Trainen aan de lange lijn, dan kun je voorkomen dat hij succes heeft.
hier ook een hond die graag afkoelt, maakt niet uit waar.
ik ga zelden naar gebieden waar er veel sloten zijn, en als ik daar dan toch naar toe gaat, aangelijnd. er kleeft veel gevaren aan aan de sloten, ziekte van weil, veel bacterieen erin, in de drab, en een stinkende hond.
stippel een wandeling uit waar je geen sloot tegen komt, anders toch aan de lange lijn houden.
zeker een jonge hond is nog heel rebels, lekker aanmodderen in de sloten die die tegen komt, en eruit houden als je hond niet aangelijnd is, is heel moeilijk, oefen het met een lange lijn, dan kan je zeker met de tijd succes boeken.
Een flexi is niet handig als je die lijn helemaal op het eind op de rem zet.
Dan kun je evengoed een looplijn van 10 meter kopen, die heb ik ook voor Black.
Een flexi draad die los hangt is niet fijn, die draait om de poten en kan gemeen vast gaan zitten.
Daar is dat ook helemaal niet voor bedoeld!
Je moet of de flexiriem goed gebruiken, of een veilige looplijn gebruiken.
Een looplijn kun je makkelijk inhalen als de hond dichterbij moet lopen vanwege een fietser of zo.
Maar dat is onmogelijk met zo'n dun en scherp flexilijntje, dan heb je alsnog je handen kapot en je hond zijn poten.
Op een flexi lijn staat continue spanning. ALs je een flexi op de langste stand laat kan je hond er makkelijk in verstrikt raken.
Ik zou eerder kiezen voor een speurlijn, deze snijd niet in je vingers. Het is wel even oefenen met de lijn binnenhalen en weer laten vieren
Sinds ik de flexi gebruik heb ik zelf minder verwondingen. Het handvat verdeeld de druk ook over je hand. Bij een normale lange lijn heb ik door de kracht dus een keer gehad dat ik weken lang een gekneusde vinger had.
Maar hoe je het slootspringen kan voorkomen... Dobby heeft hetzelfde probleem en ik heb er privéles voor gehad. Er zijn twee kern dingen die ik je mee wil geven: bij de wisseling van de seizoenen gaan vogels e.d. zich iets anders gedragen, waardoor honden extra geprikkeld worden achter de dieren aan te gaan. Ik merk het zelf bij Dobby, die zal ik de komende week ook weer even fors moeten aanpakken, want op het moment escaleert zijn gedrag weer. Dat kan bij jou nu het verschil maken. Volgens de trainster zijn de vogels met de kou wat meer afwachtend/rustiger, waardoor een hond denkt dat hij een grotere kans heeft om ze te pakken te krijgen en het gedrag dus erger wordt. In de lente worden vogels juist drukker, gaan bijv. territorium verdedigen, veel gespetter. En dat is ook weer interessant. Er zit dus waarschijnlijk een oorzaak achter dat het -nu- ineens zo gaat.
Ten tweede: probeer het te water gaan onder commando te zetten. Zo te zien kan je hond best tegen wat water, dus ga op een goed toegankelijk stuk met een lange lijn naar het water en zeg bijvoorbeeld "ga maar zwemmen". Wijs er desnoods bij. Als de hond dan gaat zwemmen, ga je het commando voor eruit komen ook oefenen. Trek desnoods heel zachtjes aan de lijn tot hij weer de goede kant op komt. Zodra dat gebeurt: roepen dat hij het goed doet.
Probeer bij uit het water te komen te belonen voor zijn goede gedrag. Als je hond snoepjes een beloning vind, werkt dat uitstekend. Al zou je omdat het wat lastiger gedrag is wel iets heel lekkers kunnen nemen, zoals worst en kaas in hele kleine stukjes. Bij jou komen moet leuk worden, net als bij normaal hier komen. Je zou ook een nieuw speeltje kunnen kopen wat hij normaal nooit krijgt en dat hier voor gebruiken. Dan kun je zelf het speeltje thuis interessant maken door het een paar keer per dag te pakken, op te gooien en zelf blije geluiden te maken. Dan wordt dat speeltje heel erg interessant.
Maar vooral: nu ingrijpen. Ik kreeg Dobby toen hij 1 jaar oud was en het gedrag er al dusdanig in zat dat normaal trainen geen bal uitmaakte, en 10 maanden privéles bij een (gedrags)trainer ook niet. Uiteindelijk werkt hier alleen snoeihard straffen, en dat doe ik liever niet. Vandaar dat hij bij alle slootjes altijd aan de lijn zit en alleen op bepaalde plekken in het bos los kan. Dus echt: grijp in, ga metéén ermee oefenen, zodat het niet zo in de hond ingeprent zit dat het gedrag een tweede natuur wordt.
En ja, het kan gevaarlijk zijn, Dobby heeft al een keer geopereerd/gehecht moeten worden doordat hij zichzelf had beschadigd in het water.
Uit de sloot houden weet ik niks van de mijne doen het niet.
Ook het jonkie loopt hier aan de flex,op de rem dat geeft een soort klik, Jazz heeft al door dat hij dan niet verder kan lopen.Vaak kijkt hij dan ook nog om,naar mij.
