vuurwerk

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel christel bumper en milo christel bumper en milo

honden foto van christel bumper en milo

Dit jaar is bumpers eerste oud en nieuw geen idee of hij bang is, en geen idee hoe ik hiermee moet omgaan. Hoe doen jullie dat?  Als hij

Bang is moet ik dat negeren? Troosten? 

honden page profiel zonnetjezonnetje 3 doggies

honden foto van zonnetje

We hebben het eerste jaar Fedor oliebollen gegeven tijdens het vuurwerk, het tweede jaar at ie achter onze rug om zelf de schaal leeg.  Vuurwerk is voor hem gelijk aan oliebollen. 

 

Maar serieus: blijf zelf kalm, je maag je hond best geruststellen als hij bang is, maar kijk uit dat je niet je eigen zenuwen overbrengt.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Angst is een onderdeel van ons natuurlijk systeem. Gevoelens van angst beschermen ons tegen gevaar. Voor honden is dit precies zo. Op zich zelf is angst dus geen probleem. Belangrijk is hoe je ermee omgaat, de mate vanangst en de mate van herstel. 

•Angst kent verschillende gradaties: onzekerheid – angst – fobie.
•Angst kent tal van oorzaken en er zijn vele soorten van angst.
•Om te weten wat angst is, moet je je eerst afvragen wat normaal is.
•Angst en stress zijn nauw met elkaar verbonden: angst veroorzaakt stress; stress maakt gevoeliger voor angst.
•Angst bij honden kun je herkennen aan de lichaamstaal: bijv. oren in de nek, grote pupillen, rode gloedin de ogen, klein maken, staart tegen de buik, beven, bevriezen, schuim om de bek etc. Het lichaam wordt ‘gesloten’ om jezelf te beschermen. Bij angst voor vuurwerk zie je als directe reacties meestal blaffen, vluchten, plassen en poepen, hijgen, niet kunnen luisteren, geen contact maken, niet eten. Het komt ook voor dat honden in paniek helemaal doordraaien en apathisch worden en / of zich verbergen onder banken of in andere ‘holen’.
•Angstgedrag (met name het angstblaffen) van honden wordt door mensen vaak hard bestraft, met als gevolg dat de hond nog angstiger wordt. Ik heb meegemaakt dat de politie zelfs anti-blafbanden (stroombanden) aanraadt bij honden die blaffen als ze alleen thuis zijn, met desastreuze gevolgen.
•Angst neemt toe als controle en voorspelbaarheid afnemen; dit speelt bij vuurwerk een grote rol.
•Een honden leven kent eenaantal angstgevoelige periodes: 8 weken (duurt een paar dagen), het weghalen bij de moederhond is dan een slecht moment en nog te vroeg; 4-5maanden (duurt ong. een week); 9-10maanden, adolescentie (duurt ong. 2 weken); 13-14 maanden, hormoonwisseling; 17-18 maanden.
•Één slechte ervaring kandan een grote impact hebben voor het hele leven. Het kan iets zijn dat voor ons onbetekenend lijkt. Heb begrip, vermijd moeilijke situaties, voorkom / reduceer stress.


Een hond die bang is voorvuurwerk, kan ook bang zijn voor de lichtflitsen, voor sissende en gillende geluiden of voor de geur van het vuurwerk.

Ongeacht de oorzaak bestaat het gevaar dat de angst generaliseert naar vergelijkbare prikkels en situaties: een hond die eerst alleen bang is voor knallen, kan ook bang worden voor andere geluiden, zoals het dichtslaan van autodeuren. 

Voor veel honden betekent december een langeperiode van angst en stress veroorzaakt door het vuurwerk. 

Medicatie 

Vaak begint de periode van harde knallen al halverwege november. Het wandelen wordt dan voor veel honden een drama: ze zijnvaak zo bang dat ze alleen maar proberen om zo snel mogelijk naar huis tekomen. Het spreekt voor zich dat december voor deze bange dieren allerminst een feestmaand is en dat zij gedurende deze periode eigenlijk geen leven hebben. 
Veel mensen gaan net voor de jaarwisseling naar de dierenarts voor een pilletje voor de hond. Een goede oplossing denken veel mensen. Maar is dat ook zo? 

