Waarom vinden jullie dat een graanvrije brok beter is dan een brok met bijvoorbeeld rijst? Tarwe en andere glutenhoudende granen even erbuiten gelaten.
-Kwaliteitsvolle proteïne hebben een goede balans van alle essentiële aminozuren. Over het algemeen hebben dierlijke eiwitten (vlees) een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten.
-Vezels (in graan aanwezig) in overmaat zouden de energiedensiteit van het voeder verlagen en andere nutriënten verdunnen. Verder zouden vezels in overmaat de beschikbaarheid van mineralen verminderen.
-er zijn eiwitten die enkel voorkomen in dierlijk materiaal die een hond toch nodig heeft
-Mineralen die afkomstig zijn van plantaardig materiaal zijn minder goed beschikbaar door de aanwezigheid van fytinezuur, oxalaten en vezel. De minder goed beschikbare mineralen zijn dan Fe, Zn en Cu.
-Volgens dierenarts John B. Symes, veroorzaken gluten die worden toegevoegd aan het voedsel van de hond soms nierfalen. De antilichamen en immuuncomplexen die gevormd worden tegen gluten, worden gedeponeerd in de nieren
-......
Dankje Max voor je uitgebreide antwoord. Ik bedoel echter waarom graanvrije zetmeelbronnen beter zouden zijn dan glutenvrije granen. Ik had het beter kunnen formuleren.
Tsja ik ben er niet van overtuigd. Tenzij ze een allergie hebben trouwens! Net als ik niet van KVV etc overtuigd ben. Alle honden die ik ken, met uitzondering van 1 met allergie, doen het super op supermarktbrokken, of betere brokken met graan. Ik ken heel wat honden, waaronder de 2 van mij, die aan de dunne gaan van KVV etc. Mijn hondje krijgt wel een graanvrij brok, maar enkel omdat die het goedkoopste was toen ik een nieuwe zak van dat merk ging halen, en ze vind ze erg lekker. Maar snoepjes etc zit gewoon graan in.
De dingen waarom mensen het beter vinden zijn al beantwoord door Max :) Maar mijns inziens, is het gewoon wat jij en je hond het beste vinden! (nogmaals, allergieën daargelaten)
Oo sorry heb je vraag verkeerd begrepen :D misschien was ik misleid door je titel :D
Ai een misleidende titel! Had inderdaad moeten zijn: waarom is een graanvrije brok beter.
Bedankt voor jouw visie S.
Dat is iets wat ik me ook afvraag.
Vroeger was aardappel not done voor honden aangezien het familie is van de nachtschade, nu zweert iedereen bij aardappel ipv 'graan' (wat een vrij breed begrip is).
Ikzelf kies dan liever voor rijst ipv aardappel, ondanks dat dit officieel onder de granen valt. Puur op gevoel.
Er zijn genoeg honden die het qua vertering minder goed doen op graanvrij (dunne ontlasting) dan op brokken met graan.
Een hoog vleesgehalte snap ik, maar dit staat niet gelijk aan graanvrij. Mijns inziens is puur een 'graanvrije brok' behoorlijk overgewaardeerd momenteel ;)
Wat Hanneke zegt ben ik het helemaal mee eens
belangrijkste is waar je hond het goed op doet.. hoog vleesgehalte vind ik wel belangrijk
Mooi gesproken Hanneke En vergeet niet de zetmeelbronnen peulvruchten, bataat en bakbanaan, er is keuze zat tegenwoordig! En allemaal eigen voor- en nadelen.
Ik had het idee dat er op dit forum vaak werd aangeraden om graanvrije brokken te kiezen en ik hoopte hier wat argumenten daarvoor te krijgen. Maar zo te zien zijn hier ook genoeg mensen die niet per definitie anti-graan zijn.
Wij hebben juist het advies gekregen om wél graan bij te voeren, rijst in ieder geval, om te zorgen dat de eiwitten uit het voedsel juist gelijkmatiger in de darmen komen en beter verwerkt worden... dit ivm voedselintolerantie, geen allergie. (Ze at graanvrij). Geen idee of het helpt tegen de jeuk, maar ik duim...
Maar goed, mocht het werken, dan ben ik niet meer per se voor graanvrij :P
Gijs krijgt trouwens wel graanvrij (taste of the wild) omdat we een brok met zo hoog mogelijk vleesaandeel willen en dan kom je al snel uit op een graanvrije brok
maar als er een merk zou zijn die veel vlees heeft en wel granen zou ik die ook kopen hoor
hij krijgt nu totw en dan die met vis, hij vind het heerlijk!
puur en alleen graanvrij aanraden bij een allergie is helaas ook niet juist.
Bijna alle honden zijn wanneer ze allergisch zijn (net als mensen) allergisch voor meer 1 ding.
Dat de allergie verholpen lijkt na overstap op graanvrij of vers kan (ook) met de gluten te maken hebben, men vergeet echter dat de dierlijke eiwitbronnen vaak ook veranderen bij de overstap...
Wanneer jouw hond brokken eet (veelal met kip) en je stapt over op graanvrij smuldier en de allergie is 'over', zijn het dan de gluten? Of toch de kip? Of de chemische antioxidanten?
Graanvrij kan een oplossing zijn, maar er zijn ook honden die niet (goed) tegen aardappel kunnen (zoals die van mij) en niet voldoen aan het standaard 'allergieplaatje'.
Mijn hond eet alleen nog kip, rund, zalm en rijst (graan!). De rest kan hij niet of slecht tegen (idd, geen konijn, paard, eend, lam, aardappel etc). Dit bleek na lang tobben tijdens een bezoek aan een holistisch arts.
