning niet zo veel uit.. Mijn honden liggen vooral op één vierkante meter te pitten. Eenmaal buiten zijn ze actief - daar raken ze het grootste deel van hun energie kwijt. Binnen liggen ze wel eens samen te kwallen met een speeltje, of gaan we aan de slag met het snuffelkleed of een puzzel, maar daar hebben ze geen riante villa voor nodig..
Sterker nog, ik denk dat een hond in een appartement waar alles toegankelijk is eigenlijk nog meer ruimte heeft dan in een grotere woning waar ze niet boven mogen/kunnen komen.
Ik denk dus niet dat de grootte van je huis iets uit maakt. Wel denk ik dat het belangrijk is dat je een hond zoekt die qua energie bij Laika aansluit.
Wel spannend zeg, een potentieel tweede hond erbij! Hou je ons op de hoogte?
De grootte van het huis maakt ook in mijn ervaring niet veel uit. Ik heb een paar maanden veel kleiner gezeten dan jij nu, en ik heb twee forse herders voor mijn gevoel vonden ze het juist erg fijn & veilig, zo lekker op elkaars lip
De stap van 1 naar twee honden kan echter wel groter zijn dan hij lijkt. Ik dacht er destijds erg (misschien te) gemakkelijk over; financieel kon het prima uit, en waar een hond uitgelaten wordt kan ook zo een tweede mee...
Alleen is dat hier helaas niet het geval. Winter valt nogal uit aan de lijn, en beiden reageren heftig op katten. Dan heb ik ineens 70 kilo herder aan een touwtje... Daar schuif ik met mijn 59 kilo dus op mijn buik achteraan, en ik gewoon niet verantwoord. Ik moet ze daarom apart uitlaten, en met twee zeer actieve honden is dat best een kluif. Van te voren heb ik daar in die zin niet bij stil gestaan, dat dit ook zo kon lopen. Uiteindelijk hoop ik ze wel weer samen uit te kunnen laten, maar tot die tijd...
Als het om de aanschaf van een hond gaat ben ik nu wel een voorstander van 'hypothetisch doemdenken' ; stel er zijn omstandigheden waardoor de honden gescheiden moeten leven (al dan niet tijdelijk), apart uitgelaten moeten worden, als een een duur dieet moet volgen, enz, etc - kun je het dan bolwerken?
Maar als dat geen probleem is, dan zou ik me niet laten terughouden door de vierkante meters het in niet alsof de honden moeten kunnen apekooien in huis, tenslotte
De grote maakt in mijn ogen niks uit. Je moet er alleen rekening mee houden of je ook genoet tijd hebt om ze appart uit te laten of je het financieel kan bolwerken. En of je Laika er blij mee maakt. Als dat allemaal goed zit zie ik het probleem niet (:
Laika is echt een honden hond, groot of klein dat maakt niet uit. Als ik haar in het losloopgebied uitlaat en er zijn andere honden dan kan ik zelfs in een lady gaga vleesjurk gaan staan maar er is dan geen aandacht meer voor de baas, alleen maar spelen, spelen en nog eens spelen.
Ik zat zelf meer te denken aan een maatje kleiner, formaat australian shepard. Zou leuk zijn als hij/zij mee kan gaan straks naar behendigheid.
Ik denk dat 2 herders voor mij teveel van het goede zal zijn. Ik heb 11 jaar zwaar werk gedaan en weeg (helaas) meer dan jou en zal ze normaal wel kunnen houden maar in een kat situaties zie ik mezelf ook wel op mijn buik over de weg er achter aan glijden. Wel grappig beeld trouwens hahaha.
Nu ik thuis zit heb ik inderdaad alle tijd, binnen nu en 1 maand ga ik (hoop ik)weer beginnen met werken, misschien is het handiger dat als ik een vol jaar werken achter de rug heb er nog eens over nadenk.
Straks laat een buurman laika 1 x tussendoor uit maar met 2 honden is het natuurlijk weer een ander verhaal. Ik ga er nog eens rustig over nadenken. Maar nu weet ik wel dat de grote van mijn woning geen belemmering hoeft te zijn.
Ik zou denk ik voor een middelmaatje gaan. Een echt klein hondje bij een grotere hond zou ik persoonlijk niet doen, omdat het verschil zo groot is. Ook niet handig met speeltjes en snoepjes enzo.
Dus ik zou het in de middelgrote hondenrassen zoeken!
Hannah kaart wel belangrijke dingen aan. Mijn drietal is in totaal maar 41 kg hond, maar ik heb we altijd drie lijnen om me heen, en als ze met z'n tweetjes achter een kat aan gaan (wat Luuk niet doet, gelukkig) dan moet ik toch ook echt stevig in de schoenen staan.