Medicatie kan een goede optie zijn. Maar het is belangrijk de juiste medicatie te gebruiken. 

Sommige medicijnen die bij vuurwerkangst worden gebruikt, brengen de hond weliswaar in een toestand van verdoving, maar kunnen tegelijkertijd ook de gevoeligheid voor geluid vergroten (Vetranquil). De hond is dus wel suf maar hoort beter! Vuurwerkgeluiden komen dus veel indringender binnen, alleen kan de hond als gevolg van de verdoving geen uiting meer geven aan zijn angst. Het gevolg hiervan is dat de angst voorvuurwerk alleen maar zal toenemen. Medicijnen met genoemde nare en ongewenste bijwerkingen zijn vaak ook in een dierenwinkel te verkrijgen, waar eenieder ze zonder deskundig advies kan kopen. Om te voorkomen dat u ongewild de angst vanuw hond versterkt door verkeerde medicatie is het dus van het grootste belang dat u altijd met uw dierenarts overlegt welke medicatie u het beste kunt gebruiken. Sinds kort zijn er ook natuurlijke kalmeringsmiddelen voor hondenverkrijgbaar bij dierenartsen (o.a. Telizen). Minimaal twee weken vóór Oud en Nieuw moet de hond hiermee beginnen. Ga dus op tijd naar uw dierenarts.

Medicatie zorgt er niet voor dat de angst van de hond voor vuurwerkgeluiden zal verdwijnen. 

Wat kunt u doen voor een angstige hond in december? 

Ban alle vormen van straf uit 

Een bange hond mag je nooit straffen. Hij wordt dan alleen maar angstiger. Stel u bent bang voor spinnen. Op het moment dat er een spin in uw buurt komt, begint u te schreeuwen en te zweten van angst. Als u dan vermanend wordt toegesproken of erger nog, een tik krijgt, zal dit er niet toeleiden dat u een volgende keer niet meer bang bent voor die spin. Hooguit durft u uw angst minder te uiten, maar de angst op zich zal er zeker niet minder door zijn geworden. 
Bij honden werkt dit niet anders. Bovendien schaadt straf het vertrouwen van de hond in de eigenaar. Hij zal er dan eerder voor kiezen om te vluchten in plaats van een veilig heenkomen bij u te zoeken. 

Als je afhankelijk van iemand bent die je niet vertrouwt, neemt angst toe. 

Bied bescherming 

Een hardnekkig en wijd verbreid misverstand is dat wij onze hond moeten negeren als deze bang is. Een kind dat bang is in het donker zal, als het wordt genegeerd door de ouders, alleen nog maar banger worden. Voor honden die worden genegeerd als ze angstig zijn, is dit niet anders. 

Als je afhankelijk van iemand bent die je niet beschermt, neemt angst toe. 

Kijk niet toe, maar help uw hond door bijvoorbeeld samen afstand te nemen van datgene waar hij bang voor is, door zo snel mogelijk naar een veilige plek te gaan en /of hem dicht tegen u aan te laten zitten / liggen. Dit betekent dat u de verantwoordelijkheid op u neemt en hem beschermt. Bevrijd uw hond uit een beangstigende situatie, wacht niet af en denk niet dat het zich vanzelf wel oplost. Hoe langer u uw hond in zo’n situatie laat, hoe gemakkelijker hij hier een zware shock aan over kan houden. Een hond die weet dat hij bij u veilig is, zal in beangstigende situaties eerder naar u toekomen dan de hond wiens angst genegeerd wordt, en de behoefte om te vluchten zal afnemen.

