TS heeft het nooit gehad over opsluiten. Het tegendeel juist:
'Dit betekend dat de honden de hele dag over een ruim erf zouden kunnen lopen. Ze kunnen mee een groot bos in en dan s'nachts mogelijk in een ren of iets dergelijks'
De wetter die ik heb gekend heb (evenals de tweede wetter) heeft altijd losgelopen op een boerderij waar geen enkele omheining was. TS zegt dat er omheining aanwezig is, dat zal het erfvast maken waarschijnlijk iets vergemakkelijken. En ja ze houden van hun gezin, maar een erfhond krijgt evengoed de liefde van zijn baasjes
Dank je Pascale voor je reactie.
Shiba à la crème: Dat is zo als ik het voor ogen heb. Bedankt voor het duidelijk verwoorden.
Ja voor het veiligheids gevoel ook heel prettig idd. Het leuke aan de hond is dat hij een hele lage dreigende blaf en grom heeft wanneer hij iets bemerkt wat niet klopt. Het lijkt dan wel of je een hele grote gevaarlijke hond in de tuin hebt. Ik wandelde laatst van een smal pad naar een grotere weg, stonden mensen te wachten omdat ze de lage dreigend grom hoorden van Ozzie. Hier kreeg ik ook een opmerking over dat ze dachten dat er flinke hond aangelopen kwam:-) Ook kunnen ze vrij fel zijn, maar over het algemeen moet de baas het zelf verder even oplossen:-)
Nou dan zal hij het bij jullie vast super goed hebben! Heerlijk de ruimte toch!
Ja de stabij is mooi qua uiterlijk en innerlijk:-)
Sandra & Ozzie:
Dat klinkt precies als wat ik zoek. Een hond die gevaarlijk overkomt maar waarbij dat gevaarlijke reuze meevalt! Bedankt voor je reactie.
Wat ik ook nog kwijt wil, is dat ik mijn hond meestal in mijn bijkeuken had met enkele muren (daar sliep hij)...dit was voor de winter veel te koud waardoor ik de hond naar binnen gehaald heb...Wanneer je een beetje een verwarmde ruimte hebt voor de winter zal de hond daar ook heel blij mee zijn...
Inmiddels ligt hij languit op de bank trouwens:-)
Graag gedaan!
" 's nachts in een ren of iets dergelijks", noem ik opsluiten.
Sandra: De hond kan ook mogelijk in de paardenstal. Ik heb alleen geen idee hoe koud die wordt s 'nachts. In de zomer moet het prima zijn maar misschien is het in de winter ondanks de paarden toch te koud.
Ik bedenk me ook net dat de hond waarschijnlijk niet eens in de ren hoeft. IN de paarden stal zit een goed mogelijk afsluitbare ''gang'' van ongeveer iets minder dan een meter bij drie. waar een niet al te grote hond zoals een stabij prima zou passen en uiteindelijk hoeft het s'nachts niet meer afgesloten te worden.
Ja stel dat het rond de -7 is of kouder hoe zou jij dat dan doen...
Wat ze ook wel doen is paarden dekens in een hok leggen, daaroverheen nog stro, waardoor een hond misschien lekker warm kan liggen...Je hebt ook geeisoleerde buitenhokken...kunnen natuurlijk ook in een stal staan.....zelf heb ik ook een flink buitenhondenhok maar met vrieskou weet ik het niet.....dan is hij wederom binnen. Ik hoorde van een buurvrouw dat zij iemand kent die een hond had die ook altijd buiten was en nooit naar binnen wilde...
Misschien zou je eens kunnen tjecken hoe je dit op zou kunnen lossen....even ter voorbereiding..
Als je echt van plan bent om de hond alleen buiten en/of in de paardenstal te houden, moet je een hond nemen met een flinke vacht. Een Staby heeft geen dikke vacht, ik zou het die van mij niet aandoen om bij vorst haar in de paardenstal te laten slapen.
Zelf onder mijn fijne warme dekbed en de hond in de vrieskou? Nooit.
Sorry hoor, en nu wil ik een hond in een ren helemaal niet goedkeuren ofzo, in tegendeel zelfs.
Maar een hond in een huis zetten en de deur dicht doen of in een bench, is net zo hard opsluiten als in een ren met de deur dicht.
wanneer men de hond een goede slaapplek geeft al is het bij de paarden, veilig natuurlijk , niets aan de hand. zeker niet als ze met zijn twee zijn.
honden mogen niet binnen, daar gaat het dus even niet om, honden kunnen zeker die gewend zijn om de hele dag buiten door te brengen ook bij lagere temperaturen buiten zijn, mits het een goede nachtplek heeft, opsluiten is niet aan de orde, ik vind juist dat men snachts een veilige plek moet creeren, paarden gaan ook op stal snachts, de meeste dan.
en mijn hond gaat ook op stal, al is het in de slaapkamer, maar mag ook niet snachts alleen ronddolen.
goede warme nachtplek is aan te raden voor de honden , stro en goede vetbedden en beschutting tegen wind en regen is voldoende voor buiten honden.
