Ik vraag het me soms af wat nu wel of niet goed is (of wellicht is beide gewoon prima )
Wij waren in het begin erg duidelijk: "Nee hij komt echt niet op de bank!"
Vorige week hadden we problemen dat ie voortdurend tegen de bank op aan het springen was (want hij is te klein om er reeds helemaal op te springen hihi) en dan begint te blaffen naar ons. Wat we ook deden, hij hield hier niet mee op. Wij bleven volhouden en uiteindelijk ging ie dan wel wat liggen slapen op de mat.
Afgelopen weekend zijn we met mijn familie (met z'n 8 dus) naar sunparks geweest in een huisje. Nouja qua opvoeding kun je erg weinig doen als je met 8 bent die voortdurend Samson aandacht geven. Maar nu werd Samson gewoon vaak opgepakt en op de bank gelaten en we merkten dat, wanneer ie eenmaal op de bank zat, hij een plekje aan het zoeken was, dicht tegen de persoon aan, om te gaan slapen. Niks blaffen, af en toe wat opspringen om aan te geven dat ie eigenlijk wel héél graag op de bank wil. We gaven toen wel aan dat ie eerst moet gaan zitten voor hij opgepakt mag worden en op de bank mocht.
Nu zijn we dus ook helemaal veranderd qua mening: We laten hem dus nu ook op de bank sinds afgelopen weekend en hij lijkt zelfs een stuk rustiger. Als ie uitbundig begint te blaffen (of happen) halen we hem meteen van de bank af maar dit hoeft maar zelden meer. Meestal zit ie gewoon naast ons wat te spelen met zijn beer om dan binnen een paar tellen op ons in slaap te vallen. Het is ook ontzettend aandoenlijk om hem zo dicht tegen je aan te voelen vleien
Maar: Moeten we ergens op letten wanneer we hem op de bank laten? Ik bedoel: Ik hoor/lees vaak dat er later problemen zijn als ie op de bank mag, omdat ie de hele bank inpakt etc..
Wat is jullie beweegredenen om hem wel (of niet) op de bank te laten?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wel, of niet op de bank?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hey hallo,
Waar je op moet letten is de rangorde. Zolang die in stand blijft kan de hond best op de bank. Dus de hond mag alleen op de bank als jij dat goed vind. Hij mag er niet zelf op springen, gelukkig is hij daar te klein voor . Zolang je de rangorde regels aanhoud is er niks aan de hand. Mijn hond mocht ook wel eens op de bank, maar alleen als ik het zei. En ging ze uit zichzelf moest ze er snel weer af van mij. Jij bepaalt, niet de hond.
Groetjes
hoi
mijn golden ligt altijd op de bank en sinds kort ook onze berner pup van 11 weken dan tillen we haar op en gaat liggen slapen naast ons heel verleidelijk zo lief
maar als er visite komt mogen ze niet op de bank en dan gaat de golden er af die pup tillen we er dan af
je moet zelf weten wat je wil wij laten het toe
ik ga mee met gerdine, jij bepaalt. is de hond rot vervelend ? dan niet toestaan dat tie op de bank komt.
Je geeft het zelf eigenlijk al heel mooi aan, het voelt goed!
Dus gewoon doen, als hij vervelend is dan niet!
Maar dat hoeven we volgens mij helemaal niet uit te leggen..hihi
Geniet er maar lekker van...
groetjes Lein
Net naar je foto's gekeken op je profiel, wat een mooi, lief hondje om te zien, een schatje.
Yenna was 7 jaar voordat ze op bank zat, Bo sinds kort 1 1/2 jaar en Tara met 5 mnd springt al vanaf 3 mnd zo in een keer op de bank, maar die heeft niet veel rust, is er ook zo weer af.