Zorg er dus in iedergeval voor dat uw hond niet alleen is. De ene hond zal het liefst in een inpandig vertrek gaan liggen, bijv. de badkamer of wc. Een andere kan het beste met de angst omgaan als hij naast u op de bank mag liggen of op schoot. Over het geven van troost / aandacht aan een angstige hond bestaat geen overeenstemming. Sommigen menen dat je met het geven van aandacht de angst beloont en daardoor versterkt. Anderen daarentegen stellen dat het nog maar zeer de vraag is of en in hoeverre angst beloond wordt door het bieden van troost. Een hond in hevige angst of paniek is namelijk, net als de mens, niet meer in staat om te leren. Angst zou dan ook niet beloond kunnen worden.

Mijn ervaring is dat bij een angstige hond die zacht wordt toegesproken en wordt aangehaald of stevig vastgehouden, dus getroost wordt, de angst meestal sneller afneemt dan wanneer die steun niet wordt gegeven. Ook heb ik niet waargenomen dat de hond in een volgende beangstigende situatie sneller en heviger bang wordt. In geval van angst voor vuurwerk zie ik bij mijn hond juist het tegendeel: in plaats van naar huis te vluchten zoekt zij nu eerder mij op en herstelt zij sneller. Belangrijk is om te kijken waar úw hond het beste op reageert.

Een hond die angstig is, heeft dus bescherming nodig. Het bieden van bescherming en mogelijk ook van troost heeft dus een positief effect op het welzijn van uw hond èn op de relatie met uw hond. 

Stress reductie 

Ten gevolge van de oplopende stress tijdens de vuurwerkperiode kunnen andere gedrags problemen ontstaan of bestaande verergeren. Ook vergroot stress de gevoeligheid voor geluid. Daarom is het van groot belang overige stress te reduceren. Angst hangt samen met genetische gevoeligheid, opvoeding, omgevingsfactoren, gezondheid (een gezonde hond is beter bestand tegen stress en angst), toestand van de eigenaar, etc. Het is van belang dat een hond de energie heeft om ‘om te gaan’ met zijn angst (stress en angst vreten energie). Ook dit betekent dat overige stress verminderd moet worden: 

•Ban alle vormen van straf uit
•Gebruik dus ook geen hulpmiddelen die pijn of schrik veroorzaken: zoals halti, anti-trek tuig, prikband, citronella band, en als toppunt van wreedheid: de stroomband. Geef geen ruk(jes) aan de lijn.
•Geef zo min mogelijk commando’s
•Laat de hond lekker z’n gang gaan
•Geen grote inspanningen en opwinding
•Veel rust en slaap
•Veilige plek bieden
•Een hond die ziek is en / of pijn heeft is gevoeliger voor angst. Let op signalen van pijn, bijv. t.g.v. artrose en ga hiermee tijdig naar uw dierenarts
•Geef gezelschap
•Gevulde kong geven (bijv. met Rodi worst of gestoomd vlees van Nature Diet vullen) of een lekker bot
•Zorg voor structuur en voorspelbaarheid
•Vergeet ‘dominantiehandelingen’
•Juiste voeding; in periodes van stress evt. 3 x daags voeren
•Kennis van de kalmerende signalen en de stress signalen (informatie hierover in Kalmerende Signalen van Turid Rugaas)
•Voorkom zoveel mogelijk situaties die de hond niet aankan


