Wij gaan komend jaar waarschijnlijk een 2de Parson Russell verwelkomen.
Wij hadden deze week bijna een compleet wit teefje gekocht van een fokker uit Hamburg, maar na eens goed nadenken hebben we gepast voor dit teefje.
-Ten eerste was het niet één van de fokkers waar ik graag een hondje van wil.
-Het teefje was al 16 weken oud, wat ik eigenlijk een beetje te oud vind voor een goede socialisatie met mij en Maylo.
-Momenteel eigenlijk gewoon niet de tijd, heb een aanwezigheidsplicht voor mijn Minor en wil toch iets meer vrije tijd hebben om de pup toch te laten wennen aan de nieuwe situatie.
Mijn moeder is ook toch wel overstag gegaan. Ze wilde eigenlijk nog geen 2de hond er bij. Maar hoe meer ze foto's ziet van Parson pups hoe meer het gaat kriebelen om toch een leuk vriendinnetje er bij te hebben voor Maylo.
Ik heb al flink onderzoek gedaan welke fokkers me aanspreken, liefst had ik dezelfde fokker van Maylo gehad en van de volle zus van Maylo een pup gehad, maar ze is ermee gestopt. Ik heb namelijk wel bepaalde wat punten wat ik zoek in een Parson en de Parson moet Ruwharig of Broken zijn.
Nu maar eerst fokkers mailen en genieten van het voorpret
Edit: En als het een beetje zit wil ik graag nog wat Shows en de Internationale Terriërshow bezoeken op 22 maart 2015
ohh super leuk, ik volg
1x is wel genoeg stomme telefoon
Leuk, een tweede hond erbij ! ik volg ook
Leuk!! Heel veel plezier en succes!
Ik volg
Wat leuk
Ik volg!
Leuk! Ik ben benieuwd :)
leuk
spannend geniet alvast van de voorpret
Leuk leuk!
Dankje allemaal. Wordt flink uitzoeken en kijken wie rond de zomervakantie een nest verwacht. Maar wordt wel leuk, omdat ik met de 2de Parson show wil gaan lopen en ooit als het zich toelaat fokken als alles goed gekeurd is natuurlijk.
Ik heb het waarschijnlijk al eens vermeld maar vlakbij ons zit een goede parson fokker
Aan de kanten van Maaseik haha
Hahaha van Geysterveld bedoel jij volgens mij of niet? Dat is de fokker die Maylo's vader heeft. Goede fokker maar fokt wel voornamelijk gladharige Parsons. Hij heeft maar één teef die ruwharig is de rest is allemaal glad (behalve de 2 reuen die wel ruw zijn waaronder Maylo's vader Rob Roy)
Die had laats een nestje met Lina de Ruwharige teef maar dat hebben we voorbij laten gaan. Maar hij staat wel op mijn lijstje van de fokkers waar ik wel een pup van wil en dan met name van Lina
Ah ik volg! Ik heb het altijd een leuk ras gevonden. Leuk dat je ook wilt showen en eventueel fokken!
Leuk veel plezier met de voorpret!
Wat leuk dat je er een tweede bij krijgt! Parsons zijn leuk!
Maar even een vraagje, puur uit interesse..
Je zegt dat je graag wilt gaan fokken met je volgende hondje maar je bent ook op zoek naar een fokker die aan het begin van de zomervakantie een nestje heeft.
Heb je geen voorkeur voor bepaalde lijnen om je kennel mee te starten?
En wat nu als die fokkers van die lijnen geen nestje hebben rond de vakantie? Ga je dan voor andere lijnen of komt de pup dan toch eerder/later?
Ik hoop dat je dit niet opvalt als kritiek, ik ben gewoon heel benieuwd naar jouw redenering hierin
Wat leuk! Puppypret!!
Ik heb even in je profiel gespiekt. Hoe vaak zal jij niet te horen krijgen "oh een jack russel!" Ik had het ook gedacht als het er niet bij had gestaan haha. Wat is nou het verschil tussen de rassen?
Wat leuk nog een pupje erbij. Ik kijk nu al uit naar de foto's
Wat leuk! Ik volg :)
Hoi Nathalie nee vat ik niet op als kritiek hoor . Ik heb wel een voorkeur voor bepaalde lijnen ja, omdat ik toch wel echt bepaalde karakter trekken zoek in de volgende Parson.
Nu is het bij de Parson toch wel een issue met lijnen....de meeste Parsons hier in Nederland zijn onderling familie van elkaar. Onze vorige Parson is bijv een Oom van Maylo.
