Er staat hier vast het een en ander tussen waar je iets aan hebt.
Hoe herkenbaar... het lijkt wel of ik het verhaal van Bailey lees.
Onze Bailey woont sinds 5 maanden bij ons, komt uit het asiel.
Met onze jack russel is er ene goede klik, thuis is het een geweldig, lieve hond, maar buiten was het drama... uitvallen als een heks naar andere honden, waarbij ik mijn hele lichaam in de strijd moest gooien om haar te kunnen houden.
Drama was het... ik heb wel eens staan huilen buiten en dacht waar zijn we aan begonnen.
Ik heb toen het besluit genomen om andere honden uit de weg te gaan.
Hoe heb ik dit aangepakt:
Dit heeft bij mij heel veel stress & spanning weggenomen... dat had ook zijn weerslag op Bailey.
Daarnaast ben ik in september begonnen bij de hondenschool... de eerste 2 lessen was het drama, maar vanaf de 3e les kwam er een lichte omslag met als resultaat dat ze de laatste 2 lessen helemaal niet meer reageerde op een andere honden en zelfs los op het veld kon liggen terwijl er in totaal 18 honden waren.
Ik ben zelf ook ontzettend gegroeid, ik sta achter de beslissing die ik op dat moment neem, dat voelt Bailey.
Geloof me... Bailey was echt geen gemakkelijke hond en ik ben er nog lang niet, maar er is een begin.
Mijn advies: neem voor jezelf de spanning weg, zoek naar alternatieven om de confrontatie met anderen uit de weg te gaan.
Laat je hond uit op plekken waar je geen andere prikkels tegenkomt... krijg het vertrouwen terug.
Daarnaast zou ik je ook een hondenschool willen adviseren, zij kunnen je goed begeleiden.
Nog even een vraagje aan de mensen die een gedragstherapeut genomen hebben: gisteren benaderde ik er eentje, maar hij vraagt voor een eerste kennismaking 90 euro!!!
Dat is me wel wat te gortig! Zijn die van jullie ook zo duur?
Hij zou dan anderhalf uur bij ons thuis zijn.
Even nieuwsgierig of dit de 'gangbare prijs' is....
https://m.youtube.com/watch?v=1mfaDaicmfs
Soms heb je geen keus, veiligheid boven alles. Zie dit filmpje van Victoria Stilwell hoe zij dit probleem met een Duitse dog heeft opgelost.
Met een halti.
Voor GT is dit wel een gangbare prijs.
Ik zou wel kijken of hij wel opgeleid is als GT. Het is een vrij beroep.
Het ligt indd aan de gedragstherapeut. Het varieert van 30 euro tot 150 euro per uur (ongeveer). Ik heb hele dure therapeuten gehad, maar die snapten Odi niet zo goed. Nu heb ik een relatief goedkope therapeut (30 euro per 4 uur), maar daar boeken we enorme resultaten!
O.k. Tamara!!!
Zit die goedkopere therapeut misschien ook in mijn buurt?
Almere?
Nee, deze zit in Tiel/Wadenoijen... Niet echt in de buurt denk ik..
Dat is nogal een prijsverschil zeg. En al helemaal als je ook nog eens de beste resultaten bij de goedkoopste boekt.
edit: 'niet' moest er niet staan.
Het is niet dat ik die dure GT's slecht noem ofzo; deze hebben ook gewoon cursus gevolgd en weten wat ze doen. Maar ze snapten gewoon weinig van Odi, en dus werkten hun methodes ook niet.
Kijk alsjeblieft deze documentaire terug! (wel in het Engels)
Maar dit gaat deels over een Duitse Dog met dezelfde soort problemen.
Heel leerzaam, de rest van de docu ook trouwens.
Ik raad het je echt heel heel erg aan, je zult waarschijnlijk veel herkennen!
http://youtu.be/dqhzSBRvv8g
inderdaad heel leerzaam!!
het gaat vaak toch om de miscommunicatie, mens begrijpt hond niet.
Triest dat er zoveel honden "very unhappy" en onbegrepen zijn.
Deze serie is sowieso in zijn geheel een aanrader voor iedereen!!
Eens!
Helemaal eens!
Het kan verschillende redenen hebben, dit gedrag. Door een slechte ervaring, angst, door een slechte socialisatie angst en met dit gedrag anderen weg willen.