Voorwaarde vind ik dat ik moet kunnen zitten en als Bo gaat duwen, moet hij van de bank af, en dan gaat hij aan mijn voeten liggen, dan kan ik mooi languit op de bank een boek lezen en hem tegelijkertijd kriebelen aan zijn oor, vindt hij heerlijk
hier liggen de dames ook op de bank en s'nachts liggen ze op/naast ons bed heb geen rangorde problemen met ze hoor, maar dat kan ook aan het ras liggen
Chica is nu 11 maanden en ligt vanaf het begin inderdaad op de bank als wij dat willen. Is ze vervelend? Gaat ze er af. Nooit hebben we problemen met de rangorde volgorde. En ja, het is heerlijk dat je hondje lekker naast je ligt te slapen. Op schoot is ook zo lekker als jij zelf even een dutje wil doen.
Haren jullie honden dan niet?
Mellow mag niet meer op de bank om die reden!!!
We hebben een grijze stoffen bank.. en mellow heeft wit/bruine/zwarte haren.. oftewel, een bank vol met haar..bahh!!
Mijn boys mogen op de bank, als ik het zeg.
Ik gebruik foullards die ik 1 maal in de week
in de machine gooi.
Ze haren allebei en dat is vervelend, maar
daar heb ik me al bij neergelegd dat dat zo is.
Ik weet wel dat je als baasje het duidelijk moet
aangeven dat hij op de bank mag.
Beter dat u op de bank klopt en zegt : kom maar,
dan dat hij zelf erop springt, zonder dat u toestemming geeft.
En wat heel belangrijk is, mijn jongens mogen
dus niet op de rugleuning liggen, omdat ze dan
hoger in rang lijken, doen ze dat, geef ik aan,
dat ik dat niet wil. En dat wordt geaccepteerd.
Het werkt als we duidelijk zijn.
Die van mij mogen ook niet op de bank, ik heb een stoffen bank, en die wil ik graag nog een tijdje houden!!!
In principe komen ze bij mij dus nooit op de bank.. Heeel af en toe mogen ze er ff bij komen liggen, maar alleen als ik t zeg, en dat weten ze precies. Maar dat gebeurt echt heel weinig, want ik kan daarna meestal gelijk de bank gaan stofzuigen, hahaha!
Maar ik vind ook gewoon dat het niet hoort...
Je ziet weleens van die honden die altijd op de bank zitten, en ook lelijk doen als ze er af moeten, nou dat zal mij niet gebeuren. En ze hebben een superlekker mandje, dus ga daar maar lekker in liggen!
Ik heb een leren bank minder last van haren die blijven plakken, en een deel bedekt met plaids, maar ze proberen er altijd naast te liggen, zie wel zo nu en dan wat zand.
Ja jij bepaalt of ie wel of niet op de bank mag, met rangorde heeft het op de bank liggen op zich niets te maken.
Hier nog een leuke link over wel of niet op de bank..
http://www.doghouserock.nl/training/dominant.php
lees ook de drie andere delen hiervan als je een keertje tijd hebt
Ja we doen het precies zo Als ie ook maar iets vervelend wordt op de bank, dan gaat ie er gelijk af tot ie wat rustiger is. Maar het lijkt er nu dus ook op dat ie een stuk rustiger is, nu hij net wél op de bank mag. Daarvoor kon ie echt voortdurend tegen de bank aanspringen en blaffen. Nu we het toelaten is ie gewoon rustig. We bepalen het inderdaad gewoon zelf. Als hij voorbeeld blaft, mag hij er sowieso niet op en meestal gaat ie altijd netjes voor ons zitten en ons aankijken zo van: Hallo je snapt mij toch wel?? Til mij eens op???
Dobry, met rangorde heeft het wel degelijk te maken.
Mijn jongens mochten altijd op de bank.
Op het moment dat de gt zich ermee ging bemoeien,
mocht ik bepalen of ze op de bank mochten.
En mocht ik hen absoluut niet boven me op de rugleuning laten liggen.
Een hond die boven het baasje ligt, waant zich de baas.
Dobry, Zoals Machtel heeft het wel degelijk met rangorde te maken. De alpha bepaalt wat de rest doet. En die mag op de beste plekjes liggen/zitten.
Als jou hond dus uitzich zelf op de bank springt en jij doet hier niks mee denkt de hond dus dat hij hoger in rang is dan jou. Want hij bepaalt dat hij dit mag. En als je hond op de rugleuning ligt dus inderdaad hoger dan de baas dan is de hond de baas.