Wat u nog meer kunt doen 

•Plaats een D.A.P. verdamper in uw huis voor de aanvang van het vuurwerkseizoen tot het einde ervan (of gebruik een D.A.P. halsband ofgebruik beide). Het Dog Appeasing Pheromone is een analoog van het natuurlijke hondenferomoon, een stof die door de moeder wordt uitgescheiden. Deze stofheeft een geruststellende werking en helpt bij stress, angst en onrust.
•Zorg ervoor dat uw hond tijdens de vuurwerkperiode zo min mogelijk alleen hoeft te zijn. Neem hem indien mogelijk mee.
•Laat uw hond niet alleen in de auto en nooit alleen buiten bij bijv. een winkel (dat laatste ook niet buiten de vuurwerkperiode).
•Zorg voor een mand, kussen of open bench / kist met geluiddempend materiaal op een plek waar de hond zich terug kan trekken en zich veilig voelt. Veel honden geven zelf aan welke plek dat is. Vaak is dit een krappe ruimte zonder ramen zoals de ruimte onder de trap, het toilet, of de badkamer.
•Als de hond een bench gewend is en deze graag opzoekt, kunt u hier een lap (bijv. dikke paardendeken) overheen hangen zodat uw hond zich nog veiliger voelt (sluit een hond niet op, dus geen deur erin).
•Sommige honden zijn ook op oudejaarsavond af te leiden met een gevulde kong.
•Laat uw hond tijdens de vuurwerkperiode alleen aangelijnd uit. Laat uw hond alleen in die gebieden los lopen waarvan u zekerbent dat het er vuurwerkveilig is.
•Verminder het risico van blootstelling door de frequentie en de duur van de wandelingen te verminderen en ga zo mogelijk naar rustiger plekken.
•Probeer geen reactie te geven als u een knal hoort (‘oh, nee ' ).
•Laat uw hond tijdens de jaarwisseling nooit alleen, dus ook niet na middernacht.
•Laat uw hond op oudejaarsavond op een tijdstip uit dat het nog rustig is (evt. in de tuin laten plassen).
•Houdt de gordijnen op oudejaarsavond gesloten zodat er zo min mogelijk prikkels van buitenaf op uw hond kunnen inwerken.
•Zorg er tijdens de vuurwerkperiode altijd voor dat de radio of televisie aanstaat, en dat deze op een redelijk volume staat. Zodoende kunt u tenminste een deel van het vuurwerkgeluid overstemmen.
•Druk bezoek is voor de meeste honden stressvol.
•Dus: minimaliseer het risico van blootstelling, bied bescherming en zorg voor een relaxte sfeer.


Is er in uw buurt sprake van extreem vuurwerkgeweld, dan is uit logeren gaan op een rustiger plek wellicht een optie. N.b. Een hond die niet bang is voor vuurwerk, kan er op ieder moment in zijn leven angstig voor worden. Daar is maar één slechte ervaring voor nodig. 

Bron: Clara ten Oever 

honden page profiel SammySammy 3 doggies

honden foto van Sammy

Kyro heeft zijn eerste vuurwerk met nieuwjaar hier gewoon mee buiten meegemaakt in de tuin met ons:-)
Wij waren buiten gaan kijken en hij wou mee. Mijn zoontje was vrolijk aan het rondrennen en Kyro rende gewoon vrolijk mee. Iedereen was gewoon beweeglijk en speels en Kyro dus ook. Hier dus geen angst met vuurwerk.
Daar hebben we wel geluk mee gehad. Maar Bea geeft er ook niet veel om gelukkig :-)

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 2 doggies

honden foto van UkkePuck

Ik heb met puck van pup af aan altijd samen vuurwerk gekeken. Als er wat werd afgestoken ging puck op de vensterbank binnen en ik er achter en dan samen kijken. Waren we toevallig buiten aan het wandelen en er werd wat afgestoken?  Puck laten zitten buiten en samen lekker kijken, ook wanneer er knal vuurwerk werd afgestoken,  fijn op een afstandje mee kijken. Neem ook lekkere snoepjes mee tijdens het wandelen om het goede gedrag gelijk te kunnen belonen.

 

Vorig jaar werd er door mijn onderburen een strijker naar puck gegooid, en die knalde zo'n 2 meter achter haar uit elkaar, ze was natuurlijk even flink geschrokken en ik heb behoorlijk die mensen staan uitfoeteren maar gelukkig heeft puck er niks aan over gehouden. 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Tsja, ik zou dus nooit, echt nooit op oudejaarsnacht met een hond naar buiten gaan. Je schreef zelf al dat er al eens vuurwerk naar puck is gegooid.....dat kan toch verkeerd aflopen: stel dat je hond toch van schrik los breekt en wegrent? Op zo'n nacht met vele dronken mensen en enorm veel herrie enz?