Eiwitbronnen zijn minstens (zo niet vaker) het probleem bij een allergie dan graan op zich (en dan zijn het vaak de gluten en niet 'graan', dit is geen synoniem)
Dit ter aanvullende info ;)
Dan zou het geen verschil moeten maken met koekjes of andere beloningssnacks waar graan in zit.
Niet alles heeft volgens mij met gluten te maken.
Echter ook de beloningen en koekjes waar graan inzit word hier allergisch op gereageerd.
Ik pleit voor míjn hond dus voor een Graanvrij voer en beloningen.
Wat ik mij afvraag is,
Wat is de meerwaarde van graan voor een hond?
Zelfde als bijv aardappelen.
Want zover ik weet 'gebruiken' ze hier niks van en kakken ze dit alleen maar uit.
Ik ben van mening dat granen voor een hond niet hoeft. Daar kunnen ze weinig tot niks mee wat voedingswaarde betreft. Sommige soorten rijst zouden wel iets kunnen toevoegen, maar gezien ik een hond heb die ook tegen rijst niet kan hier alleen volledig graanvrij. Ik probeer ook aardappel te vermijden omwille van het feit dat aardappel onder de nachtschade familie valt en honden hier ook wel eens problemen mee kunnen hebben. De grote koolhydraatbron in Charlie's brok is bataat (zoete aardappel) wat technisch gezien een groente is en geen aardappel.
Mocht ik helemaal carte blanche hebben wat betreft zijn dieet (is helaas niet mogelijk met Charlie, hij reageert voorlopig slecht op rauw + hij lust ook weinig tot niets wat rauw vlees betreft) zou ik zelf gaan samenstellen, enkel vlees en klein gedeelte groenten/verse kruiden.
ik vind het zelf nogal een hype.
Hoog vleespercentage is natuurlijk mooi, maar dit hoeft van mij niet direct graanvrij te zijn.
Je ziet bv dat veel honden en met name actieve rassen/werkhonden het vaak juist beter doen qua vertering en opname op een brok mét graan.
Zolang je hond geen allergie heeft is het net als bij mensen niet nodig om de ene koolhydraat/zetmeelbron te vervangen door de andere naar mijn mening :)
In mijn geval is het zeker geen hype met een hond dat zijn poten opvreet na granen gegeten te hebben.
Een kluitje met graan is al voldoende voor een flinke knaag partij op zijn poten.
Dat is interessant Linda, dat je juist ziet dat actieve honden beter reageren op een brok met graan. Wat zie je dan op graanvrije brokken, veel of slechte ontlasting? En is dat dan aardappel, of ook met andere graanvrije zetmeelbronnen?
Dankje Jaimie, ja in het geval van allergie is de keuze makkelijk gemaakt!
..
Omdat granen in de darmen stofjes vrij laten die de darmen beschadigen, wat voor problemen in het gehele lijf kan zorgen, mede doordat er minder voedingsstoffen opgenomen kunnen worden.
En omdat granen (en o.a. aardappel) het bloedsuiker snel laat stijgen, lichaam maakt snel en veel insuline aan en het bloedsuiker piekt weer omlaag. Dit is zeer ongezond.
Verder zorgen granen ervoor dat de lever het vet niet afvoert, maar opslaat. Hierdoor word een hond sneller dik, krijgt minder brok en dus minder voedingsstoffen. Dit kan ook voor veel problemen zorgen.
Dank je roosje.
Dat wist ik dus ook niet
Hier ook voorstander van graanvrij,
rijst, een beetje haver en bataat (zoete Aardappel) vind ik dan wel weer prima
ze hebben geen graan nodig in hun dieet, en dat de suikerspiegel ervan gaat schommelen is ook een reden.
graan is een goedkoop vulmiddel in een brok, maar dat betekend niet dat het gezond is. Graan is een ballaststof.
ik ben geen radicale vers vlees voerder en een brok is prima in mijn ogen als er een netjes vlees percentage inzit, als vulmiddel rijst of zoete aardappel.
En de redenering:
Sporthonden doen het over het algemeen beter op een granenbrok
Dit is ivm met de koolhydraten. Maar dit hoeft dus absoluut geen graan te zijn, met groente, rijst, quinoa of zoete aardappel kan je ook koolhydraatbronnen creëren.
En even algemeen, wat ik hier vaak in mijn omgeving hoor:
De mensen die roepen dat de hond het prima doet op een supermarktbrok hebben waarschijnlijk het nooit beter gezien. En dat ie het er goed op doet betekend niet dat het gezond is.
ik kan ook bij wijze van spreken elke dag mac donald eten en er goed uitzien, maar van binnen en op lange termijn ben ik echt niet gezond.
ik heb zelf een heel groot verschil gezien in de verandering supermarktbrok/graanbrok - versvlees bij mijn eigen hondje.
mijn huidige hond eet voornamelijk vers vlees met af en toe een graanvrije brok.
Graan voegt niets toe aan het dieet van een hond, maar een kleine hoeveelheid graan kan geen kwaad: dat krijgen hondachtigen in het wild ook binnen.
Overigens vind ik de glutenvrij-epidemie een grote hype, zowel bij mens als dier. Het idee is kennelijk gaan heersen dat gluten schadelijke stoffen zijn. De voedselindustrie spint er garen bij.
Ons beagletje kreeg bij de eerste eigenaar Royal Canin.
Later op verzoek van de da Hills.
Ikzelf ben overgestapt op totw omdat mijn andere hond dat eet en het er goed op doet.
Ik heb bij het beagletje veel , heel veel verschil gezien qua voer.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?