De fokkers die ik voor ogen heb met name 2 hebben dit gelukkig niet zo. Mochten deze fokkers nu rond de zomer geen nestje krijgen dan wachten we gewoon. Liefst heb ik er eentje tegen de zomer, omdat ik dan gewoon meer tijd heb maar dit kan je natuurlijk nooit plannen.
Nu is het gelukkig wel dat de meeste Parsons fokkers rond die tijd een nestje krijgen. En ik weet dat één van de fokkers dan een nestje op de planning hebben staan
Maar mocht het niet zijn dan wachten we gewoon. Ik wil niet afwijken van de lijnen omdat ik juist met der wil gaan showen.
In principe waren Parsons en Jacks ooit één ras samen en dit is eigenlijk nog niet zo lang geleden dat dit zo was.
Van 1987 tot 1994 kon je eigenlijk gewoon de raad van beheer bellen om te zeggen dat je je Jack Russell Terriër wilde aangeven. Deze kregen een afstammingsbewijs met een voorlopig register (VR)-nummer. Toen der tijd was het voor fokkers eigenlijk makkelijk om een nest te fokken. Had namelijk één van de ouderdieren een VR-nummer dan was het al voldoende. Daarom is er zoooo veel variatie in met name de Jacks omdat fokkers dus ook gewoon andere rassen gebruikte (met name andere kleine terriërs).
In 1990 werd de naam ook veranderd. Het was niet de Jack russell Terriër maar de Parson Jack Russell Terriër. Dit werd al weer snel veranderd in 1993 naar Parson Russell Terriër.
Er is toen een zogenaamde splitsing gekomen. Alle honden met een VR-nummer werden gekeurd en wie voldeed aan de uiterlijke kernmerken die ze hadden opgesteld voor de Parson werd als Parson (wel erkend) bestempeld en wie niet werd beschouwd als Jack Russell (niet erkend).
Helaas kon je wel nog gewoon Parsons en Jacks onderling met elkaar fokken waardoor er veel verwarring is ontstaan en ook weer variatie. Want als je mijn Parson vergelijk met die van iemand anders in Nederland dan zie je gewoon verschillen. Sommige Parsons hebben een veel langer hoofd en sommige een ronder.
In 1996 heeft de raad van beheer de regel veranderd en mocht je vanaf die tijd moesten de ouderdieren het zelfde 'ras' zijn. Dus ParsonxParson. De splitsing is wel langer door gegaan vanaf 1995 tot 1999 daarna is de Parson Russell Terriër echt een eigen leven gaan leven.
Nu is er ook nog eens heel verschil in de landen. In Amerika is de Parson Russell Terriër veel later een eigen ras geworden. En daar zijn vele nog steeds van mening dat de Parson en de Jack het zelfde zijn en hebben ze zelfs het ras Russell Terriër gemaakt. Dat is bij hun de eigenlijke Jack Russell. Heel verwarrend.
Maar in UK waar het ras eigenlijk vanaf komt zijn de uiterlijke kenmerken ook weer anders dan in Nederland. Daar is de schofthoogte anders dan in Nederland.
Dus ja....er is nog heeeel veeel verwarring over het ras Parson Russell Terriër maar liefhebbers/kenners en fokkers willen zich wel steeds meer afduwen aan het concept 'het zelfde als de Jack Russell'.
De Parson is dus daarom ook nog niet zo lang een 'eigen ras'.
Oh dat is nog best wel ingewikkeld haha! Nooit geweten dat de jack russel eigenlijk een soort verzamelnaam is dus. Intressant om te lezen, dankje!
De parson zijn toch een stukje groter? In ieder geval hoger
en ze hebben een andere vacht, of zijn de parsons er ook in gladhaar?
Kennissen van ons hadden er twee, ik vond ze leuk. En dat terwijl ik helemaal niets van de terriers moet hebben
ja, dat is een compliment voor de parsons!
Vroeger was het een verzamelnaam nu is de Jack russell Terriër een ras opzicht. Net als de Parson Russell Terriër.
Maar het inderdaad ingewikkeld, bij onze eerste Parson was ik er nog niet zo mee bezig nu wel natuurlijk
Ze zijn inderdaad hoger, reuen ideale hoogte 36cm en teven 33cm ze mogen 1-2cm afwijking hebben dacht ik. Maylo's oma is namelijk 34cm.
Vachttype is het zelfde als bij de Jack. Ruw, Broken en Glad. Onze vorige Parson was glad en die verhaarde echt enorm. Reden dat ik geen gladde Parson meer wil hebben.
hahaha leuk ik heb echt heel wat met terriërs vind hun uitstraling en hun karakters leuk. Nu is de Parson binnenshuis echt een rustige hond en een schoothondje voor hun bazen. Ze zijn niets liever dan bij hun baasje om te kroelen of met ze te werken.