De Stal is helemaal dicht en hij ligt in een beschut hoekje.
Hij moet ook wel hele rare dingen doen wil hij bij de paarden komen.
Stro hebben we in ieder geval genoeg.
Is het ook niet zo dat een hond als bv een Friese stabij meer vacht krijgt als hij altijd buiten is?
Ja hoor, hij krijgt een dikkere vacht..de vacht van de wetterhoun lijkt mij nog dikker....Een kruising van beide heeft een heerlijk wollig vachtje..
Het lijkt me dan wel aardig geschikt hoor.
De Nederlandse cultuur is er een beetje op gericht om je hond continu bij je te houden....Ik doe daar heerlijk aan mee, maar bij jullie heeft de hond misschien een duidelijke functie...als waakhond...
In heb begin wanneer je een pub neemt slaat hij best wel vaak aan, omdat ze wat allerter worden wanneer het donker wordt. Hier ben ik zelf tot nu toe mee bezig om hem meer met de donkere nacht wereld te socialiseren...Ik ben met hem wezen camperen zelfs om hem hieraan te laten wennen....en zo was ik er mooi bij... De eerste nacht was een kwelling vanwege alle vallende eikels die uit de bomen vielen...de tweede nacht was het over en sliep hij als een blok...Daar zou je dus wel wat mee bezig moeten...mij heeft dit toen mijn nachtrust gekost, maar dan heb je ook wat. Bij een jonge hond zul je dus wat vaker, en soms ook voor niets je bed uit moeten om te kijken wat er aan de hand is...hij moet echt aan alle nacht geluiden wennen. Veel geduld nodig, want ze hebben zeer goede oren! Misschien een tip om in een wat warmere periode zoals het voorjaar te beginnen met een jonge hond....kun je er zelf bij blijven als het moet..
Nog een kenmerk van deze honden is dat ze zelfstandig denkend zijn, dus wanneer je ze opvoed dat je een hele lange adem nodig hebt om hem duidelijk te maken hoe jij wilt wat er gebeurd...Ook hierbij heb je veel geduld en tijd nodig. Mijn hond is 19 maanden en ik volg nog vollop cursussen en dit gaat voorlopig ook nog wel even door!
Wat misschien ook nog een idee zou kunnen zijn i.v.m. allergie...Zou een waakgans kunnen zijn (Is niet vervelend bedoeld)...Een waakgans is zeer waaks, en wanneer er iemand op het terrein komt die hij niet kent mept hij zo'n persoon er zo weer af...Kreeg ik een keer als tip van iemand...Een hond is natuurlijk leuker, maar dit kan ook zeer effectief zijn...En makkerlijk in de verzorging....
De mechelse herder is natuurlijk heel geschikt. Misschien al genoemd maar ik heb verder niets gelezen.
Toevallig moest ik ook aan ganzen denken. Ik reed zeer lang geleden met de auto op een landweggetje in Zwitserland. Dit pad lag op de grens met Duitsland. We reden niet hard. Op de grens, die niet aangegeven werd, kwam een grote groep ganzen ons tegemoet, die in de banden begonnen te pikken en een hoop lawaai maakten met hun gakken. We zijn uiteindelijk doorgereden, maar het kostte enige moeite om die ganzen van ons af te schudden.
Als je ganzen houdt, zal je een terrein voor ze moeten afbakenen. Ganzen moeten in een afgezet terrein gehouden worden. Ze maken nl. alle vegetatie kapot (struiken, bloemen, gazon).
Wel een heel andere hond maar de Jack Russel zijn echte stal en paarden hondjes.
Op vele maneges/stallen lopen er Jack Russels, die leven ook echt in de stal.
Ze kunnen zich met elkaar prima vermaken maar vinden het ook geweldig om met je te spelen,wandelen, met de paarden mee.
Het zijn eigenlijk de typische paardenhondjes die je overal tegenkomt als je met paarden te maken hebt.
En blijkbaar zijn ze erg erfvast want overal waar ik ben geweest op stallen en maneges lopen die Jack's los over het terrein.
Ze zijn van oorsprong natuurlijk ook gefokt om op het erf als muizenjagers te dienen.
Het zijn slimme hondjes die zich prima uit de voeten kunnen maken tussen de paarden.
ganzen werkt echt!
wij hebben er nu (nog maar) 2 rondlopen bij ons op het terrein maar er komt niemand het terrein op zonder dat we dat gehoord hebben.
maar zoals loesje zegt met ganzen moet je wel oppassen voor je bloemen, gazon,... want daar trekken ze zig nix van aan
Dit scheelt ook een boel geblaf......en ze zijn heel daadkrachtig...
