Binnenkort wil ik mijn collie reu laten castreren.
Nu vraag ik me af, ivm. Mdr1 (waar hij overigens niet op getest is) naar welke narcose ik het beste kan vragen.
De dierenarts zal het wel weten maar ik ben zelf toch ook graag op de hoogte aangezien de hond me zeer dierbaar is dus ik wil het risico zo laag mogelijk houden.
Alvast bedankt
Is dit antwoord niet via Google te vinden?Of de fokker vragen?Of anders èèrst met de dierenarts bespreken voordat je hem afzet voor de operatie?Een beetje dierenarts moet dit toch wel weten.Ik kan je verder niet helpen sorry ik heb andere rassen.
Ik zou het zelf niet weten, maar hier is een lijst te vinden met risico-geneesmiddelen.
Ik hoop dat iemand anders jou kan helpen!
Bedankt voor jullie antwoorden.
Die lijst met risico middelen kon ik dus niet vinden.
Celine, ik zoek het eerst liever zelf een beetje uit zodat ik weet waar de dierenarts het over heeft. Normaal vertrouw ik hem wel hoor maar vind dit toch een groter risico.
Ik begrijp niet waarom je je hond niet eerst laat testen.
Hier een hond met MDR1, wij hebben ook een dierenarts die bij risico-rassen sowieso behandeld alsof de hond MDR1 heeft Gewoon zeggen dat er kans is dat je hond het heeft, en dan zullen ze echt aanpassingen maken.
Het nadeel van de narcose die MDR1 honden krijgen is dat ze geen injectie kunnen krijgen nadien om de narcose terug te draaien en wakker te worden. Ze (of in ieder geval mijn hond) moeten echt uitslapen, en dat duurde best lang (voor mijn gevoel sowieso natuurlijk ).
Vermoed je MDR1, sta dan niet alleen stil bij narcose, maar ook 'huis, tuin en keuken' dingen zoals vlooienmiddel en wormpilletjes. Die medicijnlijst is erg handig!
Collierassen moeten gewoon altijd als lijder behandeld worden. Zelfs honden die geen lijder zijn kunnen toch op sommige dingen ineens nog raar reageren, dus met dit soort rassen moet je gewoon standaard voorzichtig zijn, en daarom is testen niet per se nodig.
Hannah, welk narcose middel is bij jouw hond gebruikt?
Ik zie Dormitor niet in de verboden middelen lijst staan, maar anderen zeggen juist weer dat deze honden er wel slecht op kunnen reageren.
De Sheltie van mijn schoonmoeder heeft bijna het loodje gelegd tijdens narcose, vandaar wellicht mijn (over)bezorgdheid.
Voor je eigen gemoedstoestand, waarom bel je nu niet even de dierenarts op om te vragen hoe zij om gaan met MDR1 lijders? :) Je weet natuurlijk niet of hij ook daadwerkelijk lijder is, maar zo zal die toch behandeld moeten worden.
Dat heb ik al gedaan. Toen kreeg ik iemand aan de lijn die niet precies wist wat mdr inhield. Dus ze adviseerde te mailen maar mail contact gaat niet zo vlot
Je weet dat bij het castreren van een reu er meer nadelen zijn dan voor? Ik heb ook een collie, teefje. Heb haar laten testen op het gendefect. Ze heeft het niet en mag alle medicijnen.
Waarom castreren? Hoe oud is hij?
Voordat ik Luca op het gen defect liet testen, had ik altijd een lijst bij me met verbiden geneesmiddelen, stel dat je een keer met spoed bij een vreende DA komt.
Zou ook met een mdr1 vrije hond uitkijken met deze middelen hoor. Volgens mijn dierenarts kunnen ook deze honden wel degelijk reageren op medicatie. Meestal is er wel een veilig alternatief. Mijn ervaring is dat het zoveel voorkomt dat alle dierenartsen wel op de hoogte zijn wat wel of niet kan. Zou me daar niet teveel zorgen over maken.
Over MDR1 is heel veel te vinden op internet.
En een goede dierenarts weet precies wat hij wel en niet moet gebruiken.
Je moet er altijd vanuit gaan dat je hond lijder is dan ga je op safe.
Mijn vorige collie was een teef deze is toen geholpen maar toen wist ik van het hele bestaan van MDR1 niet af.
