Hallo allemaal,
Ik ben op dit forum terecht gekomen omdat mijn vriend en ik over iets meer dan 6 weken onze eerste pup krijgen! De pups van het nestje zijn afgelopen maandag geboren, het zijn 10 teefjes en 1 reutje. We weten nog niet welke pup het wordt, want de fokkers beslissen pas met een week of 6 naar aanleiding van het gedrag van de pups en wat voor thuis ze krijgen welke pup met welk baasje gematcht wordt. We weten wel dat we een teefje krijgen, maar dat wilden we ook graag.
Nu ben ik (en mijn vriend ook) best wel zenuwachtig, omdat we het graag goed willen aanpakken. Ik heb al van alles gelezen en filmpjes op internet bekeken over positief opvoeden en we zijn ook aan het kijken naar een puppycursus, al zijn we er nog niet uit welke het gaat worden.
Wat betreft de puppycursus ben ik dan ook benieuwd naar jullie mening. We hebben maar 1 hondenschool op 10 minuten lopen afstand zitten, die traint in groepjes van maximaal 6 pups maar wel pas als de pups 10-11 weken oud zijn en hij was een beetje vaag over de trainingsmethode. Daar heb ik niet zo'n geweldig gevoel bij dus. De andere cursussen zitten op minimaal 3 kwartier met het OV van ons huis vandaan. Als we op de fiets gaan zijn we er sneller, maarja de pup past niet heel lang in het fietsmandje heb ik het idee en we hebben geen rijbewijs/ auto (de dierenarts zit hier overigens op 5 minuten lopen vandaan, dus als er echt iets aan de hand is zijn we er in een vloek en een zucht). Maar ik kan me ook weer voorstellen dat de pup al doodmoe zal zijn als ze net minstens 3 kwartier onderweg is geweest.. Dus wat zouden jullie doen? Een laatste optie is dan nog een privé trainer, die de eerste keer bij ons thuis komt en de lessen daarna met je afspreekt in het bos en je dan ook helpt met de omgang met andere honden. Dat is wel maar 5 lessen. Ik neig er zelf denk ik naar daarvoor te kiezen en dan daarna te beginnen aan een vervolgcursus bij één van de verdere hondenscholen aangezien de pup dan al iets ouder is (nl. zo'n 13-14 weken).
Dan vroeg ik me ook nog af of er mensen zijn die ervaring hebben met het kennis laten maken van een pup met konijnen. Ik heb er op dit moment 3 (alle 3 boven de 6kg en het zijn absoluut geen bange paniek konijntjes), waarvan er 2 op het balkon zitten en het konijn wat binnen zit zit niet meer binnen als de pup komt. Ik probeer haar te koppelen met de andere konijntjes want ik heb haar gevonden en zou haar hier heel graag een goed huisje bieden, maar ze is een beetje getraumatiseerd dus het vlot nog niet erg. Dus als dat voor het einde van het jaar niet is gelukt ga ik op zoek naar een nieuw huisje voor haar, omdat ik niet denk dat het dan een groot succes wordt met haar en de pup. Maar goed, ik vroeg me dus af hoe ik ze bij elkaar moet introduceren. Ik had zelf het idee af en toe met de pup naar het balkon te gaan en dan door het hek heen naar ze te kijken en met de pup te gaan spelen zodat hij afgeleid wordt en dan uiteindelijk de konijntjes naar binnen laten (omdat ze anders hun territorium willen bewaken misschien) en dan de pup op schoot houden en weer afleiden? En in ieder geval naar de kinderboerderij, misschien nog vóórdat ze de konijntjes hier ziet zodat ze eerst kan wennen aan konijnen in het algemeen. Dat dan wel na haar enting van 9 weken denk ik? Of kan ik beter wel meteen vanaf dag 2 of 3 beginnen met haar te laten wennen aan de konijnen? Ik moet zeggen dat ik er nog niet echt een duidelijk idee over heb.
Dus hebben jullie tips, adviezen etc. dan zijn ze van harte welkom!
Allereerst gefeliciteerd met jullie pup!
( nog even geduld dan)
Maar als ik het zo lees hebben jullie in ieder geval een verantwoorde Fokker gevonden.
Wat betreft een honden school.
Ik zou toch zoveel mogelijk naar je gevoel luisteren.
Als je een school niet ziet zitten zou ik idd een andere zoeken.