Er zijn niet alleen máár voordelen aan meer dan één hond. Maar de voordelen wegen voor mij wel véél zwaarder dan de nadelen
Ik vind het goed en realistisch van je dat je de veranderingen in je leven even afwacht voor je een beslissing neemt. Ik ben wel heel benieuwd of en wat er uiteindelijk bij jullie mag komen gaan wonen!
Wij gaan ook op appartement ( 2 kamer) wonen met groot terras. Wij staan op de lijst voor tweede hond. Wel zijn dit dan relatief kleine honden.
het is iets wat je voor jezelf moet uitmaken.. Als je honden ergens kunnen loslopen lijkt mij dat geen probleem
Wat misschien een idee zou kunnen zijn is tijdelijk een opvang hond in huis. Dan weet je hoe het is en kun je een overwogen keuze maken op basis van jouw ervaring.
Ik vind dit altijd een heel gewaagde uitspraak.
(En begrijp me niet verkeerd maar persoonlijk de aller slechtste reden om er een hond bij te nemen)
Natuurlijk vind een jonge hond andere honden leuk.
Maar, hoe gaat dat als de hond ouder gaat worden.?
Wat betreft de reden.
Mocht het niet gaan , en je hond heeft na 5 maanden helemaal niets meer met die andere hond..
Dus ze leven gewoon samen in 1 huis, hebben 1 keer per dag even een spelmomentje, en thats it.
Dan is je reden van " hij zou het geweldig vinden" dus al helemaal weg.
Het gaat erom dat jij er een hond bij wilt hebben.
En dat mocht het geen echte klik meer zijn, dat jou helemaal niet uitmaakt, want....
Jij wilde er een hond bij (om div andere redenen).
Het komt misschien wat zwaar over.
Maar stel dat je andere nieuwe hond voor problemen zorgt, het loopt allemaal niet zo lekker.
En dat allemaal...omdat je andere hond een maatje nodig had in de gedachte van het baasje.
Dan wordt het een hele zware tijd , met een situatie die je liever niet had gehad.
Doe het voor jezelf.
En niet voor je hond.
Buiten in contact komen met honden is wat anders dan 24 uur een soortgenoot die ze niet zelf hebben uitgekozen om hen heen hebben.
Succes met de keuze..
Tuurlijk vindt ik het zelf ook geweldig, en laika zal het ook leuk vinden maar laika kan hem niet voeren,uitlaten of geld verdienen voor het eten. Vindt het een goed punt wat je aanhaalt, in het verleden heb ik van het laatste nest van mijn kat een katertje gehouden als gezelschap voor zijn moeder, maar dat ging achteraf niet goed. Hij terroriseerde zijn moeder en zij lag voornamelijk in een hoekje weg te kwijnen.Ik heb toen een nieuwe baas gevonden voor hem en zij was weer helemaal happy.
Als er een nieuwe hond bijkomt zal ik zeker vragen om een proeftijd van een maand.
Hoi Danielle,
Ik heb ook voor die keuze gestaan (en ik woon in een appartement). Ik heb het uiteindelijk wel gedaan. Met name voor Mix, mijn eerste hond. Omdat hij na mijn scheiding niet alleen thuis kon zijn. En ik heb er geen moment spijt van gehad. Ze zijn echt vrienden voor het leven samen. De grootte van de woning maakt niet zoveel uit als ze maar genoeg beweging buiten krijgen.
Een paar dingen om mee te nemen in je beslissing:
- Ik dacht " of ik er nu 1 of 2 heb, dat maakt niks uit" . Dat is inderdaad niet waar. Het is gevoelsmatig echt 2 keer de verantwoordelijkheid.
- 2 honden kun je minder makkelijk een keertje ergens onderbrengen dan 1 of te laten uitlaten.
- wat vinden de buren er van? (Bij mij is het inmiddels wel geaccepteerd, maar niet iedereen is er blij mee, omdat ze bang zijn voor honden. )
- een proefperiode is zeker een goed idee. Heb ik ook gedaan. (zie mijn profiel) Het moet natuurlijk goed klikken met Laika.
- die van mij zijn beiden redelijk aan de maat (30 en 20 kilo) en willen ook graag achter katten aan. Ik heb wel gemerkt dat ik er in de loop van de tijd goed handigheid in heb gekregen om met beiden te wandelen. Maar ik heb in ieder geval aardige spierballen gekweekt ;)
Het is niet altijd makkelijk en praktisch, maar ik ben super blij dat ik het uiteindelijk heb gedaan. En Mix en Pip hebben een goed leventje in mijn appartement.
Succes met je keuze.