Ik begrijp niet waarom sommigen het zielig vinden om een hond alleen buiten te houden. Als de hond dat van jongs af aan gewend is we veel liefde, beweging en aandacht krijgt heeft de hond toch een prachtig leven! Zorg gewoon voor een goed geïsoleerd hok waar de hond kan slapen, dan heeft de hond een geweldig leven. Wij hebben vroeger een drentse patrijshond gehad. Deze honden worden ook ingezet voor de jacht en leven bij genoeg mensen buiten. Deze hond nam ik ook mee op lange stages in het buitenland waar hij dan in een paardenstal sliep, hij vond het geweldig.
Dat begrijp ik dus ook niet. Honden kunnen prima buiten leven, stuk gezonder ook nog. Maarja dan krijg je natuurlijk het knuffelgehalte dat waarschijnlijk naar beneden zal gaan. Het is maar net wat je wilt.
Niets mis mee hoor een hond die buiten leeft., ben het helemaal met jou eens!
Het is een fout die veel gemaakt wordt. Husky's in grote roedels leven vaak buiten, dat klopt. Kijk maar naar sledehondenteams. Maar dat zijn honden in grote goed omheinde ruimtes. Waar mee gewerkt wordt.
Een husky op een erf gaat zich op een gegeven moment vervelen en als 'ie de kans krijgt is 'ie pleite. Zeker als er wat te jagen valt - ook katten! Het is heel moeilijk een husky die je niet van pup af aan hebt te laten wennen aan katten. Zeker in een ruimte waar de kat kan gaan rennen, want rennen = najagen.
Daarnaast lees ik op de website ook wat over dat ze vaak joelen: onze honden joelen tegen de kerkklokken maar verder zelden. Ja, als Spot helemaal alleen thuis moet blijven laat hij zich horen. Joelen is vaak of "ik ben hier en waar ben jij" of "komt er nu eens actie, wij vervelen ons?". Een husky die bij zijn mensen mag zijn zal veel minder vaak janken.
Mijn persoonlijke ervaring is gewoon dat ze graag bij de rest van de roedel zijn, stop je ze in een kennel en laat je ze af en toe een keer rondrennen op een veld, dan zul je er ook een heel andere band mee hebben en zal dit zeer zelfstandige ras ook steeds meer zijn eigen plan gaan trekken. Dat mijn meneren er niet vandoor gaan als er per ongeluk een deur open staat komt vooral doordat we vaak samen op pad gaan en ze dus minder de neiging hebben dat alleen te gaan doen.
Voor wat TS beschrijft, een gezellig erfhond die ook nog eens los mee op stap moet kunnen in bos en naast paarden zijn ze beslist ongeschikt.
Wat betreft 's nachts buiten of in een stal slapen, bv een paardenstal, dat lijkt me prima te doen als je ze daar van kleins af aan aan laat wennen. Mijn honden slapen wel buiten, dat vinden ze prettiger en het is beter voor de vacht. Ik denk dat we schromelijk onderschatten wat honden aankunnen. De meeste jachthonden die in pakweg Frankrijk worden gehouden voor de jacht, slapen ook buiten in kennels hoor, en boerderijhonden slapen ook zo vaak buiten (ook mechelaars, een Hovawarth, pyrenese berghonden, boerboels, dat zijn allemaal honden die ik hier in de omgeving buiten zie verblijven, ook 's nachts). Ook een stabij, een Viszla, een wetterhoun moeten daar volgens mij prima tegen kunnen (de fokker van onze husky's had lange tijd ook een wetterhoun ertussen lopen als 'waakhond' die sliep ook gewoon buiten).
Droog, tochtvrij, de warmte in een stal van de paardenlijven, lijkt me niks mis mee.
Waar ik nog wel wat moeite mee heb: veel honden hebben toch wel graag gezelschap van hun mensen. Hebben ze dat niet, dan is de band denk ik toch net wat anders. De Hovawarth hier in de buurt is bijna nooit binnen, volgens de eigenaren is het een "typische erfhond". Tsja, de lieve dame kruipt als ze mij ziet zowat door het hek heen om een knuffel te krijgen. Ik weet het niet hoor, ik moet me toch regelmatig beheersen om haar niet stiekum mee te nemen... maar ja, haar bazen zijn ook vaak of werken of binnen, die zijn geen hele dagen in en om huis bezig - zoals bv bij boeren wel weer het geval is.
Mijn buurvrouw heeft 2 Friese Stabij's, die zijn de hele dag buiten, alleen 's avonds binnen. Deze 2 hebben echt een ongelooflijk dikke en mooie vacht, en zijn liever buiten al binnen,.
Je zou ook naar Groenendaler of Duitse Herders (of Mechelse etc) kunnen kijken :)
Binnen kunnen ze ook vervelend worden....Buiten vinden ze heerlijk...vrijheid.
Een Stabij moet je ook bezig houden met wandelen, beetje speuren, denkspelletjes, balspelletjes enz....Kan zich ook vervelen..
Ook een dierenarts zij tegen me dat een stabij makkelijk buiten kan verblijven. Dikke vacht, dikke ondervacht ook komt er geen water op hun huid omdat de vacht lekker gezond vet is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?