Ook kan je vragen of je een les mee mag kijken om te kijken hoe ze te werk gaan met de pups.
Wat betreft de konijntjes.
Allereerst ben ik erg benieuwd wat voor ras je hebt.
Als je om maar een voorbeeld te noemen een husky neemt zou ik alleen maar zorgen dat je hond ver bij de konijnen uit de buurt blijft.
Veel andere rassen zouden wellicht direct aan de konijnen laten wennen.
Ik ken genoeg huishoudens die een hond en een konijn binnen hebben dus lijkt me dat geen heel groot probleem.
Al is dat natuurlijk weer afhankelijk van het ras.
Je zal ongetwijfeld nog meer reacties krijgt wat betreft voor of ná de enting pas introduceren met de konijntjes want dat zou ik echt niet weten.
Als de pup er is kan je fotos plaatsen als je dat leuk vind.
Wij zijn namelijk gek op fotos
Alvast veel voorpret gewenst met je toekomstige pupke.
Leuk leuk! Wat voor ras is het? Of heb ik daar over heen gelezen?
Ik zou naar je gevoel luisteren en voor de puppycursus gaan die verder weg is.. mey 10 weken "pas" beginnen zou ik zelf niet fijn vinden omdat je (ik wel tenminste) vooral de eerste tijd tegen "problemen" aanloopt
Is een fietskar een idee?
Met konijnen heb ik geen ervaring..
Dankjewel!! Ja ik heb echt een goed gevoel bij de fokker, we zijn er bij een aantal langs geweest maar bij deze hebben ze 5 honden die gewoon allemaal in huis wonen en lekker elke dag een paar uur wandelen in het bos of op het strand. De pups worden in huis opgevoed en we krijgen elke dag foto's en verhaaltjes, ze zijn heel erg behulpzaam als we vragen hebben en ze denken enorm mee. Ze zijn niet zo van de shows, doen ze wel af en toe omdat de rasclub dat verplicht maar ze fokken meer op geen erfelijke aandoeningen en het karakter. Ze zijn begonnen omdat ze een hulphond hadden omdat één van de twee gehandicapt is en zijn toen zo verknocht geraakt aan het ras.
Oeps ik dacht dat ik het ras erbij had gezet, het wordt een Golden Retriever. We hebben er inderdaad bewust naar gekeken dat we geen hond als een Husky of een border collie namen (want de hele tijd in een hoekje gedreven worden is voor de nijnsels ook niks natuurlijk). Bij de fokker hebben ze ook cavia's en eerst ook konijntjes gehad en dat ging altijd goed met de hondjes, maar de pups zijn dus straks wel al gewend aan cavia's. De konijntjes zijn overigens wel allemaal geënt en ontwormd ed dus wat dat betreft verwacht ik niet dat zij ziektes over zullen brengen naar de pup maar dat kan ik ook verkeerd zien.
En een keertje meekijken bij een cursus is inderdaad wel een goed idee, ik zal het eens vragen!
Ja zeker zal ik foto's plaatsen!! :) Het is altijd leuk om je liefde voor dieren met anderen te kunnen delen (mijn vriend en ik zijn echt de enigen in onze families en vriendenkring die van dieren houden)
Stabij Gijs ik lees je reactie net nu ik weer een reactie geplaatst heb haha. Het is dus een Golden Retriever.
Dat gevoel van pas met 10 weken beginnen had ik inderdaad ook, inderdaad omdat je als je eerder begint nog ruim gebruik kan maken van de periode tot 12 weken waar ze dan nog inzitten. Een fietskar is echt een goed idee, ik zal eens kijken of ik zoiets op mijn fiets kan bevestigen en waar ik zoiets kan krijgen. Alleen kan dat wel zonder dat je pup eruit springt en aan de riem blijft hangen? :O
Leuk dat jullie een pupje krijgen!
Qua konijnen zou ik me niet heel druk maken... Je moet het zo "gewoon" mogelijk houden voor de pup.. Dat het maar de normaalste zaak van de wereld is zeg maar.
Dus als je de konijntjes gaat voeren, kammen, knuffelen etc de pup er bij betrekken... Desnoods als je daar mee bezig bent de pup een kauwbotje geven terwijl jij met de konijntjes bezig bent.