 

Nee mijn honden zijn altijd binnen gebleven dan. Wel getraind op het geknal dmv muziek aanzetten die de herrie buiten wat overstemt.

En oliebollen, tuurlijk, lekker mee laten genieten....

Dus niet troosten en niet negeren; je moet je hond hierin begeleiden en steunen. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

" Tsja, ik zou dus nooit, echt nooit op oudejaarsnacht met een hond naar buiten gaan. Je schreef zelf al dat er al eens vuurwerk naar puck is gegooid.....dat kan toch verkeerd aflopen: stel dat je hond toch van schrik los breekt en wegrent? Op zo'n nacht met vele dronken mensen en enorm veel herrie enz?
 
Nee mijn honden zijn altijd binnen gebleven dan. Wel getraind op het geknal dmv muziek aanzetten die de herrie buiten wat overstemt.
En oliebollen, tuurlijk, lekker mee laten genieten....
Dus niet troosten en niet negeren; je moet je hond hierin begeleiden en steunen.  "

 

Ik ga ook niet op oude jaars nacht met de hond naar buiten. Ik ga rond etenstijd, dan is het wel rustig. Maar goed, buren die buiten staan te roken en dan eens wat afsteken, moet ik daarvoor binnen blijven? Ik heb puck gewoon geleerd dat ze niet bang hoeft te zijn voor vuurwerk en dat heb ik op de manier gedaan zoals ik boven heb beschreven. Ik kan er niks aan doen dat die onderburen zo stom deden.

honden page profiel SammySammy 3 doggies

honden foto van Sammy

Mja de eerlijkheid gebied me wel om te zeggen dat wij ten eerste in België wonen dus niet zo achterlijk veel vuurwerk en pas vanaf 23u ofzo. Plus dat we in een dorp wonen. Dus geen vuurwerk show, geen harde strijkers. Gewoon wat leuke vuurpijlen vanuit de buurt. En de tuin ligt rustig. Dus geen dronken vreemden, geen jeugd..
En we liggen vlak bij de vliegbasis van het leger. Dus de straaljagers en de knallen van het doorbreken van de geluidsmuur zijn hier redelijk normaal.
Zoals ik kan lezen is nederland heel erg met zijn vuurwerk..

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

" Mja de eerlijkheid gebied me wel om te zeggen dat wij ten eerste in België wonen dus niet zo achterlijk veel vuurwerk en pas vanaf 23u ofzo. Plus dat we in een dorp wonen. Dus geen vuurwerk show, geen harde strijkers. Gewoon wat leuke vuurpijlen vanuit de buurt. En de tuin ligt rustig. Dus geen dronken vreemden, geen jeugd..
En we liggen vlak bij de vliegbasis van het leger. Dus de straaljagers en de knallen van het doorbreken van de geluidsmuur zijn hier redelijk normaal.
Zoals ik kan lezen is nederland heel erg met zijn vuurwerk.. "

 

Echt Sammy, je wil niet weten hoeveel er hier het hele jaar door geknald wordt. Ik vind het echt niet meer normaal. Met mijn vorige hond keek ik naar het vuurwerk en hij was er niet bang voor. Zelfs niet nadat er tot twee keer toe vuurwerk naar hem gegooid werd.

 

Willem heb ik exact hetzelfde mee gedaan, zodat ook hij gezellig met mij vuurwerk zou kunnen kijken, maar belangrijker...niet bang zou worden. Helaas pindakaas. Willem heeft twee keer een striker tussen zijn poten gehad die dus onder hem afgingen. Drama.......

 

Wat lastig is is dat zijn angst toch overgaat op Wammes. Wammes gaat nog wel hoor, maar ben toch benieuwd hoe het zal gaan met oud en nieuw.