Dit is ook een van de grootste problemen met kleine hondjes. Want die mogen veel sneller op de bank dan grote honden omdat ze minder plek in nemen en hierdoor zijn ze veel sneller dominant omdat ze zelf mogen weten wat ze doen en waar ze liggen.
Dus het heeft wel met rangorde te maken.. en dominantie is meestal een rangorde probleem..
groetjes
Ok Machtel, als jij dat zo denkt prima, maar ikzelf denk dat dus niet.
Wel denk ik dat men bepaalde vastigheid en regels moet hebben bij het opvoeden. Deze regels bepalen wij zelf.
Ik weet dat veel opvoeders werken met rangorderegels e.d. mijzelf is dat ook ooit geleerd, maar ik ben hier vanafgestapt na het lezen van diverse artikelen en nieuwe inzichten over wolven en honden.
Ik vind dit zelf een heel intressant onderwerp en probeer hier zoveel mogelijk over te lezen.
Tegenwoordig geloof ik ook zelfs niet meer dat een hond een roedeldier is, wel een sociaal wezen, maar niet zoals een wolf, die wel een echt roedeldier is.
Dit gebaseerd op studies van o.a. Raymond en Lorna Coppinger, dit staat beschreven in hun boek: Dogs: A Startling New Understanding of Canine Origin, Behavior & Evolution by Raymond and Lorna Coppinger
zie ook onderstaande link
http://www.doghouserock.nl/training/dominant2.php
Diesel spingt er zelf op maar als hij vervelend is moet hij eraf.
Maar ik ga het dan ook maar eens aan passen.
Het is een onderdanig hondje maar toch gewoon even voor de zeker heid want meneer word met de dag slimmer haha.
Dus ga het ook maar eens afleren en aanleren dat het alleen mag als wij dat zeggen
Handig topic ik vroeg het me namelijk ook al een tijdje af.
Groetjes Jessica en een poot van Diesel.
Boris mag hier ook niet op de bank!!
Wij hebben een zwarte stoffen bank.. Hij probeert het soms wel.. Gaat ie er tegenaan staan en je heel zielig aankijken.. Dan duw ik hem gelijk omlaag want die nageltjes hebben zo mijn bank open als hij dat blijft doen!
Bij mijn schoonvader mogen de schotse collie en de doberman pincher wel op de bank (leer) Maar ik vind dat het bankstel er daar echt niet uitziet! Overal sporen van de nageltjes.. Zand etc.. (Nou maakt dat hem niet uit maar goed..)
Ik vind dat de hond niet op de grond hoeft te liggen maar hij moet ook niet mijn plekje op de bank inpikken, vandaar een lekkere ruime leren mand voor Boris! Vind ie geweldig om daar lekker in te ravotten en als we willen kroelen, gaan wij gezellig bij hem op de grond zitten!
Dobry, het is wel waar wat je zegt over dan honden geen roedeldieren meer zijn of tenminste dat ze dit steeds minder worden. Maar dit verschilt ook heel erg van hond. Mijn hond is een perfect voorbeeld dat het ze nog wel een roedeldier is die alleen luisterd naar rangorde regels. Maar als jou hond dat niet doet en het op een andere manier kan ook goed.
Zo doet iedereen wat anders he
he hallo,
ook wij hadden in het begin afgesproken dat balou
niet op de bank mocht.
maar ook hij werd heel vervelend,ook blaffen
piepen.
dus toen hebben we hem toch maar op de bank
gelaten,was het probleem gelijk opgelost.
hij is nou eemaal een hond die graag bij je zit
en de hele dag geknuffeld wilt worden.
maar hij heeft ook zeker wel eens geprobeerd
als ik op mijn plek wou zitten om gewoon teblijven
liggen en dan te gaan grommen.
toen ben ik gewoon lekker bovenop hem gaan zitten,
niet met volle gewicht natuurlijk.
toen wou die toch graag weg maar heb ik even een minuutje gewacht.en hij maar proberen om weg te komen.
nu hoef ik alleen mijn kont maar naar achteren te doen
zodat hij weet dat ik daar wil zitten.
en hij gaat al gelijk weg.
hij mag als ik niet op de bank zit gewoon op mijn plaats liggen.
maar als ik daar wil gaan zitten moet hij toch echt wel weg
Gerdine ik geloof dat dus niet, misschien eigenwijs maar ik ben ervan overtuigd dat het allemaal niet zo zwart wit is. Een hond zal doen wat voor hem voordeel oplevert, hij denkt dan niet dat hij onze baas is maar probeert gewoon uit wat voor hem goed is, aan ons om te bepalen wat wij gewenst gedrag vinden en wat niet.