Dit hebben wij gedaan met onze kat. Ging goed en ze kunnen goed met elkaar leven
Qua cursus.... Tja. Je moet op je gevoel af gaan. Bij twijfel, niet doen.
Oh.. Ik zie nu dat het een Golden Retriever wordt!
Nou, dan moet het goed komen hoor . Haha...
Golden Retrievers hebben een ontzettend aanpassingsvermogen en zijn erg sociaal naar andere dieren...
Het is goed aan te leren hoe ze met andere huisdieren om dienen te gaan..
Veel geluk met het pupje! Geniet er van, ze zijn zo snel groot . Die van mij is ondertussen alweer 2,5 jaar!!!
Oooh wat een mooierd zeg! *zwijmel* Ja jammer hè, dat ze zo snel groot worden! Maarja aan de andere kant wel weer leuk, want als ze uitgegroeid zijn kun je tenminste lekker lang met ze wandelen en een sport zoeken bijvoorbeeld (zoiets lijkt mij erg leuk, maar dan wel agility, frisbee of van die jachttrainingen zeg maar).
Oké maar dan wel in het begin met een hekje ertussen neem ik aan? Want ik ben een beetje bang dat als de konijntjes druk doen dat de pup dan met ze wil spelen en ze per ongeluk pijn doet. En dat wil ik voorkomen want als de konijntjes bang worden van de pup gaan ze hem uiteindelijk niet in hun buurt dulden (geloof me, ook konijnen kunnen erg hard bijten weet ik uit ervaring). Dus dat wil ik wel een beetje voor zijn. Vandaar dat ik dacht misschien eerst om de dag even naar de kinderboerderij gaan de eerste week zodat het inderdaad normaal voor haar wordt en dat ze hier misschien wat minder enthousiast wordt van de konijntjes. Of de konijntjes binnen laten als zij in haar bench zit (ik denk wel dat ik die wil gebruiken de eerste tijd, maar ik ben er nog niet helemaal over uit) en dan met ze spelen en voeren en de pup negeren als ze geluid maakt? Telt dat ook als het zo normaal mogelijk maken?
Klopt. Het voordeel van een volwassen hond is die fijne, lange wandelingen en trainingen!
Ik zou er inderdaad wel eerst een hekje tussen doen.. En niet te veel/ te lang in één keer... Gedoseerd aan elkaar laten ontmoeten. Zo komt de acceptatie in mijn ogen veel soepeler.
Met de bench zou kunnen, maar let er dan wel op dat de pup niet te druk gaat worden. Maar met een hekje ertussen de eerste tijd lijkt me zeker verstandig voor beide partijen. Een pup is nog geheel blanco en ziet niet altijd het gevaar van iets. En ja, konijnen kunnen hard slaan en bijten. Dus voorzichtigheid is geboden, vooral als het pupje nog zo klein is!
Maar zolang je alles goed begeleid, denk ik niet dat je veel problemen zal ondervinden!
Wij hebben altijd konijnen gehad en honden.
Het ging altijd goed.
Gaat goed komen bij jullie.
Zodra de pup in huis is kennis laten maken.
Op je schoot,of konijn in een doos die niet hoog is,of achter een ruifje hokje of iets dergelijks.
Dat de pup kan ruiken,dat de pup konijnenharen kan snuffelen.
Wij hebben een kruising gehad ,een jrt gehad,nu een spaniel en een toy aussie.
Nooit was een dier gewond of heeft de 1 de ander gebeten.
Het spul liep in het verleden gewoon los in de tuin. Nu zit ons konijn binnen.
Met een golden verwacht ik niet zoveel problemen hoor met konijnen
Ik zou zeker eerst een hekje ertussen zodat ze elkaar inderdaad niet per ongeluk pijn kunnen doen.
Onze pup ( nu bijna 8 maanden )
Is ongeveer even oud als onze poes en ze kan nogal eens lomp zijn to onze poes hahaha.
Een golden is een echte familie hond en zeer sociaal naar andere dieren.
Een cursus en later een sport is ook echt een aanrader het zijn erg fanatieke honden die graag met en voor je willen werken.
Hier geen problemen m.b.t. onze kitten.. Max is heel voorzichtig, andersom dan weer niet maar ja... Daar ben je kitten voor .
Ik volg!! Ben benieuwd naar foto's van je pupje.