Gelukkig is alles gewoon goed gegaan.
Mag ik vragen waarom je je hond wilt laten helpen?
Heb nu ook een collie reu lopen maar ik denk er nog niet aan hem te laten helpen.
Mijn eerste vraag is ook: waarom castreren? Dringende medische noodzaak? Waarom zo'n risico nemen?
Als het dan toch zo nodig is, gasnarcose een optie?
En dat komt dan van fora of uit serieuze literatuur of onderzoek?
Bedankt voor de antwoorden!
Hij is nu 1 jaar. Ik heb nog een oudere teef lopen en ik wil geen pups. Daarbij is castreren minder ingrijpend dan de teef nu op latere leeftijd nog steriliseren.
Hij gaat regelmatig naar de trimmer dus vachtverandering zal geen probleem zijn.
Dat komt van sheltie- en collie-eigenaren. Dat is gewoon een algemeen bekend iets in die werelden..
Mij werd verteld van niet. Zonder het defect reageren ze net zo als andere honden zonder het gen defect, vertelde mijn DA
Quoten lukt niet.
maar als je het alleen voor die redenen laat doen zou ik hem intact laten.
er kleven veel meer nadelen aan dan je nu denkt!
Vooral in het gedrag en veel meer kans op andere soorten kanker.
ik zou hem of uit logeren doen of uit elkaar houden en je teef evt op oudere leeftijd laten helpen
Maar je reu echt niet.
Volgens mij gaat het niet om de vraag of ze wel of niet moet castreren hier... Ze heeft deze keuze gemaakt en als paraveterinair in opleiding denk ik dat dit de beste is. Een teef laten steriliseren die al ouders is, draagt meer risico's met zich mee dan een eenvoudige castratie van een jonge reu.
Ik heb gehoord van een collie die vrij verklaard was en die toch overleden is van een medicijn of vlooienmiddel, weet niet meer wat het precies was. Ook mijn schoonouders hebben een collie op deze manier verloren. Ik neem dus gewoon altijd het zekere voor het onzekere. Mijn collie wordt wel getest omdat er met hem gefokt gaat worden, maar mijn sheltie ga ik niet testen. Ik behandel ze vanaf hun geboorte als lijder. Mijn sheltie is ook geholpen trouwens..
Maar ieder moet dat verder voor zichzelf weten hoor, ik geef alleen door wat ik al die jaren gehoord heb hier en daar.
Jeetje, wat erg! Dat zet je wel aan het denken.
Ik weet dat sommige honden en mensen op medicijnen reageren, net als op entingen, een allergische reactie. Het kan niet komen door het gendefect, dat is er niet, dus moet er iets anders een rol spelen.
Dan is het wel zo veilig het zekere voor het onzekere te nemen.
Er zijn gelukkig alternatieve die wel goed gaan.
Hoe oud is je teef? Laatst hier een topic over een teefje van 13 die een baarmoederontsteking kreeg. Moet je een doodzieke oude hond met spoed opereren.
ik heb ook wel een goede bron. De specialist in Utrecht waar mijn hond op dat moment lag. hij vertelde dat ondanks dat mijn hond mdr1 vrij was hij wel degelijk kon reageren op bepaalde middelen. Daarom neem ik daar geen risico mee. Wel raar dat er dierenartsen zijn die dat niet weten.
Ja dat kan ook hoor! En collies zijn gewoon al extra gevoelig. Ik was er zelf ook niet bij, heb het alleen gehoord, maar daarom hou ik dus sowieso de regel aan om ze als lijder te behandelen. Kleine moeite
Ik heb overigens een kaartje in m'n portemonnee zitten met alle verboden medicijnen.
Dit is me in het buitenland al eens heel goed van pas gekomen toen we naar de DA moesten voor een middel tegen teken omdat die daar zo onwijs veel waren.
Die DA is toen echt even bezig geweest om uit te zoeken of de middelen die zij verkocht echt veilig waren simpel weg omdat ze daar nooit zo bij stil stond.
Ik denk dat verder iedere hond heftig kan reageren op narcose en medicijnen of vlooientroep, net als bij mensen kan ook niet iedereen overal tegen.
Maar nogmaals met mijn collie en aussie ben ik extra voorzichtig.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?