Hallo allemaal, Graag zou ik iets met jullie bespreken en tips willen krijgen. Mijn pitbull is net een jaar en een reu die de eerste maanden alleen in een bench heeft doorgebracht. Onze ty was bang voor alles en hapte uit angst na alle honden. Tegenwoordig is dit niet meer het geval maar er is een maar..... kleine hondjes dat gaat niet meer. Wij wonen in een buurt met veel honden van allerlei rassen waaronder ook veel kleine honden die hem een aantal keer gebeten hebben en hij wordt voortdurend uitgedaagd... ty reageerde hier in het begin absoluut niet op en nu dus wel hij blaft overstuur en wanneer ze in de buurt komen lijkt hij in paniek te raken. Nu ben ik hiermee al aan de slag gegaan en laat ik hem netjes zitten wanneer wij een hond zien en beloon hem bij goed gedrag ( dit doet hij steeds beter ). Nu is het gister mis gegaan met de shi tzu van mijn vader .. Deze is erg dominant en gromt altijd dus ook gister, dit keer reageerde ty erop en heeft hem gebeten... Gelukkig mankeerd hij niks en had alleen een tandafdruk .. ty lijkt er meteen op te reageren wanneer een hond blaft en zijn tanden laat zien. Ik vind dit erg lastig en vraag me af of jullie nog tips etc hebben voor mij ?
Ik vind het zo jammer dat het hier om een pitbull gaat. Geweldige honden vind ik het, maar zo sneu dat het zulke stereotypes zijn... En dit soort gevallen versterken dat.
Niet aan jou te wijten hoor! (tenzij jij hem die maanden alleen maar in de bench had) Maar ik wilde het even kwijt. 9 van de 10 keer ligt het helemaal niet aan de hond, maar aan de mensen.. Zo jammer.
Maar goed! Tips!
Zoals je zelf al zei, hij is gewoon overal bang voor. Ik weet niet hoe de ontmoetingen met andere honden gaan. Is hij aangelijnd? Is de andere hond aangelijnd? Hebben ze rustig de tijd om elkaar te besnuffelen of gaan jullie snel je eigen wegen als er eentje z'n lip optrekt?
Voor een bange hond is het heel belangrijk dat hij rustig de tijd heeft en de mogelijkheid heeft te ontsnappen.
Zoek eens een rustig ogende hond uit en vraag de eigenaar of hij wil helpen met het trainen van jouw hond. Het ras maakt niet, als de hond maar rustig is.
Als de eigenaar wil helpen, kun je even een rustige plek opzoeken waar geen andere mensen of honden zijn. Bij voorkeur een veld met een hek eromheen, als je dat kunt vinden.
Liever niet ''eigen terrein'' zoals in jouw woonkamer of die van de andere eigenaar. Tuinen raad ik ook af. Honden willen nog wel eens territoriaal worden naar andere dieren op hun eigen terrein. Als het kan, zoek dan neutraal terrein op.
Laat vervolgens de dieren los en laat ze rustig snuffelen. Honden die bang zijn, hebben drie mogelijkheden: vluchten, vechten, negeren. Veel bange honden gaan niet voor negeren en aangelijnde honden kunnen niet vluchten. Dan blijft er niks anders over dan vechten en zullen ze dus uitvallen.
Als ze los zijn kunnen ze weg en dat weten ze. Dat maakt ze iets rustiger en durven ze wat meer. Laat ze even uitrazen en uiteindelijk zullen ze wel voorzichtig durven te snuffelen en misschien zelfs spelen.
Het is nogal een proces, en maar een klein stapje om hem van zijn angst af te helpen, maar je moet ergens beginnen. Gooi hem vooral niet in het diepe bij meerdere honden. Hier zal hij waarschijnlijk doodsbang voor zijn.
Ik ben het voor het grootste gedeelte eens met Sanne. Alleen zou ik de beide honden niet los doen.
Ik ben van mening dat je bij dit soort problemen de hond mag leren steunen op goede momenten en het probleem komt nu ook voor aan de lijn.
Die rustige hond kan je zeer zeker helpen. Ik zou beginnen aan de lijn en dat jij als baas, gaat belonen wat je graag wil zien van je hond. Ik adviseer altijd eerst je hond te laten kijken naar andere honden. Dus op afstand kijkt je hond ontspannen naar andere honden dan zeg jij je beloningswoord en dan komt hij de beloning bij jou halen.
Dit is stap 1 in het proces. Gaat het goed kan je de afstand verkleinen. Je hond mag leren dat wanneer jij het vertrouwd dat het oké is.
Mocht je dit echt goed willen trainen dan kan ik BAT adviseren. In welke provincie woon je? Misschien kan ik je doorsturen.