Groet,
Noor
Ik denk dat het al heel veel dingen gezegd zijn, waar ik het zeker mee eens ben :) ik ben benieuwd wat het eventueel gaat worden!
wil je dan een pup of eentje uit het asiel of een herplaatser oid?
Dat zal wel een herplaatser worden en een reu.
Ooh leuk, ik krijg rond de 18e een hondje uit Spanje te gast! Ben benieuwd.
Volgens mij is een proeftijd toch minimaal drie maanden bij een erkend dierenassiel? Een kennis vertelde me dat wanneer je een hond uitzoekt (kort door de bocht gezegt) dat je beter je eigen hond meteen mee kunt nemen om te kijken of het klikt.
Omdat ik graag de historie van een hond weet zal ik niet een hond uit het dierenasiel halen maar eerder een kiezen die bij het huidige baasje niet meer kan blijven.
Dat was ik.
Nou ik denk dat een tweede hond geen optie gaat worden. Ik dacht dat laika het geweldig zou vinden een hond erbij maar maar gisteren is haar beste stoei vriendje whisper komen logeren. Whisper is een dh reu van 8 maanden en we lopen zeker 3 x per week samen in een losloop gebied en dan zijn het de beste vriendjes. Toen hij binnen kwam lekker gespeeld en alles ok, maar zodra zijn baasje weg ging ging laika haar spullen en mij verdedigen. Hij mocht niet in haar mand,bench, tapijt en al zeker niet naast mij op de bank. Zo erg dat ze hem beet, geen bloed maar hij piepte wel. Haar toen maar in de bench gedaan maar dat loste ook niet veel op. Ze bleef vanuit de bench corrigeren en joelen. Voor whisper was het ook niet prettig want hij bleef onrustig hijgen en had geen rust. Toch maar zijn baas gebeld om whisper te komen halen, van deze situatie werden ze allebei niet gelukkig. Voor de baas wel zuur omdat ze vandaag een dagje ging snowboarden en dat dus niet door ging.
Whisper is echt geen dominant hondje dus hij lokte dit dus echt niet uit. Laika verdedigt de laatste tijd stokken, ballen en zelfs modderpoelen. Ik heb er wel eens een topic over dat verdedigen aangemaakt en werd gezegd dat je daar niks aan kan veranderen maar kan je dit echt niet corrigeren?
Zo zie je maar dat lang niet alle honden behoefte hebben aan een maatje... in huis. Vaak kun je ze wel super blij maken met eventueel groepswandelingen en dergelijke. En thuis zijn jullie dan gezellig met zijn tweeën. De grootste vriend van een herder is vaak toch zijn baas
Wat betreft corrigeren... Corrigeren is misschien niet het goede woord, maar een situatie overnemen kan natuurlijk wel altijd. Al houd dat vaak wel in dat je beëindigt wat er gebeurt. Gaan we lelijk doen over een bal? Dan gaat die bal nu weg. Gaan we moeilijk doen over een modderpoel? Dan lopen we nu door. Tenminste zo doe ik het hier wel. Net zoals vroeger het spel ophield als ze begonnen te bijten.
En wanneer er andere honden bij zijn zou ik sowieso geen bal tevoorschijn toveren. Vaak zitten ze dan al wat hoger in energie en is het simpelweg wachten tot het fout gaat. Die bal kun je weer tevoorschijn trekken wanneer jullie weer 1 op 1 zijn, toch?
stokken en ballen, en kluifjes, speelgoed e.d. zijn vaak reden tot ruzie tussen honden.
Bovendien hebben veel honden als ze eenmaal volwassen zijn geen behoefte aan spelen met andere onbekende honden, die gaan ze liever uit de weg.
Als je een andere hond zou nemen, zou ik dat alleen doen omdat ik het zelf wil en dit ook heel goed begeleiden. Persoonlijk denk ik dat een volwassen hond compleet tevreden is om alleen met zijn mensen te zijn en geen behoefte heeft aan soortegenoten. Al zie je ook vaak fijne vriendschappen tussen honden in eenzelfde huis, je leest toch vaak dat de ene hond de neiging heeft de andere te overheersen, wat voor geen van beide partijen erg rustgevend is. Altijd opletten of er geen aanleiding is voor geruzie en onrust.
Zelf heb ik de ervaring met mijn duitse herder vroeger dat honden in haar huis niet op prijs gesteld werden, en al hadden wij regelmatig een logeerlabje dat zich heel voorzichtig opstelde, en dit dus altijd wel goed ging, moest ik dat toch altijd heel goed begeleiden.
Honden in huis is toch andere koek. Ik denk wel dat het heel anders zou zijn als het een pup ipv herplaatser is. En ook dat het een kwestie is van wennen, voordat ze het leuk gaan vinden.
