Hoi
ik ben voor school een taak aan het maken over de verschillende voedermethodes van de hond. Nu lees je hier altijd dat een hond veel vlees moet eten en absoluut geen granen mag eten. Maar eigenlijk lees ik hierin veel tegenstrijdigheden ... ik lees dus dat een hond energie haalt uit granen en in principe is een hond een omnivoor. En als we de tanden van een hond en kat vergelijken zien we toch duidelijk dat een kat een strikte carnivoor is maar een hond heeft ook kiezen ... nu zijn die kiezen er volgens een wetenschappelijke site voor het eten van granen en groenten.. hoe zit dit nu juist? (de sites geven wel aan dat in de meeste brokken te veel granen zit en te weinig vlees)
ik moet een case maken over de verschillende voedingsmethodes ( kvv, barf, commericiele brok, nrv...) en hierover mijn mening geven en de voor en nadelen. Maar uiteraard moet alles gebaseerd zijn op wetenschappelijke literatuur.
alvast bedankt
Ik ben zelf van mening dat het dieet van een hond niet absoluut graanvrij hoeft te zijn. De ingewanden betrokken bij de spijsvertering van prooidieren bevatten vaak ook granen, dus in natuurlijke omstandigheden krijgt een hond(achtige) ook graan binnen. Ik merk echter dat mijn hond het erg goed doet (vacht, spijsvertering, etc), op een graanvrij/graanarm dieet. Ik geef graanvrije KVV, maar niet alle beloningssnoepjes die ik geef zijn graanvrij.
Veel voer van de bekende merken bevat echter een belachelijk hoog percentage graan. Dat is m.i. verre van optimaal voor de spijsvertering van een hond.
op school hebben we juist geleerd dat ze niet de maaginhoud opeten enkel de maagwand en spieren van de prooi en dat hun voedingspatroon helemaal niet op die van een wolf lijkt maar op die van een cayote :D
nu ben ik voornamelijk opzoek naar wetenschappelijke bronnen over commericiele brok, kvv ,... en over het voedingspatroon van een hond
Ik denk dat je daar nergens tegenkomt dat een hond geen granen mag eten.
mellow krijgt ook alleen maar versvlees.
Van granen werd zijn vacht dof , had hij jeuk, en had hij of diarree of obstipatie.
Vriendin van mij had ook altijd problemen met de huid van haar hond, sinds we allebei geen granen meer voeren is alles weer helemaal top!
wel geef hem heel af en toe is een dentastick..
Op de website van de keuringsdienst van waarde staat een hele interessante aflevering over hondenvoer zoals je die in de winkels kan kopen
wordt wel moeilijk dan :D. op school leren we dat in de (commerciele) brokken (vaak) te veel granen zitten maar dat een laag percentage niet echt schadelijk is omdat ze daar energie uithalen.
alles moet wetenschappelijk zijn ... :D
Ik heb helaas geen wetenschappelijke artikelen, alleen mijn persoonlijke ervaring, dus daar heb je niks aan.
Groenten is een ander verhaal dan graan, mijn ervaring
hopelijk komt er iemand met wetenschappelijke artikels over de brug :D heb wel al een site gevonden die aangeeft dat de etiketten en dergelijke te vaag zijn en dat er te veel granen in die brokken zitten en dergelijke maar met 1 site kom ik er niet
ja het zijn twee verschillende aspecten groenten hebben ze naar mijn mening wel nodig maar over granen vind ik heel weinig
Misschien dat ze je op Barfplaats wel verder kunnen helpen met wat wetenschappelijke teksten. Hoewel nog altijd pseudo-wetenschap. Want vaak wordt de wetenschap betaald door commercie, en de commerciele hondenbrokken producenten stoppen juist wel graan in hun brokken.. Dus ja. Toch leuk om die aflevering van Keuringsdienst te kijken, want daarin wordt wel uitgelegd hoe zo'n 'wetenschappelijk' onderzoek dan gaat van de vrokkenfabrikant.
ik denk ook niet dat een hond geen graan mag. Maar het is al snel te veel, net als bij mensen overigens. Granen zitten vol antinutrienten, die de darm kunnen aantasten. Daarnaast is een teveel aan koolhydraten niet gezond. Denk aan al die honden die diabetes krijgen. Ik denk dat een hond (en een mens ook) op veel manieren kan overleven. Dat wil niet zeggen dat dat altijd het beste is.
bedankt ik ga zeker eens contact opnemen met hun, goed idee!
ja ik ga de aflevering zeker eens bekijken en in mijn case ga ik zeker vermelden dat de wetenschappelijke onderzoeken voornamelijk gesponsord worden door die bedrijven.
ja klopt door te veel granen krijgen honden te veel koolhydraten binnen waardoor overgewicht kan ontstaan. ik lees dan vooral dat rijst wel een goede bron is voor koolhydraten uiteraard mag dit niet te veel zijn.
http://dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/10018997/Patrick06.html?sequence=2
enige site die ik tot nu toe gevonden heb
Maar eigenlijk moet de vraag zijn : Hebben honden koolhydraten nodig?
Dit staat op de voerwijzer.com
citaat
Waarom is graan slecht?
De belangrijkste eigenschappen van graan waardoor het niet een geschikte voeding voor honden is.
- het eiwit is lastig verteerbaar, vooral het eiwit in tarwe
- een hond heeft meer aan eiwit dan aan koolhydraten en graan bestaat voor zo'n 90% uit koolhydraten
- granen bevatten antinutrienten die de opname van bepaalde mineralen verstoort en allergieen en andere problemen kunnen veroorzaken
Aardappel en zoete aardappel schijnen minder vaak problemen te veroorzaken. Kies je voor een brok met graan, kies dan voor glutenvrije granen zoals rijst of haver.
einde citaat
Bron: http://www.voerwijzer.com/veelgestelde-vragen-over-brokken#graan slecht
Als je kijkt naar de volledige anatomie van een hond zie je dat hij geen onbewerkte groente en granen kan verteren. Daaruit kun je al concluderen dat een hond geen granen hoort te eten.