Door goed op te letten, op haar houding kun je proberen te ontdekken hoe ze zich voelt. Angst, staart toch een beejte laag, oren naar achteren, of stijf kwispelen, borstelen. Houding naar voren of meer naar achteren, dit is weg willen. Is ze zeker van zich zelf, of onzeker, angstig.
Wat de emotie ook is, die wil je veranderen, ombuigen, zodat ze andere honden niet meer als bedreigend ziet en er gewoon langs kan lopen.
Je zult dus met de achter liggende emotie aan de slag moeten.
Het is een enorm sterke hond, dus goed aangeleerd kan een halti je helpen haar onder controle kunnen houden. Zodat je met haar gedrag aan de slag kunt. Wat je niet wilt is dat ze los schiet en er op afgaat.
Veiligheid gaat hier voor. Normaal ben ik niet voor het gebruik van een halti, maar met zo veel kracht van je hond, vindik het wel kunnen.
Als er een hond aankomt, zou ik in ieder geval afstand nemen. Zo leer je je hond dat als je weg loopt, de gevaarlijke hond ook weggaat. Bovendien zal je hond leren dat een andere hond op afstand niets kan doet.
Je hond zal vertrouwen moeten krijgen en opbouwen.
Als je op afstand bent, kan je je hond voertjes geven. Hiermee buig je de emotie om, van angst, onzekerheid naar zich prettig voelen.
Op den duur, zal je hond vreemde honden associeren met het voertje en zo worden andere honden prettig.
Dit kost alleen heel veel tijd.
Uhm wat kost de gemiddelde professional voor anderhalf uur? Bv een loodgieter of timmerman?? Expertise is niet goedkoop helaas....
Dus nee, ik vind het geen extreem hoog bedrag. Ik betaalde volgens mij de laatste keer 85 euro voor een consult van ca anderhalf uur (liep iets uit geloof ik ;-) ). Daarna kreeg ik wel keurig een schriftelijk verslag, wat documentatie en tips en mocht ik ook bellen & mailen met aanvullende vragen.
We hebben het filmpje bekeken en het is bijna vergelijkbaar met onze hond.
Onze hond heeft altijd een gentle leader aan bij het wandelen maar zelfs dan is het bijna vechten om haar tegen te houden. Het lukt ons eveneens om na een tijdje samen met een andere hond te wandelen maar dat zijn dan ook honden die heel sociaal gedrag vertonen. Het is moeilijk met andere honden die we tegenkomen, sommige mensen hebben het ook gewoon niet graag dat je de hond laat snuffelen en je bent nooit zeker hoe een andere hond reageert.We hebben al honden gehad die slecht reageerden en dan reageert onze hond natuurlijk ook heel fel en gaan we weer een stuk achteruit.
misschien is dan toch een gt verbonden aan een hondenschool het beste, zodat er geoefend kan worden zoals op het filmpje?
Een hond hoeft niet met elke hond contact te maken. Wij willen dat onze hond met elke hond contact maakt en goed op kan schieten. Wij mensen kunnen dit niet, we hebben ook onze voorkeuren. Ik laat mijn hond aan de lijn met vreemde honden geen contact maken. Ik loop langs, leer haar dat ze niet met alle honden iets hoeft. Alleen los of contact maken met bekende honden of honden los waarvan ik weet dat het goed gaat. Beter langs een hond lopen, dit is een goede ervaring, dan contact met ruzie.
Mijn hond kan het ook doen, vooral als mijn ouders er mee lopen schijnt ze heel hard tegen elke hond te blaffen...
Ik zelf zeg al als er een hond aan komt 'let op' en dan kijkt ze naar mij en weet ze dat het goed is en we rustig door lopen.
Wel steek ik altijd over, van mij hoeven honden aan de lijn niet aan elkaar te snuffelen om ze te laten spelen rij ik wel naar het bos ;)
Allereerst Hilde, super van jullie dat jullie je reus een nieuwe kans gegeven hebben!
Ik lees heel aandachtig mee... mijn Mechelaar X Turkse Herder is vergelijkbaar met veel van de "draakjes" die jullie beschreven hebben hier.
Ook wij hebben nog elke dag een uitdaging om met hem te wandelen, 40 kilo pure spieren... pest is alleen dat de man van de hondenuitlaatservice het wel voor elkaar krijgt om zelfs met 10 andere honden meneer te entertainen.
Duidelijk mijn energie dus..
Ik ga hard bezig om alle tips hier te proberen, wil ook naar een BAT cursus.. corrigeren vanuit dominantie werkt bij Boomer niet, en ondanks dat hij tot 3 x toe op de nominatie gestaan heeft om weg te gaan, kon ik het niet over mn hart verkrijgen.