Hier een onbekende hond in huis halen betekend uitvallen. Bekende hond weet ik eigenlijk niet hoe hij reageert. Bij andere honden thuis kom ik geregeld met hem (familie) Hier wil hij nog wel eens uitvallen. In het begin veel, nu nog maar een enkele keer. Ik ga dan tussen hem staan, en corrigeer hem. Ik wil dat gedrag niet, zeker niet bij iemand anders in huis.
Hummie wil ook wel eens bezittiger zijn als ik een andere hond aai. Als hij erbij komt om ook een knuffel te halen vind ik het oke, anders corrigeer ik hem ook. Vind niet dat hij moet bepalen wie ik wel of niet aai. Bij zijn beste vriendje trouwens geen probleem, komen ze samen knuffelen.
Misschien als er een andere hond in huis komt eerst samen wandelen, dan samen naar boven. Zo heb ik het lang gedaan, als ik bij iemand met hond op bezoek ging. Zijn ze al wat beter gewend. Als Laika echt spullen verdedigt zou ik ze weghalen, en pas geven als dit gaat / bezoek weg is .
Als ze spullen verdedigd zou ik dit alleen doen zonder andere honden erbij, en dat jij bepaald. Zeker met andere honden erbij kan dit goed uit de hand lopen als ze beiden stokken gek zijn.
Hummie kan goed speeltjes delen, ook stokjes. Zijn er onbekende honden in de buurt dan doe ik dit niet, om dit te voorkomen. Toevallig laatst op de heide dat dit net niet fout ging met 2 stok gerichte honden.
hier ook een redelijk bezitterige hond (BC) en als zij dingen gaat verdedigen, dan doe ik haar wegsturen bij het voorwerp en doe ik het opeigenen. Als ze weg is en ontspant dan pak ik het voorwerp en gooi ik het weg. Als het buiten is dan doe ik haar doorsturen met het commando 'doorlopen'. Corrigeren is het dan niet echt, maar je maakt wel duidelijk dat jij bepaalt over het voorwerp. Jij bent de baas in huis, niet zij :P (is mijn mening dan)
Zoals andere al schrijven..
Met een pup , waarmee je hond opgroeit zal het waarschijnlijk anders gaan.
De pup vergunning, de pubbertijd..
Je pup zal zich tot op zekere hoogte aanpassen aan de oude hond, en jouw regels.
Dit was nu even een duik in het diepe om maar te zeggen.
Het enigste wat je er echt van kan leren , is hoe lastig het soms .....kan...... gaan worden..
Of,..............omgekeerd..
Hoe makkelijk heb je het nu stiekem met 1 hond.?.
Klopt 1 hond is best makkelijk en dat zal ook wel zo blijven. Ik heb af en toe nog mijn handen vol aan haar in deze puber periode. Pup erbij pakken zal waarschijnlijk nooit meer een optie zijn. Afgelopen 15 maanden was ik werkeloos en heb ik een zeer ruime periode gehad om haar goed op te voeden. Ik ben blij dat ik nu weer een baan heb en dit zo een lange tijd blijft.
Ook met deze zekerheid is het slim om je af te vragen hoe druk je het gaat krijgen.
Nogmaals...nooit geen pup erbij.?
Dat weet je natuurlijk nooit.
Maar zoals ik het hier gezien heb, en bij andere..
Als je oude hond is uitgegroeid, gewoon als een gezonde volwassen hond.
Jaartje of 4 ,5.
Je je hond al in meest vreemde situaties hebt meegemaakt.
Je de hele ''gebruiksaanwijzing'' van je oudere hond wel zo'n beetje kent.
En, je prive situatie laat het makkelijk toe.??
Zeg nooit nooit.
Maar voor nu heb je denk ik de beste beslissing genomen.
Hoop dat de asielen in Nederland dan beter zijn dan sommige in België! Bij ons neem je beter je hond niet mee om te gaan kijken in een asiel, tenzij je wil dat hij een of andere ziekte opraapt (diarree) of met vlooien naar huis komt! Ik had vlooienspray en pipetjes mee toen ik mijn dikste vriend ging halen in het asiel, en gelukkig maar!
Na enkele weken diarree en DA-bezoekjes waren we van alle viezigheden af!
Goed dat ze er zijn! Dat zeg ik niet, die mensen hebben ook totaal geen goede steun van de overheid, dunkt me. Ze helpen de honden van het geld wat ze 'verdienen' aan herplaatsingen en van wat ze krijgen van sympathisanten.
Zo werd mij verteld althans.
Ik zou het toch liever wat netter en hygiënischer zien. Maar dat is natuurlijk snel gezegd van achter de computer, hè.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?