Maar goed niemand hoeft het met mij eens te zijn, het is gewoon een gevoel dat ik zelf heb, nadat ik dus gelezen heb over het verschil tussen wolf en hond.
Inzichten en opvattingen veranderen, eerst geloofde ik ook heilig in de rangorde en roedelregels, maar nu niet meer.
Maar dat ben ik...iedereen doet toch wat voor zijn hond werkt, en voor mijn gevoel werkt het zoals ik denk goed bij Lola.
Als jij dit goed vind voor je hond moet je het vooral doen. Het is zeker waar dat een wolf en hond niet hetzelfde is en een hond word steeds "tammer" dus zal zich ook anders gedragen. Zoals de hond van mijn vriend (boerenfox) die reageerd helemaal niet op de rangorde regels..
Dus die word ook anders behandeld.
Ik heb ook meer verstand van wolven dan honden dus soms zijn mijn adviezen ook wat te wolf gericht... hihi
Zolang het voor jou hond werkt gewoon blijven doen!
Dobry, Nelis Verhoeven een van de beste
gedragsdeskundigen die er zijn, geen gt, maar
een deskundige, heeft mij deze raad gegeven.
Ik bepaalde het niet, maar de boys.
Het is niet zo, dat ik het nu beter wil weten,
maar het advies dat ik kreeg, kwam van iemand
die het echt wel beter weet dan menig baasje.
Bij mij thuis kwam voor de vechtpartijen van mijn
jongens.
Ik vond het namelijk normaal dat Luca bv. bovenop
de rand van de bank sliep, maar dat mocht niet meer.
Ik heb fouten gemaakt en omdat ik deze maakte,
heb ik advies ingewonnen.
De adviezen van alle mogelijke baasjes hebben gemaakt,
dat ik deze fouten maakte.
De een zei zus, de ander zo.
Omdat ik dit nu bepaal, is het gewoon heel duidelijk
voor mijn jongens en voor mij ook.
Iedere situatie is anders, iedere hond is anders,
en ieder baasje is anders.
Kijk Dobry, als ik zou doen wat u met uw honden doet, zou het gegarandeerd bij mij verkeerd lopen.
Daarom is advies altijd goedbedoeld, maar vaak
precies het verkeerde.
Ik liet mijn jongens knokken, omdat baasjes dit
mij aanraden.
De gt zei mij vanaf de eerste minuut.
Niet laten vechten.
Als ik had gedaan wat veel baasjes mij aangeraden
hebben, had ik een van de twee weg moeten doen.
Het zou een gevecht op leven en dood worden, ik
werd tureluurs gemaakt, door baasjes die het beter
wisten en mij totaal verkeerd advies gaven.
Daarom Nelis Verhoeven, van Calming Signs, omdat
er bij mijn Luca nog andere zaken speelden.
Zie : www.calmingssigns.com voor het verhaal.