 

Vanavond was ik echt enorm pissig. Drie keer achter elkaar, ongeveer kwartier tussen steeds, en idiote knal. Bij de eerste leek alsof iemand een grote container op een dak van een huis liet vallen. (woon bij een winkelcentrum) De 2e was zo niet nog harder. Niet alleen de honden maar ikzelf zat ook bijna vast aan het plafond. Hart in de keel etc... Ik vind het echt niet normaal. De politie in de stad, de wijkagent etc weten er allemaal van, maar ze hebben zogenaamd geen tijd om te gaan posten.

 

Iedere dag is het raak. Ieder weekend savonds. En geen enkele keer tijd om te posten? Ook geen boa ofzo?? Op deze manier kan het zo maar gebeuren dat wanneer iemand uit de buurt diegene ziet hem gelijk zelf eens flink zal gaan afstraffen omdat iedereen het gewoon spuugzat is. Jonge wijk, veel kleine kinderen, baby's, huisdieren etc. Een knal en gelijk huilende kinderen, baby's en honden compleet in de stress. Als dat het hele jaar zo is, en de politie etc doet niks, geloof me......de meerderheid van de bewoners is het meer dan zat. 

 

Laatst was er ook een topic over vuurwerk waarin ook iemand vertelde last te hebben van veel vuurwerk buiten oud en nieuw om. Als reactie las ik dat ze dat maar door de vingers moest zien want ze was zelf ook jong geweest en ach, laat de jeugd toch hun lolletje. Ik wil best een maandje ruilen......kijken of het dan nog als lolletje wordt gezien.

 

Echt, ik ben inderdaad ook jong geweest en heb heus vuurwerk afgestoken en knallers etc. Maar niet als er dieren in de buurt waren en ook niet buiten oud en nieuw om.

 

Ligt dit nu aan de jeugd of aan de ouders? Hoe kunnen ze het hele jaar door zulk zwaar (dus illegaal) vuurwerk hebben. Het is niet goedkoop... De jeugd werkt nauwelijks, wie koopt het voor ze. Zouden die ouders het dan echt niet weten?? 

 

Eigenlijk ben ik best voor een groot vuurwerk per dorp, stad, gemeente. Moet je zien hoeveel geld er ieder jaar alleen al aan legaal vuurwerk wordt uitgegeven. Maar onderussen wel allemaal schreeuwen dat iedereen slecht verdient, te weinig geld heeft enz enz... Maar natuurlijk!! 

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk) 3 doggies

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Angst is een emotie, geen gedrag. Je mag je hond gerust steun bieden, maar belangrijk is wel dat je je hond laat weten dat dat geknal geen kwaad kan, blijf er zelf niet te lang in hangen.

Mijn honden zijn compleet panisch voor vuurwerk (en onweer..), ik ben al even bezig met vuurwerk training maar helaas nog niet lang genoeg. Ik ondersteun ze al even met homeopathische stress-verminderaars, maar rond oudjaar zelf krijgen ze ook nog angstremmers.

Cosmic verstopt zich, kruipt achter een wasmand en laat zich de hele avond niet meer zien. Wispa probeert te vluchten, ze probeert letterlijk door de muur of deuren te graven..

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Je kan nu al beginnen met je hond na elke knal iets lekkers, of leuks te geven. Waardoor hij de associatie maakt knal is de voorspeller van iets leuks. Het is daarvoor belangrijk dat het leuks volgt op het (potentieel) engs. 

Dat leuks komt er zonder dat je iets zegt. Op een gegeven moment gaat je hond ernaar "zoeken" bij een knal. Dan is het "gelukt". 

Vanaf dan komt het leuks minder vaak en bij ergere knallen. 

Voor 12 uur oud en nieuw kan je een puzzeldoos maken met veel lekkers.

Ondanks een goede voorbereiding kan elke (wat oudere) hond vuurwerk(en ander lawaai zoals onweer) angst ontwikkelen. 

 

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

"
Voor 12 uur oud en nieuw kan je een puzzeldoos maken met veel lekkers.

