Nou ja dan maar een tijdje geen kip mocht het zover komen.
Ik ga alleen niet meewerken aan de mishandeling die ze de zogenoemde 'plofkippen' aandoen.
Ik lust graag een stukje vlees.
Maar het moet wel eerlijk zijn.
Niet alleen kippen zijn er gevoelig voor ;)
Ik blijf gewoon bio en scharrel kip en kalkoen eten, vertrouwende dat ik slechts een griepje kan krijgen wanneer men net toevallig mijn stukje niet getest heeft en die wel besmet is ;)
Drib kreeg al geen kip en krijgt nu meer wild (hert, lama etc), maar aan gevogelte ontkom ik niet ivm de hoeveelheid diersoorten die ze moet eten. Dus ook voor haar neem ik het (kleine) risico. Alles wat ze krijgt komt uit de "menselijke consumptie lijnen".
Zowiezo ga ik er vanuit dat alles wat ik nu nog in de vriezer heb liggen, veilig is.
als je het verhit boven 70 graden Celcius inactiveer je het virus
... neem niet aan dat je zelf ook BARFt ?
Lol. Ik BARF zelf idd niet haha ;)
Geen idee hoe ver het verhit word, maar als het gaar is zou het idd ook geen effect meer hebben, dus ik ga er idd vanuit dat de kans dat ik er iets van krijg, zeer klein is.
Zeker kip moet je toch altijd al goed garen. Ik kan het mis hebben, maar het enige wat volgens mij zelfs na gewone verhitting niet dood is, is BSE. Dat overleeft zelfs boven de 1000 graden Celsius.
Maar de gemiddelde ziekteverwekker is hartstikke dood als je stukje vlees door en door verhit en gaar is. Mits je natuurlijk niet je gare stukje vlees op de snijplank legt waar je het rauwe vlees op hebt gesneden...
Ik denk dat daar het gevaar vooral ligt als ge kip bereidt....zelfs voor salmonella....alle plankjes, messen etc moeten altijd goed gereinigd worden en je mag er bv geen aardappelen meer op schillen of groenten.....
dus nu dubbel opletten.
Daarom gebruik ik altijd verschillende kleuren snij borden. 1 voor groente, 1 voor vlees, 1 voor hondenvoer etc.
Na gebruik gaan deze planken direct in de vaatwasser, net als de bakken van de hond en de kat. De vaatwasser draait hier altijd een lange draai op 60 graden, dus alles word gedood.
Als Drib binnen eet is dit op een handdoek die vervolgens met een lange draai van 60 graden in de wasmachine gaat.
Normaal eet Drib buiten (tenzij het regent).
De plekken waar Drib en de kat eten worden altijd met Dettol gedesinfecteerd, net als het aanrecht. Wel de Dettol versie die geen chemicaliën achter zou laten. Hierbij gebruik ik keuken papier, wat uiteraard direct in de vuilnis gaat.
Schoner kan ik niet werken hoor
Dus ook hier maak ik me niet druk om :)
Ik heb even contact gehad met Dhr. Geitenbeek zelf.
Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend waarbij het virus op de hond overgedragen werd. Hij zegt dat dit virus zowiezo niet snel op honden over zal gaan en dus gevaarlijker is voor de mens. Toch vermeld hij nadrukkelijk dat een virus kan veranderen en je dus eigenlijk altijd op moet passen.
Voor nu zegt hij concreet:
- De al geslachte dieren zijn geen probleem, want er kunnen op dit moment geen (besmette) dieren geslacht worden.
- Alle ei soorten altijd 2 minuten koken (dan is het eventuele virus dood. Om bacteriën te doden moet je 4 minuten koken). Je kan dan bij een kippen ei nog wel het schil voeren.
- Poep eten proberen te vermijden.
Bedankt voor de info Roosje. Sinds gister vogelgriep hier in het dorp en dan komt het wel erg dichtbij. Had al gezocht op internet of het gevaarlijk is voor de honden maar kon weinig info vinden.
In Europa is tot nu toe 1 geval van vogelziekte bij een hond bekend:
maart 2006
citaat
Azerbeidzjan
De vogelgriep heeft in Azerbeidzjan een straathond geveld. Het dier overleed 9 maart in de hoofdstad Bakoe, maakten de gezondheidsautoriteiten in het Zuid-Kaukasische land woensdag bekend. De H5N1-variant heeft in Azerbeidzjan de afgelopen weken drie mensen het leven gekost.