Hoi wat fijn dat ik reacties krijg waar ik wat aan heb!. Ty was idd de eerste 4.5 maand bij iemand anders en ik zou mijn beestjes nooit zo behandelen. Voor mij is het t meest fantastische ras dat er bestaat.
Vaak reageert hij aan de lijn vervelend doordat hij dus ook Door andere honden die aan de lijn zitten word uitgedaagd. Hij is heel afwachtend zeg maar.. toch geef ik hem en de andere hond wel de tijd om te snuffelen ( mits ik weet dat de andere hond of eigenaar geen verkeerde bedoeling heeft ) ik merk dat het voortkomt uit onzekerheid en dat hij alles ziet als aanval wanneer er word geblaft etc Door een andere hond ( voornamelijk dus kleine honden ). Bij grote stabiele honden gaat het goed en lijkt hij zich ook prettiger te voelen. Ik ben dus al begonnen met hem na andere honden laten kijken en bij goed gedrag te belonen. Ik woon in Overijssel !
Het uitvallen naar andere honden is heel herkenbaar.
Thuis is het een hele lieve schat en een knuffelkontje en dikke maatjes met onze jack russel.
Toen Bailey (kruising bouvier des ardennes) ruim een half jaar geleden bij ons kwam wonen was het een groot drama buiten: uitvallen als een heks naar iedere hond en daarbij hangen in de lijn.
Dit heeft veel trainen en tijd gekost.
Ik gebruik nu tijdelijk een andere lijn bij Bailey (retrieverlijn) waarmee ik haar beter onder controle heb en haar kan begeleiden.
Het laten gaan zitten als er een andere hond aan komt heb ik ook gedaan. Met nul resultaat.
Ik heb toen drastisch alles omgegooid omdat ik het vertrouwen in mezelf en in Bailey terug wilde hebben.
Ik heb er voor gekozen om 2x per dag naar een bos te gaan zodat ze kon rennen en haar energie kwijt kon en 2x bij ons huis ff een plas en weer naar binnen.
Inmiddels loop ik 2x per dag een grote ronde (60 minuten) bij ons in de wijk en 2x een korte ronde (15 - 30 minuten).
Hierbij kom ik vaak andere honden tegen.
Tijdens de training bij de hondenschool heb ik ook geleerd dat ik het vertrouwen moet uitstralen. Dat lukt me inmiddels aardig.
Wanneer ik een andere hond tegen kom dan leid ik Bailey af met frikandel en ik zorg voor een stevige looppas... met andere woorden: er is niks aan de hand.
Dit gaat bij ons erg goed.
Ik laat Bailey niet zitten als er een andere hond passeert.
Daarnaast observeer ik ook Bailey zelf... wat verandert er aan haar houding (kop - oren - romp - staart) als er een andere hond aankomt en wanneer.
Deze hond is met tijd en gedult weer recht te trekken en weer te veranderen in een heerlijke knuffelkont
1) Stap zelf op als baasje en spreek de mensen aan die hun kleine hond laten keffen...jou hond laten aanvallen..en lopen uit te dagen.
Dit is zoooooo moeilijk....ik weet het...ik heb er zelf ook moeite mee.
2) Als een kleine hond, jou hond aanvalt EN jou hond zit aan de riem...heb je alle recht om die hond met elke mogelijkheid..(en ja, zelfs schoppen als het moet) van jou hond af te krijgen.
Niet alleen zal jou hond, jou als geweldige baas zien omdat jij die kleine honden aanpakt...maar ook zullen die kleine honden de volgende keer wel anders piepen als ze jou zien.
Oei..dit klinkt zo fout......maar ik heb het over aanval van hond op hond...je hebt het recht om je eigen hond te verdedigen.
3) Neem je hond mee naar les of ringtraining van een hondenschool.
Ik heb met Sasja ringtraining gevolg terwijl ik er helemaal geen enkele show mee loop.
Maar ze leert wel dat er andere honden achter haar aan lopen, die WEL goed onder comando staan....(of het nog aan het leren zijn) waardoor het vertrouwen terug gebracht gaat worden.
4) Waarom reageer ik zo fel op jou vraag?
Helaas worden jou type hond snel gezien als de dader ''omdat het een vechthondenras zou zijn''....de honden die ik ken van dit ras zijn meer uit de kluiten gegroeide knuffelbeesten en zeer sosiaal met andere honden.
5) Vermijd oogcontact.
Dit kan dmv clickertraing en zal je lang vol moeten houden.
Met een clicker op zak, wat lekkers voor je hond en veel gedult kan je een heel eind komen.
Train dit eerst in huis.
Daarna op het moment dat je een grommende, uitdagende hond tegenkomt (ongeacht of ze groot of klein zijn)..zoek je oogcontact met je hond op de getrainde manier.
Nu ben je bezig om je hond te trainen om jou op te zoeken bij grommende honden.