Hihi wat leuk, die foto's van poes en hond :)
En we gaan in ieder geval een cursus doen hoor, alleen dus even de vraag welke :) Een sport lijkt mij erg leuk, vandaar dat we ook voor een Golden gaan ondanks dat we niet een super groot appartement hebben. Want als je wel lekker veel met hem onderneemt is dat niet heel erg toch.
Over katten en honden samen ken ik wel inderdaad, maar een kat is zelf ook een roofdier en een konijn een prooidier dus vandaar dat er toch wel verschil in zit. Maar ik ga inderdaad zoals jullie zeggen gewoon rustig opbouwen met een hekje ertussen, niet te lang maar wel meteen zodat ze wel meteen weet dat ze deel van de familie zijn. De nijntjes in een doos zetten gaat m niet worden haha, het zijn dan wel echte lobbesen die tot nu toe nergens bang voor zijn en lekker op hun rug liggen omdat het hun toch niks kan schelen, er zit wel echt een kop op. Ze komen graag knuffelen, maar wel op eigen initiatief en pak ze zeker niet op *kuch* nagels knippen *kuch*. Al moet ik zeggen dat dat na flink wat training wel beter is geworden en dat ze nu vaak zelf hun pootjes geven voor de nageltjes.
En wat betreft de cursus, ik denk dat ik in eerste instantie voor de privétraining ga, diegene komt de eerste keer ook thuis dus die kan dan misschien ook wat tips geven mbt de konijnen en dan gaan we na die 5 weken bij hem trainen voor de vervolgcursus bij een andere school. Die dichtbij heb ik toch niet echt een goed gevoel bij en zoals jullie al zeggen dan moet je het niet doen. Een halfuurtje met de bakfiets moet wel kunnen denk ik en als hij uiteindelijk uitgegroeid is is het langer reizen al helemaal geen probleem denk ik.
die van ons heeft "deurtjes" dus die kun je gewoon dicht doen
en aan de binnenkant zit ook een haak waar je de riem aan vast kunt doen, maar dat hebben wij nooit gedaan
Leuk dat jullie een Golden Retriever pup krijgen.
De voorpret is ook genieten.
De fietskar zou ik pas gebruiken als de hond wat ouder is
.
Ook al neem je er een met luchtbanden, dan nog geeft dit te veel schokken voor een pup.
De temperatuur buiten moet ook aangenaam zijn; zeker omdat je pup/hond in een fietskar stil zit.
Ik heb voor mijn vorige hond een buggy moeten gebruiken, omdat ze ernstig aangedaan was door erfelijke aandoeningen. Ik had een doggyride mini, die je kon gebruiken als fietskar of buggy.
De doggyride is de Rolls Royce onder de fietskarren/buggies.
http://www.doggyride.com/us/en/Default.aspx
De voorpret is zeker genieten! Elke avond worden alle activiteiten meteen gestaakt als de foto's te zien zijn, zo leuk! Ben benieuwd wanneer we kunnen gaan kijken, waarschijnlijk ergens aan het eind van de week.
Zo'n afgesloten fietskar ziet er heel handig uit inderdaad, ik had bij "fietskar" eerst even een soort bakfiets in mijn hoofd. De pup komt pas rond 20 januari, dan beginnen we als we privé training zouden nemen op 8 weken meteen met cursus. Die duurt dan 5 weken, dus dan zouden we begin maart toe zijn aan de vervolgcursus, even afhankelijk van wanneer die start. Dan is ze en geen ukje meer en het is dan al langzaam wat minder koud aan het worden. Zou het dan wel kunnen met de fietskar? Of is dat nog te vroeg? Overigens heb ik hier van die SnuggleSafe Heatpads voor de konijntjes (van die niet kapot te bijten schijven die je een paar minuten in de magnetron stopt en vervolgens in een lekker zacht hoesje en dan blijven ze een paar uur heerlijk warm), die zou ik er als het nog wat fris is bij kunnen leggen. We gaan er ook eentje in het mandje doen de eerste paar weken, dan een niet te groot mandje met lekker zacht en dus warm kleedje en knuffeltje met de nestgeur zodat ze zich minder eenzaam voelt.
En nog iets, gebruiken jullie een halsband of een tuigje? Aan de ene kant neig ik naar tuigje omdat er dan minder druk op de nek komt en het lijkt mij voor de hond wat prettiger, maar aan de andere kant lees ik ook weer dat het trekgedrag juist in de hand kan werken (weet niet precies waarom).