 

  "

 



http://service4dogs.nl/vuurwerkpakket-voor-je-hond/

Hier vind je hoe je zo'n puzzeldoos kan maken.
Succes met de eerste oud & nieuw :-)

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Moos is doof denk ik .

 

Ons maatje op de losloopplaats, Luna...

 

Daar zijn we al vaak achteraan moeten gaan, is zelfs al in paniek overgestoken over een erg drukke weg...

 

Verbieden! Of die paar uur rondom oud-en nieuw...

honden page profiel delubodelubo 3 doggies

honden foto van delubo

Je had natuurlijk al kunnen beginnen met trainen van vuurwerk. Heb ik bij lucky ook gedaan toen hij pup was. Lucky in de achtertuin met mij en een bak met koeken. En mijn vriend in het gangpad met kindervuurwerk en later rotjes. Lucky is er dus niet bang voor. Was erg blij dat ik dit had gedaan vorig jaar toen er in het losloopgebied een mortier afgeschoten werd. Hij kwam meteen naar me toe om koeken te halen.

Bobbie is wel bang. Is nu beperkt naar oversprong gedrag en en tongel. De bibber is er al uit. Ook door te trainen. Vuurwerkcd en bak met koekjes. Steeds als er nu een knal is. Komt ie naar me toe voor een koekje. Dus heeft zeker effect. Misschien met oud en nieuw zelf dat ik hem wel wat ondersteuning geef van medicatie. Zylkene of iets dergelijks.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Het hangt er helemaal vanaf hoe erg er geknalt wordt. Tevens hangt het ook vanaf hoe je eigen hond dit vindt (is heel individueel).

Goed opletten en je hond niet alleen laten (geen moment).

Ik hoop dat het geheel verboden wordt, vuurwerk. Nu al ee hondje "gedood" met vuurpijlen (baas liep het laatste rondje en vandalen beschoten ze met vuurwerk). In de tram ook al vuurwerk onder een kinderwagen MET baby erin afgeschoten....nu al veel ongelukken. Wees alert.

honden page profiel christel bumper en milo christel bumper en milo

honden foto van christel bumper en milo

" Je had natuurlijk al kunnen beginnen met trainen van vuurwerk. Heb ik bij lucky ook gedaan toen hij pup was. Lucky in de achtertuin met mij en een bak met koeken. En mijn vriend in het gangpad met kindervuurwerk en later rotjes. Lucky is er dus niet bang voor. Was erg blij dat ik dit had gedaan vorig jaar toen er in het losloopgebied een mortier afgeschoten werd. Hij kwam meteen naar me toe om koeken te halen.

Bobbie is wel bang. Is nu beperkt naar oversprong gedrag en en tongel. De bibber is er al uit. Ook door te trainen. Vuurwerkcd en bak met koekjes. Steeds als er nu een knal is. Komt ie naar me toe voor een koekje. Dus heeft zeker effect. Misschien met oud en nieuw zelf dat ik hem wel wat ondersteuning geef van medicatie. Zylkene of iets dergelijks. "

 dat kindervuurwerk reageert bumper niet op, mijn zoon was daar mee bezig maar bumper reageerde er niet op. Maar misschien kwam dat omdat mijn zoon dat deed en bumper dat zag

honden page profiel delubodelubo

honden foto van delubo

Prima toch! Je moet het ook opbouwen;-) zal vast wel goedkomen!

honden page profiel Linda & MayroLinda & Mayro

honden foto van Linda & Mayro

Onze eerste hond wilde altijd opgebeurd worden met onweer en vuurwerk. Dan kon hij kijken. Hij bleef net zolang blaffen tot je hem mee liet kijken.

 

Met oud en nieuw liet ik onze hond die we nu hebben uit, hij liep niet aan de riem. Een gigantische knal 's morgensvroeg om kwart voor 6. Ik schrok me te pletter. De hond keerde zich naar me om, maar ik had me al weer hersteld.. Hij had zoiets van, oh mijn baas is niet geschrokken, ik loop ook maar door. Moet eerlijk zeggen dat hij nu ook niet onder de indruk is van een knal/ onweer/ vuurwerk.