Op die manier is hij meer met jou bezig dan met die andere grommende honden.
En het rare ervan is...dat als jij laat zien hoe goed jij je hond wel niet opvoed, anderen mensen onder de indruk raken en ineens ook hun hond gaan trainen.
Inderdaad mijn ras hond is altijd de schuldige en daar baal ik zo van ... ik doe me best hem goed op te voeden maar door andere honden die niet zo braaf zijn gaat mijn hond de ' verkeerde ' kant op. Hij is opgegroeid met mijn stafford teef en Franse Bull en dat gaat super maar die zijn ook super sociaal nooit problemen gehad .. Hij heeft veel steun aan mijn staff en haar sociale gedrag kopieerde hij ook tot idd er wat was voorgevallen. Ik ben ook een zeker persoon wat betreft mijn honden alleen merkte ik idd dat het vertrouwen weer moet komen... je schrikt toch op z'n moment!
Je schrijft dat je in Overijssel woont dan kan ik je Monique Bladder aanbevelen. Zij is CBATI en heeft een ruime ervaring met BAT. Je kan haar bereiken via http://www.moniquebladder.nl/ Naast BAT is ze ook nog gedragstherapeut.
Dankje wel Esther !!
Superrrrrr Antwoord
Honden reageren naar mijn mening beter als er beweging in zit. Dan zijn ze in ieder geval deels bezig met doorlopen, in plaats van dat ze alle energie kunnen steken in de spanning van een naderende of passerende hond. Wat wel zou kunnen werken is kleine oefeningen doen terwijl een andere hond op afstand passeert. Dan is jouw hond toch bezig, terwijl jij de aandacht vraagt door opdrachtjes. Alleen is dan wel de vereiste dat je genoeg afstand kunt bewaren - is de afstand tekort dan zal de hond door spanning (of angst) de opdrachten niet uitvoeren omdat de andere hond alle aandacht krijgt.
Het ene verdere wat ik nog kwijt wil is dat je wel degelijk in je achterhoofd moet houden wel ras het is. Tenslotte kijkt niemand op van een drijvende border collie, een zwemmende labrador of een trekkende husky. Sommige eigenschappen zitten er gewoon in gebakken. Daarom moet je uitkijken dat jouw hond geen andere hond meer te pakken kunt krijgen. Zelfs al zou een hap of bijt kunnen beginnen als angst, dan heb je kans dat angst ineens omslaat in instinct, en dan heb je een serieus probleem met meer schade. Dat moet je gewoon willen voorkomen.
Je hoeft niet paniekerig te doen over wat je hond fysiek allemaal zou kunnen doen, maar het in je achterhoofd houden en het gedrag blijven observeren voor het geval het omslaat in haat naar sexe-genoten is wel raadzaam.
In jouw geval betekent dat waarschijnlijk je hond leren andere honden te negeren, en jij moet hem gaan beschermen tegen vervelende andere honden om te voorkomen dat hij hapt. Of dat happen nou is uit angst of uit andere motivatie. Je loopt zoveel risico, voor je het weet zit je met een muilkorf gebod of erger nog, in beslagname. Al begon de jouwe niet.
Er is hier op het forum een onderwerp wat alleen maar over Staffords en Pitjes gaat, en die mensen die daar schrijven weten waar ze over praten. Ga daar eens kijken.
Ik begrijp dat je in Overijssel woont?
Zelf ga ik met Bailey naar de hondenschool HOCE... veel geleerd over mezelf maar ook over Bailey.
En ja, mensen vallen over het ras... dat zijn mensen die niet verder kijken...
De vooroordelen herken ik wel... onze Bailey, is groot en zwart en een brede kop... mensen lopen met een boog om haar heen... is ook wel weer lachen als ze respect afdwingt...
Zorg dat je zelf het vertrouwen terug krijgt en ga dan lekker aan de slag met je hond... komt allemaal goed...
Wilma daar heb je zeker een punt. Alleen bescherm ik hem daar al voor en ben ik al bezig met leren andere honden te negeren.. alleen is het vervelend wanneer anderen geen rekening houden met ons. Ik zorg voor afstand maar ontloop het niet natuurlijk anders kan er niet getraind worden. Hij reageert echt alleen zo wanneer honden aanvallend doen naar hem en ik ben me er zeker van bewust dat hij schade zou kunnen aanrichten, maar welke hond kan dit niet ? Het is natuurlijk wel zo dat een Pitt of staff veel kracht heeft..
Vandaag ook lekker alleen gewandeld en dit ging goed ( kwamen ook geen vervelende honden tegen moet ik zeggen ). Het is en blijft een hond met een gebruiksaanwijzing maar dat wist ik van te voren.. ga zeker het volledige vertrouwen weer krijgen bedankt!!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?