Wij hebben de eerste weken dat misa er was een hek dwars door de kamer gezet (uitgeklapte puppyren). Hier moesten de katten en de hond aan elkaar wennen. Dat werkte goed, ze konden zo op een veilige manier aan elkaars geur wennen. Ze houden (nog) niet van elkaar, maar accepteren elkaar wel.
Misa is pas met 16 weken op puppycursus gegaan. We kregen haar pas met 11 weken en dat was de eerstvolgende cursus die starte. Ik heb wel al zelf gewerkt aan zit, af, aan de lijn lopen, apporteren en dergelijke. Voor de vragen die ik had kon ik bij de fokker altijd goed terecht. Qua socialiseren hadden we hele leuke honden in de buurt. Maar privétraining klinkt wel heel leuk en makkelijk qua logistiek. Als je het geld hebt, waarom niet?
Edit: wij hebben een tuigje. Misa trekt niet meer en heeft xe gewoon afgeleerd met tuigje aan. De een zegt dat een tuigje trekken bevorderd, de ander zegt dat een tuigje trekken juist verminderd. Wat dat betreft is het koffiedik kijken. Een tuigje is beter voor de hals. Mocht het slechte effecten hebben qua trekken is een halsband zo gekocht en niet zo duur.
Vanaf 14-15 weken kan je afhankelijk van het weertype en temperatuur een fietskar proberen. Kijk hoe ze reageert, haar lichaamstemperatuur niet te veel zakt en bouw het langzaam op. Ik had om mijn hondje te laten wennen aan de buggy/fietskar, deze met één kant open in de woonkamer gezet. Wat voer of snacks erin; de eerste stap was overwonnen. Ik had er een deken in gelegd. Al snel ging ze zelf in de buggy liggen en vond het een veilige plaats.
Een tuigje is beter, want je trekt met een halsband toch aan de keel.
Ik ervaar bij mijn hondje dat hij juist minder trekt met een tuig.
toevoeging
Het idee van een hotpack; eerst bij haar plaats en later ook eventueel in de fietskar, is op zich een goed idee. Ik gebruikte een kruik met handdoek erom heen. Je moet alleen heel goed in de gaten houden of ze de hotpack of kruik niet gaat kapotbijten.
Een hotpack wordt warmer dan een kruik, omdat er een relatief dunne laag plastic omheen zit. Pas op voor verbranding.Wat het slopen betreft is een hotpack gevaarlijker i.v.m. de vloeibare materie, die daar in zit. Daarom zou ik een kruik prefereren. Mijn hondje is geen sloper; hij heeft nooit geprobeerd om de kruik onder zijn deken te pakken of te slopen.
Edit; verhaal over kruik toegevoegd
Irene, is het jullie eerste pup? Wij willen ook graag vroeg op cursus omdat het voor ons dus de eerste keer is. Een aantal dingen aanleren, zoals zit, lig, hier komen, blijf en nog wat dingen heb ik wel al meegemaakt bij de chow chow pup van mijn opa en oma. Maar dat is alweer 12 jaar geleden. En als het pas met 16 weken kan omdat je je pupje pas met 11 weken krijgt, ja dan is het niet anders :) Maar aangezien wij haar wel al eerder krijgen willen we toch graag zo snel mogelijk beginnen. De privé cursus kost hetzelfde, alleen dan 5 lessen van 1,5u ipv 10 lessen van een uur.
Dat zou wel een mooie leeftijd zijn, 14-15 weken, want dan kan ik inderdaad zoals je zegt Loesje goed opbouwen. Dankjewel voor de tip!
En wat betreft het tuigje; het klinkt inderdaad logischer dat het beter is voor een hond, maar als je dan het tegenovergestelde leest ga je toch twijfelen. Ik gebruik voor de eerste week denk ik wel even een halsbandje, maar gewoon een puppybandje met lijntje omdat je dan toch niet echt gaat wandelen maar meer vaak naar buiten voor de behoefte en af en toe een blokje om. Maar het zal dan ook nog wel koud zijn en bovendien mag ze nog niet ver lopen, dus dan kunnen we haar in de loop van de tijd meenemen naar een dierenwinkel om een goede uit te zoeken. Zou nu echt niet weten wat voor maat we zouden moeten haha
Hoi Charlie, wat leuk dat jullie een pupje krijgen! Veel plezier met de voorpret!