 

Het gaat er met name om hoe jij reageert en een beetje geluk dat je in een fatsoenlijke buurt woont waar ze niet het vuurwerk voor je hond gooien e.d. Zou me er niet te druk om maken dat je hond misschien angstig wordt voor vuurwerk.

 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Je kan nu al beginnen met je hond na elke knal iets lekkers, of leuks te geven. Waardoor hij de associatie maakt knal is de voorspeller van iets leuks. Het is daarvoor belangrijk dat het leuks volgt op het (potentieel) engs. 
Dat leuks komt er zonder dat je iets zegt. Op een gegeven moment gaat je hond ernaar "zoeken" bij een knal. Dan is het "gelukt". 
Vanaf dan komt het leuks minder vaak en bij ergere knallen. 
Voor 12 uur oud en nieuw kan je een puzzeldoos maken met veel lekkers.
Ondanks een goede voorbereiding kan elke (wat oudere) hond vuurwerk(en ander lawaai zoals onweer) angst ontwikkelen. 
  "

 Het werkt echt hoor!! Gewoon de (honden)koek trommel voor je neus,en zodra je hond opspringt(paniekerig denkt te worden) gooi je een koekje door de kamer en gaan ze zoeken.

 

En een eigen 'vuurwerk pakket' maken helpt ook.Mila is er vorig oud en nieuw 3 kwartier mee bezig geweest om alles uit te pakken 

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

" Angst is een emotie, geen gedrag. Je mag je hond gerust steun bieden, maar belangrijk is wel dat je je hond laat weten dat dat geknal geen kwaad kan, blijf er zelf niet te lang in hangen.


Mijn honden zijn compleet panisch voor vuurwerk (en onweer..), ik ben al even bezig met vuurwerk training maar helaas nog niet lang genoeg. Ik ondersteun ze al even met homeopathische stress-verminderaars, maar rond oudjaar zelf krijgen ze ook nog angstremmers.


Cosmic verstopt zich, kruipt achter een wasmand en laat zich de hele avond niet meer zien. Wispa probeert te vluchten, ze probeert letterlijk door de muur of deuren te graven.. "

 

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Wat versta je onder angstremmers?

honden page profiel Dutchshepherdteam Dutchshepherdteam

honden foto van Dutchshepherdteam

Voor mijn hond wordt het nu de tweede keer. Ik raadt aan, als de hond schrikt van een knal, niet meteen de hond te knuffelen en gerust te stellen. Dit heeft mijn tante bij haar hond gedaan en die hond is nu echt 'verpest' kwa knalletjes. Doordat zij zich vol op de hond stortte dacht de hond dat het ook echt eng is. Bij die van mij heb ik in de ochtend een wandelingetje gemaakt. Van de eerste knal schrok ze een beetje. Ik keek haar niet aan en liep door. Toen ze zich weer op iets anders focuste gaf ik haar aandacht.  Je moet natuurlijk niet de hond compleet negeren. Maar zo min mogelijk aandacht geven helpt. De mijne kijkt nu nergens meer van op of om. 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Dat is absoluut waar. Een heel belangrijke training: als het baasje nergens van schrikt en doet of zn neus bloed dan schiet de hond ook niet zomaar in de stress. De baas laat immers zien dat er niets is om bang van te worden en als je hond jou vertrouwd, dan zal hij ook rustig(er) blijven.

Ik heb ook naar de toneelschool moeten gaan om mijn poker-face in te studeren voor Wanda.... die kijkt nl echt altijd direct naar mij als er iets engs gebeurd. En we wonen vlakbij een militair oefenterrein waar de oorlog nog lang niet over is! Dus ja.

Maar omdat ik dit acteerwerk dus vrij goed onder controle heb, schrikt zij niet zomaar meer.

 

Dus de moraal van dit verhaal: neem acteerlessen én laat je hond altijd aangelijnd uit tussen, grofweg, kerst en 3 januari....

^