Het is het eerste bericht over een hond die in Europa aan de levensgevaarlijke dierenziekte zou zijn overleden. Wel zijn in Duitsland eerder drie katten en een steenmarter door de H5N1-variant getroffen. Ook Oostenrijk heeft zieke katten gemeld.
einde citaat
Ik heb het even naar hun door gestuurd, maar het betreft hier wel een straat hond en in het buitenland. Straat honden lijken mij een lagere weerstand hebben. Wellicht was de hond al ziek. Daarbij eet een straathond wat hij tegen komt. Wellicht heeft hij een ziek dier gegeten en het zo zelf gekregen.
De dieren die wij in NL voeren aan onze honden zijn geslacht en gekeurd. Dat zouden dus geen zieke dieren mogen zijn.
Meer pluimveebedrijven, waar de vogelgriep is vastgesteld:
Gisteren in Ter Aar (Zuid Holland) één en vandaag in Kamperveen (Overijssel) totaal drie (andere media bronnen melden totaal twee)
https://www.vwa.nl/actueel/nieuws
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2014/11/20/vogelgriep-in-ter-aar.html
De strenge maatregelen zijn vanaf gisteren weer van kracht.
Er zijn verschillen in de besmettelijkheid voor diersoorten van de verschillende griepvarianten. Een H5N1 mag je niet over 1 kam scheren met de H5N8.
Even een stukje influenza virus biologie: er bestaan verschillende types virussen, oorspronkelijk zijn het virussen van watervogels. Er bestaat influenza A, B en C.
Deze vogelgriep is een influenza A virus. Daar bestaan weer verschillende types van. Die types worden aangeduid met H-cijfer en N-cijfer. H staat voor haemagglutinine, N voor neuraminidase. Dit zijn twee eiwitten op de buitenkant van het virus. Heamagglutinine zorgt voor de hechting van het virus aan de cel van de gastheer, neuraminidase zorgt ervoor dat het virus dat zich in een cel heeft vermenigvuldigd, ook weer vrij kan komen. Beide componenten zijn essentieel voor het virus om een infectie te kunnen veroorzaken.
Het aparte van het influenza virus is dat het DNA uit 6 losse strengen bestaat. Daar door kan een proces optreden dat re-assortment heet. Oftewel. de strengen kunnen gehusseld raken. Daardoor heb je veel verschillende combinaties en kunnen er steeds nieuwe virussen ontstaan. Daarnaast kunnen bestaande virussen ook kleine mutaties ondergaan.
Het H5N8 virus waar het hier om gaat is een relatief nieuwe variant, die ontstaan lijkt in Azie (1e rapport dat ik kan vinden is China, 2013) en grote sterfte geeft onder pluimvee. Hoog pathogeen voor kippen, enigzins pathogene in dierexperimenten voor muizen.
Hij komt van een H5N1 virus dat zijn N1 heeft verwisselde voor een N8. Dat gebeurt vaak in watervogels (eenden) omdat die de hele rataplan aan virussen bij zich kunnen dragen (er zijn 9 N-varianten en 16 heamagglutinine varianten, niet alle combinaties komen voor maar je begrijpt dat hier heel wat varianten tussen zitten, alle komen bij eenden voor).
De mens is maar voor een beperkt aantal influenza A virus varianten vatbaar (bekendste H1N1, H2N3 en H5N1, maar bv H7N7 en H10N8 hebben ooit infecties gegeven)
Van honden kan ik alleen vinden dat H3N8 en H5N1 mogelijk overgedragen worden naar honden en daar ziekte kunnen veroorzaken. Vooralsnog geen berichten dat H5N8 ook honden infecteert. Nu is dat natuurlijk niet sluitend (virus bestaat nog relatief kort, en de honden in mn China en Zuid Korea worden toch wat minder goed in de gaten gehouden als hier.
(tot zover de cursus ;-) )
Super interessant wakkere husky!
Dankjewel
Zoiets boeit mij dus enorm!
Inderdaad heel leerrijk , al moet ik het wel nog enkele keren terug lezen om het allemaal te laten doordringen in dat hoofd van me.
Wat gebeurt er nu in de parken in Nederland met al de eenden en ganzen daar ???? Ook opruimen ?
Kamperveen is hier vlakbij, waar die nieuwe gevallen zijn.
Maar bij de buren hiernaast lopen zijn kippen nog gewoon te scharrelen in het weiland.
Je zou denken dat iedereen nu z'n kippen in een kippenhok zou moeten houden.
Anny, en de zwanen?
Wij kijken hier zo uit op het Veluwemeer, daar zitten honderden zwanen.