En wat betreft de warmte pad, hij wordt niet heel warm! Gewoon lekker, maar ik kan hem zeker ook zonder hoes gewoon op mijn blote huid leggen zonder dat het te warm wordt. Er staat op de site dat hij na 3 uur 50 graden is, maar dat slaat echt nergens op. Het is precies behaaglijk, maar niet zo warm als een kruik. (misschien heb ik gewoon 2 minder goed werkende?) Ik was er eerst niet zo tevreden mee, juist omdat hij niet zo heel warm wordt maar de konijntjes zijn er echt gek op. Ze zijn er bijna niet vanaf te krijgen als ik het ding weer op wil warmen haha. Dus blijkbaar is het toch precies warm genoeg.
Qua kapot bijten, ik dacht dat dat niet kon. Het is een schijf die wel een beetje bol is en vooral glad, dus volgens mij glijden tandjes er zo vanaf en de stof die erin zit is niet giftig. Maar buiten dat ik hem lekker onder het dekentje in de mand leg waar hij niet zomaar in het zicht ligt blijf ik er zeker eerst ook bij om te kijken wat ze ermee doet.
http://www.snugglesafe.co.uk/acatalog/pet_bed_heat_pad.html
Meestal begin je op een puppycursus pas met 12wkn, na de laatste inentingen. 10wkn is helemaal niet abnormaal.
Dat betekend niet dat je voor die tijd niet bezig bent met je pup qua socialisatie kan je heel veel zonder de cursus hoor. En netjes aan de riem leren lopen etc etc dat spreekt toch ook voorzich.
Naar mijn inziens is 12wkn dus vroeg genoeg.
Misschien dag je kan zeggen waar je vandaan komt, misschien dat er meerdere cursussen worden aangeboden maar je die niet zo simpel op internet kan vinden
Oh ik dacht dat 9 weken heel normaal was, omdat dat bij bijna alles cursussen die ik heb bekeken stond. Vandaar mijn aanname. Maar als ik het dus goed begrijp maakt de leeftijd van de pup waarop je begint dus niet heel veel uit, zo lang je maar meteen als hij bij je thuis komt begint met socialiseren? Zit, lig, netjes voor de riem leren lopen, hier komen en dat soort dingen spreken inderdaad voor zich, je kunt ook best aardige filmpjes daarvan vinden.
Ik woon in Diemen Zuid, vlak bij het gelijknamige station ook.
De cursussen die ik heb bekeken zijn:
Hondenschool de Gabber (10km fietsen)
Kynologenclub Amsterdam (21,4km fietsen, valt eigenlijk sowieso af helaas) evenals de Martin Gaus Hondenschool die volgens mij op hetzelfde terrein zit
Hondenschool Omnia (8,6km fietsen)
Hondenschool Ruby Remmers (14,4km)
ScoobyDogz (16,1km)
Hondensportvereniging de Oeverlanden (9,5km)
Loebas (11km én met veerboot)
En met het ov ben je dus wel pittig lang bezig, omdat je natuurlijk niet in 1 ruk van hier aan de andere kant van Amsterdam bent maar
En de cursus in de buurt (die van 10-11 weken) is van Dogs-Company. Die ik overigens geen mail meer terug kan sturen! Ik wou reageren op zijn mail met de vraag of ik eens mocht komen kijken, maar ik krijg steeds een bericht dat het verzenden naar dat mailadres steeds mislukt.
Oh hee ik zie nu trouwens dat hondenschool Omnia maar 35 minuten met het ov is, daar had ik even overheen gekeken *schaam* Is dat wel te doen met een pup? En dan 1,5 les en dan dus weer 35 minuten terug.
Ik vind het allemaal wel erg lang voor een pup, zeker als die daarna nog in de les moet opletten.
Maar dat is mijn mening, andere denken daar wellicht anders over.
Direct beginnen met sociallisatie ja, maar vermoedelijk hebben de fokkers ook al een hoop in hun handen genomen. Hopelijk toch!
Maar je kan ook teveel doen voor je pup, zeker in het begin. Laat hem aan jullie en het huis wennen, uiteraard horen de konijntjes daar ook bij. Kom al eens buiten met hem, maar overdrijf ook niet. Sommige pups raken snel overprikkelt.