Afkomst onbekend, 4 weken uit het nest gehaald, eerste 4 maanden bij een hysterische vrouw die alcoholiste was en de nodige drugs gebruikte... hij zal er echt een tic aan overgehouden hebben... en nu al dik 2 jaar bezig om de boel goed te krijgen. (tussendoor zelf in een depressie geraakt en zwaar met hartproblemen gezeten... zal mijn lieve meneertje ook voor zijn gevoel "de taak" gegeven hebben al het gevaar bij me weg te moeten houden, terwijl hij super onzeker is van nature... en er nog lang niet aan toe was qua leeftijd)
Zit hier iemand die misschien van GT (die via BAT methode werkt)of BAT cursus weet in de omgeving van Rotterdam/ Dordrecht?
En wat is de naam van die aangehaalde documentaire? Hij is namelijk niet meer beschikbaar op YouTube.
Voor allemaal in ieder geval een hele mooie jaarwisseling en liefs en succes met de geweldige honden!
Zo.. toch maar geregistreerd.. dan is het makkelijker te zien als er iemand reageert ;-)
Is een heupgordel met extra riem ook misschien een goed idee? Daar kan je toch meer kracht mee zetten lijkt me
Petra is volgens mij Bat instructeur, weet alleen niet welke regio.
nee Ester, ik stuur haar wel een pb
Fijn dat je haar een kans te geven om deel te zijn van jullie familie.
Zorg bij het uitlaten dat je geen onzekerheid uitstraalt want dat voelt ze gelijk aan.Als jij zelf al denk oh jee daar komt weer een hond aan dan verstrak jij en dan heeft zij het idee van ik moet mijn vrouwtje beschermen dus word ze onrustig.
Wat ik zelf ook bij Falco doe is hem naast me laten zitten en zeggen blijf. En als de mens of dier of fietser voorbij zijn belonen met een aanraking en compliment braaf.
Falco heeft altijd de neiging bij bepaalde mensen die negativiteit uitstralen juist te grommen.Dus bij elk persoon die langs komt laat ik hem zitten en dat gaat tot nu toe goed.Probeer het en word niet onzeker want echt dat voelt ze gelijk aan.Onze Falco is in de donker veel feller dan overdag Hij is ook veel alerter.Ook dan laat ik hem naast me zitten als er mens of dier of fietser langs komt.
Dit is mijn tip! Succes
Voor de regio Rotterdam/Dordrecht kan ik je voor de BAT Sonja Verhoef aanbevelen. Zie http://www.coachjehond.nl/bat voor haar website.
Zelf zit ik in noorden en ik kan wel op locatie komen. Ik heb een ruime ervaring met BAT en het is een super methode om honden rustiger laten worden.
Mijn tarief is € 30,00 per uur. Dus 1,5 uur is € 45,00 en daar komen dan de reiskosten nog overheen.
Leuke discussie hier, maar.......wát is "BAT" ????????
Kan iemand mij dit uitleggen?
Heb er nog nooit van gehoord nl.
Goeie vraag Lucie!
BAT houdt in : Veel honden weten tegenwoordig niet meer hoe ze een hond moeten benaderen en gaan daarom maar meteen grommen, uitvallen of trekken aan de lijn. Ze vergeten de hondentaal (kalmerende signalen). BAT is een techniek waarbij je de kalmerende signalen benadrukt (beloond) en zo de hond weer leert kijken naar een andere hond zonder agressie en dat de hond zelf een keuze maakt voor conflict vermijdend gedrag. Dit kan zijn door kijken naar de andere hond en daarna bv. te gaan snuffelen. Of na het kijken de kop te gaan draaien. We gaan het kijken naar de hond met een beloningswoord markeren en daarbij maak ik gebruik van een functionele beloning, nl. weglopen van de situatie. Door dit in scene te zetten en gebruik te maken van een stabiele hond ga je je hond zien veranderen. Mijn honden heb ik al vaak in kunnen zetten om andere honden weer fijne ontmoetingen te hebben. Veel mensen willen juist dat hun hond alleen maar kijkt maar hunzelf maar ik wil juist het tegenovergestelde, leren dat er een wereld is waar gewone ontmoetingen mogen plaatsvinden.
O.k.! Dank voor je uitleg!
Dus als mijn hond gaat liggen op de grond is dit een goed teken?
(Bij naderen van andere hond bv.)
En is BAT een afkorting van iets?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?