En die spanning erop valt wel mee hoor,daar zijn ze zo aan gewend.
Succes.
Hij is nog jong...een gedeelte hiervan is pupygedrag.
En ook zo te lezen een tiener aan het worden...en dan schijnt er een appart virus bij deze honden te komen...genaamd ''bananen in de oren''.
Wat houd je echt tegen waarom je hond in de sloot springt?
Wat triggerd je hond?
Vind jij het schoonmaken vervelend?
Zijn het eenden of vissen die je hond het water intrekken?
Soms moet je bij bepaald gedrag, even de eigenschappen van het hondenras erbij halen.
Daarbij staat dat het ook een vogel-aporterende hond is.
Dus mischien volgt die gewoon zijn instinct.
Voor schoonmaken, zou ik je een waterblazer aanschaffen.
Daarmee blaas je zeer veel vuil water en zand uit het vacht.
Dan hoef je ook niet iedere keer je hond te wassen.
Geef je hond ook iets te doen als die los mag lopen.
Los okee, maar blijf hem comando's geven van tijd tot tijd zodat die luisterd.
Zit, lig, blijf, draai, hier voor een koekje.....net waar jou hond op reageerd.
Het is een apporteerhond....je kan hem ook balletjes laten apporteren.
En ja...ook ballen die in het water zitten.
Wilt die er niet uitkomen?
Neem de lol van hem weg die hij heeft als jij aan de kade staat te roepen dat die dr uit moet.
Laat hem maar lekker even spelen.
Okee; je komt geen meter verder met uitlaten maar als die zo in het water aan het dollen is komt die ook wel aan zijn beweging.
Zou zeggen...neem je mobiel mee en terwijl je hond lekker in het water aan het spelen is...speel jij een spelletje op je mobiel of stuur je lekker sms-en naar vrienden.
Ondertussen hou je wel natuurlijk een oog op je hond.
Maar doordat je hem maar laat gaan...(niet te ver natuurlijk want het moet wel veilig blijven) ontneem je hem de lol van het weg blijven.
Dit kan voor honden ook een leuk spelletje zijn.
Staan hun lekker in het water maf te doen....staat hun mens op de kade te roepen, fluiten en lokken....hond vind het water juist lekker en vind het grappig dat zijn mens zo raar staat te doen.
Het is net zoals een kleuter in de speeltuin die niet wilt luisteren naar zijn ouder omdat die lekker aan het spelen is.
Pas als de ouder ophoud met roepen en de kleuter denkt van....waar is mama/papa? dan komt die snel aan hollen.
(En de ouder staat toch nog gewoon te wachten, maar neemt het wijze pad door het zijn kind zelf maar even uit te laten zoeken maar blijft toch allert met een waakzaam oog.)
Het wegblijven is ook een manier van spelen voor hond en kleuter.
dus...ga zitten in het gras...hou maar op met roepen en wacht maar totdat je hond vanzelf weer komt.
Je hond is trouwens gewend dat een mens altijd rechtop staat met het uitlaten.
Dus een zittend mens is ineens minder zichtbaar voor hem.
Op het moment dat die weer boven theewater komt en je ziet hem zoeken naar je...roep vrolijk zijn naam en als die komt kan je hem aanhalen....(als het gaat tussen die natte vacht..lol)
Belonen voor het komen en samen kunnen jullie weer vrolijk de wandeltocht voortzetten.
Super bedankt voor je uitgebreide antwoord!
Het enige dat hier helpt is keihard schreeuwen haha.
Faya doet het sneaky die rent een heel eind vooruit en neemt dan ineens afslag sloot. Roep ik dus keihard NEE FAYA GVD KOM HIER!!! (Nooit bij stilgestaan maar jeetje wat moeten mensen wel niet denken).
Staat ze dichtbij me dan zeg ik gewoon 'nee'.
Springt ze toch? Dan word ik bloedlink en eis ik dat ze eruit komt. Dan is het naar huis, in bad en negeer ik haar een hele tijd. Vind ze niet zo leuk dus ze luistert nu eigenlijk altijd wel.
Overigens heb ik ook het negeren gedeelte geprobeerd, zelfs weglopen. De max die ik heb moeten wachten was twee uur maar altijd minimaal een half. En of ze er mee stopte? Nope haha. Het werd alleen nog maar erger.
Klopt, omdat het zelf belonend gedrag is. Daarom is even lekker laten gaan geen optie in het begin. Dan moet je trainen zodat de hond later wél zonder problemen ergens fijn kan zwemmen.
Wij hebben dit probleem ook met onze pup gehad. Wij wonen aan een losloopgebied waar onwijs veel sloten doorheen lopen. Met andere woorden we lopen continu naast een sloot waar hij zo in kan duiken.
Wij hebben het opgelost door gewoon nee te zeggen als hij het wilde gaan doen. Dit vergt wel wat consequentie.... Als hij het dan wel deed dan ging hij aan de lijn. Volgende wandeling weer proberen, luisterde hij dan mocht hij los en anders weer aan de lijn. Nou hij had het snel door hoor. Nu weet hij dondersgoed dat hij hier in het losloopgebied niet het water in mag. Dit mag alleen bij het strand in een ander gebied.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?