Even een update.
Heb in totaal 5 fokkers gemaild - klinkt heel veel natuurlijk maar wil wel een breed keuze mogelijkheid hebben en deze fokkers hebben het allemaal gewoon goed op een rijtje.
Eentje valt voor mij op dit moment af, omdat ze puur op jacht fokken en ik daar helaas totaal niet in thuis of interesseert in ben. Zijn selecteren daarom ook reuen op basis van jachtinstinct en dat is mooi maar alleen en is persoonlijk mij mening als je er ook wat mee gaat doen. Helaas is dat in mijn geval niet zo en het zou dus zonde zijn en ergens egoïstisch om dit hondje dit niet te bieden.
Ik heb nu contact met een vrij nieuwe fokker in de Parson wereld. En ze heeft me alles haarfijn uitgelegd wat haar streven zijn en hoe het fokken bij haar in werk gaat. Ook heeft ze me uitgenodigd om kennis te maken, omdat ze me dus graag wilt helpen met alles. Ook zijn haar honden allemaal vrij van PLL en Loa. Haar honden zijn hier ook echt vrij van en zijn geen dragers, wat mooi is en wat ik ook echt zoek. Ze fokt ook echt alleen maar ruwharige Parsons en haar Parsons stammen af van een Belgische lijn die echt te prachtig is! Er is maar één enkele andere fokker in Nederland die ook een hondje heeft die hier vanaf stamt en zij is niet enorm actief in het fokken.
Ik heb over deze fokker een enorm goed gevoel en ga me denk ik ook laten plaatsen op de wachtlijst. Ook zijn twee van der teefjes rond April loops wat betekend dat één van hun waarschijnlijk dan gedekt wordt en we dus tegen de zomer een pupje kunnen verwelkomen.
Ik krijg strakjes nog bericht terug van een Belgische fokker. Ja een Belgische die de vader van Maylo heeft. Deze fokker stond ook al hoog op mijn lijstje. Maar ga even dit bericht gewoon afwachten
Hallo Laura
Ik heb gelezen dat jij liever een ruwharige parson wil. Is dit dan niet veel moeilijker om de vacht te onderhouden? Ikzelf heb liever de gladharige.
En ja, jack russels en parson russels zijn jachthonden hé! Dit merk ik aan mijn jack russels. Maar ik wist niet dat er nog fokkers bestaan die speciaal hondjes kweken voor de jacht. Ik heb ze niet gekocht bij zo'n fokker en ze gaan nog altijd op jacht!
Alvast veel (zoek)plezier met je nieuwe parson!
de ruwharige moeten twee keer geplukt worden en af en toe gekamt worden als ze langer haar hebben. Valt mee maar ze hebben wel iets meer aandacht nog kwa vacht.
Ik zoek juist een ruwharig vanwege dat ik er beter tegen kan. Ik heb een gladharige Parson gehad maar ik had soms last van mijm astma door hem en ook uitslag. Van Maylo die ruwharig nog nooit gehad.
Ja er zijn fokkers die er wat meer aandacht aan besteden in de fok. Onze vorige Parson kwam ook van een jachtlijn terwijl er geen greintje jacht in zat. Maylo daarin tegen allowel hij de wilde konijnen enzm met rust laat.
Maar jachtinstinct hebben ze allemaal
maar ik wil liever een Parson hebben met een lijn die daar niet zozeer gefokt voor is, ik kan de hond het jagen niet bieden. Gelukkig is het wel zo dat bij de Parson en de Jack je het jagen mooit kan ombuigen in andere bezigheden.
Nog even een update trouwens. De Belgische fokker en de Nederlandse fokker staan nu samen bovenaan. De andere fokkers zijn afgevallen en ik heb nu 2 fokkers waar ik van heb ja!
Bij de Belgische fokker weet ik wat ik kan verwachten. Want de dekreu zal Maylo's vader zijn. Heerlijke persoonlijkheid heeft deze reu en de teef match er gewoon mooi bij. Deze verwacht ook rond de zomer een nestje. Nadeel is wel dat moeders dus glad is en je dikke kans heb dat er niet echte ruwharige pups tussen zitten. Maar dit wacht ik gewoon af want het kan altijd een mengelmoes zijn vachten in zo n nest.
Dus deze twee worden het. Ik bij beide sowieso een kennismakingsgesprek doen om de honden zelf te ontmoeten.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?