Hoi allemaal,
Even snel een vraagje tussendoor, mijn Cairn reu heeft wat last van een ontstoken oog. Het is vochtig en een beetje viezig. Hoe kan ik dit het beste behandelen. Schoonmaken met afgekookt water? Een middeltje wat ik bij de dierenspeciaalzaak kan kopen? Als het niet verbeterd ga ik anders begin volgende week even naar de DA.
Vriendelijke groet,
Rob
Als het nog niet heel erg is, kan je proberen met boorzuurwater (haal je bij de apotheek, kost niks) te deppen. Dit kan nooit kwaad!!!
Onze DA gaf me wel eens oogzalf voor mensen, dus als je die nog liggen moest hebben en ze is nog niet vervallen? Toch eerst telefoontje met de DA, vooraleer je zelf zalfjes gaat gebruiken. Zeker de juiste naam van het product vermelden, zodat de DA weet waar je het juist over hebt.
Hopelijk snel beter!
Grts
Cin
Een kopje afgekoelde kamille thee op kamer temperatuur
dat onstmet en verzacht en kan geen kwaad voor het oog
paar keer per dag schoonmaken
wordt het niet beter(of erger) na een paar dagen dan naar de dierenarts
Idd! Daar had ik niet meer aan gedacht! Dit helpt ook super bij mensen!
Of 'mauves' (zijn kleine wilde paarse bloemetjes) afkoken en met dat water deppen (wel wat moeilijker nu het herfst is!)
Dankjewel voor de snelle reacties en het meedenken.
Om te beginnen ga ik een kopje camillethee zetten waarmee ik straks het oog ga schoonmaken.
Groet,
Rob
Heb dit op internet gevonden
We zoeken dus iets dat bacteriën kan doden, maar dat natuurlijk niet irriterend is voor de gevoelige slijmvliezen van de ogen. Vaak wordt Kamillethee aangeraden, maar in de praktijk blijkt Calendulathee vaak beter te werken. Calendula (Goudsbloem) is niet alleen antiseptisch en antimicrobieel, maar ook verzachtend en adstringerend (doet gezwollen slijmvliezen slinken en brengt de geprikkelde huid tot rust).
Deze werking dankt Calendula aan verschillende stoffen. Nerd-alert: als je niet wilt weten welke, sla deze alinea dan even over De slijmstoffen zorgen voor de verzorgende, verzachtende werking op huid en slijmvliezen. Ze leggen als het ware een beschermend slijmlaagje over de ontstoken plek, waaronder de cellen zich kunnen herstellen en de irritatie 'bedekt' wordt zodat naastliggende cellen niet óók vatbaar worden voor infectie. Looizuren zorgen voor het coaguleren van eiwitten in de ontstoken weefsels. Deze slinken daardoor (samentrekkende werking > denk aan het gevoel van sterke zwarte thee in je mond), en bacteriën worden in hun groei geremd of zelfs gedood. De echte antibacteriële werking komt bij Calendula echter van de flavonolglycosiden, waaronder quercitine en rutine [1]. Tot slot bevat Calendula triterpene saponinen, die de oppervlaktespanning van bacteriën verlagen en daardoor de bacteriedodende werking verhogen [2]. Al met al is een waterextract (thee dus) van Calendula effectief tegen onder andereStaphylococcus aureus en andere Staphylococcus-soorten. Bovendien is Calendula effectief tegen veel voorkomende schimmels als Candida, die de weerstand tegen bacteriën kunnen verlagen en een ontsteking kunnen verergeren. [3,4]
[1] Geert Verhelst, Groot Handboek Geneeskrachtige Planten[2] http://www.crcnetbase.com/doi/abs/10.1201/9781420039368.ch11
[3] C. S. Chakraborthy; Antimocrobial activity of the leaf extracts of Calendula officinalis; Journal of Herbal Medicine and Toxicology; nr 2-2008, 65-66.
[4] R. Mathur, G. Mamta; Antimicrobial and Phytochemical estimation of Calendula officinalis against human pathogenic microorganisms; Int. Journal of Innovations in Bio-Sciences; vol. 1-2011, 1-10
Zeer interessant ga ik onthouden
koop je dat bij een natuurwinkel?
ik ken calendula zelf alleen als creme/gelei
Op de kinderboerderij gebruikten we altijd kamille
en in mijn ervaring deed dit al veel goeds dus gebruik het thuis ook voor mij en mijn huisdieren al het nodig is
het is makkelijk verkrijgbaar en goedkoop
maar als pakje calendula thee beter is haal ik dat van harte!
Het schoomaken van de ooglidranden helpt niet tegen bindvliesontsteking. Bindvliesontsteking gaat vaak vanzelf weg, ook zonder enige behandeling.
Eigenlijk moet beschadiging van het hoornvlies eerst worden uitgesloten.
Pas op met oogontstekingen.
Was bij ons de voorbode van een oogziekte.
Komt een oog ontsteking geregeld voor, ga naar een dierenarts.
Spoelen met afgekoeld gekookt water kan geen kwaad, verder zou ik zelf niets anders gebruiken zonder een DA te raadplegen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?