En over het hele Veluwemeer heen en de IJssel, ze zijn overal.
ophokplicht is er, er zal volgend jaar acht weken van te voren ophokplicht verplicht worden voor de trek van wilde vogels, en ook de terugkeer van wilde vogels ook ophokplicht acht weken.
maar.... dit jaar was de trek van de wilde ganzen heel erg vroeg, augustus zaten er al honderden op het strand voor de trek, mooi voorjaar, vroeg gejongd, jongen konden dus vroeg mee, ja ik zou zeggen, geen kip geen eend meer buiten.
het virus heeft nu kippen en eenden getroffen die alleen maar binnen zaten, waardoor het dan toch uitgebroken is is nog een raadsel, bijna zeker is het toch de trek van wilde vogels.
vergeet ik, uit azie zou het griep virus komen, wilde vogels die daar weer vandaan komen naar hier, daar zou ook de griep heersen onder kippen eenden enz.
Het zou niet eens zo een slecht idee zijn om van te voren al een paar weken alles binnen te houden.
Elk jaar worden er weer kippen ( oid ) besmet.
Je zou zeggen als kipboer dat je dat al van te voren bedenkt.
kwam dit net tegen in de krant.
za 22 nov 2014, 17:31
Vogelgriep vastgesteld bij wilde eendensoort
SCHWERIN -
Bij een wilde eendensoort, de taling, is in het noordoosten van Duitsland vogelgriep vastgesteld. Volgens de minister van Landbouw van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, Till Backhaus, is het voor het eerst in Europa dat het vogelgriepvirus is vastgesteld bij wilde vogels. Het gaat om de onder vogels zeer besmettelijke variatie H5N8 die volgens Backhaus alleen uit Azië bekend was.
Backhaus zei zaterdag dat de taling is geschoten op een plek die ver buiten het 'risicogebied' ligt. Dat gebied was afgebakend in een straal van 50 kilometer rond de plaats van de recente uitbraak van vogelgriep in een kalkoenenkwekerij bij Greifswald in Mecklenburg-Voor-Pommeren.
De vogelgriep is deze maand ook in Nederland en Groot-Brittannië uitgebroken.
Er is nu het vermoeden dat het door een vrachtwagen komt. Ik was even in de war, maar een vrachtwagen kan door besmette poep van een wilde vogel rijden en... bingo.
Ik weet alleen niet hoe ik mijn kippen moet opsluiten :-(
Het moet hier in België nog niet maar het wordt wel al aangeraden. Maar ze hebben enkel een huisje voor in de nacht van een meter op een meter. Daar kan ik ze toch geen weken in gaan opsluiten??
En een net spannen zou misschien nog wel kunnen maar als het door poep komt van overvliegende wilde vogels, dan valt dat toch gewoon door het net?
Ik weet het allemaal niet meer.
Blijf het vreemd vinden dat binnenkippen besmet zijn. Je zou bijna denken dat het expres is gedaan. Met die dioxine crisis of was het gekke koeien ziekte bleek achteraf toch ook dat er een schandaal rond was? Opruimingen om de prijzen terug te laten stijgen?
Maar dat verklaart die besmetting bij die wilde vogels in Duitsland dan weer niet :-(
Je kan een paar golfplaten halen en deze over de kippenren plaatsen.
Vogelkak zal dan niet in de ren vallen en je hoeft ze dan ook niet in een klein hokje op te sluiten.
Of een partytent eroverheen zetten?_
Mja.. Het is een stuk van 15 op 3 meter waar ze inzitten. Ik moet dan de ren sowieso verkleinen. Maar ze staan hier pal zuid west met enkel veld erachter dus veel wind. Die party tent zou dus snel weg zijn vrees ik.
En hulp van de vriend in huis ga ik al helemaal niet krijgen... Dus ik moet zelf gaan bouwen dan.
Oei zo groot.
Dat maakt het wel iets lastiger.
Een dekzeil is vaak al meer dan 3 meter breed wellicht kan je die spannen over de ren?
wat doen jullie met jullie eigen kippen? wij kunnen de onze niet ophokken wegens te weinig ruimte om een hele dag door te bewegen. we gaan wel nog kijken of we de uitloop kunnen afspannen zodat er geen wilde vogels meer komen mee eten.
Misschien klopt de info niet hoor, want ik heb geen kippen, maar ik las dat je je kippen kunt laten vaccineren voor bepaalde stammen van de vogelgriep. Is dat een mogelijkheid?
Ja dat kan maar daar is het eigenlijk al te laat voor. Heeft 3 weken nodig. En moet ook nog herhaald worden. Denk niet dat het dus iets is voor nu...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?