De regel is 1uur spelen = 2uur verplichte rust, ze hebben dit echt nodig.
De fokkers doen er zeker ook al veel aan hoor! Met de andere honden in de groep, met allerlei soorten mensen, voorwerpen, handen etc etc.
En dat het lang is heb je wel een punt, vandaar dat ik het ook vroeg. Ik ga denk ik gewoon even bij de hondenschool in de buurt kijken en vragen of het dan wel echt met 10 weken kan. Dan kunnen we daarvoor gewoon zelf een beginnetje maken met trainen en rustig aan allerlei dingen laten wennen. Dankjewel voor het meedenken Saskia :)
Let ook wel op voor plekken waar veel honden komen, je pup is nog niet volledig ingeent. Een hondenschool weet ik niet, ik kom wel uit Nederland (Ijmuiden) maar woon al 6jr in Antwerpen. Ben er dus helemaal uit!
Beter ras had je niet kunnen kiezen. Hier ook een (trotse) Golden eigenaar.
Met 10 weken beginnen aan een cursus is geen ramp. Door onze vakantie hebben wij Evy met 9,5 week gekregen en ze was 10 weken toen we op cursus gingen. Ik volg de opleiding tot instructeur en daar wordt wel telkens aangeraden om met zeven of acht weken te beginnen als je de mogelijkheid er toe hebt. De socialisatieperiode is ontzettend belangrijk en kun je nooit meer over doen!
Wat betreft het reizen met de trein, ik zou het er op wagen. Juist door het veel te doen in de jonge periode leren ze er goed mee om gaan. Neem lekker een kleedje mee en leg die op je schoot, zodat de pup daar op kan liggen en vanuit een veilige omgeving alle indrukken op kan nemen. Ervaring is dat, zeker na cursus, de hondjes in slaap storten in de trein. Lekker warm, heen en weer schommelen... en weg.
Persoonlijk vind ik een puppycursus van 1,5 uur véél te lang. Evy ging als pup drie kwartier naar de hondenschool en dan was ze echt volledig gesloopt. Pas met 13 weken merkte je aan haar dat ze een uur ook wel aan kon.
Wat betreft de konijnen is een hekje er tussen een heel goed plan. Dan kunnen ze aan elkaar wennen en hebben de konijnen de mogelijkheid om te vluchten zonder dat de pup er achter aan kan. Als je de konijnen los in de woonkamer wil zou je de pup even aan een lijntje kunnen doen. Op die manier voorkom je dat de pup achter de konijnen aan kan jagen. :)
En dan als laatst: geniet er van. Hoe vermoeiend en zwaar de puppytijd ook is, hij is veel te snel voorbij... Voordat je het weet heb je een volwassen exemplaar in huis.
Even een vraagje, ook voor mijn eigen pup. Waarom pas met 14 weken met de fietskar beginnen en niet meteen vanaf t begin kleine stukjes? Dat was ik namenlijk wel van plan. Dan gaat t veel makkelijker lijkt me.
Je haalt de pup meestal op als deze 8 weken is.
Ook een beetje afhankelijk van de grootte van het ras, zal de kleine pup toch schokken moeten opvangen, ook al heb je een fietskar met luchtbanden. Als de pup weinig gewicht heeft, zal deze eerder als een stuiterbal op schokken bewegen; zelfs als je de pup vastzet in de fietskar en dat kan je het beste voorkomen. De pup moet de fietskar wel leuk gaan vinden. De temperatuur is ook belangrijk; de pup moet niet te veel afkoelen. In de zomer opletten dat de fietskar niet te lang in de zon is. De snelheid waarmee je fietst zal wel wat verkoeling geven.
Als je net de pup hebt, krijgt deze zoveel nieuwe indrukken en moet aan van alles en nog wat wennen, dat dan oefenen met de fietskar wat te veel wordt.
Kleine stukjes wennen als de pup eenmaal thuis goed gewend is en vertrouwen heeft, kan natuurlijk wel.
Voordat je gaat fietsen zou ik de pup sowieso aan de fietskar binnen laten wennen zoals ik al eerder schreef.
Ja ok, thanxs voor je uitleg. Ik ga inderdaad binnen beginnen, en heel langzaam opbouwen. Maar wel meteen vanaf t begin.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?