Verder is het zo dat granen in de darmen een stof uitscheid dat de darmen beschadigd.
Daarnaast schoppen granen diverse lichaamssystemen in de war.
Als een hond uitsluitend energie uit granen zou kunnen halen, zou mijn hond geen behendigheid en reddingszwemmen kunnen doen Mijn hond is allergisch voor granen en krijgt dit dus nooit.
http://www.carnivoer.com/carnimedica/commerciele-voeding
http://www.carnivoer.com/carnimedica/spijsvertering-hoe-werkt-het
http://www.carnivoer.com/thesis-osteopathie
http://www.voerwijzer.com/rauwe-vleesvoeding-hond-kat
Ik denk niet dat er veel onderzoek naar gedaan is. Veel mensen gaan er gewoon van uit dat een kort darmstelsel niet "helpt" bij het verteren van graan. Aan de andere kant heeft de hond vele eeuwen gehad om zich kleine beetjes aan te passen, dus wat is de waarheid?
Het onderzoek van veel brokkenfabrikanten is er op gericht op hoe weinig vlees er in een brok kan en welke toevoegingen dan wel om een hond redelijk te laten functioneren.
Overigens denk ik ook niet dat het "absoluut geen granen" is, maar eerder een "wees je bewust van" en "niet teveel". Je hoort vaak van granen allergie. Misschien zou je het van die hoek aan kunnen sturen? Daar is vast wel onderzoek naar gedaan.
Misschien is de verklaring voor sommige rassen zeer logisch: een nomadenhond kan niet tegen graan omdat nomaden uiteraard niet aan akkerbouw doen.
Het maagdarmstelsel van mijn Samojeed werkt veel beter op graanloos. Dit vertaalt zich in betere ontlasting en geen stinkwinden meer.
Je zal weinig of geen artikelen vinden gebaseerd op wetenschap.
De commerciële dierenvoeding is een miljarden-industrie. Big buisiness
Granen worden in hondenvoeding voor 2 zaken gebruikt. Als bindmiddel en om het zo goedkoop mogelijk te houden.
Maar dan moet men o.a. ook schimmelwerende producten gaan gebruiken. Of je kan binnen de kortste keren je voeding de vuilbak in gooien.
Meer en meer stelt men vast dat honden van een heel deel commerciële voedingen een intolerantie krijgen. En dat kan zich op verschillende manieren uiten. Darmproblemen, winderigheid, geen schitterende stoelgang. Maagproblemen, huidproblemen (veel ruiven) allergieën enz.... Ondertussen beginnen er toch al meer mensen (honden baasjes) te beseffen of de keuze te maken van dit soort voeding niets meer te willen geven.
Als je weet dat Whiskas eigenlijk maar 20% vlees bevat, wetende dat katten nog grotere vleeseters zijn dan honden.
En de wetenschap staat ook niet te springen om de kip met het goude ei te slachten.
Dus sssssssttt is de boodschap.
Bedankt voor jullie reacties!
Roosje je links zijn heel interessant maar niet wetenschappelijk. Maar toch bedankt!
Hmm honden kunnen wel groenten verteren hoor .. Ze hebben namelijk ook kiezen daarvoor.
Honden kunnen koolhydraten zelf aanmaken uit aminozuren (eiwitten) en hebben dus geen koolhydraten nodig. Dat is een biologisch feit, dus dat lijkt me wel wetenschappelijk. Maar dat granen slecht is voor honden, daar is geen bewijs voor. Er is daarentegen wel bewijs gevonden dat honden beter op koolhydraten zijn aangepast dan wolven, honden maken namelijk meer verschillende enzymen aan voor de vertering ervan.
Het wantrouwen naar 'de wetenschap' die alleen de belangen van de commercie zou dienen vind ik m.i. onterecht. Op universiteiten werken nog heel veel kritische mensen. Bij artikelen die gepubliceerd worden staan tegenwoordig sponsoring en eventuele afhankelijkheden vermeld. Een bioloog die wil promoveren op hondenvoeding wordt echt niet tegengewerkt vanuit de universiteit.
Overigens laten we niet vergeten dat de bedrijven achter alternatieve voeding en medicijnen ook een miljardenindustrie vormen...
Aan TS: ik zou een ingang bij een universiteit zoeken. Wageningen en Utrecht lijken mij het eerst in aanmerking komen. Ik ben benieuwd naar je resultaten.
Ik heb eigenlijk bronnen nodig .. Ik wil in mijn case kunnen zeggen waarom ( zoveel) granen overbodig zijn en zelfs schadelijk kunnen zijn
Bedankt voor de tip!
Dat de bedrijven achter alternatieve voeding een miljardenindustrie vormen dat geloof ik niet. Vers voeren is zeker ook commercieel geworden, maar de inititief nemers zijn eenlingen.
Er zijn gewoon weinig tot geen wetenschappelijke studies naar gedaan, helaas.
Misschien is het boek van Ian Billinghurst iets voor je?
Hier vind je veel wetenschappelijke researches betreffende voer.
Misschien zit er wat voor je bij:
http://cavalierhealth.org/diets.htm#Research_News
dat is niet zo
lees het antwoord van Wendy nog eens
het is een fabel dat honden geen granen kunnen verteren - daarom vind je ook geen bronnen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?