Als je de hond op de bank laat liggen, geef je de hond bepaalde privéleges. De meeste honden kunnen hier goed mee overweg, maar heb je nu een wat dominanter hondje, dan is het niet verstandig om hem toe te laten op hoge plaatsen (bank/bed). Zij kunnen zich hierdoor vereerd voelen en daardoor stijgen ze in hun optiek in rang. Dan moet je dus echt op gaan letten dat de hond niet denkt dat hij boven jullie kan gaan staan, want dan krijg je problemen. De meeste honden die denken dat ze de baas zijn, kunnen die rol niet aan en gaan gedragsproblemen vertonen. Mijn honden liggen ook op de bank. Met onze jongste heb ik dus hap-problemen gehad. Hij lag altijd boven op de leuning en ook hij dacht volgens onze GT dat hij de baas in huis was. Hij is dus een hond die totaal niet overweg kan met enige vorm van verwennerij of privéleges....Sinds dat deze plek verboden terrein is en andere regels strakker aangetrokken zijn en wij hem iets meer negeren, heb ik zijn negatieve gedrag een heel eind om kunnen buigen en heeft hij nu in de gaten dat hij zich naar ons hoort te schikken en niet andersom. Heel soms probeert hij nog wel eens prinsheerlijk boven op de leuning gaan te liggen, maar hij weet heel goed dat dit niet meer mag. Ik hoef maar UHHH te zeggen en hij vliegt er als het ware af. Wij hebben hem destijds telkens van de bank geduwd, maar dan net of het per ongeluk ging....Dus even uitrekken en eraf duwen, zonder woorden...Wat je ook vaak ziet, is dat mensen een pup op de bank zetten, maar als de hond eenmaal volwassen is, willen ze het toch liever niet. Daar moet je in de puppytijd al over nadenken. Ik zelf heb bewust een leren bank, zodat ik deze goed schoon kan houden. Als er bij ons visite is, dan liggen de honden in hun mand of op een kussen. Maar als je zelf een goed gevoel hebt bij het bankliggen en je een hond hebt die zijn plaats binnen de roedel goed kent en weet dat hij onderaan de ladder komt, dan levert het volgens mij weinig problemen op. Tenminste bij mijn andere honden heb ik nooit problemen ondervonden. Ja oké, soms wat haren op de bank, maar die veeg ik er ook zo weer af!
Groetjes Monique
Boris en Balto maken ook gretig gebruik van de bank, al gaat Balto (Husky) vanwege de warmtestraling toch liever op de plavuizen elders in het huis liggen is koeler voor hem.
Wij hebben er totaal geen problemen mee ze zijn een onderdeel van het gezin en als er visite komt zijn ze niet op de bank te vinden of ze het weten ze doen er ook geen poging om het wel te doen.
En als we gaan slapen dan gaan beide heren incl. Blacky de kat mee naar boven, Balto neemt ze plek in half op een kussen en de rest van het lompe lijf op het laminaat en Boris neemt ze plek in tussen ons in en meestal Blacky tegen hem aan.
Tegen de tijd dat het weer rui periode wordt voor de heren zoveel mogelijk borstelen per dag en desnoods een kleed op de bank.
van mij mogen ze wel op de bank, ik heb een sprei in de hoek van de bank liggen, daar mogen hun op zitten, ze mogen dus niet de hele bank gebruiken , alleen op de sprei, ik heb een stoffen bank, en dan zit hij helemaal onder de haren,en wij dan ook hahaha
dus ze weten het precies, als ik zeg; op je plaats, gaan ze mooi op de sprei liggen,hun blij, wij blij,
dus dat zou je ook nog kunnen doen, een plek voor de hond maken, daar mag die liggen en anders niet.
groetjes Froukje
ik ben het wel met monique eens.
je moet gewoon doen wat je zelf graag wil.
en inderdaad het is wel of niet op de bank.
ken het verhaal eerst wel op de bank,
een jaartje later is de bank helemaal stuk of vies.
dus dan mag het in een keer toch weer niet.
ja daar snap de hond natuurlijk ook helemaal niks meer van.
Toby mag van mij op de bank, zie profielfoto, maar als de kinderen spelen moet hij eraf, en dat weet hij, want als mijn jongste kind (1 jaar)en mijn oudste van drie jaar aan het rond dartelen zijn, wil hij dus wel happen als ze te dicht in de buurt komen..en dat is niet de bedoeling, hij gaat dan in zijn mandje liggen.
's avonds en 's nachts ligt hij op een fleecekleed op de bank te slapen dat vind ik en hij prima . en hij luisterd heel goed, dus ik heb er verder geen problemen mee. Je moet zelf doen wat jij het beste vind.
Groetjes
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wel, of niet op de bank?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?